9 oct. 2008

Mister in jurul generalului Plesita. A murit sau nu?












De obicei, atunci cand se vorbeste prin presa de pensii mari, e pomenit generalul Plesita. Nu se stie insa sigur daca sinistrul tortionar mai traieste sau nu.
Anul trecut, pe 12 noiembrie, Evenimentul Zilei scria un articol in care prezenta cele povestite de nora lui Plesita, si anume ca el se afla pe patul de moarte. O poveste pe care va invit sa o cititi in continuare (fragment) asa cum e prezentata de EVZ:

"Ajuns la 78 de ani, generalul (in rezerva) Nicolae Plesita, fostul sef al spionajului extern din Epoca de Aur, este pe patul de moarte. Ruxandra Plesita, nora fostului zbir din fruntea Centrului de Informatii Externe (CIE), a povestit pentru EVZ ca generalul nu mai vorbeste, nu mai mananca si nu se mai ridica din pat de o saptamana. „E un cadavru, ii dau supa cu lingurita, dar si asa refuza mancarea. Nu stiu cat o va mai duce, dar stiu ca de cinci nopti nu dorm si-l veghez la capatul patului”, spune femeia, care a venit special de la Bucuresti la Curtea de Arges ca sa-l ingrijeasca.

Potrivit acesteia, starea de sanatate a generalului s-a agravat brusc acum aproape o saptamana. De atunci nu a mai scos niciun cuvant si nu mai recunoaste pe nimeni. „Daca sotul meu, care e fiul lui, trece drept un strain pentru el... e grav de tot”, adauga femeia. Plesita suferea de mai multe afectiuni, printre care cele la prostata si picioare, la care a si fost operat.
(...)
Insa complicatiile medicale survin intr-un moment-cheie privind anchetarea activitatii acestuia la carma operatiunilor secrete ale Romaniei, din anii ‘80. Astfel, pe 7 noiembrie a.c., Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR) a depus la Parchetul General o sesizare penala impotriva lui Nicolae Plesita si a altor cinci fosti diplomati romani de la Ambasada Romaniei din RFG, pe care ii acuza de terorism."


Desi acest articol apare pe 12 noiembrie, si mai multe agentii de presa il preiau, pe 14 decembrie apare in "Obiectiv - argesean - saptamanal de anchete, investigatii comentarii", un articol in care se explica ca aceasta ar fi murit pe 11 noiembrie 2007. Adica mort cu o zi inainte ca Evenimentul zilei sa-l prezinte pe Plesita ca pe un muribund.
Nimeni altcineva nu a mai prezentat stirea ca acesta ar fi murit in afara de Ioan T Morar, recent, care pe propriul blog insaileaza un comentariu cu scopul clar de a discredita revista Cancan, care se referea din nou pe un text la pensia lui Plesita.
ITM, la scurt timp dupa ce posteaza, primeste chipurile o informatie de la un anonim de pe blog, ca generalul ar fi mort. Si, foarte vesel, facand vizibil misto, isi updateaza materialul.
Iar despre anonim spune ca este o persoana informata. Deci il cunoaste daca stie acest amanunt despre el, despre anonim.
Acum, as vrea sa dezbatem cateva probleme, pentru ca se nasc mai multe intrebari:
1. Nu vi se pare cusut cu ata alba acest asa-zis deces al generalului? De ce atata mister? Cum de nu a vuit presa atunci cand acesta ar fi murit? Un singur ziar (si ala..de provincie) sa fi fost informat? Atentie, articolul din saptamanalul argesean e semnat doar cu niste initiale. Iar in Evenimentul Zilei, unde Plesita era prezentat ca muribund la o zi dupa ce se zice ca a fi murit, nu semneaza nimeni. Stim ca generalul era implicat in niste procese si pe 7 noiembrie fusese acuzat de terorism. Nu cumva a fost..."omorat" ca sa scape de procese la doar 4 zile dupa aceasta acuzare? Cum de nora care informase EVZ in legatura cu starea deplorabila a generalului nu a revenit la ziar cu un telefon prin care sa anunte decesul? Cine de la EVZ a vorbit cu nora?
2. De unde are informatia ITM, singurul care confirma cele scrise in ziarul argesean? Are cumva legaturi cu..serviciile, asa cum a insinuat deunazi Florin Calinescu? Stie mai multe detalii despre aceasta suspecta moarte? Sau..."moarte"...

Nu ma indoiesc ca daca s-a dorit o inscenare a mortii generalului, exista azi in vreun cimitir in Arges si vreo cruce de mormant cu numele lui. Insa cazul trebuie investigat mai temeinic. Ce ziceti? Sa apelam la "agentul" BINE INFORMAT al lui ITM? Poate trimite niste poze de la parastas. :))
Amanunt: Wikipedia il prezinta viu si nevatamat. Nu ca ar fi o sursa 100% credibila, dar, accentuez, e un amanunt de luat in seama.

9 comentarii:

Anca spunea...

Ai vazut tu drac mort?

Anonim spunea...

Sa lamurim misterul: generalul Plesita nu a murit. Acum citeva saptamini, un corespondent al cotidianului Cancan a fost la el acasa, la Curtea de Areges, incercind sa ii ia un interviu. Nu a reusit, pentru ca Plesita a refuzat, dar i s-au facut, totusi, doua fotografii care au fost si publicate. Plesita este, ce-i drept, intr-o stare destul de proasta, dupa problemele de la picior, si este ingrijit de fiul sau, care e destul de batrin, la rindul sau, si suferind. Dar este 100% sigur ca cel putin acum vreo luna Plesita traia bine-mersi. Ziarul a luat, de asemenea, legatura si cu generalul Dan Voinea, care se ocupa de anchetarea lui Plesita si care a spus ca se asteapta rezultatul unei expertize psihiatrice, ca unic document care mai sta in calea trimiterii generalului in judecata. Evident, daca Plesita ar fi murit, Voinea ar fi fost informat. (BTI-Cancan, aceeasi sursa citata si de Ioan T Morar)

Anonim spunea...

@anca

cu sigranta, nu! :)

@BTI

Multumesc pentru informatie. Era necesara.
Nici nu credeam ca ar fi murit. Ziarul din Arges oricum nu era credibil. Dar am vazut ca ITM v-a provocat, incercand si o dezinformare care nu i-a iesit.

Anonim spunea...

E normal sa evite mediatizarea. Dupa ultimele aparitii in care i'a improscat cu noroi pe oponentii regimului comunist i'a luat foc casa.El zice ca a fost un fulger...dar avand in vedere cat rau a facut in zona aia(Curtea de Arges) exista si alte pareri.De atunci a si damblagit.

Anonim spunea...

Naspa. Tocmai ma gandisem sa le propun lu' DDD+Lazarus un nou serial : " Fantoma lu' Plesita"

agaX spunea...

nu cred ca are nici o importanta daca plesita e viu sau mort

nu stiu daca e mister, sau e pur si simplu indiferenta, asa cum, cred eu, ar si trebui sa fie in raport cu acest om

Pe 7 octombrie a murit George Palade, singurul cistigator al premiului nobel dintre romani; merita plesita mai multe ginduri de la noi?

Realitatea lui Petria spunea...

Păi, să moară, dacă n-a murit...

Anonim spunea...

Acum sa intilinit pe lumea cealalta sa ii dea explicatii lui ION GAVRILA OGORANU, minunatul luptator legionar.

Afrimescu spunea...

Afrimescu
A existat vreo două sau trei dezinfori despre moartea lui pleşiţă. Dar, de murit a murit, într-un spital al SRI-ului în iarna acestui an.