4 feb. 2009

Guvernul induce in eroare profesorii in mod deliberat. Salariile vor scadea in unele cazuri si cu o treime.


"(...)Reprezentantul Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca nu accepta solutia propusa de Guvern si cere, in continuare, aplicarea, din octombrie 2008, a legii de majorare a salariilor.
Am declansat deja procedurile de a actiona in judecata autoritatile locale si inspectoratele scolare, pentru ca in Romania se incalca legi”, a spus Nistor. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat, de asemenea, ca amanarea, dupa 15 aprilie, a discutiilor despre majorari este “un moratoriu mascat”. “Aplicarea legii a fost amanata printr-o ordonanta de urgenta, ceea ce, in opinia noastra, este complet neconstitutional, de aceea am contestat in instanta aceasta decizie”, a spus Cornea. In opinia analistului economic Matei Paun, economia Romaniei nu are nicio sansa sa inregistreze un reviriment in perioada urmatoare, in conditiile in care toate marile economii se adancesc si mai mult in criza. “Nu inteleg de ce se mentine aceasta iluzie, in timp ce toate economiile importante inregistreaza scaderi majore, si somajul este in continua crestere. Majorarea salariilor in acest an suna a vorbe goale, iar bugetarii ar trebui sa fie multumiti ca mai au inca slujba”, a spus Paun."
- Business Standard

Pe blogul profesorului Malaelea am gasit o scurta analiza legata de "majorarea" salariilor profesorilor, in fapt o scadere ce poate duce chiar la o treime din salariul unor profesori:
"Am sperat că ni se vor mări salariile şi ne-am lăsat amăgiţi timp de câteva luni. Nici nu concepeam faptul că am putea pierde chiar şi câteva procente din creşterea salarială de fix 50%, aşa cum scria presa, dar care în realitate era în jur de 45%. Timpul a trecut şi ne-am văzut confruntaţi cu greaua moştenire, cu recesiunea economică, cu criza gazului rusesc, cu demisiile miniştrilor de Interne şi cu alte catastrofe, apărute tocmai acum când dascălii români trebuiau să primească ,,enorma'' majorare salarială de 33%.
Ce au gândit domnii Băsescu şi Boc? Cum ar putea să-i tempereze pe profesori din elanul revendicărilor salariale? Cum altfel decât ameninţându-i cu tăierea sporurilor, primelor şi indemnizaţiilor. Nu toţi, dar mai mult de jumătate dintre profesori beneficiază de unul sau mai multe dintre următoarele sporuri, prime sau indemnizaţiii: salariul sau gradaţia de merit, indemnizaţia de dirigenţie, premiul de 2%, sporul de ecran, sporul de rural, premiul anual etc. Prin pierderea acestora, salariile actuale ale profesorilor s-ar reduce cu aproximativ o treime.Ce îşi doresc acum cel mai mult profesorii? Să se aplice legea care prevede majorări salariale de 33%, 45% sau 50%? Din păcate, nu. Am ajuns în situaţia să ne temem că vom pierde şi aceste mici adaosuri salariale şi ne dorim mai mult păstrarea actualelor salarii decât o ipotetică şi îndepărtată creştere salarială."


Cercetarea e de asemenea in pericol. Pe bugetul lui Boc, 800 de oameni vor fi dati afara de la Magurele. Amanunte AICI. Selectez un pasaj:
"Orice am face nu putem supravieţui doar cu o treime din bugetul de 82 de milioane de lei pe care l-am avut în 2008. Este imposibil să supravieţuim doar cu 27 de milioane de lei. Oricât mi-am bătut capul nu am găsit o soluţie pentru ca Institutul să poată continua să funcţioneze” - Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei

5 comentarii:

Vlad Florea spunea...

Este clar ca o sa ne ia dracu' pe toti ! In capul meu idiot, care are cunostinte elementare de economie, daca nu chiar mai putin de atat, calculez in felul urmator: crsterea economica a Romaniei s-a bazat pe consum. Consumul s-a bazat pe salariile in crestere, credite, intr-un cuvant posibilitatea oamenilor de a cheltui bani. Daca masurile anticriza ale guvernului in parte costa mult, iar in cealalta parte cuprinde reduceir de personal, taieri de sporuri si indemnizatii, cum mama dracu' sa mai iesim din criza? Sa ne bazam pe agricultura??/

Anonim spunea...

In Ziua SRS afirma ca bugetul Administratie si Internelor a crescut fata de 2008.

La Bugetul actual guvernantii au introdus o smecherie damboviteana, au schimbat metodologia de calcul si au inclus in bugetul pe 2009 si veniturile proprii ale institutilor statului, venitrui care in metodologia anterioara nu figurau.

In situatia asta 6% din PIB din 2009 pentru invatamant insemna mai putin decat 6% dintr-un PIB identic cu cel din 2008, cu valoarea fondurilor proprii, adica cu taxele de scolarizare din universitatile de stat plus alte venituri.

La cercetare probabil e acelasi lucru, vor primii de la buget diferenta intre sumele prevazute in buget si veniturile proprii. Asa s-ar explica reducerea la 30% a sumelor repartizate.

Bursa Zvonurilor Politice spunea...

Ce au votat aia au si profesorii.

Anonim spunea...

Fiecare culege ce a semănat.

Lilick Auftakt spunea...

@Vlad

Cred ca unii o sa se bazeze pe furt.

@Gheorghe

Numai smecherii.

@Roxi si Bursazvonurilor...

Sper sa-i si taxeze pe astia pentru minciuna.