26 feb. 2009

Razboiul psihologic online - II - ("Şarm pe internet")


Am scris in august anul trecut despre "web brigazile" rusesti. Un articol pe care la momentul respectiv l-au preluat si alti bloggeri. Tot din aceasta serie am gasit o stire foarte interesanta, pe care o postez in intregime.

Adevarul: Israel: Operaţiunea „Şarm pe internet“

Autor: Itamar Eichner Data: 25 feb 2009

"Chiar dacă ofensiva din Gaza s-a oprit, războiul mediatic continuă nestingherit. Autorităţile israeliene au organizat o armată de blogeri, având ca sarcină apărarea poziţiei statului evreu.

Ministerul Integrării a recrutat noi imigranţi, dar şi evrei din afara graniţelor, cu acces la calculator şi cunoscători a cel puţin două limbi străine, pentru a îmbunătăţi imaginea Israelului pe internet.

Campania a fost lansată la o săptămână de la proclamarea încetării focului, din 17 ianuarie. Obiectivele principale: blogurile, comentariile, reţelele de socializare, sondajele sau înregistrările video postate pe YouTube. Promotorii campaniei au fost surprinşi de succesul iniţiativei. Mai bine de 1.000 de persoane s-au oferit voluntar, din care 350 rusofoni, 250 anglofoni, 150 hispanofoni, 100 francofoni şi 50 germanofoni.

Şi alte limbi europene sunt reprezentate, între ele figurând portugheza, suedeza, olandeza, italiana, româna, poloneza etc. Există printre voluntari şi vorbitori de arabă, persană, şi chiar un vorbitor de chineză. Circa 60% din aceşti voluntari sunt imigranţi, restul - evrei din diaspora şi chiar ne-evrei care susţin Israelul şi sunt dispuşi să-l sprijine.

Dacă Ministerul Integrării a fost însărcinat cu recrutarea, revine Ministerului de Externe să se ocupe cu instruirea “recruţilor” benevoli de pe net. De fiecare dată când ministerul reperează o tendinţă antiisraeliană pe un blog într-o limbă străină sau pe un site de pe Internet, trimite urgent un mesaj de atenţionare voluntarilor pentru ca aceştia să organizeze riposte, inundând site-ul respectiv cu opinii proisraeliene.

“Este o ocazie formidabilă pentru noii imigranţi, care au format întotdeauna un nucleu sionist puternic. Pot contribui astfel la ameliorarea imaginii Israelului în lume. Imigranţii care vorbesc limbi străine reprezintă un atu pentru Israel, de care trebuie să profităm”, este de părere reprezentantul Ministerului de Externe, generalul Erez Halfon. Din cauza succesului operaţiunii şi a amplorii răspunsului, diplomaţia israeliană se gândeşte acum să folosească voluntarii nu numai în perioadele de conflict.

Miriam Schatzberger, 25 de ani, sosită recent din Germania, se numără printre recruţii ministerului. “Navighez pe site-urile germane şi sunt din ce în ce mai şocată de opiniile antiisraeliene. Merg la aceste bloguri, mă prezint ca israeliană şi încerc să le prezint o versiune mai nuanţată a faptelor”. "


V-as pune mai multe intrebari, dar ma rezum la una singura: nu credeti ca ar putea desfasura si romanii o campanie de guerilla, cu voluntari romani care traiesc in Italia, pentru a mai salva putin din imaginea proasta pe care o avem printre italieni?

14 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Sigur că s-ar putea. Numai că în cazul citat de tine, în Israel, este vorba de o politică de imagine promovată de guvern şi sprijinită de voluntari. Care e politica de imagine promovată de guvern la noi - Eterna şi fascinanta Românie? Fabulospirit? Golden Blitz? Turismul ecumenic?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia Verona

Sa-si faca Nutzi poze goala si asta sa fie "sarmul nostru". :))) Sa mai lase ecumenismul ca nu e de nasul ei.

