Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
31 oct. 2008
PD-L la a doua schimbare de slogan
A fost "Gandim altfel"... A avut viata scurta. Gandeau la fel. A fost „PD-L ţine cu tine“. A murit si asta. Nu s-au hotarat cine e cel cu care tine PD-L. Sau batea la ochi ca e vorba de Basescu. Mai era ceva cu noi, cu voi, cu ei, cu ele... Esuat. Intra insa acum in scena... "Romania pe maini bune" . (vezi foto)Pe bune? La fel de hotarati si cu "stanga-dreapta-mprejur" politica. PD-L-ul oscileaza, la fel ca si presedintele Basescu, care in ultimele doua zile nu-si mai gaseste locul, si nu poate sa-si construiasca un discurs ferm, lovindu-se cu stangul in dreptul.
PS - Raluca Turcan, la ea pe blog, se vede nevoita sa explice acest slogan. Citez: "adica bunastarea ce va rezulta dintr-o buna guvernare PDL." Hahaha! Pai daca trebuie sa "traduci" un slogan...e clar: nici asta nu va avea viata lunga.
Nimic despre Talpes!
Dintotdeauna societatea civila si intelectualii de vaza ai Romaniei au fost impotriva lui Ion Iliescu si implicit (mai ales) a omului de casa al acestuia -Ioan Talpes. Cu mai bine de doua saptamani in urma insa, acesta a fost absorbit cu totul de PD-L. Dupa ce l-a inghitit cu usurinta cu care inghiti o sorbitura de apa cu gatlejul uscat, PD-L-ul i-a gasit si un loc caldut, si l-a pus sa candideaze undeva in Berceni, pe colegiul nr 7.
Deoarece au trecut mai bine de doua saptamani de la anuntarea acestei candidaturi, am cautat reactii din partea intelectualilor de vaza, dar si din partea unor ONG-uri ce se declarau cu surle si trambite pozitionate anti-Iliescu si anti tot ce provine din sfera lui de influenta, luptand pentru un Parlament curat, pentru o clasa politica noua. Iata rezultatele:
Andrei Plesu - nu comenteaza in niciun fel existenta acestui "virus" infipt in PD-L. Are treaba cu exhibitionismul omului politic contemporan (in Dilema Veche) si cu problema ICR-ului (pe vreo cinci articole de opinie)in Adevarul. Nimic despre Talpes!
Gabriel Liiceanu - zero absolut. Nu se exprima in niciun fel. De la ultima sustinere entuziasta a presedintelui Basescu nu s-a dezis in niciun fel de acesta, si nici de partidul pe care il protejeaza, indiferent ce ar fi facut PD-L, indiferent cati traseisti de la PRM, PSD, PC ar fi inghitit partidul. Rezultat: Nimic despre Talpes!
Horia Roman Patapievici - are mai nou probleme cu fondurile de la stat, cu Tariceanu, cu bugetul. In ultimele materiale se plange ca guvernul a amputat cu 40% bugetul ICR. Asadar: Nimic despre Talpes!
Mircea Mihaies - in ultimele materiale se pozitioneaza clar, ca si Horia Roman Patapievici, contra guvernului si, in general, contra PNL-ului. Nimic despre Talpes!
SAR - Nimic despre Talpes! Totusi, in mod curios, Alina Mungiu Pippidi scrie un material extrem de virulent, de ferm contra lui Talpes. Este de altfel singura care se pronunta, intr-un text din Romania Libera, si, mai mult, chiar ea pune problema intelectualilor care tac, tragandu-i intr-un fel la raspundere.
Traian Ungureanu - are o problema strict cu PNL pe care il injura constant si este inregimentat in campania electorala alaturi de PD-L (Anca "Ciocu Mic") si implicit de Talpes. Inutil sa mai scriu...Nimic despre Talpes!
Vladimir Tismaneanu - se plange in ultima vreme cum ca ar fi fost un biet dizident. Am citit ultimele articole din EVZ. Nimic despre Talpes!
Coalitia Pentru un Parlament Curat formata din: Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei, AliantaCivica, Asociatia Pro Democratia, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din România, Societatea Timisoara - tace malc. Coalitia are site-ul in reconstructie si asa probabil va ramane pana dupa alegeri. Daca ar sta sa purece PD-L-ul, cel mai patat partid, probabil n-ar mai gasi 3-4 persoane carora sa le acorde certificatul de puritate. Asa ca...Nimic despre Talpes!
Nici personalitati de marca precum Ion Caramitru, Dan Grigore, Victor Rebenciuc, Sorin Dumitrescu, intelectuali care nu s-au declarat fatis sustinatori ai presedintelui, nu spun nimic despre aceasta mizerie de candidatura..Prin urmare: Nimic despre Talpes!
In concluzie, in afara de Alina Mungiu Pippidi, unica voce care s-a pronuntat contra lui Talpes, nimeni nu spune nimic si accepta aceasta candidatura. Ciudat, avand in vedere ca intotdeauna acestia l-au considerat un adevarat diavol, omul care face si desface in spatele si in numele lui Ion Iliescu.
Atunci cand Talpes a incercat sa inghita PNTCD, aceste persoane enumerate de mine mai sus si-au spus punctul de vedere. S-au exprimat foarte ferm impotriva lui Talpes. Acum de ce tac?
Cu ceva timp in urma scrisesem un material despre "inalbitorul Paleologu". Vad ca acum, mai nou, Sever Voinescu preia ideea si incearca sa induca ca ar putea el insusi sa fie un detergent pentru clasa politica. Dar cand a fost intrebat despre Talpes a spus ca PD-L e un partid mare si au loc acolo si oameni ca el. Deci are loc bine merci si mizeria pe langa "detergentul" Voinescu. Absolut clar, fostul cotidienist este un detergent slab. Nu cumparati. Lasa jeg in urma.
Dar oare ce ar fi spus, daca ar mai fi trait, Octavian Paler? Aveti cumva impresia ca n-ar fi spus "nimic despre Talpes"?
29 oct. 2008
Din arhiva internetului - III -
03.08.2000
Demagogia lui Traian Basescu
Excedat de sarcinile Primariei, Traian Basescu s-a referit – neinformat si demagogic – la descentralizarea învatamantului preuniversitar. El falsifica, fuge de raspundere si vrea sa induca în eroare.
El falsifica pentru ca: a) la nivelul Ministerului Educatiei Nationale n-au ramas, prin Legea Bugetului, alte fonduri decat salariile si cateva articole de mai mici dimensiuni. Este nevoie de rectificare bugetara pentru manuale, burse ale elevilor si studentilor si altele; b) prin descentralizare orasele mari au mai multe resurse financiare pentru învatamant decat anterior; c) asigurarea resurselor financiare pentru învatamant, într-o economie saraca reprezinta o problema ce nu se lasa înlocuita cu cea a gestiunii.
El fuge de raspundere pentru ca: a) Traian Basescu s-a opus din rasputeri, ca ministru, finantarii mai bune a învatamantului; b) el însusi a votat Legea învatamantului (1995), care prevede ceea ce Traian Basescu acum acuza: trecerea reparatiilor din scoli si licee în bugetele locale; c) el a votat toate reglementarile ulterioare privind descentralizarea, inclusiv cele privind trecerea copiilor institutionalizati la nivel local.
Traian Basescu vrea sa induca opinia publica în eroare. El stie ca finantarea învatamantului se asigura nu de Ministerul Educatiei Nationale ci de Ministerul Finantelor, pe baza Legii Bugetului. Descentralizarea e starea normala, ceruta între altii, de primarii destoinici, pentru a putea face investitii.
Traian Basescu a facut de un deceniu reforma transporturilor, cu o treime din împrumuturile internationale ale Romaniei si cu rezultate ce se vad în toaletele pe sine, care sunt trenurile sale. Sa-i amintim ca, deocamdata, la negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la Bruxelles, transporturile au ramas corigente?
Vrea Traian Basescu sa discutam despre acestea si, desigur, despre multe altele? Îi recomandam sa înteleaga ca nici vedetelor electorale de moment nu le este îngaduit sa falsifice la nesfarsit. Mojicia si demagogia n-au rezolvat si nu vor rezolva problemele Romaniei. Stam la dispozitia oricui cu toate informatiile. Ministerul Educatiei Nationale a initiat Fondul special de sustinere a învatamantului si a pledat si pledeaza pentru ca Fondul sa ramana la nivelul autoritatilor locale. Ministerul Educatiei Nationale intervine deja în mediul rural cu doua programe: programul de reabilitare a scolilor si programul de relansare a învatamantului rural si este preocupat de asigurarea resurselor financiare necesare, pentru învatamant, în bugetele locale.
Ministerul Educatiei Nationale a solicitat si solicita ca o mai mare parte a impozitelor locale sa ramana la nivel local pentru sustinerea învatamantului. În acest sens se pot verifica actele.
ANDREI MARGA
Ministrul Educatiei Nationale
Cine face reforma in educatie?
S-a tot vorbit zilele acestea despre "Pactul pentru educatie". Ca presedintele Basescu e ultimul personaj politic care poate vorbi despre educatie, cunoastem. A povestit el insusi cata "importanta" dadea scolii si, prin urmare, comportamentul lui de Prim Mitocan astazi e explicabil. Dar ca ar fi ales pentru a face reforma in invatamant un personaj dupa chipul si asemanarea lui poate nu stiati. Vom afla citind interviul de mai jos, interviu pe care Mircea Miclea l-a acordat Gazetei de Cluj. Ca liderii sindicali au semnat pactul stransi cu usa de promisiunea lui Basescu de a mari salariile profesorilor, e de asemenea un fapt cunoscut. E posibil insa sa fi semnat un pact cu diavolul, pentru ca unul ca Miclea, care se declara singur betiv si afemeiat, nu cred ca poate fi in stare sa faca vreo reforma. In invatamant cu atat mai putin. Cititi in continuare:
"Imi plac femeile, tenisul si bautura"
Femeile spun ca barbatii nu le cunosc, deci nu le inteleg. Barbatii spun ca toate femeile sunt la fel. Ce poate sti mai mult un psiholog despre aceasta tema?
Rep.: Din perspectiva psihologului care reuseste sa descifreze natura umana, oamenii va sunt mai dragi sau, dimpotriva, ii dispretuiti mai mult?
Mircea Miclea: E greu de spus. Cred, totusi, ca dupa ce ajungi sa cunosti omul, il pretuiesti mai mult. Pentru ca e fascinant. E un paradox, de-a lungul istoriei: oamenii buni au fost putini si au fost si slabi, pe cand cei care erau rai, au izbandit. Dar cred ca in om exista o credinta ferma in cateva valori, care il face sa-si depaseasca singur conditia, ceea ce nu face nici o alta specie. In Renastere, de pilda, ciuma radea o treime din oras, la fiecare doi-trei ani. Si, totusi, in momentele acelea de criza, in loc sa reactioneze prin disperare, oamenii au produs ceea ce au produs.
