15 apr. 2009

Nicolae Manolescu: Intelectualii presedintelui nu pot avea pozitii critice fata de Basescu


Zilele trecute am citit in Cotidianul un interviu, zic eu, foarte important, cu Nicolae Manolescu. De ce important? Pai iata: Manolescu, la un moment dat, luat poate pe nepregatite de interlocutor, se scapa cu niste amanunte legate de “intelectualii lui Basescu”. Am studiat cu lupa:

(…)Vă întreb pentru că de ceva vreme încoace se vorbeşte aprins şi critic de grupul de intelectuali ai lui Băsescu, cărora li se reproşează că nu au poziţii critice faţă de paşii greşiţi ai preşedintelui.
Nicolae Manolescu: Păi dacă sunt oamenii care s-au dus în apropierea lui, care au pariat pe el, cum să aibă puncte de vedere critice? Or fi având şi le-or fi spunând lui. “


In prima parte e raspunsul sincer. “Scapat”. Cum sa aiba puncte de vedere critice cei care au pariat pe Basescu??? Apoi intervine justificarea.(Pentru el, pentru ochii nostri? Oricum, incearca sa corecteze putin.) Poate ii spun lui personal care le sunt nemultumirile. “Or fi avand (nota: pozitii critice) si le-or fi spunand lui”. Posibil. Manolescu nu e foarte sigur.

Insa este clar ce gandeste din prima fraza. Ce intelegem mai exact de aici:
1. Intelectualii “lu’ peste” sunt cei care s-au dus in apropierea lui Basescu (deci lefegii la stat sau platiti cumva de Basescu – vezi Patapievici, Mihaies, Avramescu, TRU, Voinescu, Preda… etc)
2. Au pariat pe el (au riscat sa aiba o pozitie publica si, dupa ce risti, trebuie sa sustii, chiar daca nu esti de acord cu tot ce face personajul pe care il girezi)
3. Cum sa aiba intelectualii vederi critice? (deci ei vad, dar nu spun public...)
4. Daca spun (a doua fraza) i-o spun NUMAI LUI (adica nu pot sa recunoasca in public, pentru ca au orgoliul lor, si ar insemna sa admita ca au gresit...)

Probabil de aceea “defectarea” Alinei Mungiu in episodul “Alina versus Elena” a fost taxata dur de Basescu: “Trebuia sa ma sune!”. Probabil intelegerea intre Basescu si intelectuali e ca ei sa nu isi exprime public nemultumirile. Ci doar in particular. Eventual la telefon.

Am scris cele de mai sus pentru cei care poate se intreaba: dar cum de X intelectual nu vede si nu reactioneaza critic la adresa lui Basescu in Y situatie? Luati-va gandul! Manolescu explica foarte clar: cum sa aiba pareri critice oameni care s-au dus langa Basescu, care au pariat pe el? O atitudine partinitoare, implicata chiar si material (“alaturi de el”), nu are de-a face cu spiritul civic. Neavand pozitii critice, neputand avea, acesti oameni se auto-exclud din randul societatii civile. Stiu, cunosteati toate aceste lucruri. Dar aveam doar banuieli si nu confirmari. E bine cand confirma chiar unul dintre ei! In cazul asta Manolescu. Trebuie sa tinem cont ca in unele cazuri (de exemplu la Preda) acest “devotament” intervine aproape indiferent de cine e la putere. I-a fost la fel de devotat si presedintelui Constantinescu. La acest gen de intelectuali “apropierea” despre care vorbeste Manolescu conteaza mai mult decat libertatea de a-ti putea exprima ideile critice.

34 de comentarii:

tony spunea...

Cred ca este simplu.I-a dus pe toti cu avionul la Neptun si au picat la pace.Le-a dat ce au cerut si ei i-au promis sustinerea.Cand Alina Mungiu a comentat ceva,Basescu a pus-o la punct imediat.I-a spus sa-si vada de demascarea comunistilor si coruptilor la SAR si daca are probleme,sa-l sune.Manolescu are dreptate;nu-l vor critica niciodata pentru ca sunt complici.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Complici si legati la gura.

Gheorghe spunea...

Nu am inteles daca nu esti de acord cu pozitia intelectualilor implicati in pollitica, sau nu stiai ca asa se procedeaza si in partidele politice?

