5 ian. 2010

Apel pentru alegeri democratice




Remus Cernea face un apel pentru retragerea din cursa a candidatilor din Colegiul 1. Mie mi se pare OK. Radu Stroe si Prigoana ar trebui sa-si retraga candidaturile pana ce Curtea Constitutionala se va pronunta. Nu e normal, nu e corect pentru democratie, ca un cetatean sa fie impiedicat, printr-un gest guvernamental din poignet, sa candideze.

30 de comentarii:

anca spunea...

Lillick,n-ai sa vezi asa ceva!!!a declarat limbricul ca se retrage,sanchi! gargara prigoniana(rimeaza cu klingoniana:) )
imi pare rau de Cernea,e un tip OK!!

Lilick Auftakt spunea...

@Anca

Pai limbricul a zis intr-un interviu ca e ferm convins ca oricine poate candida in tara asta, nu numai beizadelele si lingaii. Daca Prigoana sau Stroe fac acum un gest frumos, castiga si ei si castigam toti. Ia sa vedem...

Vania spunea...

Într-o competiţie Honorius cu Cernea, aş opta pentru Honorius.

Oricum, tipul n-are ce căuta acum, dat fiind că nu-i dintr-un partid reprezentat în Parlament. Dar, nu prea ar avea el ce căuta în general pe lumea asta...

Lilick Auftakt spunea...

@vania

Eu as vota totusi pentru Stroe. :)))

octavpelin spunea...

Lilick,i-am scris lui Remus sa se adreseze pe langa CCR si CEDO,mai ales ca Basesscu a semnat cu manuta lui Tratatul de la Lisabona,o zi frumoasa !

Lilick Auftakt spunea...

@Octav

Am impresia ca s-a adresat. Nu stiu sigur. Sa vedem. O zi frumoasa! :)

Vania spunea...

Şi eu, tot pentru Stroe.

Cât despre RC, m-aş bucura să nu mai aud de el...

Hendrix spunea...

La multi ani, Lilick! Iti doresc tot binele din lume, sa ai un an plin de bucurii! Aceleasi urari le am pentru toti vizitatorii acestui blog, care cred in ceva si care mai au puterea sa lupte pentru ceea ce cred!
In privinta lui Cernea as spune doar atat: CIRC IEFTIN! Cum altfel as putea caracteriza actiunea unui tip relativ inteligent care actioneaza aberant? Si el stie ca actiunea sa in justitie n-are nicio sansa!
Argumentul este simplu: locul lasat liber de Olteanu nu poate fi ocupat decat de un partid parlamentar! O citire atenta a legii electorale pe baza careia s-au desfasurat alegerile din 30 noiembrie 2008 arata indubitabil acest lucru.
Acum nu au loc alegeri parlamentare, caz in care candidatura unui independent era perfect legala. Au loc alegeri doar inntr-un colegiu, atat! Sunt alegeri parlamentare doar in masura in care se vizeaza un loc de deputat, alegerile au fost deja facute. Cernea nu poate participa asa cum niciun partid neparlamentar nu poate participa.
Lilick, aici nu este vorba de impiedicarea unui cetatean sa candideze! Nu sunt jurist dar n-am nicio indoiala ca se va hotari altfel. Oare Cepeca, jurist fiind, ce ar avea de spus? Apreciez gandirea lui, mai ales dupa dezbaterea din toamna privind legalitatea numirii unui premier, dupa ce a cazut boc pe 13 octombrie.

Lilick Auftakt spunea...

Ei, @Hendrix, La multi ani, te asteptam!

Nu stiu ce face, Cepeca. Am vb putin cu el dupa Anul Nou, dar il astept sa isi dea cu parerea pe o groaza de teme. :)

Hendrix spunea...

@Lilick Tu chiar esti convinsa ca Cernea a fost impiedicat ilegal sa candideze? Eu ti-am explicat de ce cred eu ca respectivul n-are dreptate si el stie asta, facand CIRC gratuit. Uneori ma intreb daca face circ gratuit sau joaca un rol. Tu pe ce te bazezi?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Eu nu vreau decat sa se pronunte Curtea Constitutionala asa cum e democratic. Persoana lui Cernea nu prea ma intereseaza.

Hendrix spunea...

@Lilick Banuiam ca nu te intereseaza persoana lui, n-as putea sa-ti spun de ce! Si eu vorbeam tot de un principiu. Daca tot vorbim de principiu, un partid neparlamentar ar avea drept sa candideze? Stii ca era un barem pentru asa ceva, parca minim 6 deputati si 3 senatori?
N-am nicio indoiala ca CC va judeca DE DATA ASTA corect, nefiind vorba de un interesul direct al lui ba-secu. Dupa magaria cu renumararea voturilor nule isi permit acum sa fie corecti, nu?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sigur! N-ai vazut ce banet le vine de la buget?