Misterul masculin
Rep.: Cum vedeti femeia, din perspectiva barbatului-psiholog? Ce este misterul feminin despre care unii barbati spun ca le este atat de inaccesibil?
M. M.: Daca as fi bogat, as inalta un templu in care sa aduc ofrande femeilor. Ceea ce sunt eu acum, datorez in mare masura femeilor pe care le-am cunoscut. Eu cred ca despre viata, ele te pot invata mult mai multe lucruri, decat oricine altcineva. Si, apropo de mister, vreau sa va povestesc o revelatie. Eram in Germania, incasam un premiu de 2.000 de marci de la o asociatie si am plecat in Paris. Pe toti i-am ras pe bautura. Si, intr-o duminica ploioasa, desi am fost de multe ori la Luvru, am zis sa ma mai duc o data, poate imi dau seama care e misterul Giocondei. Revelatia pe care am avut-o analizandu-i asezarea spasita a mainilor, privirea si zambetul atotstiutor a fost ca ea zambeste atat de misterios pentru ca stie ca e femeie si stie ce inseamna sa fii femeie. Cand ai o cunostinta, poti sa o exprimi scriind-o, vorbind-o, poti s-o transformi intr-un serviciu, dar poti s-o si zambesti. Stiti ce stie Gioconda? Stie ca e mai tare decat barbatul, dar nu spune. Pentru ca-i ajuta pe barbati. Si femeile intelepte nu spun asta, pentru ca ii ajuta pe barbati sa aiba o erectie mai prelungita. Uitati-va, orice barbat creste in umbra unei femei: mai intai mama, sau bunica, care il ajuta sa creasca si care, daca n-ar fi langa el, ar fi vai de capul lui. Numai ca barbatii uita chestia asta, uita ca au fost copii, pentru ca asa cred ei ca isi constuiesc muschii mintali.
"Baiete, m-ai dezamagit!"
Rep.: Nu de aceea sunt oare barbatii niste etern-copii?
M.M.: Ba da, pentru ca apoi, imediat, trec la o alta perioada de dependenta: fata de prima iubita, fata de prima femeie cu care a facut dragoste. De aceea, daca dupa ce au facut dragoste, femeia nu este indeajuns de diplomata incat sa spuna "A fost bine, a fost ok, mai incercam" si ii spune verde in fata "Baiete, m-ai dezamagit!" acel barbat va fi traumatizat in urmatorii 20 de ani. Dupa acea perioada de totala dependenta, urmeaza o usoara independenta - a barbatului adult, sigur pe el - impletita cu o stare de dependenta fata de sotie, amanta sau femeia care il iubeste. Barbatul creste mereu in umbra unei femei. Uitati-va la cuplurile de varsta a treia: intotdeauna barbatul se tine de bratul femeii pentru ca barbatii se demasculinizeaza, in timp ce femeilor li se dezvolta mai mult hormonii masculini. Rep.: Aceasta vulnerabilitate a barbatului care creste in umbra unei femei sa fie cauza faptului ca atat de multi barbati, o data ce se vad pusi in postura de cap de familie, refuleaza in consumul excesiv de alcool?
M.M.: Barbatii sunt centrati pe performanta, nu pe relatie, cum sunt femeile, si atunci, fiind pusi in situatia de a intretine nu numai performanta, ci si relatia, se pierd...
Rep.: Nu este un pericol pentru masculinitate si noul val de performanta dovedit de femei?
M.M.: Ba da, procentajul de studente este mai mare decat cel al studentilor. In plus, munca la calculator nu necesita forta si femeile ocupa tot mai multe posturi pe care si le-ar dori barbatii. Nici un studiu din zecile de mii care s-au facut nu a dovedit ca intelectul barbatului ar fi superior inteligentei feminine. Exista doar o minima-minima diferenta in sensul ca femeile au mai dezvoltata inteligenta verbala, in timp ce barbatii se descurca mai bine cu relatiile spatiale, cu geometria. De la inceputul timpurilor, barbatii trebuiau sa vaneze sa se orienteze, dar cat de inteligenta trebuia sa fie mama ca sa-l invete si sa-l creasca pe o moaca din ala mic, care nu stia nimic, cum sa devina om!? Si, din aceste perspective, cred ca secolul XXI va fi un secol trist pentru barbati... Iar femeile vor trebui sa fie intelepte si diplomate pentru a le mentine barbatilor erectia. Ei sunt foarte usor de castrat.
Drogurile
Rep.: De ce nu au intrat femei geniu in istorie (mari pictorite, scriitoare, compozitoare etc.)?
M.M.: Pentru ca in asa fel era sistemul organizat, incat afirmarea sociala era permisa numai barbatilor. Dar acum, de cand exista miscarea feminista, exista multe femei care ii concureaza serios pe barbati, chiar ii intrec.
Rep.: Fiind hipnoterapeut, ati incercat droguri psihedelice?
M.M.: Sigur ca am incercat, succesul terapiei este legat de asta. Dar nu pot sa spun ca mi-a placut in mod special vreunul dintre ele. Imi place mai mult bautura, tenisul si femeile.
Rep.: Se spune ca un rau mai mic, dar permis, inlatura pericolul unui rau mai mare. Nu credeti ca s-ar reduce consumul de heroina si droguri grele daca ar fi legalizat consumul de marijuana sau cannabis?
M.M.: In alte tari, de exemplu in Olanda, aceasta metoda functioneaza. Exista bauturi cu marijuana, prajituri cu marijuana, iar de comanzi o cafea Eduard, trebuie sa specifici ca nu o vrei cu marijuana. Dar cred ca Romania nu este pregatita pentru legalizarea drogurilor usoare.
Profesorul universitar Mircea Miclea este nascut in 8 noiembrie 1963 si, in prezent, este sef de Catedra la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Licentiat in filozofie si psihologie, profesorul Miclea are la activ numeroase premii (1992 - Premiul Academiei Romane, 1999 - premiul pentru hipnoza clinica), recenzii, proiecte de cercetare, volume proprii ("Psihologie cognitiva", "Stres si aparare psihica") si volume colective ("Introducere in psihologia contemporana", "Hipnoza si hipnoterapie", "Metodologie psihologica si analiza datelor" etc.). Mircea Miclea este directorul Centrului de Analiza Comparativa a Universitatilor din Cluj, membru in numeroase institutii internationale de profil (inclusiv in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania). A participat la conferinte, seminarii si simpozioane atat in Europa, cat si in SUA.
Oana MARGINEAN
"
Cititi si aici despre AFACERILE LUI MIRCEA MICLEA.
28 oct. 2008
Va reusi Tariceanu sa se impuna ca om de stat?
Decizia iresponsabila a lui Basescu de a se pozitiona la stanga-stangii, alaturi de PD-L, si, de a plusa ca la poker, peste PSD, in a le acorda nu numai profesorilor mai mult decat ei au cerut vreodata ci si de a instiga alte grupe sociale de a cere mai mult de la guvern, ii acorda lui Tariceanu sansa de a se ridica de la nivelul de om politic, interesat strict de binele partidului sau, la nivelul de om de stat, interesat peste orice calcul politic electoral, de binele tarii. Este bineinteles o sansa pe care premierul Tariceanu nici macar nu o visa la final de mandat, care ii da posibilitatea sa se ridice peste clasa politica, loc vizat atatia ani de presedinte. Dar oricine percepe ca pozitionarea lui Tariceanu peste o lege, peste un Parlament si un presedinte populist, aflat in campanie pentru partidul sau, si apropierea de mesajul forurilor internationale care avertizeaza si impune prudenta, e, dincolo de o sansa, si un risc. Riscul de a aduce PNL-ul ori la 10 %, ori de a-l ridica la 40 % intr-un timp extrem de scurt.
STANDARD & POOR'S A REDUS RATINGUL ROMANIEI, Fondul Monetar Internaţional recomandă prudenţă şi reanalizarea legii creşterii salariale cu 50% pentru profesori, finantistii din toata lumea incearca sa salveze sistemele bancare,
voci responsabile in sfera economica acuza Parlamentul si presedintele Romaniei “de crima” atunci cand se refera la "legea profesorilor".
Astfel se exprima si Bogdan Baltazar intr-un interviu acordat ziarului “Adevarul”:
“Salariile sunt destul de crescute în sectorul bugetar. Nu mai vorbesc de creşterea cu 50% . Asta este o crimă! (…)Am intervenit de curând pe un post de televiziune şi am declarat că, în condiţiile acestea, în care toată lumea vede ce se întâmplă cu votul uninominal, dar mai ales după votul privind salariile profesorilor, gata, nu mai votez. Şi trebuie să mă ţin de cuvânt”.
Premierul Tariceanu are asadar "aliati" seriosi care il ajuta sa imbrace haina de om de stat, haina refuzata pe ultima suta de metri de presedintele Basescu, care a gandit guerillist, meschin, pe termen scurt, strict pentru el si partidul pe care il reprezinta. Evident ca daca Tariceanu ar fi spus DA salariilor marite, Basescu ar fi sus NU. Insa oamenii din jurul lui Tariceanu se pare ca i-au ghicit gandurile si i-au dejucat strategia, oferindu-i premierului sansa de a fi politicianul responsabil.
Ce ar trebui sa faca premierul? Sa joace mai departe pe aceasta carte. Tariceanu! – nu Razgandeanu. Tariceanu! – nu Moliceanu. Sa declare ca s-ar lasa si arestat numai sa nu puna interesele tarii mai prejos de ale partidelor.
In interventia in direct de astazi de la Palatul Cotroceni, Basescu era in ipostaza de a se explica de ce a promulgat acea lege populista impusa de PSD. Ceea ce a numit el a fi o pledoarie pentru punerea in aplicare a ei. O pozitie care evident il dezavantajeaza. Momentan nu se poate ridica deasupra lui Tariceanu si a crizei economice mondiale. Basescu nu poate sa fie un om de stat. Va reusi Tariceanu?
PS - In timp ce PD-L si Basescu vorbesc despre onestitate si despre importanta salariilor marite la profesori, primarul pedelist Negoita e singurul care inca nu a acordat primele de vacanta profesorilor din sectorul 3.
Update: Tariceanu taie fondurile pentru penisurile artistice. Patapievici sufera.
27 oct. 2008
TARIceanu mizeaza pe cartea BallaDUR: "Nu va dau!"
Intr-un text precedent ma refeream la strategia politica a primului ministru, decis sa joace cartea non-populismului, a politicianului dur si rigid, a omului de dreapta. Si atunci mi-a venit in minte figura lui Edouard Balladur. Vi-l mai amintiti? A fost premier al Frantei in ultimii ani ai epocii Mitterrand, reprezentand ultima coabitare cu o presedintie socialista ce dura de mai mult de un deceniu.
