24 oct. 2008

PSD pune presiune pe Basescu - Basescu amana pana in ultima clipa - FEN implora!!!












Astazi e ultima zi in care Basescu mai poate sa promulge legea care ar mari cu 50% salariile profesorilor. Cred ca v-ati saturat deja de tema asta. Nu si presedintele. Putin dupa miezul noptii de joi spre vineri, intre doua pahare, Basescu a scris o scrisoare pe genunchi, sau pe spinarea lui Turcanu care probabil face ore suplimentare, pe care a trimis-o presei si sindicatelor. In scrisoare ii cheama pe liderii sindicali la ordin sub pretextul ca mai vrea sa aiba o ultima discutie cu ei. Ce discutie ar putea sa mai aiba pentru ca se stie pozitia ferma a sindicatelor?

“Întâlnirea are loc în condiţiiile în care, potrivit PSD, vineri, expiră termenul în care preşedintele Traian Băsescu ar trebui să promulge legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.” - scrie Mediafax

Deci nici de data asta nu va puncta PD-L, in caz ca Basescu va promulga legea, si asta deoarece PSD-ul a fost cu mult mai vocal, si a parut ca pune presiune pe presedinte. Pentru ca Basescu a amanat pana in ultima clipa promulgarea ei, PSD a putut sa fure foarte vocal initiativa de a-i impune lui Basescu sa semneze mai repede legea, si sa nu se mai joace cu profesorii, mai ales ca avea ok-ul de la Curtea Constitutionala. PD-L-istii, cuminti, nepermitandu-si sa-i dicteze presedintelui sa se grabeasca, s-au fript si de data asta. De fapt PSD va castiga si daca legea va fi promulgata si daca nu. Iar Basescu, desi incearca sa joace rolul politicianului responsabil, care cantareste foarte bine efectele pe care aceasta lege le-ar putea avea asupra economiei, nu e credibil nici de data asta, si i-a si faultat pe pedelisti cu amanarile.

La aproximativ o ora dupa miezul noptii, Catalin Croitoru, liderul FEN si candidatul PD-L (despre care scriam de curand intr-o postare ca a declarat ca se afla intr-un mariaj cu Partidul) ca un facut, ii trimite si el o scrisoare publica presedintelui, plangacioasa, jenanta, magulitoare, in care il implora aproape in genunchi...

"Domnule presedinte, de aproximativ trei ani investitia in infrastructura a crescut semnificativ, asta si datorita dumneavoastra care, prin luarile de pozitie din noiembrie 2005, ati obligat Guvernul sa aloce 1 miliard de euro pentru Educatie peste bugetul alocat pentru 2006. Este adevarat ca scolile arata mai bine, ca sunt mai multe materiale didactice, dar fara profesori motivati nu poate exista performanta si calitate. Primul pas a fost facut. Parlamentul a adoptat o lege care asigura o majorare consistenta a salariilor profesorilor. Acum legea a ajuns la dumneavoastra spre promulgare. Va rugam, domnule presedinte, sa promulgati legea de majorare a salariilor, deoarece aceasta aduce o reparatie morala pentru o intreaga categorie sociala, care a fost timp de 18 ani batjocorita de toti cei ce s-au perindat la guvernare. Pana nu este prea tarziu, domnule Presedinte!",
Ce parere aveti de teatrul asta ieftin? Nu vi se pare ca Basescu i-a dat un telefon lui Croitoru sa-i zica: "Scrie si tu, ba, o scrisoare sa ma rogi, ca uite, PSD v-o ia inainte, fraierilor!"
(foto Gandul)
Update: "Băsescu nu este obligat să o promulge (legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice -n.r.), poate să o trimită din nou în Parlament, dar cred că nu are niciun motiv să nu o promulge", a afirmat Cătălin Croitoru.

Update 2: La ora 11 a avut loc la Palatul Cotroceni o demonstratie de umilinta in direct. Liderii de sindicat mai aveau putin si ii sarutau mainile lui Basescu, iar el a declarat ca in sfarsit, de curand, si-a dat seama care e importanta educatiei si a factorului uman in invatamant. Apoi, cu sadism, Basescu a mai amanat cu doua ore momentul in care va anunta promulgarea legii, motivand ca trebuie sa mai analizeze (sic), dar urmarind de fapt sa creeze suspansul necesar, si sa-si materializeze la maximum succesul populist in fata profesorilor, care acum se tin toti de manute sau isi tin reciproc pumnii. Sampania e pregatita, gratarele sfaraie. Basescu e asteptat in bai de multime...:)))

12 comentarii:

Unknown spunea...

Eu nu cred ca scenariul e chiar asa! Sa fim seriosi: reparatia pe care aceasta lege ar face-o e corecta dar ceea ce ar declansa aplicarea legii poate fi un scenariu mai apocaliptic decat criza economica actuala! Sa nu uitam ca legea a fost adoptata cu iz electoral si tot astfel se trag acum si sforile ! Repet: e corect dar se pare ca nu se poate atat acum, din pacate!

Lilick Auftakt spunea...

