13 feb. 2009

"Iepoca" Basescu


“Nu pot crede ca toti acesti tineri ministri care se agita convulsiv si sterp in jurul bugetului fara sa fie in stare sa-l moseasca sunt atat de primitivi in gandire incat isi inchipuie ca vom putea trece criza fredonand doar fiindca ei ne obliga - pe noi - sa strangem cureaua. Presupun ca vad si ei cum, peste tot in lumea civilizata, guvernele cheltuiesc masiv tocmai pentru a fluidiza cheagurile de sange ale economiei; oare de ce doar la noi guvernul reinventeaza curbele de sacrificiu care au transformat criza din 1929-1933 intr-o imensa tragedie? Daca nu stiu sa citeasca englezeste, sa puna pe cineva sa le traduca Wall Street Journal sau Financial Times, or mai fi ramas cativa dintre functionarii de la Integrare care ii traduceau dnei Puwak horoscopul cotidian din trei limbi in romana, ca sa ne integram mai bine.
(…)O febra maladiva l-a transformat brusc pe dl Boc, dintr-un june care parea mai degraba jovial intr-un Dracula insetat de sange proaspat, altoit pe un Hagi Tudose care scotoceste maniacal dupa bani prin posetele babutelor paupere. Singura explicatie cat de cat rationala a unei asemenea conduite irationale ar putea deriva nu atat din comparatia cu precedenta guvernare PSD, cat din comparatia cu "rationalizarea" cu care si-a inaugurat Ceausescu epoca de aur.
(…)Inca din 1966-1968 s-a interzis cumulul de functii, s-au plafonat drepturile de autor ale scriitorilor si s-au desfiintat complet cele pentru cercetatori, s-au desfiintat indemnizatiile - de membru al Academiei, de doctor in stiinte (nu insa si de conducere, asta e o inovatie bocciana - sau boccie?). In acest timp, presa si televiziunea aveau norma de demascare - un gestionar de macelarie si un medic lunea, martea un alt gestionar si un academician, si tot asa. Suna cunoscut? Singurul ingredient care lipseste este Ceausescu insusi. Sau nu.”


Ceea ce ati citit mai sus e o parte din ultimul articol al Zoei Petre. Restul va rog sa cititi AICI. Criza despre care se tot vorbeste ar putea fi, in afara de un real pericol financiar-economic, si un pretext pentru mai marii zilei sa isi impuna in forta abuzurile. Cat suntem pregatiti sa inghitim?



Ada Milea - Ceausescu n-a murit
Asculta mai multe audio Muzica »

7 comentarii:

Anonim spunea...

Parlamentul Romaniei- bataia de joc a Europei?

Am asistat, joi 12 februarie 2009, la o jalnica “manifestare” a unei institutii europene.
Un domn (pe care ma voi feri sa il descriu, pentru a nu se spune ca opinia mi-ar fi putut fi influentata de argumente estetice) a dat citire unui asa-zis Raport referitor la Romania.

Nu mi-am putut imagina ca UE este in stare sa trateze un stat membru ca pe o provincie de ultim rang sau ca pe un tzarc in care sunt “stransi” niste indivizi fara capatai, redusi mintal, a caror identitate nu conteaza, buni, in cel mai fericit caz, pentru a fi trimisi sa raneasca la vite.

Acea Comisie a calcat in picioare principala institutie democratica a Romaniei - Parlamentul- spunandu-i de la microfon, cu penibila suficienta, ce ar trebui sa faca pentru a-i multumi pe ei, “cei de prim rang”.
Si-a permis sa ridiculizeze, prin modul de abordare, principiul separatiei puterilor in stat, vorbind despre Romania.
A improscat cu mizerie ordinea constitutionala din Romania, stabilind, printr-o incalificabila atitudine, ierarhii institutionale dupa principiul bunului plac.

O Uniune Europeana care are incredibilul tupeu de a defila cu principiile declarate ale Revolutiei franceze, traduce, cand e vorba despre Romania, libertatea prin supunere fara crancnire la capriciile sale de stapan (oare s-a gandi daca noi recunoastem “stapanul”?), egalitatea prin lipsa dreptului de a ne aplica in totalitate legile intre granitele unui stat independent si suveran si fraternitatea prin amenintarea ca nu vom primi nici macar firimiturile de la pranzul sau, daca nu ne vom supune diverselor sale pohte.

Imi pun o intrebare pe care si-o pun multi, cu siguranta: ar fi avut respectiva Comisie indrazneala sa incerce sa impuna (practic, despre asta e vorba) printr-un Raport, Parlamentului Frantei sau Parlamentului Angliei- pentru a ma opri doar la doua exemple- sa se subordoneze unei institutii a statului, pe care, de fapt, o controleaza, prin statutul sau?
Admitand ca ar fi avut inconstienta de a proceda astfel, care ar fi fost replica Parlamentului Frantei sau a Parlamentului Angliei? Cumva, supusa?
Nu trebuie sa aiba cineva multa imaginatie pentru a realiza ca onor “domnilor” de la Comisie le-ar fi “crescut urzici in urechi” (vorba unui personaj din “Principele” lui Barbu) daca, prin absurd, ar fi facut un asemenea gest nesabuit.