Hendrix spunea...

@Lilick Banetul acestor moshnegutzi este vax albina in comparatie cu bugetul celor din servicii, oastea de baza a oricarui dictator. Prietenii stiu de ce!

Liviu spunea...

Nu am o deosebita simpatie pentru Remus Cernea, dar mi se pare ca respingerea candidaturii sale este scandaloasa.

Pe de alta parte, retragerea candidatilor inscrisi e un nonsens atata vreme cat nu o fac, simultan, si Prigoana, si Stroe.

Hendrix spunea...

@Liviu Doar un partid parlamentar poate candida acum, dupa cum am explicat mai sus si motivele. Ai vreun argument pentru modul ,,scandalos'' in care a fost refuzata candidatura lui Cernea? In raspunsul tau sa tii cont si de prevederile legii electorale, ok? Esti un tip inteligent, cu putina atentie vei vedea ca subiectul asta este de fapt un nonsubiect. Nici nu se pune problema incalcarii unui drept democratic elementar, acela de a fi ales!

Liviu spunea...

@ Hendrix

Va multumesc pentru compliment si va asigur ca am si eu aceeasi consideratie pentru dvs.

Dincolo de toate chichitele legale, imi vine greu sa inteleg - din punct de vedere moral si chiar logic de ce un cetatean oarecare nu are voie sa candideze la niste alegeri.

Locul liber este, vorba americanului, up for grabs, sa-l castige cine ia voturi mai multe si gata :)

In rest, probabil ne putem adanci in eterne consideratii juridice. Romania e doar o tara plina de juristi.

Deceneu spunea...

Eu am scris pe un alt blog, ca interzicerea candidaturii e neconstitutionala, pentru ca i se interzice un drept fundamental prevazut in Constitutie, dar Cernea nu poate obtine mandatul daca participa din partea unui partid neparlamentar, nici daca ar castiga cu 100%, pentru ca Partidul Verde nu a trecut pragul electoral.

Corect ar fi fost sa nu i se interzica sa candideze, dar ar fi fost un candidat cu sanse zero.

Situatia nu e specifica alegerilor partiale e valabila si la cele generale.
E acelasi lucru ca atunci cand ar castiga Ciuhandu din primul tur cu 60% si PNTCD-ul nu se califica, in consecinta si Ciuhandu pierde mandatul.

Cernea ar avea dreptul sa participe la alegeri si sanse sa ia mandatul, daca ar candidat ca independent, pentru ca la independenti nu exista prag electoral, dar pentru a-si inscrie candidatura are nevoie de un numar de sustinatori.

Traian Breazu spunea...

Trebuie sa ma contrazic putin cu Hendrix.
@Hendrix
Prevederea legala care interzice candidatura lui Cernea sau a altora este neconstitutionala, pentru ca incalca Art 37 al constitutiei.

Prevederea NU a fost in legea electorala pentru parlamentareasa cum era ea in 2008. A fost introdusa ulterior prin ordonanta de urgenta a guvernului Boc (si cu ajutorul parlamentarului PDL Buda) in legea electorala abia acum cateva luni, in septembrie 2009. Si este unul dintre exemplele pentru o ordonanta de urgenta care nu poate fi atacata la CCR decat dupa ce produce efecte (inca un motiv pt a elimina blestematele ordonante)

Explica foarte bine si Mihai Voicu aici:
http://mihaivoicu.wordpress.com/2009/12/30/o-precizare/

Si din punct de vedere principial nu exista nici un motiv pentru a limita dreptul de a fi ales la partidele parlamentare. Daca partialele sunt uninominale, bal sa fie, pentru uninominal nu exista prag electoral

Traian Breazu spunea...

In concluzie si mie mi se pare neconstitutionala prevederea introdusa pe furis de Boc pe Buda, si scandalos faptul ca dreptul de a fi ales (indiferent de persoana, fie ea Cernea sau cine o fi)este incalcat.

Apelul lui Cernea mi se pare ok, si din urmatorul punct de vedere: Daca Stroe si Prigoana nu asteapta decizia CCR s-ar putea sa se intample urmatorul scenariu; CCR sa declare neconstitutionala prevederea din legea electorala si prin urmare sa invalideze alegerea si sa ceara repetarea ei.

Hendrix spunea...

