27 apr. 2009

Despre degradarea discursului jurnalistic




Astazi, de la ora 17, pe HotNews, Mircea Mihaies discuta online despre degradarea discursului jurnalistic. Sa ne asteptam la o autocritica? Nu de alta, dar Mircea Mihaies e printre promotorii degradarii discursului jurnalistic. Cateva mostre gasiti si AICI. Si, daca nu ajunge, mai cititi si articolul acesta, sau acesta, pentru care a fost amendat de CNCD. :D
Daca nu isi face autocritica inseamna ca tupeul lui intrece orice limita.

23 de comentarii:

Mos Califar spunea...

Editeaza se scrie : hotznews .

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

:D

Anca spunea...

:))

Ionuț Iamandi spunea...

corect. m-am cam săturat de lecţii de jurnalism de te miri unde: dăunăzi patapievici, mai demult pleşu, acum se pregăteşte mihăieş. până la urmă, în ce calitate pot ei aprecia munca ziaristului? au bătut ei terenul? au încasat ei bălăcăreala unui vadim? ironiile sexiste ale lui băsescu sau năstase?

Radu Portocala spunea...

Nu asteptati o autocritica. E peste puterile dlui Mihaies. (Citatul pe care il dati - cel privitor la Antohi - nu e iesit din pana lui. E o parodie scris de Victor Roncea).

hendrix spunea...

@Lilick Sincer, tu chiar te astepti din partea lui la autocritica??? Ha ha ha ha ha (hahait basescian)!!! Vai, dar cum poti sa crezi asa ceva? Tupeul lui intrece orice limita, indiferent daca isi face sau nu autocitica. El este copia fidela a sustinatorilor lui ba-secu, profilul lui moral este perfect compatibil cu al securistului de la Anvers. De la astfel de specimene nu poti avea niciun fel de pretentii! Seamana intrucatva cu liota de 'telectuali pupincuristi care inchinau ode lui ceasca, nu-i asa? Acum, spre deosebire de acele triste vremuri, 'telectuali precum el, patapix, liicheanu sau plesu sunt recompensati cu muuulti bani. Publici, se intelege!

Liviu spunea...

Intr-o tara unde un semianalfabet ca Vanghelie 'garanteaza' pentru d-na Andronescu (un universitar respectabil, in ciuda actiunii politice discutabile), nu vad de ce n-ar tine si Mihaies, un cunoscut mardeias de presa, prelegeri despre 'degraderea discursului jurnalistic'.

Ma astept sa tina si membrii clanurilor interlope conferinte despre non-violenta :)

Pro DOC spunea...

Ha-ha-ha! Mircea Miaies si deontologia jurnalistica - Mahmoud Ahmadinejad si bunul simt politic ori Kim Jong Il si democratia. Nu-mi inchipuiam ca cei de la hotnews au un atat de dezvoltat simt al umorului negru.

Lilick Auftakt spunea...

@Palindrom

Pai..nu stiu. Cel putin Mihaies nu a incasat nimic de la nimeni (asa cum merita)... si totusi isi varsa fierea prin editoriale.


@Radu Portocala

Aha. Nu stiam ca nu e al lui. Dar mi s-ar fi parut firesc sa fie. :D

@Hendrix

Nu crezi ca va veni si vremea cand, din diverse interese desigur, va spune "am fost un dobitoc"? :)


@Liviu

Hahaha...mardeias de presa...bine zis.

@Pro Doc

Nici eu nu stiu daca nu fac misto... Cum sa il invite chiar pe el? :))

Shadow spunea...

Dupa ce ati citit raspunsurile sale de pe hotnews nu va "bate" asa un vant de Caragiale? Pur si actual? Imaginea mitocanului poate?

Bogdan spunea...

La o intrebare a unui eontolog pe nume Tolontan, iata ce raspunde Mihaies:

"..Ii citesc cu placere pe Cristian Patrasconiu, Ioana Lupea, Grigore Cartianu, Ioan T. Morar, Mircea Cartarescu si alti citiva. Adica oameni care au nu doar idei, independenta de gindire, ci si un stil personal...."


Ha ha ha!!!

Cine e pe primu' loc, cine e pe primu' loc? Ciiiineeee?

Ha ha ha!!!

Maistru sudor 'Coiu si a sa Poienitza de Pupini!!!

Ha ha ha!!!

Pe locul doi, se claseaza colega de oficios a viceului icerist, pe numele de fatuca Ionela Lupea.

Urmeaza cu un onorant loc trei insusi Numaratorul de Cornere Gregoire Ecrivant! Ha ha ha!!


Clasamentul se incheie cu Bijulache cel Morar (piticaniea mica si scumpa - la propriu) urmat de Cartarescu.

Ce'ti poti dori mai mult?

Ha ha ha!!!

Ce'i uneste pe toti acesti deontologi telectuali ori doar aspiranti ai grupului de tucalari?

Osanalele prestate la adresa Mitocaniei Sale Basea.

Simpatic interviu.
Spre gloria sa!

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Pe tema asta radeam si eu cu Mos Califar, cu Lulutza.
Stai ca au iesit si sondajele si au intrat in transa. Ia uita-te pe Coti. :))

Bogdan spunea...