Marius Mina spunea...

Israelul nu e Romania, evreii nu sunt romani.Toata procaria cu razboiul lor pe internet mi se pare inutila atata timp cat au pierdut la scor razboiul mediatic.Poate doar daca-l angajeaza pe Mel Gibson sa le repare imaginea mai au surse de succes.

Lilick Auftakt spunea...

Acum, pe bune, ce e asa greu sa faca si bocciii astia niste filmulete pe you tube pentru promovarea Romaniei?

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Si noi pe cine angajam? Nu e buna Nutzi? :)

Anonim spunea...

Romanii majoritari nu ar putea face ceva bun, pozitiv, care mai implica si solidaritate. Si inca pe degeaba... Sint incapabili de asta. O fi ortodoxia de vina pentru poporul asta care nu viseaza decit sa vada rece si teapana capra vecinului...

Si acum, la urma urmei, prefer si eu sa ma desolidarizez cu entuziasm de toti mesterii - ortodocsi infocati si romani get beget, care m-au escrocat in fel si chip in ultimii ani. Ca ei sint Romania majoritara si... oranjie! :(

Ce sa fac, daca nu am gasit mesteri chinezi sau... congolezi?! Ca sa-mi mai fi pastrat ceva iluzii despre romanii verzi... sau oranjii...

Anonim spunea...

@Lilick - Nutzele natzionale sint deja cam batriioare si consumate pentru a mai fi apreciate - fie si fotoshopuite la greu - de altcineva decit de niste ghiuji... oranjii!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Ceva inteligent si pe bani putini nu poate sa faca si guvernul asta fasait, nu?

Stiu ce probleme ai avut cu "meseriasii". uff.

S-au babit toate "zanele". Ce ne facem?:)

Anonim spunea...

Sau imaginea "nepoata de la guvern " -:))

Lilick Auftakt spunea...

@Yoda

de nepoata BOCcie se sperie italienii. :)))

Anonim spunea...

@Lilick - e o vorba "punem caruta inaintea boilor"

Ca sa faci loby cu mesaje trebuie sa existe mesaje clare, necontradictorii.

AC afirma ca vrea sa promoveze valori, o cultura politica in societatea civila, dar AC nu avea definita clar care-i cultura pe care si-a propus sa o promoveze, asa ca nu a promovat nimic. A facut loby pentru persoane din CDR, si cand CDR-ul a ajuns la putere AC s-a "fasait".

In exemplu cu Israelul, ei aveau de transmis pe net, argumentul necesitatii garantiilor de securitate.

Nici PNL-ul nu are un mesaj coerent. Tariceanu critica guvernul Boc, Orban nu prea are mesaj, Crin se mai da la Basescu din cand in cand, si cam atat.

Pasul 1 ar trebui sa fie socializara in jurul unor idei fundamentale.
Pasul 2 dezvoltarea ideilor, comunicarea si atragerea de adepti.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Si de unde ar trebui sa inceapa totul? Poate de la intelectualii astia de carton? N-ai sa vezi.. Guvernul? PNL e cramponat acum pe lupte gen" suntem cuplu/nu suntem cuplu"

Anonim spunea...

@Lilick "Si de unde ar trebui sa inceapa totul?"

De la reactivarea AC, sau de la infintarea unei noi organizatii civice, daca reactivarea AC nu-i posibila.
Nu poti sa vorbesti individual, ca nu te ia nimeni in considerare, nu ai credibilitate.
Ideile trebuie sa aiba girul unei comunitati ca sa fie credibile, si comunitatea, inainte de a-si da acordul asupra lor trebuie sa le analizeze.

Marius Mina spunea...

@Lilick, cred ca am omis sa-ti spun ca nu-mi plac muraturile...
Nuty o fi buna dar pentru betivi(alora le cam plac muraturile) nu ptr sportivi de performanta, ca mine.