3 iul. 2008

Problemele invatamantului













Se incheie astazi bacalaureatul si scandalurile in jurul examenului, a profesorilor, a Ministerului, a Inspectoratelor Scolare, a metodelor de organizare, a editurilor care au publicat carti cu rezolvarile subiectelor, au ocupat spatii intregi pe buletinele de stiri si in ziare.
Mi-am adus aminte insa de un text aparut in revista Foreign Policy despre care mai scrisesem pe un blog in primavara asta. Mi-a atras atentia tocmai pentru ca era legat de educatie, scris de Stefan Theil-editor al sectiunii economie al revistei “Newsweek”-editia europeana, care a facut in Europa cercetare pe manualele si programele de invatamant americane, franceze si germane, in timpul in care a beneficiat de o bursa din partea German Marshall Fund of the United States.

“In Franta si Germania, elevii sunt fortati sa treaca printr-o indoctrinare periculoasa. Invatati ca principii economice precum capitalismul, pietele libere si spiritul de afaceri sunt salbatice, nesanatoase si imorale, acesti copii cresc cu o dieta de prejudecatii si partizanate. De eradicarea acestei indoctrinari depinde daca economiile europene prospera sau continua sa ramana in urma…”
Articolul in engleza, aici.
Uitati-va cu atentie insa si la caricaturile care probabil va vor da fiori reci.

3 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Lilick, parcă tu te pricepi la tehnică... Oare de ce nu pot comenta pe nici un blog wordpress? Scriu comentariu, apas pe smecherie si nu apare pe nici un blog.

Anonim spunea...

@Alex

Cred ca ai tu vreo problema... La mine merg toate. Nu stiu ce sa-ti zic.

Anonim spunea...

Legat de bacul de anul acesta si dl. profesor Radulescu (sper ca nu l-am botezat..): anul acesta face scandal si descopera marea frauda! dar el e profesor care participa la bacalaureat de vreo 30 de ani (declaratie proprie)! Abia acum descoperit? Sau e suparat ca a fost sarit la "cascaval"? Sau nu a primit cit trebuie? Intreb si eu... aproape retoric!