Balladur fusese nominalizat de UDF, dreapta franceza, si urma sa netezeasca calea in vederea accesului spre putere a lui Jacques Chirac, sacrul intemeietor al partidului, urmasul autodeclarat al generalului de Gaulle. Numai ca Balladur, nestresat de traiectoria propriei cariere, mandatat sa fie un premier din punctul A in punctul B, nu s-a lasat influentat de ceea ce politicienii urmaresc indeobste: popularitatea. Nici nu avea de ce.
A mizat, in schimb, pe tipul politicianului elegant si manierat, insa dur si auster. Fara sa-si doreasca probabil popularitatea s-a trezit cu ea pe cap. O caricatura a vremii il creiona pe Balladur vorbind la un balcon si spunand: “Nu va dau!”. Sub balcon erau uralele si aplauzele multimii; in timp ce in spate, Chirac, ascuns dupa perdelele de la fereastra, isi rodea unghiile si exclama: "Nu e drept!". Si uite ca asa am aflat ca atitudinea de politician intransigent poate aduce voturi. Atat de multe voturi incat, la alegerile din 1995, era cat pe ce ca Balladur sa-l rastoarne pe Chirac si sa intre in finala pentru presedintia Republicii Franceze.
Pentru a-si consolida sustinerea din partea electoratului cu o educatie solida, care poate intelege o politica austera intr-o perioada de criza economica mondiala, Tariceanu joaca pe cartea lui Balladur. Intrucat i se opune, ca imagine, unui presedinte care, ca de obicei, mizeaza pe cartea populismului desuet, Tariceanu ar putea sa aiba chiar de castigat. In 1995 Balladur a ajuns sa "fure" francezilor nu mai putin de 5,6 milioane de voturi, in timp ce Chirac, "mentorul" sau, abia daca obtinea 6.5 milioane, iar reprezentantul stangii, Lionel Jospin, primea putin peste 7 milioane de voturi. Cei trei obtineau 23,3%, 20,8%, respectiv 18,6% din voturile francezilor, iar Le Pen, un Vadim de pe malurile Senei, se clasa abia pe locul patru, cu 15 procente din voturi.
Nu seamana putin cele doua situatii? Puneti-l in locul lui Jospin pe Geoana, cu tot cu partidul sau, in locul lui Chirac pe Stolojan si PDL, iar in locul lui Balladur pe Tariceanu si PNL. Ca si in cazul Frantei din 1995, diferentele procentuale intre cele trei grupari sunt mici.
Insa Romania anului 2008 nu este Franta de la mijlocul deceniului trecut. Noi nu avem alegeri prezidentiale, iar Tariceanu nu trebuie sa prinda un loc in finala. Trebuie sa obtina un scor onorabil din partea electoratului de dreapta. Atata tot. Cu intransigenta si cu eleganta, acest scor pare deja asigurat.
Calin Popescu Tariceanu nu trebuie sa dea cu mopul si sa tricoteze, ca Elena Udrea, nu trebuie sa joace fotbal, ca Boc si Stolojan, si nici sa promita pensii sau mariri de salarii, ca Mircea Geoana. Poate de aici se trage si relaxarea cu care actualul prim-ministru priveste alegerile ce vin, in timp ce contracandidatii sai, Boc si Udrea, Geoana sau chiar Basescu isi rod unghiile in spatele perdelei. Iar discursul lui poate fi sec si simplu: "Nu va dau!"
P.S. – Tariceanu si Balladur. Hmm...Pana si numele lor parca seamna: unul e Tare, altul e (Balla)Dur!
Traian Ungureanu confirma...
Va mai aduceti aminte de Anca si Traian, cei despre care scriam in data de 13 septembrie? Ei bine, pentru Anca, Traian lasa deontologia acasa ca pe o haina prea lunga si prea grea, si, gol de principii, penetreaza spatiul ei politic, cu toata exprienta lui de editorialist portocaliu, ferm angajat. "Are o apreciere specială faţă de mine”, spune Anca despre Traian. ”Anca Constantinescu se prezintă în faţa alegătorilor într-un singur exemplar. În cazul ei, ce vedeţi, aia votaţi. Anca nu cară după ea vorbe în doi peri şi nu se fereşte să spună ce crede. Da, şi ea are şefi, dar şefii ei au o singură frică: să nu le devină ea şef. Cu Anca Constantinescu mesajul dumneavoastră nu se pierde” - spune Traian despre Anca.
"Traian Ungureanu scrie pentru pedelista Anca „Ciocu’ mic“" - titreaza Gandul. Iar Cotidianul ar putea fara retineri sa aplice pe pagina pe care o are Traian Ungureanu, sigla Partidului Democrat-Liberal, sigla atat de draga celor doi.
Cititi si acest text. Traian Ungureanu nu mai e o...dezamagire pentru nimeni. As putea sa spun ca zi de zi Traian Ungureanu confirma. Atat de inregimentat, si cu atata pasiune, incat ii va fi greu oricui sa mai creada ca odele scrise candva pentru Ceausescu nu au fost din preaplinul sufletului.
26 oct. 2008
Pe cine a invins Basescu?
Comentariile din presa si din blogosfera il dau ca invingator in lupta dintre palate pe Basescu. Ca la o lupta intre cocosi, se pare ca pe termen scurt Basescu are o noua victorie, si ii mai smulge doua pene lui Tariceanu, in sirul de “victorii” pe care le-a repurtat in lupta cu primul ministru, lupte care, intamplator (sic), l-au tintuit pe Tariceanu definitv in acesti 4 ani de scaunul din fruntea guvernului.
Toata lumea se intreaba insa de ce ar fi facut Tariceanu miscarea asta aparent sinucigasa, impotrivindu-se aproape singur unui Parlament, unei Curti Constitutionale, si Cotroceniului, ba, mai mult, catorva sute de mii de profesori cu tot cu sindicatele lor, riscand sa piarda procente serioase. Raspunsurile nu sunt atat de grele:
Strategia lui Tariceanu vizeaza in primul rand impingerea lui Basescu si a PD-L-ului spre a sustine masuri de stanga, si, nu in ultimul rand, vizeaza o departajare a lui personal, ca sef al PNL, de celebrul “322”, pe care acum Basescu, prin promulgarea legii, se suprapune intr-un mod cat se poate de natural. Si, nu in ultimul rand, vizeaza si o alipire a lui Basescu de Curtea Constitutionala pe care lumea o percepe ca “rosie”.
Faptul ca Traian Basescu a promulgat legea, facand TOTUSI si un apel la ceilalti bugetari sa nu forteze cerand si ei mariri de salarii, arata ca Basescu e totusi constient ca o izbucnire a nemultumirilor sociale in luna care vine, ar fi in detrimentul lui si al partidului pe care il sustine. Tariceanu ar putea sa arate acum linistit cu mana spre Cotroceni: “Sa va dea EL si cei 322” lucru evident imposibil. Dar alipirea lui Basescu de “322” si impingerea PD-L-ului catre stanga, catre PSD-ul care a si initiat legea si a si sustinut-o pana in ultima clipa, era mai necesara decat aparenta cersire a votului celor cateva sute de mii de profesori, care, fie vorba intre noi, sunt intelectuali, si n-au votat niciodata in masa un singur partid, iar optiunile lor politice nu se schimba dupa cum bate vantul in politica damboviteana, de la stanga la dreapta. Iar Tariceanu si consultantii lui stiau asta. Stiau ca e mult mai important sa se distanteze pe esicherul politic de noul FSN mosit acum de Tatucul Populist Basescu, decat sa riste populismul de a se apropia de stanga. Ce-i mai ramane acum lui Calin Popescu Tariceanu de facut? Sa profite cat mai mult de miscarile sindicale care, probabil, se vor inmultii, sa ofere fiecarei grupe intelegere, discutii indelungi, diverse procente de cresteri salariale, intretinand ideea ca tara intra in colaps din cauza Parlamentului 322+ Basescu, care prin politica inconstienta populista si de stanga, au iscat tot acest “dezastru econmic”. Deja vad pe internet ca acele comentarii care critica gestul lui Basescu descriindu-l ca pe unul care ar fi aruncat la cos stabilitatea economica a tarii, incep sa se inmulteasca. Aceasta va fi perceptia generala, daca lui Tariceanu ii iese aceasta strategie. Si, daca in 4 ani nu a pierdut lupta pe termen lung cu Basescu, spre disperarea presedintelui, ceea ce l-a tintuit in scaun si i-a adaugat procente partidului in alegerile locale, este posibil ca asta sa se intample si acum, in aceasta campanie in care trebuie aratat ca Basescu e stanga si e.."322". Si nici macar nu ar fi vreun neadevar, nu?
Lectiile de muzica ale lui Sergiu Celibidache
In 1990 am participat in sala Ateneului la o repetitie generala cu public a Filarmonicii din München, la pupitrul careia se afla maestrul Celibidache. Era prima revenire in tara, dupa 1989, la invitatia lui Dan Grigore, pe atunci director al Filarmonicii George Enescu. Imi aduc aminte ca sala era atat de plina incat singurul loc pe care l-am mai gasit a fost pe marginea scenei, pe care m-am asezat, alaturi de alte persoane, si unde ne facusera loc, amabil, cei din orchestra, care se retrasesera putin cu scaunele. In rest lumea se inghesuia si pe scari, ba si pe culoarele dintre scaune, unde stateau chiar si pe jos, pe mocheta, numai sa fie partasi la ceea ce insemna o repetitie cu Celibidache, un spectacol in sine, la care lua parte absolut toata lumea. Nici macar nu trebuia sa cunosti limba germana ca sa intelegi absolut tot. Mobilizare generala, participare totala, o bucurie enorma a muzicii, pe care acest mare maestru o transmitea cu emotie, din toti porii fiintei lui, in cele mai mici detalii si amanunte. Pentru ca niciun sunet nu trecea pe langa urechea dirijorului fara ca sa incerce cu gratia spiritului, a inteligentei si a muzicalitatii debordante sa-l ridice la perfectiune. Adevarate lectii de muzica pentru oricine. Iar felul cum o facea, cum comunica cu orchestra, era fantastic. Din pacate atunci nu cred ca a filmat nimeni. Dar exista pe internet, pe you tube, cateva astfel de momente. Cu repetitiile maestrului. Nu stiu daca sunt cele mai bune. Au existat mii si mii de astfel de ore de studiu cu orchestra, din pacate nefilmate toate. Va invit insa sa vedeti cele doua filmulete de mai sus (primul, cu Stuttgart Symphony Orchestra -al doilea, cu Munich Philharmonic). Exemplifica bine ceea ce vreau sa va aduc in atentie.
25 oct. 2008
Catinca...esti cea mai buna!
Cum ii spunea Basescu lui Petre Roman? "Petre, esti cel mai buuun!" Asa, nu?
Ei, bine, aschia nu sare departe de trunchi: pe contul hi5 al Elenei Basescu acesta apare impreuna cu..Catinca Roman despre care scrie urmatoarele: "alaturi de una din prietenele mele dragi..Catinca Roman!!!!"
