25 feb. 2009

Falsa letargie - o strategie


Ati observat probabil ca de cateva saptamani Basescu se preface ca e mort. Mai iese din starea asta pentru a degusta un gulas sau pentru a se pierde prin paduri cu snowmobilul. Numai ca personalitatea lui nu poate fi asimilata cu linistea si detasarea. Nicio tema fierbinte din mass-media nu il misca, desi, odinioara, pe cand era PNL la guvernare, se zvarcolea pentru orice “neregula” minuscula. Parca trece printr-o perioada de completa redefinire a politicilor de urmat.
In Romania se fura arme, la Brasov sunt impuscati oameni, in Bucuresti nu mai poti sa iesi nici la Mall, in Italia romanii au probleme, si el, marele comunicator, tace...
In acelasi timp circula zvonuri despre o posibila devansare a alegerilor prezidentiale si cuplarea lor cu alegerile europarlamentare. Parca cineva vrea sa ne ia din scurt. Fara campanie de lunga durata, fara lansari spectaculoase de contracandidati. Pe cine avantajeaza asta?
Pe cine ar avantaja niste alegeri organizate asa, din scurt? Greata opiniei publice este maxima. S-ar prezenta foarte putini la vot. Fara o campanie indelungata, cu discursuri si bannere, cu fluturasi si stegulete, lumea n-o sa vina la vot. Pe cine ar avantaja asta? Un absenteism masiv, 30% din totalul alegatorilor la urne, i-ar asigura lui Traian Basescu alegerea inca din primul tur. Daca nu castiga din primul tur nu devine problematica realegerea? Nu se vor coaliza toti impotriva sa? Nu e asta de evitat? Pot aparea candidati noi, cel plasat pe locul doi, in finala, va colecta voturile tuturor, etc. etc. Complicatii! Probleme! Eu zic ca “Basescu ne-o trage din scurt” e un scenariu posibil. Iar in tactica militara e cel mai devastator atac. Atunci cand inamicul e in pregatiri. Cand iese din transee. Cand lasa garda jos. Esential este insa sa i-o iei inainte. Stalin a facut asta cu japonezii, in 1939. I-a lecuit. Ce parere aveti?

19 comentarii:

Anonim spunea...

Pe japonezi i-a lecuit Enola Gay, rusii au luptat doar vreo cateva saptamani cu ei, prin Manciuria. E drept, Richard Sorge le-a dat pontul de au scapat Moscova in noiembrie 1941. Bunica-miu (locotenent in rezerva, concentrat in 1939 ca inginer constructor genist la ''linia Carol'', apoi frontul, Sevastopol, Odessa...) mai mi-a spus cate ceva despre strategie. Acum la cestiune. Daca-i jucator, nu-i bine, daca-i tactician nu-i bine. Daca tace filozofic, iar nu-i bine. Poate daca-l invingeau ,,structurle'' ca pe Geolog, era cum trebuie ?! Nu cred in varianta anticipatelor la prezidentiale. Fortand cuplarea de europarlamentare (ori alt termen decat octombrie-noiembrie), ar lasa loc la speculatii. La turul doi -daca va fi- nu vad liberali si udemeristi (daca UDMR ar avea propriul candidat) dand voturi lui Geoana. Sau poate ma insel ? Ar face-o ? ;-) Caci devine clar ca Geoana va fi principalul contracandidat. Timingul congreselor o spune. Daca era avut in vedere Doc, liberalii si-ar fi planificat congresul dupa cel al PSD, in asteptarea candidaturii lui M. Geoana, venind ei apoi cu Halat-Alb. Asa va iesi fara probleme presedinte de partid si candidat prezidential CCAP-T, sa nu ne facem ca nu observam, desi o sansa pentru partid ar fi fost Ludovic Orban, pe care l-am observat la locale destul de pregatit. Asadar, G sau B ? Tertium non datur.

Anonim spunea...

Explica convingator Cristian Preda de ce VA FI un tur doi la prezidentiale http://cristianpreda.blogspot.com/2009/02/va-fi-un-tur-2.html.
Dar BallaDUR ce face, castiga din primul tur la Congresul PNL?

Anonim spunea...

Singurul scenariu la care poate lucra ba-secu este cum sa fenteze criza. Stie ca va fi un an extrem de greu dpv economic. Ca sa nu deconteze catastrofa economica va trebui sa faca o enorma diversiune, care sa abata atentia romanilor de la viata de zi cu zi. Pana acum vad ca a inceput din plin manipularea cu tema ,,siguranta cetateanului''. Nimic nu este intamplator, toate atacurile mediatice au avut un efect de moment dar nu sunt convins ca au efectul scontat de el. Este doar o tatonare a terenului, poate ca serviciile planuiesc ceva mult mai tare pe viitor!
Nici varianta cealalta, a resuscitarii nationalismului, nu mi se pare de ocolit. Daca maghiarii vor fi diplomati, daca nu vor pica in jocul provocarilor basesciene, s-ar putea sa fie un mare fasss!
Un singur lucru mi se pare cert: vom asista la o mare diversiune anul acesta! Ca va fi de natura sigurantei publice cica amenintate sau va fi de natura nationalista, are mai putina importanta. Romani, serviciile va pregatesc ceva!

Despre viata Mihaela Loghin spunea...

Bun titlu, bun continut! Multi am observat aceasta ”liniste” din partea unuia caruia ii place sa dea spectacol si sa se dea in specatacol! In acest context linistea nu poate fi ...linistitoare si cu siguranta este cea de dinaintea furtunii. Absenteismul la vot a adus ceea ce avem acum! Si cred ca asta e una din mize!