@Traian Breazu Gresesti cand afirmi ca la alegerile uninominale nu exista prag electoral. Exista, acesta fiind de minim 6 deputati si 3 senatori. Partide precum prm sau png de ce crezi ca n-au ajuns in Parlament? Primul pas dupa validarea rezultatelor este chiar acesta:stabilirea partidelor care trec pragul electoral.
La alegerile din colegiul 1 nu pot participa decat partidele care au trecut pragul electoral la alegerile din 30 noiembrie 2008. Mai simplu nu pot sa-ti explic. M-am facut inteles?
Era sa uit: La multi ani, Traiane!

Traian Breazu spunea...

La Multi Ani, Hendrix!
Da, am inteles, doar ca eu ma refeream la altceva.

Nu ma refeream cand spuneam "uninominale" la sistemul din Romania. Dupa parerea mea sistemul din Romania nu este uninominal ci (relativ) proportional. Desigur in colegii uninominale, dar cu o repartizare a parlamentarilor in functie de scorul general (nu pe tara, dar pe anumite regiuni mai mari decat colegiile). Exista si prag electoral, e adevarat. Partialele sunt insa uninominale intr-un singur tur (mare greseala in opinia mea), ca si in Anglia.

Ma refeream deci cand spuneam "uninominale" la uninominalele din UK, USA, unde nu poate sa existe si nici nu exista nici un prag electoral (cu atat mai putin unul prealabil).

Hendrix spunea...

@Traian Breazu Acum am inteles ce-ai vrut sa spui cu ,,partiale''! Asa este, acum au loc alegeri doar intr-un colegiu si castiga cine are mai multe voturi. Dar aici n-ai fost atent la ce ti-am explicat: in aceste alegeri ,,partiale'' se califica DOAR partidele parlamenatre, adica cele care au trecut pragul electoral la alegerile din 30 noiembrie 2008. Si mi se pare absolut normal sa fie asa. Tie nu?

ADRIAN spunea...

Am pogorat aici via Mihai Voicu. Acolo m-am indignat si eu, ca si la Varujan Vosganian. Nu citisem legea electorala si amendamentele de modificare si am primit explicatia rezonabila zic eu. Nu poate candida dinpartea unui partid neparlamentar pentru ca la alegerile la termen exista baremul de intrare in parlament. Daca s-ar accepta acum un partid neparlamentar care, sa spunem, ar castiga prin reprezentantul sau nu ar insemna ca s-a dus treaba cu baremul la termenul normal? S-ar chema o practica discriminatorie.

Daca Remus Cernea era un om calificat pentru politica ar fi citit legea in baza careia se angaja inlupta si AR FI CANDIDAT INDEPENDENT. Abia atunci cand ar fi fost respins ca independent cred ca era ceva de spus la CCR. O, si cate ar fi fost de spus atunci!

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian

Asa e. Am citit si eu ce au scris mai sus Hendrix, Deceneu, Traian Breazu... Se pare ca Remus nu e tocmai pregatit pentru politica, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se astepte totusi decizia Curtii. Legea este totusi foarte clara. Sper ca nu vrea doar sa faca show.

Anonim spunea...

Chestia cu dreptul la a candida reiesa din textul legii. Banuiesc ca nenea Remus nu a citit legea abia acum...

Exista si alte conditii restrictive:
- varsta
- lipsa interdictiilor civile
- integritate mentala
- cetatenie

Aaaaaaa... daca legea e stupida, asta e alt subiect... Dar ea nu e stupida din ziua in care nenea Remus s-ar gandi ca mai exista un loc in care poate candida.

Si am boala pe el pentru ca in loc sa isi canalizeze resursele intr-o directie in care ar si produce efecte, le dilueaza in afise si discursuri fara audienta. A scos 65.000 de voturi si a depus 220.000 de semnaturi pentru candidatura la presedintie. Asta spune tot. Si il transforma in ipocrit si fariseu, compromitand astfel si tema pe care propovaduieste...

Iar acest ultim element este cel care ma ataca cel mai tare...

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

E clar. Nu se pricepe la politica. Dar poate mai invata...

Anonim spunea...

Il cunosc personal pe Cernea. Este un tip suficient de cool si de normal (ca si noi "bloguitorii" by the way) incat sa pot spune prin paralelism, ca daca va prinde omul o functie publica de top, statul roman este unul reformat .. de facto ...
1=

Lilick Auftakt spunea...

@Sorin Platon

Posibil ca el sa fie o persoana draguta si cu foarte bune intentii. Dar nu ar strica sa se informeze mai mult si sa devina mai profi pe politica.

Anonim spunea...

Aici este explicata neconstitutionalitatea articolului de lege care anuleaza partidelor neparlamentare si independentilor dreptul de a candida:
http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=11152