Prietena in copilarie cu baiatul mare al lui Nastase. Iubita baiatului lui Hrebenciuc. "Prietena draga" cu fiica lui Roman.
Nastase, Hrebenciuc, Roman: trei din dusmanii de moarte ai lui Basescu..Hmmm.
24 oct. 2008
Colegiul meu - medici, circarese si juristi...
Roxana Iordache si Cristi Sutu m-au intrebat zilele trecute cine sunt cei care candideaza in colegiul meu:
Pai, am din partea PNL doi medici:
Ion Vlad Naicu – pentru Senat si Adrian Neacsu pentru Camera Deputatilor.
Am din partea PD-L pe cineva care daca va ajunge in Parlament va da un sens circului politic, si-l va organiza astfel incat va atrage probabil public abonat permanent la sedintele celor doua camere: Brandusa Novac –mama circarilor – pentru Camera Deputatilor
Iar pentru Senat, tot din partea PD-L, pe Anca Boagiu – cea care a pierdut jenant in fata lui Ontanu la locale in 2004, luand cel mai mic procent posibil. Desi am votat-o. Si desi presedintele Basescu garantase pentru ea, spunand ca o cunoaste de cand se juca in chilotei in fata blocului.
Din partea PSD, pentru Senat, e un tip pe care il cunoasteti probabil, Serban Nicolae, lacatusul mecanic –revolutionar, ajuns senator-tupeist, iar la Camera deputatilor un jurist, Claudia Petcu, despre care nu am gasit date pe internet.
Tot pentru Senat:
Fuciu Daniel, jurist –PNG-CD
Dezideriu Ladislau Kovacs, profesor- UDMR
Si pentru Camera Deputatilor:
Tudorache Viorel Virgil, comerciant–PNG-CD
Tiberius Budai, jurist- UDMR
Deci medici, circarese si juristi in general.
Pe lacatus nu-l votez din start. Juristii nu prea imi plac. Sa votez circaresele? Poate se iau de ciuf si fac show in Parlament…Hihi. Sau sa-mi bag mintile in cap si sa votez medicii? Nu prea am de ales.
Elena Udrea - rectificare incompleta
Elena Udrea face o rectificare la ea pe blog:
"In urma articolelor care vor aparea in presa de maine, vineri 24 octombrie, am realizat ca am facut o eroare in declaratia de avere pe care am completat-o in vederea depunerii candidaturii pentru Camera Deputatilor. Astfel, inca neobisnuita fiind cu leul nou, am declarat ca veniturile incasate de sotul meu din dividende sunt de 2.000.000.000 RON in loc de 2.000.000 RON. Sper ca aceasta greseala sa imi fie iertata!
Legat de cateva imobile care apareau in declaratia de avere din 2005 si nu mai apar acum, fie au fost vandute fie apartin unor societati comerciale la care sotul meu este actionar."
Pacat ca nu si-a trecut si fostii barbati in declaratia de avere. Pentru ca acum ar fi facut intreaga rectificare: Adica ar fi adaugat la cifra 2, reprezentand cei doi barbati pe care a declarat ca i-a avut in viata, cele 3 zerouri necesare, scapate la venituri. :))))
PSD pune presiune pe Basescu - Basescu amana pana in ultima clipa - FEN implora!!!
Astazi e ultima zi in care Basescu mai poate sa promulge legea care ar mari cu 50% salariile profesorilor. Cred ca v-ati saturat deja de tema asta. Nu si presedintele. Putin dupa miezul noptii de joi spre vineri, intre doua pahare, Basescu a scris o scrisoare pe genunchi, sau pe spinarea lui Turcanu care probabil face ore suplimentare, pe care a trimis-o presei si sindicatelor. In scrisoare ii cheama pe liderii sindicali la ordin sub pretextul ca mai vrea sa aiba o ultima discutie cu ei. Ce discutie ar putea sa mai aiba pentru ca se stie pozitia ferma a sindicatelor?
“Întâlnirea are loc în condiţiiile în care, potrivit PSD, vineri, expiră termenul în care preşedintele Traian Băsescu ar trebui să promulge legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.” - scrie Mediafax
Deci nici de data asta nu va puncta PD-L, in caz ca Basescu va promulga legea, si asta deoarece PSD-ul a fost cu mult mai vocal, si a parut ca pune presiune pe presedinte. Pentru ca Basescu a amanat pana in ultima clipa promulgarea ei, PSD a putut sa fure foarte vocal initiativa de a-i impune lui Basescu sa semneze mai repede legea, si sa nu se mai joace cu profesorii, mai ales ca avea ok-ul de la Curtea Constitutionala. PD-L-istii, cuminti, nepermitandu-si sa-i dicteze presedintelui sa se grabeasca, s-au fript si de data asta. De fapt PSD va castiga si daca legea va fi promulgata si daca nu. Iar Basescu, desi incearca sa joace rolul politicianului responsabil, care cantareste foarte bine efectele pe care aceasta lege le-ar putea avea asupra economiei, nu e credibil nici de data asta, si i-a si faultat pe pedelisti cu amanarile.
La aproximativ o ora dupa miezul noptii, Catalin Croitoru, liderul FEN si candidatul PD-L (despre care scriam de curand intr-o postare ca a declarat ca se afla intr-un mariaj cu Partidul) ca un facut, ii trimite si el o scrisoare publica presedintelui, plangacioasa, jenanta, magulitoare, in care il implora aproape in genunchi...
"Domnule presedinte, de aproximativ trei ani investitia in infrastructura a crescut semnificativ, asta si datorita dumneavoastra care, prin luarile de pozitie din noiembrie 2005, ati obligat Guvernul sa aloce 1 miliard de euro pentru Educatie peste bugetul alocat pentru 2006. Este adevarat ca scolile arata mai bine, ca sunt mai multe materiale didactice, dar fara profesori motivati nu poate exista performanta si calitate. Primul pas a fost facut. Parlamentul a adoptat o lege care asigura o majorare consistenta a salariilor profesorilor. Acum legea a ajuns la dumneavoastra spre promulgare. Va rugam, domnule presedinte, sa promulgati legea de majorare a salariilor, deoarece aceasta aduce o reparatie morala pentru o intreaga categorie sociala, care a fost timp de 18 ani batjocorita de toti cei ce s-au perindat la guvernare. Pana nu este prea tarziu, domnule Presedinte!",
Ce parere aveti de teatrul asta ieftin? Nu vi se pare ca Basescu i-a dat un telefon lui Croitoru sa-i zica: "Scrie si tu, ba, o scrisoare sa ma rogi, ca uite, PSD v-o ia inainte, fraierilor!"
(foto Gandul)
Update: "Băsescu nu este obligat să o promulge (legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice -n.r.), poate să o trimită din nou în Parlament, dar cred că nu are niciun motiv să nu o promulge", a afirmat Cătălin Croitoru.
Update 2: La ora 11 a avut loc la Palatul Cotroceni o demonstratie de umilinta in direct. Liderii de sindicat mai aveau putin si ii sarutau mainile lui Basescu, iar el a declarat ca in sfarsit, de curand, si-a dat seama care e importanta educatiei si a factorului uman in invatamant. Apoi, cu sadism, Basescu a mai amanat cu doua ore momentul in care va anunta promulgarea legii, motivand ca trebuie sa mai analizeze (sic), dar urmarind de fapt sa creeze suspansul necesar, si sa-si materializeze la maximum succesul populist in fata profesorilor, care acum se tin toti de manute sau isi tin reciproc pumnii. Sampania e pregatita, gratarele sfaraie. Basescu e asteptat in bai de multime...:)))
Thinkopolis.eu
www.thinkopolis.eu este site-ul despre care s-a vorbit cel mai mult in ultimele doua zile. Numai eu am citit pe aproximativ 12-14 bloguri despre el. Puteti gasi aici aproape orice despre colegii si candidati. Am intrat, am navigat putin pe el, am comparat candidatii... Parerile celorlalti bloggeri despre el erau undeva intre bunicel si excelent. Imi pare bine ca exista un astfel de site, desi mai sunt cateva scapari, ca, de exemplu, cea pe care o puteti vedea dand click pe poza: in unele colegii sunt mai multi pedelisti decat ar fi permis. Sau e cate unul cu clona lui. :))) Si mai sunt si alte greseli, dar pe care banuiesc ca le vor remedia pe parcurs. Totusi, nota mea e 9 si il voi afisa pe blog.
23 oct. 2008
Macelarul Minea - de la PC la PD-L
O sa ne distram mult pe seama sustinatorilor PD-L in aceasta campanie electorala. Si asta pentru ca aproape de fiecare data cand vor “deschide gura” sa-si sustina un candidat, li se va arata ca ori e un fost peremist, ori un fost pesedist, ori un fost pecist. Sunt si cativa fosti liberali. Tot fosti. Partidul fostilor. Doar Ion Iliescu mai lipseste din PD-L si pacat ca nu mai traieste Brucan sau Chivu Stoica, pentru ca si ei ar fi fost inghititi pe nemestecate de partidul care se mandreste cu statutul de “absorbant”. E de ajuns numai sa vrei sa pleci dintr-un partid ca sa fii acaparat imediat de PDL-“ partidul fostilor”.
E si cazul lui Sorin Minea, contracandidatul lui Tariceanu in Ilfov. Pana mai ieri, Sorin Minea era omul de incredere al lui Felix. Da, da, al lui Felix cel cu Partidul Conservator si Antenele. Si lupta de zor pe partea stanga a esichierului politic alaturi de colegii de la PC.
Iata ce declara Sorin Minea in anul 2005, pe cand la guvernare era si PD, partidul spre care a migrat azi: “Deşi în Uniunea Europeană acesta ramură (alimentara) este cel mai mare angajator, şi în România este cel mai mare contribuabil la stat, la noi această ramură a fost cea mai neglijată de toate guvernele de până acum. Am intrat în politică pentru că aveam nevoie de sprijin, iar singurul partid politic care a înţeles asta a fost Partidul Conservator”. De altfel Sorin Minea a fost liderul Departamentului de Agricultura si Industrie Alimentara a PC.
Ieri-alataieri, inainte de inceputul anului scolar, ziarele scriau: “Conservatorul Sorin Minea, preşedinte al Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, mânat de interese financiare, nesocoteşte legea pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.”