E normal ca atunci cand faci parte dintr-o echipa sa sustii echipa, sa nu ai opinii publice in contradictie cu cele oficiale, ale Partidului sau ale liderilor.
Criticile se fac in interior.
Cand divergenele sunt pe probleme majore te desparti de echipa si apoi poti avea opinii proprii.
Este disciplina liber consimtita normala a unui partid.
Au aplicat-o si cei care s-au desparti de Basescu, Weber, Plesu, sotii Saftoiu etc..
Nu l-au criticat si nu au divulgat din culisele Cotrocenilor nici dupa divortul de Basescu si e normal sa fie asa.
Cei care au criticat PNL-ul au sfarsit prin a fi eliminati pentru ca prin pozitia lor publica au afectat credibilitatea PNL-ului.
E o conduita morala si normala, o pozitie de loialitate.
Nici firmele private nu-ti permit sa le critici produsele sau activitatea.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Implicati in politica? Depinde cum implicat in politica. In afara de Voinescu, TRU si Preda, care de foarte curand s-au implicat explicit, inscriindu-se in PD-L, majoritatea au pretentia sa emita pareri in public sub o aura de independenta. Ori tocmai asta e. Manolescu spune ca NU AU CUM sa fie independenti si critici. Ce cauta atunci Mihaies si Patapievici sa-si dea cu parerea la EVZ (de exemplu) fara ca langa ei sa apara un text scurt " Intelectual angajat politic pentru partidul X"? Daca li se lipeste public o astfel de eticheta in cateva luni o sa-i mai citeasca doar membrii de partid, asa cum se intampla cu TRU sau Voinescu acum.

Bogdan Olteanu spunea...

Lilick, intru totul de acord, cu o observatie. Manolescu, spre deosebire de numitii, chiar e un intelectual, pentru doua motive: a scris carti de idei (nu colectioare de articole de presa sau nimic, precum citiva dintre), si nu s-a umilit in fata nici unei puteri. Jos palaria, caz rar!

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan Olteanu

Da. Asa e. Dar ca si pe Plesu l-am perceput in ultimii ani ca pe unul dintre cei care... nu vor sa se bage. Bineinteles ca eu accept solidaritatea de breasla a scriitorilor. Nu poti sa dai intr-unul de-al tau. Dar daca Basescu n-o sa mai fie la Cotroceni parca ii vad pe cei enumerati mai sus cu bagajele in curtea noului "stapan".
Si parca nu mi-ar mai veni sa ii aplaud sau sa le sorb cuvintele cu incredere. Oricat de frumoase ar fi.

Lucia Verona spunea...

Manolescu nu face parte din "intelectualii preşedintelui". Dar îi cunoaşte bine...

Gheorghe spunea...

Lilick aici tu involuntar aduci in dicutie alt aspect, al ipocriziei presei si a mass-media in general.

In mod normal partidele ar trebui sa aiba publicatii proprii care sa le promoveze politicile si persoanele, iar presa independenta ar trebui sa fie echidistanta, si aceasta echidistanta sa fie vizibila.

E vinovata mass-media ca faca politica si tolereaza "mercenari" politici, dar are pretentia de presa echidistanta.
Mass-media e ipocrita, o face pentru bani obtinuti prin sponsorizari mascate prin contracte de publicitate.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

In primul rand iti spun ca am citit tot pe blog la tine. Cenaclul a fost tare dragut. Mi-era cam mila de Oana, dar pana la urma criticii nu au fost chiar asa de rai si cred ca ea a plecat multumita. :) Oricum, a fost un exeperiment. Primul. Si lumea la inceput e ceva mai timida. Dar cred ca vor fi atrasi din ce in ce mai multi. :)

Manolescu ii cunoaste si nu poate sa ii critice. Dar macar spune ca sunt angajati.

Lucia Verona spunea...

Asta voiam să spun şi eu. Îi cunoaşte, în sensul că ştie cîte parale fac...

Mă bucur că ţi-a plăcut cenaclul, să ştii că Oana nu s-a supărat deloc, dimpotrivă, a scris cu entuziasm pe blogul ei.

Data viitoare va fi poezie, dar o las pe Ştefania să modereze :)

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Iar vorbim de presa, de echidistanta... Nu prea imi place sa generalizez. Nu prea o fac de fapt. Un ziarist echidistant mi s-ar parea prefacut. Ziceam doar de cei care se autointituleaza elita intelectuala. Nu sunt asa multi.