Anonim spunea...

Nu stiu in ce masura alegerile prezidentiale anticipate reprezinta un scenariu demn de a fi luat in seama.

Cu toate astea, pentru a nu ramane descoperiti (adica pentru a nu fi prinsi cu chilotii in vine) oponentii lui Basescu (vorbesc de cei reali, nu de blatisti) trebuie sa isi desemneze cat mai repede candidatul prezidential. Dupa cum se misca lucrurile, slabe sperante.

Anonim spunea...

Cred ca am citit carti de istorie diferite. Ce le-a facut Stalin japonezilor in '41!? Din ce-am citit eu, nu le-a facut cam nimic.

Anonim spunea...

Nu pocastiga din prima. Trebuie sa ia 50%+1 din persoanele inscrise pe lista. Il crezi inteligent, e doar viclean si are o inteligenta mediocra. Functioneaza prin instincte stimulata de spaima. Se simte ca o fiara haituita. La alegerile din 2009 ales va fi al doilea clasat in primul tur. Conditia este ca PSD sa nu mearga cu Geoana pe care mi se pare ca l-a cumparat. Geoana s-a scos la licitatie de prin '96. Abia acum s-a gasit cineva dispus sa-l plateasca.

Anca spunea...

Si eu ma intrebam de ce tace, si e evident. N-are cine sa concureze cu Basescu, numai criza il poate darama, iar primul varf al ei e asteptat in vara, dupa 7 iunie cu siguranta. :)

Lilick Auftakt spunea...

Scuze ca nu am putut azi sa scot comentariile de la moderare si nici sa raspund. De-abia asteptam sa va citesc.

@Riddick

Imi doresc sa-si decapiteze serviciile capul, adica pe securistul asta ordinar si impostor. Sigur Geoana o sa fie contracandidatul.

@Dan Stoica

Tu esti atat de naiv sa il crezi pe consilierul lui Basescu? Sorry dar cei care postam pe aici avem ceva mai multa minte. De ce l-as rcede pe sluga lui Basescu? Poti sa-mi spui?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Foarte posibil si din ce in ce mai evident. Nu pot sa te contrazic cu nimic.

Lilick Auftakt spunea...

@Despre viata

Ma bucur ca si tu si altii ati observat aceasta liniste. N-ar fi fost nimic daca nu ii cunoasteam perfect caracterul parsiv.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Exact cum scrii tu as fi vrut sa inchei eu comentariul. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai

Nu am citit carti de istorie diferite.


@George Serban
Daca ia lumea prin surprindere il voteaza fanii lui, oameni neinformati etc..Cei informati, scarbiti, vor sta acasa. Scoate el vreo 55% din 30% cati vor veni la vot.

Lilick Auftakt spunea...

@Anca Bundaru

Cred ca vrea sa ia si varful crizei din scurt. Sa o eclipseze cu realegerea lui.

Anonim spunea...

@ toata lumea:

Da, a existat un conflict de granita ruso-japoneza in 1941. Japonezii au testat un atac din Manciuria. Stiind acest lucru de la Sorge, Stalin le-a dat peste bot. A contraatacat cu 48 ore inaintea inceperii ofensivei japoneze. N-a inaintat mult, cativa kilometri, dar i-a dat peste cap.
Armata de uscat (favorizata la acea ora) a pierdut meciul in favoarea Marinei. Asa s-a decis sa se atace spre Vest, adica sa fie atacata SUA, si nu spre Est, adica URSS-ul. A urmat Pearl Harbour. Restul il stiti. Dar contraatacul sovietic a existat. Scurt si dur.

Anonim spunea...

@gugu Repeti aceleasi tampenii precum fanul basescian @red dick. Cum eu nu prea cred in coincidente pe forumuri, mai ales atunci cand se propaga astfel de tampenii cu iz istoric, sunt convins ca esti @red dick, dar te ascunzi sub acest nume.
Intrebare: ce dovezi ai ca lucrurile stau asa cum zici? Daca ai asemenea dovezi, din care sa rezulte ca dementul dictator stalin a facut ce spui tu, prezinta-le! Daca nu, cere-ti scuze pentru dezinformare!
@Lilick Poti sa verifici daca gugu si @red dick au acelasi IP? Multumesc.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sunt persoane total diferite @Riddick si @gugu. Dar stai ca m-am interesat si eu mai bine.
Am gresit ca am scris 1941 in loc de 1939. Corectez acum.
Batalia a avut loc. Sef la sovietici era Jukov
Locul este Kalkin Gol
Cauta date despre "Battle of Khalkhin Gol". 45.000 japonezi morti si 17.000 rusi. (raspuns si pentru @Mihai)

Anonim spunea...

@Lilick M-am documentat despre batalia din Khalkhin Gol. Acea batalie a avut loc in 1939!! A inceput chiar in luna mai, corect? Ce legatura asta cu aberatiile insirate de @red dick si @gugu??? Citeste postarile lor si vei vedea ca n-au nicio acoperire in realitate. Eu doar la asta m-am referit. CURIOS ca ambii sustin aceeasi tampenie! Ca atunci cand doi copii scriu aceeasi gafa intr-o teza, nu te duce cu gandul ca sunt unul si aceeasi persoana? Pe mine da!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Ii stiu si pe @Reddick si pe @gugu. Te asigur ca sunt doua persoane complet diferite care nici macar nu se cunosc.