Si cum sa nu nesocoteasca legea pentru o alimentatie sanatoasa cand Angst, alaturi de alte societati de profil, e unul din cei mai mari clienti pe piata aditivilor alimentari, avand contracte cu cea mai importanta firma producatoare de aditivi din Romania, SC ION MOS SRL, firma despre care ziarele scriau in 2006 urmatoarele:
„Piata interna a materiilor prime pentru industria mezelurilor este invadata de produse de provenienta incerta, la mai putin de doua luni pana la integrarea in Uniunea Europeana, in conditiile in care Romania are institutii speciale pentru monitorizarea securitatii alimentare. Unul dintre cei mai importanti distribuitori de condimente din Romania - societatea "Ion Mos" SRL Bucuresti - se foloseste de un producator german inexistent pentru a-si comercializa produsele pe piata interna, afacere care ii aduce profituri de zeci de miliarde de lei anual. Potrivit datelor comunicate de un important furnizor international de informatie economica - compania "Burgel" -, firma producatoare "Helmut Grun Gmbh", care apare pe etichetele produselor "Ion Mos", nu exista.” Mai multe detalii cititi aici.
Alte detalii despre Sorin Minea in curand...
Din arhiva internetului - II -
Basescu - "reformatorul" de profesie
Adrian NICULAE - 30 Octombrie 2000
"Marturisesc, cu toata sinceritatea, ca ma încearca o cumplita lehamite în momentul în care trebuie sa astern pe hârtie câteva consideratii legate de ispravile celui mai notoriu restructurici al României - Traian Basescu. La fel sunt, probabil, multi alti ziaristi ce au scris, de-a lungul ultimilor trei ani, sute de articole în care vidul absolut prezentat de megareformatorul cu mare tam-tam pe post de restructurare în transporturi era apreciat la justa-i valoare, adica zero. Evident, am vrea si noi, ziaristii, sa luam o pauza, sa scriem "de bine", sa prezentam vreun succes acolo, cât de mic, ceva ce sa le aduca oamenilor o raza de speranta. Din pacate însa, domnul Basescu pare batut în cuie pe post de piaza-rea, iar de numele domniei sale nu se lipesc decât falimentul (flotei românesti), zecile de morti (de pe autostrada groazei, Bucuresti-Pitesti) si, mai nou, nervii, necazurile si nevoile zecilor de mii de oameni adusi în pragul disperarii de grevele (perfect justificate prin foame, frica si frig as zice) pe care sindicatele din transporturi le declanseaza tot mai des.
Principalul motiv pentru care m-am hotarât sa scriu pentru a "n"-a oara despre mereu agitatul ministru al transporturilor este impetuozitatea monstruoasa afisata de megareformator în cele mai dramatice momente. Îndraznesc sa afirm, cu toata raspunderea, ca poate principala cauza a intransigentei manifestata de sindicatele feroviare în ultima vreme o constituie atitudinea voit sfidatoare, de mare senior feudal, cu care Traian Basescu îsi trateaza subordonatii. Nici nu-i pasa restructuriciului de suferintele contribuabililor care asteapta degeaba trenul prin statii; "domnia-sa" este mult prea ocupat sa faca pe durul în fata camerelor de luat vederi. N-a fost greva, cât de îndreptatita, la care actualul ministru al transporturilor sa nu-si ameninte subalternii ba cu concedierile, ba cu interventia în forta a organelor de ordine, ba - mai nou - chiar cu puscaria. În fata unei atari conduite (al carei unic înteles este crearea unei imagini de om cu mâna forte), normal ca sindicatele se zburlesc si îsi radicalizeaza pretentiile si metodele - daca tot sunt amenintati "din prima" cu puscaria, macar sa stie oamenii de ce. Si astfel avem de tras tot noi, fraierii ce platim pe un bilet de tren sume aberante, pentru a ne bucura din plin de facilitatile binecunoscute: mizerie, frig patrunzator sau caldura sufocanta, întârzieri de sute de minute la cel mai mic incident s.a.m.d. - elemente definitorii pentru "succesul" reformei Basescu în transporturi.
Pentru Traian Basescu, reforma si restructurare înseamna, de fapt, multa galagie combinata cu implementarea nauca a unor norme europene gândite pentru cu totul alte conditii si situatii. Si mai înseamna, desigur, licitatii de pe urma carora reabilitarea a 100 km de autostrada dureaza ani de zile, placute "made in..." pe care scrie triumfator si cinic "Aici sunt banii dumneavoastra" etc. etc. etc.
Ai zice ca acum, în pragul iernii, misiunea lui Traian Basescu este sa amplifice o nemultumire populara ce ameninta oricum sa mature totul în cale. În mod normal, PD-ul ar trebui sa fie îngrijorat de sondajele ce-l plaseaza în imediata vecinatate a pragului electoral. Ministrii sai ar trebui sa încerce (daca-si doresc imunitate parlamentara în viitoarea legislatura) sa nu mai întarâte oamenii, în conditiile în care doar gândul la cheltuielile pentru sarbatori îi face pe majoritatea bugetarilor sa se suie pe pereti. Un elementar bun-simt ar trebui sa-l îndemne pe Traian Basescu la concilieri, nu la etalarea muschilor ministeriali.
Din nefericire însa, bunul simt si marele restructurici nu au prea multe în comun. Iar ponoasele pica, deocamdata, pe bietii calatori, degerati prin statii în asteptarea unui tren fantoma. Ce-i drept însa, momentul adevarului se apropie cu pasi repezi, iar, în fata urnelor, românii - nu numai ceferistii - vor avea cu totii ocazia sa-i ofere lui Traian Basescu si PD-ului întreaga masura a alesei recunostinte pentru binele pe care ni l-au facut din 1996 încoace. Iar daca dupa aceea îl vom gasi pe megareformator cu lupa, între Nahorniac si Iosipescu Zambrea, va însemna ca poporul român începe sa vada faimoasa luminita de la capatul tunelului."
O alta victima a comunismului - Vladimir Tismaneanu: "Traiam din salariul de medic al mamei mele"
Bogdan din Canada mi-a trimis pe mail ultimul articol din EVZ al lui Vladimir Tismaneanu, atragandu-mi atentia asupra unui amanunt: dupa modelul amicului Patapievici care isi rescria biografia in fata Monicai Lovinescu, victimizandu-se, mintind despre tatal sau, pentru a obtine de la aceasta Ausweis-ul necesar aici, la Bucuresti, Vladimir Tismaneanu scrie azi intr-un comentariu la propriul articol din EVZ urmatoarele: “A propos de articol: in momentul Plenarei in cauza, tatal meu era exclus din PMR si trimis la "munca de jos". Familia noastra traia practic din salariul de medic al mamei mele.”
Cititi va rog cu atentie atat articolul, cat, mai ales, comentariile din subsol, unde V. Tismaneanu a postat justificandu-se, raspunzandu-le lui Pro Doc si Bogdan.
22 oct. 2008
Lumina de la Bucuresti
“Criza financiara de la nivel mondial a fost generata de coruptie” a declarat, miercuri, la Constanta, presedintele Traian Basescu.” – Business Standard
Adanc spus. A vorbit si nea Ion ca si el e om. Modul in care s-a exprimat presedintele Basescu e unul din cele mai simpliste de a trata lucrurile. Care sunt bineinteles cu mult mai profunde. Dar a bagat “baietii destepti” la inaintare (de la Harvard si Oxford de data asta) si de-acum incolo boborul care asculta manele si se bate pe burta in fata televizorului poate spune ragaind dupa o bere proasta: “Ai vazut, baa, ce dastept e Basescu? Tot el a descoperit de unde vine criza la americani.”Ei, a incurcat el Oxford cu Yale, dar ce conteaza… Uite unde era analistul economic. Ganditorul fara frontiere preocupat de soarta Universului…”Lumina de la Bucuresti”.
(foto Mediafax)
Colegiul 10, camera deputatilor - cu prezervative sau fara?
"Victor Negrescu, candidat din partea Alianţei PSD+PC pentru Camera Deputaţilor în colegiul 10 din Capitală propune reducerea TVA la prezervative, iniţiativă "care se doreşte să ia în considerare viaţa din ce în ce mai activă a cetăţenilor, dar şi aspectele medicale pe care le implică". - Mediafax
Mi-e nu stiu cum sa comentez stirea de mai sus, dar mi s-a parut totusi amuzanta. Uite care era ultima noastra problema: prezervativele prea scumpe. De-acum, ca stim cine va lupta din Parlament pentru viata sexuala a populatiei, putem sa...ne culcam linistiti. Tanarul Victor Negrescu (pentru ca din fericire e macar tanar) spune insa ca va propune aceasta initiativa legislativa avand in vedere viata din ce in ce mai activa a cetatenilor. Nu prea am inteles care e legatura. Daca suntem din ce in ce mai activi, prezervativele trebuie sa fie din ce in ce mai ieftine? Sau se refera la o "din ce in ce mai activa" viata sexuala?
M-am uitat sa vad cu cine se lupta in colegiu tanarul Negrescu si..pe cine am gasit? Pe mai putin tanarul Catalin Croitoru, pedelist si lider sindical FEN, cel care a spus de curand intr-un interviu, raspunzand la intrebarea "Şi de ce aţi ales PD-L?" (pentru a candida), citez: "A fost o atracţie reciprocă, la fel ca într-un mariaj. Ne-am plăcut şi am decis să ne căsătorim." Mare Ti-e Gradina...
Profesorii isi puneau sperantele in liderul FEN, iar el traia un coup de foudre cu PD-L-ul, relatie consumata fara prezervative, pe cotizatiile fraierilor.
Sex nebun in colegiul 10, ce mai...
21 oct. 2008
Sectorul 1, colegiul 1 - Senat
In sectorul 1, colegiul 1 – Senat, principalele 3 partide au aruncat in lupta electorala 3 nume oarecum cunoscute: Nicolaescu, Cazacu si Avramescu.
Despre Sergiu Nicolaescu (din partea PSD) nu mai scriu ca il stie toata lumea. Eu personal nu stiu ce mai cauta in politica la aproape 79 de ani, dar, ma rog, fiecare isi poate alege un loc in care vrea sa moara, si probabil vestitul regizor, scenarist, actor, etc si-a programat sa inchida ochii pe un fotoliu de senator.