Lucia Verona spunea...

A apărut comentariul tău dispărut:)
Cred că l-ai postat exact în secunda în care am scos moderarea şi a rămas acolo pînă am reintrodus moderarea.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

De-abia astept sa citesc. :)

Traian Breazu spunea...

Completare la
"deci lefegii la stat sau platiti cumva de Basescu – vezi Patapievici, Mihaies, Avramescu, TRU, Voinescu, Preda… etc"

lefegii nu doar la stat, caci Andrei Badin

http://www.badin.ro/2009/04/ilegalii-patapievici-si-mihies-ursc-simbolurile-ba.html

dezvaluie ca Patapievici, Mihaies, primesc lefuri de la mogulul cu banii de la FNI care chipurile ar santaja pe presedintele. Cum de nu si-au dat demisia de acolo daca patronul lor santajeaza, iar santajul este un delict penal? Sau nu santajeaza? :-)
Foarte interesant este acolo pe lista si alt "independent" Dl Statomir.

P.S. Ma bucura ca forfetarul a ajuns in prime time.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian Breazu

Citeste si aici:
http://lilick-auftakt.blogspot.com/2008/08/ma-doare-in-cur.html?showComment=1218651600000

hendrix spunea...

Gasca de 'telectuali ai lui ba-secu, ma refer aici la binecunoscutii pupincuristi basescieni patapix, liicheanu, TRU, mihaies, avramescu NU SUNT INTELECTUALI! In fond, ce este un intelectual? In primul rand un om inteligent, rational, capabil sa spuna doar ceea ce gandeste, adica adevarul! Pai sunt 'telectualii astia ai lui ba-secu intelectuali? NU! Ei nu sunt decat niste agenti electorali ai lui ba-secu, care isi asuma deschis ipostaza de propagandisti oficiali ai securistului de la Anvers! A vazut cineva vreo opinie critica la adresa lui ba-secu? NICIODATA! Si nici nu vom vedea vreodata. Eventual, dupa caderea lui ba-secu in alegerile din toamna, se vor distanta scarbiti de ba-secu. Vor avea si tupeul sa strige in gura mare ca l-au apreciat pe ba-secu pana in 2009, dar s-au distantat de el cand a luat-o pe aratura. Se vor comporta exact ca si 'telectualii dupa lovilutia de stat din decembrie '89, cand toti spuneau la unison cum s-au luptat ei cu regimul comunist. Sau, vorba lui Paul Goma, cum au ,,rezistat prin cultura'' in acei ani. Adica au rezistat fara sa spuna nimic, fara sa faca nimic!
Imi este scarba de specia asta de 'telectuali, unii mai vor si sa para ,,independenti''. Ma refer aici la genul de 'telectuali care publica articole elogioase in presa la adresa lui ba-secu si injurioase la adresa liberalilor, precum TRU( pana sa devina oficial pedelepra acum o luna!), mihaies sau liicheanu. Toti au interese directe care inseamna bani, putere, faima. Cam astia sunt 'telectualii lui ba-secu, indivizi pe care ii poti cumpara in Obor la kilogram! Este exact genul de 'telectuali care cantau osanale lui ceasca pana sa fie impuscat, nu-i asa? Caci doar avea nevoie si marele Carmaci sa fie inconjurat de 'telectuali...

Lilick Auftakt spunea...

@Hendirx

"se vor distanta scarbiti de ba-secu." - Bag mana in foc ca asa va fi! :))))))Bine le mai zici!

hendrix spunea...

@Lilick N-am nicio indoiala ca acesti indivizi din gasca de 'telectuali de la Neptun au ramas orfani de anumite trasaturi de caracter precum demnitate, verticalitate sau onoare. Ei n-au nicio legatura cu asemenea trasaturi de caracter, specifice unor intelectuali adevarati. Daca unii au fost capabili sa mimeze anticomunismul si sa urle cat de dizidenti au fost ei, crezi ca acum ar avea vreo retinere sa para ,,independenti''?
Este posibil ca ei sa fie tocmai in rolul sobolanilor care parasesc primii nava care se scufunda. Adica, fiind niste OPORTUNISTI innascuti, adulmecand miros de puscarie in dormitorul lui ba-secu dupa alegeri, vor incepe sa fie tot mai ,,independenti''. Daca sistemul securisto-comunist, al carui soldat credincios a fost si este ba-secu, va hotari sa nu parieze pe mana lui ba-secu in toamna, vom asista la scene hilare! Mai hilare decat cele pricinuite de subita ,,dragoste'' intre fecali si trinebun!