A dat strechea'n toti deontologii lui Basea. Tismaninsky, Bijulache cel Morar, Coiu, si care i'a mai imbracat sunt toti in fibrilatie, presteaza pe mai multe voci insa cu aceleasi perechi de buze strans lipite de posteriorul basescian. Sufla baietii in panzele lui Basea, insa 'geaba. Acolo unde presteaza ei doar fasaie...

Pro DOC spunea...

Draga Lilick,

Te rog daca-mi vizualizezi acest comentariu fa-o cu nick-ul Pro DOC, nu cu cel sub care am postat din greseala anterior. Iti multumesc! (Pro DOC)



Mircea Mihaies despre Mircea Mihaies:

"In privinta jurnalistilor care se lasa cumparati... ce sa spun? O nesfirsita mizerie.

Abordez subiectul" in calitate de scriitor. Nu ma consider nici indrumator de constiinte, nici "invatator al neamului", nici "iluminat". nici "justitiar". Doar un om care-si da cu parera despre lucrurile pe care le vede in jur. Ma insel, fireste, adeseori.

Sa nu uitam, totusi, ca exista si citeva ziare cu adevarat independente, ai caror redactori n-au abdicat de la datoria suprema a jurnalistului: si anume, sa spuna doar lucrurile in care crede. Din fericire, nu sunt judecator. Exercitiile mele cu stiloul (enfin, tasta) nu se soldeaza nici cu condamnari, nici cu amenzi. E vorba de pure opinii ale cuiva care are posibilitatea sa-si afirme public parerile.

Nu pot scrie altfel decit "pro domo"! Nu sunt o masina de masurat realitatea, vorbesc in numele meu si al erorilor mele. Recunosc, granita (dintre critica si defaimarea unei persoane publice) e fluida si fragila. Ar fi ideal sa putem ramine in spatiul civilizatiei si al decentei. Dar cum sa nu fii, citusi de putin, "otevizat", cind acesta e mediul natural in care respiram?!"
*
* *

Sa analizam un pic, punctual, parerile "maestrului".

1) El se exclude din tagma mizerabila a jurnalistilor cumparati. Ce, sinecura de la ICR si cei 2000 de euro pe care-i primeste lunar pentru cele patru portii de laturi varsate in paginile EVZ reprezinta cumva pretul vanzarii sale? Nuuu, asadar pretul corect trebuie cautat si-n alta parte, pe la fundatia sotiei eventual.

2) El nu are nicio responsabilitate pentru dejectiile fatalmente "otevizate" pe care le varsa la EVZ, fiindca el e scriitor, nu "masina de masurat realitatea". Ce conteaza impactul frazelor sale sau faptul ca, desi admite ca se insala, nu l-am vazut facand vreodata mea culpa? Si pentru ce? Pentru niste simple exercitii pro domo, facute cu tastatura? Daca el chiar spune doar ceea ce crede atunci cand se joaca pe taste, cum sa-l traga cineva de urechi pentru asta? Doar copiii si scriitorii au dreptul sa spuna ceea ce cred, chiar daca ei cred uneori lucruri trasnite. Depinde insa unde si din ce postura o spun, fapt pe care, de altfel, nu l-a inteles nici Cristi Neagoe.

3) Asadar, maestrul ne serveste doar opiniile sale pure, in care crede absolut, cel putin in momentul in care le scrie. Sa zicem merci ca el acuma crede ca-l iubeste pe Base si ne-o spune raspicat, de cel putin trei ori pe luna, ca unul care ARE DREPTUL sa-si afirme public opiniile. La ditamai dreptul pe care-l are si la firea lui de scriitor care vorbeste in numele erorilor sale, ce ne-am face daca de maine ar crede in suprematia sistemului politic din Coreea de Nord ori in islamismul lui Ahmadinejad?

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Hahahaha! E amuzant, nu? Incredibil! Pentru omul asta ar trebui facut un blog separat in care sa apara toate enormitatile, toate minciunile, toata ipocrizia lui greu de egalat de catre oricine!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Am remediat! :)

tony spunea...

Dupa ce Basescu pierde alegerile,trebuie facuta o ancheta la ICR sa vedem cati bani au furat Mihaies si Patapievici.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Daca Basescu pierde astia fug din tara. Nici nu-i mai vedem.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Cu placere. Lasa-mi te rog adresa ta de e-mail. Ca sa ti-o pot da si eu. Nu scot de la moderare. E valabil si pentru alte persoane.

atreides spunea...

Cam cum imi inchipui eu despre ce-ar fi avut de zis Mihaies pe tema propusa: "bai, sa-mi bag picioarele, ce s-a degradat discursul jurnalistic in tara asta, sa mor io! Ai dracu' unii dintre jurnalistii astia, cum isi permit bai sa se ia de sefu' si de familia lui, bai ce porci bai, sa mor io! Ce degradare, bai nene!"

Lilick Auftakt spunea...

@atreides

Cam asa. Hihi! Dar el cand il spurca in 2002 pe Basescu cum ii venea la...taste, ca doar pe-atunci avea interese cu fundatia la Nastase? Vad ca nimeni nu i-a amintit.

daurel spunea...

Pacat...Parea, acum cativa ani, un om cultivat si revoltat.

Lilick Auftakt spunea...

@daurel

Asa e. Parea. Dar acum mai multi ani. :)