Despre Cornelia Cazacu (din partea PD-L) stim, prin intermediul presei, ca a fost in centrul unor scandaluri legate de firma mamei sale, Eurovia International Construct S.A, care a primit de la Primăria Capitalei un contract în valoare de 21 milioane de euro pentru întreţinerea bulevardelor Bucureştiului, ce iesisera din perioada de garanţie. Conform GIP “acţionarul principal al firmei este Elena Gheorghe, o pensionară de 70 de ani din Urlaţi, judeţul Prahova. Asociaţii săi sunt Ilie Dan Cristescu, Ioana Alexandra Cazacu şi Niculina Daniela Cristescu. Bătrâna este mama Corneliei Cazacu, senator PD şi şefa organizaţiei de femei a partidului condus de Emil Boc şi Adriean Videanu. Ceilalţi acţionari sunt tot rude ale parlamentarului PD. De altfel, Consiliul de Administraţie al firmei este condus de Dănuţ Cazacu, soţul senatoarei PD. Acesta a fost consilier la primărie şi a făcut afaceri de succes şi în timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu, iar apoi a fost nevoit să demisioneze. Firma soţilor Cazacu a obţinut, pe vremea când Băsescu era primar, repararea unui număr foarte mare de bulevarde, străzi importante şi pieţe din Bucureşti.” Mai multe detalii AICI
Despre Arin Avramescu (din partea PNL) stim cel mai putin, dar asta si pentru ca nu are decat 33 de ani. Totusi, un amanunt interesant ar fi ca este fiiul lui Lucian Avramescu. Pentru ca sa il cunoastem, interesant ar fi sa-i consultam blogul, pentru ca da, are un blog, care nu arata rau, dar pe care nu a comentat inca nimeni. Aici am gasit o postare draguta legata de faptul ca tatal (Lucian Avramescu)nu vrea sa auda de candidatura fiului, text din care redau un fragment:
“Am dreptul să-l opresc pe fiu-meu? Mă gândesc cu groază să-i văd chipul lipit pe stâlpi, mâzgălit cu cerneală, îmbogăţit cu măscări. Presa o să-i răscolească “trecutul comunist”. N-are, că era prea mic.
Azi l-am sunat pe fiu-meu. Ştii că figurez, eu, taică-tău, la Cotroceni, pe lista neagră a celor 29 de ziarişti care-l critică pe preşedinte? Ştiu. Adulatorii lui Băsescu, aflând că eşti copilul meu, te vor toca. Ceilalţi te vor confunda cu Cătălin
Avramescu, ăla care-i lustruieşte zilnic pantofii preşedintelui. Nici ei nu-ţi vor fi amici. Âla mic e hotărât! Candidează.”
Base isi asuma...Ok! Dar promulga legea sau nu?
"COMUNICAT DE PRESĂ
(21 octombrie 2008)
Preşedintele României, Traian Băsescu, a decis să îşi asume Strategia de modernizare a educaţiei intitulată Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii.
Strategia a fost redactată de către preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, prof. Mircea Miclea, pe baza propunerilor primite din partea mai multor semnatari ai Pactului Naţional pentru Educaţie: este vorba despre trei federaţii sindicale de profil, trei partide politice parlamentare şi opt asociaţii, care au răspuns solicitării de a participa la crearea strategiei.
Strategia cuprinde măsuri concrete şi termene de realizare a modernizării sistemului de învăţământ, atât la nivel preuniversitar, cât şi la nivel superior şi în cercetare. Strategia este supusă dezbaterii publice, spre amendare şi îmbunătăţire. Ea poate fi consultată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, unde pot fi de asemenea accesate contribuţiile organizaţiilor menţionate mai sus.
Documentul propus spre dezbatere integrează principiile de bază cuprinse în Pactul Naţional pentru Educaţie încheiat în primăvara acestui an de partidele parlamentare şi peste 20 de organizaţii ale societăţii civile, sindicate, asociaţii, ONG-uri, Pact bazat la rândul său pe Raportul România educaţiei, România cercetării prezentat în vara anului trecut.
Departamentul de Comunicare Publică
21 Octombrie 2008"
Cititi si AICI si AICI.
Inca un proces pierdut de Academia Catavencu
Liviu Petrina castiga la CEDO
"Fostul lider taranist Liviu Petrina a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) procesul impotriva a doi jurnalisti de la "Academia Catavencu".
In 1997, acestia au scris intr-un articol ca a colaborat cu Securitatea, instanta stabilind ca i s-a incalcat dreptul la viata privata si familie.
Fostul secretar general al PNTCD, Liviu Petrina, se afla in posesia dosarului sau personal si a celor de urmarire informativa, pe care le va pune la dispozitia opiniei publice, se arata intr-un comunicat al PNTCD.
Petrina a depus doua plangeri penale impotriva jurnalistilor C.I. si M.D. pentru insulta si defaimare, insa cei doi au fost achitati.
Totusi, instanta europeana a considerat ca, in ciuda caracterului satiric al publicatiei, articolele au fost de natura sa ofenseze reclamantul, pentru ca nu exista niciun indiciu potrivit caruia acesta ar fi colaborat cu Securitatea." - declara pe blogul personal
Radu Sarbu
Acesta nu este primul proces de genul acesta pierdut de Academia Catavencu. In 2005, Ioan T. Morar, jurnalist la Academia Caţavencu, a fost condamnat penal de catre Tribunalul Bucureşti pentru calomnie. El a fost dat în judecata în aprilie 2004 de catre Victor Gaetan, cetaţean american de origine romana. Jurnalistul publicase mai multe materiale în care l-a acuzat pe Gaetan ca a fost membru al Securitaţii şi ca s-a aflat în spatele candidaturii la preşedinţie a Liei Roberts la alegerile prezidenţiale din Romania din 2004.
Gaetan i-a dat în judecata pe I.T. Morar şi Academia Caţavencu pentru calomnie şi a cerut daune morale de 30.000 de euro. A pierdut primul proces, dar a caştigat recursul. Tribunalul i-a condamnat pe Morar şi Academia Caţavencu la plata a 10.000
dolari daune morale pentru Gaetan şi 30.000 de dolari pentru cheltuieli de judecata. I.T. Morar a fost condamnat şi la plata unei amenzi penale în valoare de 250 euro. Ulterior avocaţii jurnalistului au declarat ca vor ataca decizia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
PNTCD nu va participa la alegeri
“PNŢCD nu va participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Motivul nu este acela că nu ar avea candidaţi, după cum susţine preşedintele ţărăniştilor braşoveni, Eugen Urs, ci din cauza acţiunii formulate în instanţă de Marian Miluţ, fostul preşedinte al PNŢCD.
Acesta a contestat ultimul congres al PNŢCD, prin care a fost aleasă o nouă conducere. Şi din cauză că instanţa încă nu a dat o sentinţă în acest caz, PNŢCD nu poate participa acum la aceste alegeri.” – transmite Amos News
Cativa lideri de filiale judetene si-au declarat deja sprijinul in alegeri pentru candidatii PNL. Asteptam declaratii oficiale ale liderilor de la centru.
Talpes a fugit din colegiul 8
K1-Catel vs. pisica
Vezi mai multe video Haioase »
Toate lumea deplangea pana azi colegiul 8 - Senat, pentru ca acolo ar fi trebuit sa se infrunte doi securisti - Felix si Talpes. Pana si doamna Alina Mungiu Pippidi isi exprima o opinie pe aceasta tema ieri, foarte corecta si pertinenta. Numai ca astazi, pe listele PD-L, Talpes este inscris la colegiul 7. De ce i-o fi fost frica lui Talpes sa il infrunte pe Felix? Daca cumva crede ca ii va fi mai usor sa se lupte cu Cristian Topescu, un om de o structura morala ireprosabila, asa cum este candidatul PNL, se inseala. Astazi este insa ultima zi pentru depunerea listelor si mai pot fi facute schimbari. Sa ne mai asteptam la surprize?
20 oct. 2008
Theodor Paleologu – inalbitorul fara clor al PD–L
Ma indoiesc ca diplomatul si-a asumat constient acest rol de inalbitor al PD – L. Din declaratiile pe care le-a facut pana acum, pare destul de naiv din punct de vedere politic.
Dar trebuie sa se astepte ca de acum incolo orice lider PD-L, sau orice sustinator, atunci cand i se va da peste nas ca lista PD-L e cea mai patata, sa-l scoata repede in fata cu un zambet potrivit reclamelor pentru inalbitori: “Dar avem si Paleologu. Scoate orice pata!”. Pentru ca exact asa a reactionat zilele trecute Vasile Blaga, atunci cand intervievat de Ioana Lupea pentru EVZ a ajuns la subiectul Talpes. Referindu-se la sinistrul personaj, celebru pentru inventiile pe care le emite si confectioneaza pe post de secrete numai de el stiute, si in care fraierii cred, Blaga a simtit nevoia sa i-l alipeasca din mers pe Paleologu. Si Talpes era deja mai curat, mai uscat si iti lasa si pielea fina, pentru ca Paleologu nu scoate doar pete, dar e si pe post de Coccolino.
“ I.L.: La alegerile locale aţi avut traseişti ca Dorel Onaca, venit de la PRM. Acum îl aveţi pe Ioan Talpeş, fost consilier al lui Ion Iliescu.
Vasile Blaga: Îl avem şi pe domnul Talpeş, îl avem şi pe domnul Paleologu.”
Probabil ca asa vor reactiona PD-L si sustinatorii si cand li se vor pune pe masa nume ca Badalan, sau, ultimul intrat pe lista, la Brasov, penalul Neculaie. Si, dupa ei, intreaga lista de afaceristi dubiosi care vor sa se ascunda de lege sub salul portocaliu si protector care ii va ajuta sa penetreze Parlamentul. Sau traseisti proveniti de la PRM, PC, PSD, PNL. Fiecaruia i se va turna putin din acelasi Paleologu, de ca si cum in fiecare colegiu ar candida si cate un strop din el.
Din arhiva internetului
Oferta de aliante a lui Traian Basescu a cazut ca nuca in perete.
Opozitia condamna la unison duplicitatea Partidului Democrat.
Partenerii de guvernare s-au facut foc si para
din cauza disponibilitatii democratilor de a guverna cu opozitia.
"Mandatul castigat de actuala putere in 1996 se apropie de sfarsit. Nu a mai ramas prea mult timp pana la viitoarea confruntare cu electoratul. Politicienii de toate culorile si de toate calibrele au fost cuprinsi parca de isteria alergatorului intrat in ultima turnanta de pista. Se fac aranjamente, se negociaza aliante, listele cu cei care vor candida pentru urmatorii patru ani in Parlament se intocmesc pe sest. Din toata aceasta viermuiala, sondajele de opinie consemneaza sec cresterea alarmanta a numarului cetatenilor care s-au scarbit de politica. In ciuda acestui semnal, urmasii lui Agamita Dandanache vor parca sa demonstreze ca se poate si mai rau. Un astfel de exemplu il constituie si recenta declaratie a numarului doi din PD, Traian Basescu, potrivit careia partidul sau este dispus la orice fel de alianta pentru a se pastra la guvernare. Care principii? Ce doctrine? Ciolanul sa traiasca! Dezinvoltura cu care vicepresedintele democrat si-a etalat „disponibilitatile" a accentuat efectul. Despre PD s-a spus in nenumarate randuri ca este un partid oportunist, insa nimeni nu se astepta ca unul dintre liderii marcanti ai partidului sa recunoasca in public acest lucru. A venit pe urma Roman si a incercat sa dreaga busuiocul, spunand ca va face o alianta cu PDSR doar daca acest partid isi va schimba „filosofia politica". Din pacate insa nu numai PD face astfel de demonstratii pe marginea conceptului de rezonanta stiintifica „politica este o curva". Exemple curg dinspre toate formatiunile politice. Dar, pentru ca tot avem un subiect la ordinea zilei, este vorba despre Basescu si a sa declaratie, sa-i lasam si pe alti colegi de breasla ai ministrului Transporturilor sa faca unele comentarii."
