29 oct. 2008

Din arhiva internetului - III -












03.08.2000
Demagogia lui Traian Basescu


Excedat de sarcinile Primariei, Traian Basescu s-a referit – neinformat si demagogic – la descentralizarea învatamantului preuniversitar. El falsifica, fuge de raspundere si vrea sa induca în eroare.
El falsifica pentru ca: a) la nivelul Ministerului Educatiei Nationale n-au ramas, prin Legea Bugetului, alte fonduri decat salariile si cateva articole de mai mici dimensiuni. Este nevoie de rectificare bugetara pentru manuale, burse ale elevilor si studentilor si altele; b) prin descentralizare orasele mari au mai multe resurse financiare pentru învatamant decat anterior; c) asigurarea resurselor financiare pentru învatamant, într-o economie saraca reprezinta o problema ce nu se lasa înlocuita cu cea a gestiunii.
El fuge de raspundere pentru ca: a) Traian Basescu s-a opus din rasputeri, ca ministru, finantarii mai bune a învatamantului; b) el însusi a votat Legea învatamantului (1995), care prevede ceea ce Traian Basescu acum acuza: trecerea reparatiilor din scoli si licee în bugetele locale; c) el a votat toate reglementarile ulterioare privind descentralizarea, inclusiv cele privind trecerea copiilor institutionalizati la nivel local.
Traian Basescu vrea sa induca opinia publica în eroare. El stie ca finantarea învatamantului se asigura nu de Ministerul Educatiei Nationale ci de Ministerul Finantelor, pe baza Legii Bugetului. Descentralizarea e starea normala, ceruta între altii, de primarii destoinici, pentru a putea face investitii.
Traian Basescu a facut de un deceniu reforma transporturilor, cu o treime din împrumuturile internationale ale Romaniei si cu rezultate ce se vad în toaletele pe sine, care sunt trenurile sale. Sa-i amintim ca, deocamdata, la negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la Bruxelles, transporturile au ramas corigente?
Vrea Traian Basescu sa discutam despre acestea si, desigur, despre multe altele? Îi recomandam sa înteleaga ca nici vedetelor electorale de moment nu le este îngaduit sa falsifice la nesfarsit. Mojicia si demagogia n-au rezolvat si nu vor rezolva problemele Romaniei. Stam la dispozitia oricui cu toate informatiile. Ministerul Educatiei Nationale a initiat Fondul special de sustinere a învatamantului si a pledat si pledeaza pentru ca Fondul sa ramana la nivelul autoritatilor locale. Ministerul Educatiei Nationale intervine deja în mediul rural cu doua programe: programul de reabilitare a scolilor si programul de relansare a învatamantului rural si este preocupat de asigurarea resurselor financiare necesare, pentru învatamant, în bugetele locale.
Ministerul Educatiei Nationale a solicitat si solicita ca o mai mare parte a impozitelor locale sa ramana la nivel local pentru sustinerea învatamantului. În acest sens se pot verifica actele.

ANDREI MARGA
Ministrul Educatiei Nationale

Un comentariu:

Unknown spunea...

Nimic nou sub soare, de fapt, pe corabie! Vad ca incepe si lumea sa inteleaga cum sta cu salariile din educatie! Va mai fi un moment emotional daca vor declansa greva! Eu sper ca pana la urma sa primeze bunul simt si intelegerea faptului ca nu se poate acum totul!