Gheorghe spunea...

@Lilick "Un ziarist echidistant mi s-ar parea prefacut. Ziceam doar de cei care se autointituleaza elita intelectuala."

Eu am alta opinie.
Un intelectual poate fi partizan, are dreptul sa aiba opinii, preferinte politice, si acele opinii pot fi subiective la fel ca la orice cetatean. Poate fi si membru de partid, ca Paunescu spre exemplu.
Intelectualii pot sa faca politica, e dreptul lor.

Un jurnalist care afirma ca-i echidistant trebuie sa fie detasat de spectrul politic, sa nu aiba preferinte care sa-si puna amprenta pe calitatea informarii, pentru ca atunci nu mai e un jurnalist echilibrat, e un jurnalist care manipuleaza, voluntar sau involuntar.

Redactile care hartuiesc anumiti politicinei sau partide, care le ridiculizeaza constant, ar trebui sa-si puna pe frontispiciu ca sunt redactii implicate politic.
Redactiile cu pretentii la neutralitate, ar trebui sa exercite o cenzura asupra jurnalistilor, o cenzura care sa aiba la baza deontologia, sa nu le permita sa fie subiectivi. Jurnalistii sa nu fie sanctionati pentru opinii, dar sa fie sanctionati pentru incalcarea deontologiei.

In Romania in mass-media se face politica la greu, dar nu avem presa care sa recunoasca partizanatul, nu exista presa de partid.
Asta-i una din anomaliile din mass-media.

Vania spunea...

Nu aş contesta calităţile intelectualilor amintiţi în postare, însă nici nu pot a nu observa că, de vreo 20 de ani, se postează mai mereu cum nu s-ar cuveni, nu doar în ceea ce-l priveşte pe domnul Băsescu...

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Acum depinde ce fel de jurnalist. Mi se pare ca tu ii amesteci. Unul care prezinta stirile, faptele, jurnalistul de profesie, trebuie sa fie echidistant.
Dar intr-un editorial, un comentariu de opinie, nu se poate sa nu existe o doza consistenta de subiectivism. Pentru ca acolo nu prezinti stiri. Ci tocmai iti expui opinia. Care e partinitoare. Eu sunt foarte de acord cu aceasta doza de subiectivism. Am o singura pretentie. Jurnalistii, intelectualii. scriitorii...in fine, toti cei care scriu editoriale si sunt platiti de un partid, sa fie etichetati astfel pe ziar. "Patapievici - scritor, eseist, publicist, pamflezist, habarnist - sustinator al presedintelui Traian Basescu"

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Mie mi se pare ca treaba scartaie mai rau de pe vremea lui Constantinescu.

hendrix spunea...

@gheorghe Subiectul il reprezinta totusi 'telectualii neptunisti ai lui ba-secu si nu presa. Daca totusi critici presa asa cum este ea, mi se pare ca gresesti atunci cand vezi o salvare in aparitia unei ,,prese de partid''. Nu ai dreptate cand ceri asa ceva, aia n-ar mai fi presa, ar fi doar propaganda de partid, intelegi? Presa libera inseamna altceva, inclusiv posibilitatea aparitiei de EDITORIALE, care sunt exclusiv opinii politice. Greseala multor articole jurnalistice este ca sunt de fapt ,,editoriale'', in loc sa fie articole jurnalistice, care sa reflecte realiotatea.
Uitasem sa te intreb: in ce tara democratica exista presa de partid? Eventual, daca poti da si importanta lor, tirajul, ti-as ramane recunoscator!

Chat Noir spunea...

S-a ajuns la un tip de partid (PD-L) în care nu există voci critice, nici de la membrii de partid nici de la simpatizanţi. Până şi PSD-ul, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Miron Mitrea mi se par nişte democraţi acum. Nu credeam că o să scriu vreodată aşa ceva ... Intelectualii de rasă m-au dezamăgit. Sper să votăm cum trebuie ...

Gheorghe spunea...

@Lilick "Dar intr-un editorial, un comentariu de opinie, nu se poate sa nu existe o doza consistenta de subiectivism."