Ioan Gavra (PUNR): „PD se agata cu dintii de putere"
„Este explicabila explicatia dlui Basescu, dat fiind pierderile de popularitate si de audienta electorala inregistrate de PD. Practic, acest partid nu si-a realizat nici unul dintre angajamentele electorale facute in 1996 si nici promisiunile reformiste de cand se afla in Coalitia guvernamentala. Asa se face ca sectoarele de care raspund democrati in Executiv sunt cele mai napastuite din punct de vedere economic si social. Industria a fost practic lichidata in intregime, transporturile sunt intr-o suferinta evidenta, armata aproape ca nu are carmaci, turismul a decazut total, iar la protectie sociala saracia este mai apriga ca oricand.
La toate acestea se adauga si implicarile in afaceri de rasunet national. Valul coruptiei se intinde de la nivelul Executivului pana la administratiile publice locale acolo unde sunt reprezentanti ai PD. In consecinta, PD are nevoie, in orice conditii si in oricare circumstante politice, sa se agate cu dintii de putere, altfel, e prapad".
Varujan Vosganian (UFD): „In fata coagularii fortelor de stanga
avem nevoie de o coagulare a fortelor de dreapta"
„Recentele declaratii ale reprezentantilor PD confirma o apropiere de PDSR. In acelasi timp, s-a vazut ca PUR este un intermediar politic intre PDSR si ApR, iar PNR a aratat pe fata in Parlament ca doreste o colaborare politica cu opozitia socialista.
In fata acestei coagulari a fortelor de stanga avem nevoie de o coagulare a fortelor de dreapta care, desi mai putin vizibila, deoarece angreneaza mai putini oameni politici deja cunoscuti, este mai solida, mai sanatoasa si cu sanse mult mai mari de a contribui la improspatarea reala a clasei politice. Intre aceste doua tendinte raman partidele din CDR, derutate, rigide, lipsite de lideri cu forta din randul generatiei tinere si captive acelorasi mentalitati venerabile, dar ineficiente".
Ciprian Ranghel
Partenerii din Coalitie s-au suparat pe ministrul Transporturilor
Virgil Petrescu (PNTCD): „Nu putem privi decat cu totul nefavorabil
o alianta a actualilor membri ai Coalitiei cu partidele care se afla acum in Opozitie"
„Noi am expus punctul nostru de vedere asupra posibilelor aliante pe care PNTCD le-ar putea lua in calcul o data cu viitoarele alegeri. Precizam ca nu vom putea colabora decat cu formatiuni compatibile programatic cu noi. Sigur ca, in calitatea sa de lider al PD, ministrul Traian Basescu poate sa faca declaratii pe care le crede de cuviinta in favoarea PD, insa desigur ca nu putem privi decat cu totul nefavorabil o alianta a actualilor membri ai Coalitiei cu partidele care se afla acum in Opozitie. Repet, e dreptul domniei sale sa faca declaratii si chiar aliante cu cine vrea. Noi, insa, nu credem ca putem face aliante decat cu partide si formatiuni compatibile cu doctrina noastra. Probabil ca doctrina si alte «calitati» ale PD lasa deschisa posibilitatea unor astfel de colaborari cu stanga, in special cu PDSR"
Vasile Lupu (PNTCD): „Deloc surprinzatoare"
„Afirmatia lui Traian Basescu nu este deloc surprinzatoare. Altceva nu mai am de adaugat. Am eu motivele mele sa nu comentez..."
Ovidiu Draganescu (PNL): „Traian Basescu este exponentul
acelei aripi din PD care este de acord cu o alianta cu PDSR"
„Traian Basescu este exponentul acelei aripi din PD care este de acord cu o alianta cu PDSR. De altfel, nu trebuie uitat ca PD are inca titulatura PD(FSN), ceea ce dovedeste radacinile comune. Nu numai ca au guvernat impreuna, dar au si o istorie comuna. S-ar putea ca bucla sa se inchida in anul 2000. Afirmatia lui Basescu nu surprinde, deci, deloc. Pe de alta parte, exista in PD curente care exclud o astfel de alianta. Cred, de asemenea, ca o alianta PD-PRM este exclusa, chiar si prin intermediul PDSR. Sunt, totusi, pro-europeni. Sau poate tocmai in ideea unei excluderi a PRM, PD ar putea guverna cu PDSR".
Cristian Sutu
Cotidianul - august 2000
Balada para Adelina
Richard Clayderman - Balada Para Adelina (1998) - The best bloopers are a click away
Frumos e, dorit de femei e, tara infloreste, ce-i mai lipseste? O Adelina, blonda "balerina"...
19 oct. 2008
Va promulga Basescu legea privind marirea salariilor profesorilor?
Acum e acum. De-abia astept sa vad daca Basescu se va tine de cuvant si nu va promulga legea referitoare la marirea salariilor profesorilor, asa cum i-a promis premierului Tariceanu in ultima intalnire face to face avuta la Cotroceni, sau o va promulga, asa cum doresc cei din PD-L, si cum se exprimase initial in fata presei. Sa ne frecam palmele! Sa-nceapa pariurile: Cotidianul, prin Adriana Dutulescu si Lucian Gheorghiu inclina spre retrimiterea legii in Parlament ceea ce ar insemna o amanare a ei pana cel mai devreme in februarie 2009; EVZ, prin Silviu Sergiu, mizeaza pe promulgarea acesteia "pentru a nu demonta tema centrală a campaniei PDL: risipa banului public de către guvernul PNL"
"Traian Băsescu va promulga salariile profesorilor tocmai pentru a nu demonta tema centrală a campaniei PDL. Pe preşedinte îl interesează, în primul rând, să câştige alegerile, şi apoi ca profesorii să trăiască bine. Să fim realişti. Timp de doi ani, Ministerul Învăţământului a fost condus de oamenii lui Băsescu. Nu-mi aduc aminte ca vreun ministru PD (actualul PDL) să fi avansat ideea majorării salariilor cu 50%. De ce? Pentru că nu este o decizie sustenabilă. Profesorii sunt ca autostrăzile. Ieri nu erau importanţi, astăzi sunt. Totul depinde de interesul politic de moment. Cred însă că e destul de periculos pentru PDL să ai drept temă principală de campanie risipa banului public. Oricât de scurtă ar fi memoria electoratului, nu cred că s-a uitat atât de repede că beizadeaua lui Costel Căşuneanu şi-a luat Bugatti Veyron de 1,6 milioane de euro şi cu banii din contractele pe care tatăl său le-a derulat cu Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de oamenii lui Băsescu." - spune Silviu Sergiu
"Liderii PNL s-au arătat mulţumiţi de înţelegerea convenită la Palatul Cotroceni, deoarece Guvernul nu ar mai fi obligat să rişte o moţiune de cenzură sau chiar o demisie, variante luate în calcul pentru situaţia în care legea ar fi promulgată, având în vedere că Tăriceanu nu este dispus să îşi asume un faliment al bugetului în contextul crizei economice. Totuşi, există în partid şi voci mai sceptice care spun că Traian Băsescu şi-a încălcat şi altădată cuvântul dat în faţa premierului şi că este foarte posibil ca în cele din urmă acesta să promulge legea, pentru a plusa în favoarea PD-L în campania electorală.
De altfel, Theodor Stolojan, premierul de campanie electorală al democrat-liberalilor, l-a acuzat pe Tăriceanu că are bani pentru profesori, dar că nu ştie unde să-i caute. La rândul său, vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, a declarat, ieri, pentru Cotidianul, că speră ca şeful statului să promulge legea: „Preşedintele va hotărî singur ce va face. Eu cred că o va promulga pentru că profesorii merită salarii mai mari“. - spune Cotidianul
Pana una alta Basescu pleaca maine in Siria intr-o foarte importanta vizita. Poate respinge legea, calare pe vreo camila, si privind prin binoclu catre profesorii din Romania. Sau poate o promulga, nerespectandu-si pentru a nu stiu cata oara cuvantul in fata premierului. Traiul a catorva sute de mii de oameni dar si economia Romaniei se afla in mainie lui. Cum credeti ca va rezolva problema?
Despre obsesiile domnului Plesu
Eram obisnuiti ca jurnalisti precum Ion Cristoiu sa dezvolte editoriale fluviu, la Evenimentul Zilei anilor 90, tinand-o gaia-matu cu o tema pe care o trata obsedant si pe care o toca pana la epuizare. La Andrei Plesu eram insa obisnuiti cu scrisul ca o taietura fina, care “executa” dintr-o miscare, ce nu mai lasa loc nici la interpretari, nici la accente si reveniri ulterioare cu precizari. Nesiguranta ca nu a fost prea clar, ca nu a spus totul pe o tema, pare sa-l fi cuprins si pe distinsul intelectual, de vreme ce in ultimele zece editoriale cinci ating aceeasi tema, legata de scandalurile din jurul ICR. Mai reiese de aici si faptul ca a fost puternic afectat, desi nu a fost implicat direct, si ca il preocupa inca problema. Si de ce nu l-ar preocupa si nu ar scrie daca nu ar avea sentimentul ca intr-un singur editorial, in primul de exemplu, nu ar fi fost destul de convingator. Acest sentiment si revenirea pe o tema, nu le practici insa decat daca ceva iti spune ca nu ai dreptate in totalitate.
Si, undeva, printre randuri, Andrei Plesu admite ca scandalul a pornit de la niste expozitii pe care el insusi le descrie ca fiind “mai deocheate”, dar scoate in evidenta faptul ca alte “actiuni” ale ICR au fost trecute sub tacere. E vorba evident de actiuni care nu ar putea sa incite in niciun fel opinia publica, si care au fost trecute cu vederea, de parca cineva ar avea obligatia sa scrie elogios despre fiecare “miscare” culturala pe care o face ICR. Succesul “actiunilor” ICR se masoara in apreciere internationala, si, atunci cand aceasta exista cu adevarat, totul e in regula.
Se vorbeste insa zilele astea despre demiterea lui Cristian Neagoe, personajul principal in scandalul poneiului roz, cel care a deschis seria scandalurilor legate de ICR, si trimiterea acestuia acasa de la New York. Desi foarte vocal si prezent in blogosfera, “diplomatul” nu pomeneste inca nimic despre asta. Nici seful lui, domnul Patapievici. Si, normal, nici domnul Plesu. Tacerea si ascunderea sub pres, orgoliul nemasurat prin care se acopera aceasta “actiune”, ii vor mai prilejui probabil domnului Plesu nopti nedormite si obsesii, si, evident, alte editoriale pe tema. Asteptam cu interes. Desi, parca mai interesant ar fi altceva: sa scrie ceva pe tema poneiului Talpes! Da, da Talpes. Candidatul PD-L sustinut de Traian Basescu, cel care in 2005 ii recomanda intr-o scrisoare deschisa presedintelui sa se descotoroseasca de consilierul Plesu, cu nici 3 luni inainte ca acesta sa plece de la Cotroceni fara explicatii plauzibile. Parca asta ar trebui sa fie in ziua de azi tema care sa-l obsedeze cu adevarat pe intelectual, si pe marginea careia sa scrie editoriale fluviu. Nu credeti?