@Ioane

Apocaliptic, neapocaliptic, jocul politic e facut de Basescu si in cateva ore vom afla ceea ce el stia de zile intregi: ca are de gand sa promulge sau nu.
Daca o sa o promulge o sa te socheze probabil, daca nu, e nasol pentru PD-L.
Scenariul meu era legat doar de PSD si de ideea ca ei castiga in ambele cazuri. NU esti de acord cu asta? Nu stiu de ce, dar am impresia ca eu tratez lucrurile strict politic, iar tu ma contrazici dpdv economic. Pai ce? Am zis eu ca din puntul asta de vedere nu sunt de acord? Dar nu ma intereseaza atat de mult aspectul asta, care, dupa cum vezi, poate fi analizat foarte simplu. Da, nu se poate acum din pacate da aceasta marire. Politic insa se poate orice...

Unknown spunea...

@lilick,
Ai dreptate, eu pun economicul in fata tocmai pentru ca nu sunt indoctrinat politic desi din 1990 am votat cu acelasi partid! O sa te surprinda poate: e vorba de PNL! Dar asta nu ma impiedica sa vad gafele acestora ! Eu cred ca sunt momente in care PNL face politica de stanga si nu politica liberala iar posibila alianta cu PSD-ul ma oripileaza!

Lilick Auftakt spunea...

@Ioane

Uita-te si tu acum la televizor sa urmaresti teatrul politic in direct de la Cotroceni.

Lilick Auftakt spunea...

@Ion


Pai la tema asta vad ca da, tu sustii PNL-ul, singurul care din punct de vedere economic e gand la gand cu cele declarate de tine mai sus. In privinta acestei legi, alianta e intre PSD si PD-L, cei care sustin promulgarea acestei legi. Deci..care e alianta? Unde nu ne intelgem?

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Inca ceva: din pacate e o varza in capul multora: ii oripileaza alianta politica dintre PNL si PSD, dar alianta populista de acum dintre PSD si PD-L nu-i oripileaza. Deci cine face acum politica de stanga cine de dreapta? Cine e realist dpdv economic cine nu?

Unknown spunea...

@lilick
Inca o data : eu cred intr-o idee de liberalism si-i acuz pe cei care se intituleaza liberali ca deviaza de la ea!!! Ma doare in c.. ( poti citi si "cot" ! ) de ceilalti!

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Si unde a gresit PNL pe tema asta strict din punctul de vedere al liberalismului ca nu inteleg?

Lilick Auftakt spunea...

Apropo: am pus doua update-uri. :)

Unknown spunea...

Aici ne-am inteles! Eu insa iti spuneam la modul general ce ma supara la PNL!

CRadu25 spunea...

Mda, s-a comis. Din nefericire. O sa fac aici un copy-paste de la ce am comentat pe "Cotidianul" la articolul lor pe tema. Fara suparare, dar mi-e lene sa mai scriu odata atat :) :

Mi-as fi dorit ca lumea (presa, politicieni, sindicate, forumisti si alte entitati implicate activ sau pasiv in viata politica si economica) sa gandeasca mai putin cu sufletul si mai mult cu creierul (cine il are).

Decizia de azi a lui TB de a promulga controversata lege a salariilor profesorilor mi se pare nu atat o greseala, cat o miscare politica clara, cu doua scopuri:
1. Ridicarea simpatiei catre PD-L inainte de alegeri
2. Demonizarea Parlamentului - si prin restrangere a PSD+PNL - pentru intrarea definitiva in criza economica a Romaniei.
Din pacate, interesul viitor al Romaniei nu a contat in aceasta decizie.

Nu vreau sa se inteleaga din cele de mai sus ca il invinuiesc pe TB pentru aceasta enormitate. Principalul vinovat este si va ramane Parlamentul, toti inconstientii care au votat aceasta lege de dragul scaunului. Cam la fel a fost si cu marirea pensiilor. Pe fata comentam, dar in spate votam cuminti, sa nu ne stie "boborul" ca suntem impotriva lui. Dar TB trebuia sa se foloseasca de prerogativele lui constitutionale acum si sa incerce sa arate ca ii pasa de Romania si nu de cativa romani (ca or fi ei profesori sau pedelisti, nu conteaza). Chiar daca Parlamentul ar fi votat a doua oara legea in forma actuala si TB ar fi fost obligat sa o promulge, tot s-ar fi stiut ca ii pasa in primul rand de economia nationala si dupa aceea de bunastarea unei anume parti a romanilor.

Nu cred ca apelul la ratiune al Presedintelui catre sindicate va avea ecou. Indiferent de popularitatea celui care ti-o cere, ratiunea este guvernata intai de doate de propriul buzunar. Si "daca la aia se poate, la mine de ce nu?" va fi rationamentul tuturor bugetarilor.

Asa ca parlamentul, cu sprijinul Presedintelui, cred ca a reusit astazi sa aduca economia romaneasca in prag de criza. Daca aceasta criza nu va avea efecte majore asupra noastra este treaba viitorului Guvern sa gestioneze. Dar cred ca urmatorii ani nu vor fi veseli.

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

Eu cred ca de azi Basescu poate fi numit: Taticul FSN-ului 2. Pentru ca lege a fost initiata de PSD...si uite ca sunt si ei si PD-L-ul alaturi trups si suflet pentru promulgarea legii. :)