Invit Parlamentul Romaniei- format din oameni care au ajuns acolo primind investitura noastra de incredere, in sensul ca ne vor apara SI demnitatea de neam- sa dea Comisiei o replica demna si ferma, prin care sa anuleze, respingand, acele inadmisibile imixtiuni in ordinea de drept a Romaniei.
Daca nu o va face, atunci- dupa cum a spus un jurist pe care il respect (ma refer la Lucian Bolcas) meritam sa avem soarta unui pres de sters picioarele “distinsei” Comisii si, in general, picioarele “mai marilor” UE.

Anonim spunea...

Senzatia mea este ca obiectul emblematic al vremurilor noastre 'boccii' este CUREAUA.

Boc ne cere sa strangem CUREAUA (ma rog, numai unii dintre noi, la guvern, la Cotroceni si la alte institutii alese nu se aplica).

Tot el confectioneaza la moment versuri schioape pe motivul 'pusca si CUREAUA lata', ca sa rimeze cu fostele salarii ale unora.

In fine, ce-i guvernul Boc, decat o CUREA de transmisie intre prezident si asa-zisul 'popor? :)

Anonim spunea...

@Aya - e cam deplasata reactia ta la o evaluare acceptata de parlamentari, a justitiei din Romania.
Intelegeam sa fi avut la acuzele lui Basescu o asemenea reactie, pentru ca el nu a evaluat, el a acuzat, a infierat si a ridiculizat "322" de parlamentari.

Anonim spunea...

Exceptional articolul doamnei Zoe Petre, radiografia facuta guvernarii boc ( adica ba-secu!) fiind infricosatoare. Este socant sa iti dai seama ca ba-secu, prin intermediul slugoiului sau boc, este noul ceasca al tarii! Oare asa gandeste el? Nu, asa gandeste SECURITATEA. La randul lui a fost securist pe la Anvers, tot comportamentul sau tradeaza un securist. Inconjurat de securisti. CONTROLAT DE SECURISTI.
Prima masura luata de slugoiul boc a fost tampenia cu interzicerea salariului cu pensia, adica exact ce facuse si ceasca in urma cu 4 decenii! A incercat si interziceea drepturilor de autor, exact ca si ceasca! Acum au loc campanii de linsare mediatica a medicilor, a magistratilor. La fel a facut si ceasca! Presa comunista trebuia sa demaste zilnic intelectuali, in aplauzele clasei muncitoare. Prin ba-secu nu ne-am intors doar la vechiul FSN, prin el ne-am intors la metodele comuniste folosite de ceasca acum 4 decenii!

Anonim spunea...

Zoe Petre surprinde bine niste aspecte. Insa uita ca si ea se face vinovata de aceasta situatie. Pentru a scapa, din perspectiva domniei sale, de "raul cel mic" Nastase, a girat aliantza cu "raul cel mare" Basescu. Din perspectiva mea Zoe Petre se face chiar vinovata de participarea la inlocuirea "binelui" cu "raul". Nu stiu daca inconstineta domniei sale a fost dublata de un idealism iresponsabil sau de o frustrare cronicizata. Probabil o combinatie din ambele. De aceea as fi asteptat ca acest articol sa incepa sau sa se incheie cu un "va rog sa ma iertati pentru partea mea de vina la acea stare de fapt".

@Aya - ai perfecta dreptate si e cutremurator ce se intampla. Avem si noi o vina majora. Nici macar acum cand e vorba de interesele noastre comune, interese fundamantale, nu ne putem depasi conditionarile politice. Unora le mai e important ca "PSD-ul" (gilimele pentru ca nu mai inteleg nici eu exact ce se ascunde in spatele acestui logo) sau mai concret Adrian Nastase sa ia un cap in gura - de unde o fi, da' sa il ia - decat sa isi afirme clar demnitatea personala si nationala.

Si cu asta am ajuns din nou la Zoe Petre...

Anonim spunea...

Tema femeilor in politica pare mereu actuala. As fi vrut sa comentez la postarea cu E.B., dar era prea mare afectarea comentatorilor. Nici in SUA lucrurile nu sunt prea diferite: reactia candidatei Sarah Palin
http://www.youtube.com/watch?w=ETFCkkHO_Yo
Sarah Palin - Redneck Woman (femeia necioplita), la clipuri gen
http://www.youtube.com/watch?v=IHHSPGqynYO
Sarah Palin Redneck Woman

Lilick Auftakt spunea...

@Aya

Nu stiu ce sa zic...

@Liviu

E vorba de cureaua de la ceas probabil. :)

@Gheorghe

Cam asa cred si eu..

@Hendrix

Da. Exceptional. Ii multumesc din nou lui Gheorghe ca mi l-a semnalat.

@Draghi

Lasa ca si-a raparat de 4 ani greseala. :D

@Riddick

Acolo e altceva