20 oct. 2008

Din arhiva internetului










Oferta de aliante a lui Traian Basescu a cazut ca nuca in perete.
Opozitia condamna la unison duplicitatea Partidului Democrat.
Partenerii de guvernare s-au facut foc si para
din cauza disponibilitatii democratilor de a guverna cu opozitia.


"Mandatul castigat de actuala putere in 1996 se apropie de sfarsit. Nu a mai ramas prea mult timp pana la viitoarea confruntare cu electoratul. Politicienii de toate culorile si de toate calibrele au fost cuprinsi parca de isteria alergatorului intrat in ultima turnanta de pista. Se fac aranjamente, se negociaza aliante, listele cu cei care vor candida pentru urmatorii patru ani in Parlament se intocmesc pe sest. Din toata aceasta viermuiala, sondajele de opinie consemneaza sec cresterea alarmanta a numarului cetatenilor care s-au scarbit de politica. In ciuda acestui semnal, urmasii lui Agamita Dandanache vor parca sa demonstreze ca se poate si mai rau. Un astfel de exemplu il constituie si recenta declaratie a numarului doi din PD, Traian Basescu, potrivit careia partidul sau este dispus la orice fel de alianta pentru a se pastra la guvernare. Care principii? Ce doctrine? Ciolanul sa traiasca! Dezinvoltura cu care vicepresedintele democrat si-a etalat „disponibilitatile" a accentuat efectul. Despre PD s-a spus in nenumarate randuri ca este un partid oportunist, insa nimeni nu se astepta ca unul dintre liderii marcanti ai partidului sa recunoasca in public acest lucru. A venit pe urma Roman si a incercat sa dreaga busuiocul, spunand ca va face o alianta cu PDSR doar daca acest partid isi va schimba „filosofia politica". Din pacate insa nu numai PD face astfel de demonstratii pe marginea conceptului de rezonanta stiintifica „politica este o curva". Exemple curg dinspre toate formatiunile politice. Dar, pentru ca tot avem un subiect la ordinea zilei, este vorba despre Basescu si a sa declaratie, sa-i lasam si pe alti colegi de breasla ai ministrului Transporturilor sa faca unele comentarii."

Ioan Gavra (PUNR): „PD se agata cu dintii de putere"
„Este explicabila explicatia dlui Basescu, dat fiind pierderile de popularitate si de audienta electorala inregistrate de PD. Practic, acest partid nu si-a realizat nici unul dintre angajamentele electorale facute in 1996 si nici promisiunile reformiste de cand se afla in Coalitia guvernamentala. Asa se face ca sectoarele de care raspund democrati in Executiv sunt cele mai napastuite din punct de vedere economic si social. Industria a fost practic lichidata in intregime, transporturile sunt intr-o suferinta evidenta, armata aproape ca nu are carmaci, turismul a decazut total, iar la protectie sociala saracia este mai apriga ca oricand.
La toate acestea se adauga si implicarile in afaceri de rasunet national. Valul coruptiei se intinde de la nivelul Executivului pana la administratiile publice locale acolo unde sunt reprezentanti ai PD. In consecinta, PD are nevoie, in orice conditii si in oricare circumstante politice, sa se agate cu dintii de putere, altfel, e prapad".

Varujan Vosganian (UFD): „In fata coagularii fortelor de stanga
avem nevoie de o coagulare a fortelor de dreapta"

„Recentele declaratii ale reprezentantilor PD confirma o apropiere de PDSR. In acelasi timp, s-a vazut ca PUR este un intermediar politic intre PDSR si ApR, iar PNR a aratat pe fata in Parlament ca doreste o colaborare politica cu opozitia socialista.
In fata acestei coagulari a fortelor de stanga avem nevoie de o coagulare a fortelor de dreapta care, desi mai putin vizibila, deoarece angreneaza mai putini oameni politici deja cunoscuti, este mai solida, mai sanatoasa si cu sanse mult mai mari de a contribui la improspatarea reala a clasei politice. Intre aceste doua tendinte raman partidele din CDR, derutate, rigide, lipsite de lideri cu forta din randul generatiei tinere si captive acelorasi mentalitati venerabile, dar ineficiente".
Ciprian Ranghel

Partenerii din Coalitie s-au suparat pe ministrul Transporturilor

Virgil Petrescu (PNTCD): „Nu putem privi decat cu totul nefavorabil
o alianta a actualilor membri ai Coalitiei cu partidele care se afla acum in Opozitie"

„Noi am expus punctul nostru de vedere asupra posibilelor aliante pe care PNTCD le-ar putea lua in calcul o data cu viitoarele alegeri. Precizam ca nu vom putea colabora decat cu formatiuni compatibile programatic cu noi. Sigur ca, in calitatea sa de lider al PD, ministrul Traian Basescu poate sa faca declaratii pe care le crede de cuviinta in favoarea PD, insa desigur ca nu putem privi decat cu totul nefavorabil o alianta a actualilor membri ai Coalitiei cu partidele care se afla acum in Opozitie. Repet, e dreptul domniei sale sa faca declaratii si chiar aliante cu cine vrea. Noi, insa, nu credem ca putem face aliante decat cu partide si formatiuni compatibile cu doctrina noastra. Probabil ca doctrina si alte «calitati» ale PD lasa deschisa posibilitatea unor astfel de colaborari cu stanga, in special cu PDSR"
Vasile Lupu (PNTCD): „Deloc surprinzatoare"
„Afirmatia lui Traian Basescu nu este deloc surprinzatoare. Altceva nu mai am de adaugat. Am eu motivele mele sa nu comentez..."
Ovidiu Draganescu (PNL): „Traian Basescu este exponentul
acelei aripi din PD care este de acord cu o alianta cu PDSR"

„Traian Basescu este exponentul acelei aripi din PD care este de acord cu o alianta cu PDSR. De altfel, nu trebuie uitat ca PD are inca titulatura PD(FSN), ceea ce dovedeste radacinile comune. Nu numai ca au guvernat impreuna, dar au si o istorie comuna. S-ar putea ca bucla sa se inchida in anul 2000. Afirmatia lui Basescu nu surprinde, deci, deloc. Pe de alta parte, exista in PD curente care exclud o astfel de alianta. Cred, de asemenea, ca o alianta PD-PRM este exclusa, chiar si prin intermediul PDSR. Sunt, totusi, pro-europeni. Sau poate tocmai in ideea unei excluderi a PRM, PD ar putea guverna cu PDSR".
Cristian Sutu
Cotidianul - august 2000

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am eu o presimtire ca si acum pune la cale un guvern de larga respiratie si deplin consens fesenist. In fine, de-om trai, om vedea!