Cand opinile sunt ale unui invitat care nu-i platit, e normal sa fie subiective, dar cand jurnalistul isi promoveaza proprile opinii in editoriale si comentarii, atunci redactia in intregul ei trebuie sa-si asume coloratura politica si subiectivismul redactorilor.

In mod normal analizele economice ar trebui facute de invitati din sfera economica, si jurnalistii sa fie doar moderatori.
In Romania jurnalistii sunt si comentatori si analisti si "multilateral-dezvoltati", "pupincuristi-poligloti".

In Romania nu exista institutii de analize economice sau politice, care sa opereze cu criterii stintifice si cu indicatori cuantificabili, in genul institutelor de rating de tara.

@Hendrix daca un partid considera ca ideile partidului nu ajung la public, e normal sa aiba propriul mijloc de raspandire a politicilor, prin care sa-si argumenteze masurile.
Cine vrea sa afle mai multe despre politcile unui partid cumpara presa acelui partid.
Nu-i nimic anormal.
Anormal e sa se ascunda sub masca informarii obiective, sa faca pe ipocritii.

Intelectualii lui Basescu trebuie judecati la fel ca orice alt intelectual.
Caramitru are voie sa faca politica?
Daca da, si fanii lui Basescu au aceleasi drepturi.

hendrix spunea...

@chat noir Partidul Derahat(cica democrat!) nu este decat o adunatura de indivizi care n-au nimic in comun decat dorinta de a fura, de a parveni. Mentalitatea lor nu este cu nimic schimbata fata de cea a fostului FSN din anii '90. Este un ,,partid'' fara doctrina, fara ideologie, fara viata de partid, fara membri de partid care sa dea iluzia unei minime democratii interne de partid. El este un front al salvarii nationale de rit nou, condus cu mana forte de un singur om: securistul de la Anvers! Asta nu este partid, este un fel de comando politic construit in jurul unui singur individ. Partidul Derahat este noua imagine a fostului pcr, unde nimeni nu misca in front, unde disciplina cazona ducea la excluderea oricui gandea liber, adica in afara liniei oficiale.
Asazisii 'telectuali n-au nicio legatura cu notiunea de intelectual, in adevaratul sens al cuvantului. Sa nu uitam ca si ceasca avea in jurul sau o sumedenie de lingai, care ii cantau ode si ii ridicau osanale. Absolut gretosi acesti 'telectuali!

bagatare si punct ro spunea...

pai cei ai lui base se mai pot numi intelectuali, serios acum.

tony spunea...

Se observa o anumita distantare de Basescu a intelectualilor autentici:Plesu,Manolescu si sa zicem si Liiceanu.Ceilalti sunt terminati pe viata,nu ai ce sa le ceri!

Chat Noir spunea...

@ Hendrix
De acord cu tine, aproape în totalitate. Ca fost membru al PCR (întâmplător, aşa era modelul, ca toţi militarii să fie în"regiment"aţi) pot să-ţi spun că în PCR era mai multă democraţie decât este acum la PD-L. Asta mă tulbură ...

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Crede-ma ca nu e nicaieri asa cum zici. Poate doar in tarile comuniste. In rest...editorialistul isi asuma propriul subiectivism.

@Bagatare

Se mai pot. Se mai pot (?) Nu inteleg exact pozitia ta.

@Tony

Liiceanu nu e deloc distantat. In rest...tac, maraie in pumni...

Traian Breazu spunea...

@lilick
fiind mai nou prin blogosfera nu aveam de unde sa stiu ca povestea e mai veche, si ai scris deja despre ea.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian

Nu e nicio problema. Ti-am dat ca sa citesti pe tema. Din cand in cand insa trebuie reluate temele. Pentru ca nesimtitii, dupa cum vezi, nu reactioneaza in niciun fel. Pana nu ies scandalurile pe tv, tac. Iar scandalurile de pe online pe tv nu ies decat rar daca nu se face si campanie sustinuta. E destul de greu.

Insa cu forfetarul a mers destul de bine. :)

simona_ionescu spunea...

Oamenii astia sunt stigmatizati cu semnul robului. Si sunt de-a pururi prizonierii propriei lacomii de-a fi in preajma ciolanului gras al stapanului.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona

Da! Din cauza asta nu calca alaturi de doctrina nici din greseala.