Legea CNSAS
Maine, 20 octombrie, in sedinta care incepe la ora 16,30, se va vota in plenul Senatului Legea CNSAS.
Exista mai multe amendamente prin care se doreste atenuarea formei propuse de Guvern.
"24 de ONG-uri si sindicate solicita Comisiei juridice a Senatului sa permita reprezentantilor sai accesul la dezbatere Ordonantei 24 deoarece ei cred ca amendamentele aduse de senatorii juristi Legii CNSAS restrang accesul la informatii pentru deconspirarea fostilor securisti." - ziare.com
18 oct. 2008
Luca si Dabija la PNL
Raymon Luca si Nicolae Dabija sunt printre ultimii candidati validati de catre PNL pentru alegerile din toamna.
Primul pentru un post de parlamentar pentru America de Nord, iar al doilea pentru postul de parlamentar pe colegiul Europa de Est.
Raymond Luca a mai fost deputat in legislatura 1992-1996, ales in judeţul Sibiu pe listele partidului PL'93/PAC, ulterior stabilit in Statele Unite.
Nicolae Dabija conduce de cativa ani Forul Democrat al Romanilor din Moldova, organizatie neguvernamentala, care lupta pentru renasterea nationala. Forul Democrat al Romanilor din Moldova are peste 150 de organizatii locale, cu peste 200.000 de membri, dintre care aproape jumatate sunt elevi si studenti. Saptamanalul condus de Dabija a fost, in anii 1988-1989, cea mai importanta publicatie care sustinea revenirea "limbii moldovenesti" la grafia latina, recunoasterea identitatii dintre limba moldoveneasca si cea romana si decretarea ei ca limba oficiala in RSS Moldoveneasca. Este profesor la Facultatea de Jurnalism din Chisinau, membru de onoare al Academiei Romane si redactor sef al saptamanalului "Literatura si Arta" – principala publicatie de opozitie din Republica Moldova.
Iata si un fragment din interviul luat de curand lui Nicolae Dabija de catre jurnalistul Claudiu Tarziu, interviu pe care il puteti citi integral AICI:
"Exista o solutie pentru inlaturarea comunistilor romanofobi de la putere?
- Unirea. La noi, pro-romanii si pro-europenii sunt impartiti intr-o puzderie de partide, pe cand comunistii au un singur partid. Forul Democrat al Romanilor a adunat la masa dialogului 14 partide necomuniste. Ele au colaborat si au reusit sa castige alegerile locale in 24 de raioane, din cele 33, in conditiile in care comunistii detineau controlul in aproape toate raioanele. Pentru alegerile parlamentare din 2009, am propus sa se faca o Lista Nationala cu 101 candidati, la cele 101 functii de parlamentari. Lista va fi pusa pe numele unui singur partid, caci comunistii au interzis aliantele electorale, dar candidatii vor fi de la toate partidele necomuniste care accepta aceasta idee. Daca nu se face asa, exista riscul ca nici unul dintre partidele necomuniste sa nu treaca de pragul electoral de 6%. Cu o majoritate confortabila in Parlament, am putea alege un presedinte pro-roman, sa modificam Constitutia si sa grabim aderarea la UE.
- Nu va temeti ca in efortul de a scapa de sub influenta ruseasca, exista pericolul deznationalizarii in bratele UE?
- La Bucuresti asta poate fi o problema, dar la Chisinau, nu. Noi nu avem alta sansa decat UE.
- La final, sa vorbim putin despre frica. Avand in vedere implicarea dvs. in lupta nationala, nu va este teama ca veti fi lichidat, cum se intampla adesea intr-un regim comunist?
- Mi-e frica. Sunt si eu om, si daca as zice ca nu-mi este frica as trisa. Dar cel mai mult mi-e frica de frica. A mea si a celorlalti. La 7 noiembrie 1989 noi, un grup de intelectuali, am indemnat multimile sa se culce sub tancuri, dar primii care s-au asezat sub senile am fost noi. Si tancurile s-au oprit. Desi stiam ca in luna aprilie din acel an tancurile trecusera deja peste multimile care tot astfel se culcasera in piata centrala din Tbilisi, iar apoi, carele de lupta sovietice au trecut si peste protestatarii din Vilnius, acele evenimente soldandu-se cu sute de morti si raniti. Peste cateva zile, la 10 noiembrie 1989, multimile "conduse de scriitori" - asa se afirmase atunci - au luat cu asalt cladirea Ministerului de Interne, care-l avea ca ministru pe Vladimir Voronin, actualul presedinte al Republicii Moldova. Sediul luase foc, toate geamurile ii fusesera sparte, in centrul Chisinaului, pentru prima data dupa domnia lui Duca Voda aparusera baricade, de-o parte si de alta erau zeci si sute de raniti. Ca trupele speciale n-au deschis focul a fost o intamplare. In acel an, organizatia sovina "Pamiat" din Moscova ne-a condamnat la moarte pe mine, pe Leonida Lari si pe Grigore Vieru. Numai prezenta de spirit a unor colegi din Frontul Popular a dejucat scenariul. De atunci sunt in permanenta amenintat, tarat prin instante - de regula, sub acuzatia de "subminare a statalitatii" -, in cateva randuri am fost agresat fizic, fiind necesar sa stau multa vreme in spital. O atitudine pe care actuala guvernare o are fata de toti cei care simt si gandesc romaneste."
Harababura uninominala
Mai e mai putin de o luna si jumatate pana la alegerile parlamentare si lumea habar nu are cu ce se mananca votul uninominal. De colegii sau candidati nici nu se mai pune problema. PD-L-ul inca nu si-a anuntat candidatii. Nu ca ar fi vreo problema, dar se pare ca ei mai spera inca sa avem vot pe liste, ceea ce la o adica a inceput chiar sa-mi fie indiferent, pentru ca pana la urma vom vota tot in functie de partide, indiferent ce maimutoi ni se vor servi "uninominal". Pe site-urile specializate, informatiile privind colegiile in care suntem arondati sunt ambigue. Ramane sa citim direct in Monitorul Oficial, sa cautam strada pe care locuim si acolo sa descoperim si colegiul. Sau colegiile. Pentru ca ...atentie: putem sa fim arondati la un anumit numar de colegiu pentru Camera Deputatilor, si la un cu totul alt numar pentru Senat (vezi foto - harta). In ceea ce priveste candidatii, mai avem de asteptat. Despre udemeristi am gasit cele mai multe informatii pe internet, si, daca celelalte partide nu-si organizeaza asa cum trebuie site-urile de partid, voi recomanda cu drag sa se voteze cat mai mult cu maghiarii. Macar ei par mai organizati si mai pusi pe treaba. In rest, o debandada sublima..ca la romani.
Si, ca sa fie mai clar..si totodata amuzant (daca mai e ceva de ras)in legatura cu stadiul de dezinformare al cetatenilor, am gasit un articol pe Ziarul Prahova, pe care il voi posta in intregime in cele ce urmeaza:
"Cea mai disciplinata categorie de votanti, cei care nu lipsesc niciodata de la urne, pensionarii, nu stiu aproape nimic despre scrutinul de la 30 noiembrie. Nici cine va candida in colegiile de pe Valea Superioara a Prahovei, nici cum sunt delimitate aceste colegii. In ciuda ignorantei pe care o marturisesc, pensionarii declara ca, in ultima duminica a lunii noiembrie, vor merge la vot pentru "a-si face datoria".
"Nu stiu in ce colegiu sunt. La vot ma duc. Am votat de fiecare data. Nu ma-mpotrivesc fiindca n-am de ce", spune sinaianca Sofia Moraru, 66 de ani, locuitoare pe Strada Amurgului, anuntand ca isi da mereu silinta pentru respectarea obligatiilor cetatenesti: "Imi fac datoria!". Tine cu PD-L-ul, sa n-auda de PSD, de Geoana si Nastase, care-au facut nenorociri, dar nici de pedelistul Nastasia care-i om parsiv. "No-no-no, nu Nastasia!". Numele lui Liviu Ilasi il aude pentru prima oara si-i zgarie timpanul. "E ungur?". Pentru ziua de 30 noiembrie, si-a pregatit un singur principiu de actiune: intre un candidat pe care nu-l cunoaste si unul pe care-l cunoaste dar e prost, il va alege pe necunoscut.Si gura pensionarului Aurel Durbac, 73 de ani, locuitor pe Strada Badea Cartan, se transforma intr-o mitraliera de "nu stiu"-uri, atunci cand ii sunt adresate intrebari legate de alegerile parlamentare. "Nu mai avem incredere in nimeni. Nu cunosc candidatii! Nu cunosc colegiile". Spune ca, in general, voteaza oamenii, nu partidele si are o contabilitate exacta a absentelor lui de la urne. Doar o data in viata a lipsit, cand a fost plecat in alt oras. In principiu, se va duce la vot si de data asta.
Vasile Goran, 74 de ani, din acelasi cartier Izvor, se-angajeaza ca-l va vota pe Stolojan la Parlament. Cand afla ca Stolojan nu va candida nici pe Valea Prahovei, nici altundeva, pensionarul se preda. "Nu cunosc dom’le! Eu il stiu pe primar". Nici colegiile de senatori si deputati nu le stie, "fiindca n-a avut de-a face cu Primaria".
O colectie de "nimic", "niciunul", "nu stiu", "n-am auzit" pune la dispozitie si un alt pensionar din Sinaia, 76 de ani, locuitor pe Strada Republicii, care prefera sa ramana anonim, de teama ca tot targul ar putea afla ca el, “de data asta, traieste pe alta lume si n-a auzit nimic despre candidati". Partidele n-au facut destula propaganda, crede batranul, tinand cu dintii de anonimatul sau.
Cat despre persoanele de varsta medie, ele iutesc pasul imediat ce-aud tematica unor astfel de intrebari. "Eu sunt pe-afarista cu treburile astea. Nu ma-ntrebati, ca nu stiu", a fost replica unei cvadragenare, cea mai vorbareata dintre interlocutorii de aceasta varsta.
Potrivit anunturilor facute pana acum de partide, in colegiul de deputati de pe Valea Superioara a Prahovei principalii contracandidati vor fi Gheorghe Nastasia (PD-L), Cristian Burlacu (PNL) si Ilie Colorian (PSD). In colegiul senatorial Valea Prahovei se vor lupta George Severin (PD-L), Liviu Ilasi (PNL) si Georgica Diaconu (PSD)."
Ionut STANESCU
Abonați-vă la:
Postări (Atom)