13 apr. 2009

Paul Goma - Basestii sunt niste cacaciosi!



"Nota: Azi este Vineri 10 aprilie. Presedintele nostru (al vostru!) pe nume Basescu va lua cuvântul despre Basarabia începând de saptamâna viitoare.
De ce nu de la anul, ca nu dau Tatarii!; ca n-au intrat zilele-n sac.
Cacaciosii! Fricosii! Lasii! Fratii nostri sângereaza de o eternitate sub ciomagul rusesc, însa Basestii români (!) nu au timp de… rostit câteva cuvinte – romanesti."
- Paul Goma

Am inceput brusc cu acest citat, dar puteti sa cititi mai multe in Gardianul.

15 comentarii:

Marius Mina spunea...

Basestii sunt niste tradatori ieftini.Nu depasesc conditia hotilor de buzunare din tramvaiul 24.

Liviu spunea...

Paul Goma are un caracter extrem de dificil, motiv pentru care a reusit rara performanta ca in ultimii 20 de ani sa (se) injure (cu) quasi-totalitatea intelighentiei si clasei noastre politice.

Fac aceasta observatie in interesul adevarului.

Asta nu inseamna ca nu-s de acord cu modul in care ii eticheteaza pe "Basesti". Din pacate, adevarul spuselor sale este grevat de situatia la care m-am referit la inceput.

Garcia Muerte spunea...

"Cacaciosii! Fricosii! Lasii!"...si mare dreptate are Paul Goma.

Defilam cu niste inapti pe post de politicieni, o familie penala a ajuns sa conduca Romania.

Sper sa ne revenim cat mai curand.

Lulutza spunea...

Acuma, zau ca si Paul Goma greseste ca se arata atit de dezamagit de Base Voda... Se astepta cineva sa vada un act de responsabilitate si curaj de la unul care face pe zmeul cu subalternii si in taina se socoate care sa fie "licuriciul" cel mai mare si laptos?! Acum cred ca pina si el si-a dat seama ca tagma "licuricilor" s-a simtit cam neglijata si ar vrea sa-l vada mai rarut, ca-i mai dragut. Pentru amuzament ieftin, se vor multumi licuricii cu europarlamentara lu' taticu'... cu ministreasa blonda...

hendrix spunea...

Toata stima pentru Paul Goma, poate singurul anticomunist care nu a acceptat niciodata sa faca vreun compromis cu naparcile comuniste. Are mare dreptate in privinta lui ba-secu, TACEREA lui spune mai mult decat orice! Neimplicarea lui arata cu prisosinta caracterul lui de securist, frate cu kaghebistul voronin! Mira-m-as sa faca ba-secu ceva concret in viitorul apropiat!
@Liviu Gresesti profund in privinta lui Goma! El este un mere roman, un mare OM, care a avut curajul sa infrunte regimul comunist in mod deschis. Scrisoarea lui din primavara anului 1977 a avut darul de a scoate in evidenta adevaratele caractere ale intelighentiei romanesti din acea vreme! Stii cati scriitori s-au raliat la Scrisoarea lui??? DOI! Faptul ca acuza falsitatea si ipocrizia unor caractere de 2 lei este perfect intemeiat! Viata lui fara pata, fara compromisuri este o dovada a faptului ca pot exista OAMENI pe care comunismul nu i-a invins!
In privinta durerii din sufletul lui de basarabean, care a vazut cu ochii lui de copil prigoana stalinista, iti recomand sa citesti( sau sa recitesti) Saptamana rosie!

Lilick Auftakt spunea...

@All


Paul Goma s-a certat, asa e, cu toata lumea. Insa in ultimii ani, dupa cum a evolat (mai degraba involuat) inteligentia romaneasca, ne dam seama ca a avut dreptate Goma. Si are dreptate si acum cand il face pe maaaarele "anticomunist" Basea Intaiul cacacios.

hendrix spunea...

@Lilick Ultima mizerie aruncata asupra lui Goma a fost in 2006, atunci cand s-a incercat cooptarea lui in echipa ce avea sa cerceteze si sa condamne comunismul. Asazisul cercetator anticomunist tismaneanu era constient de colosala importanta a renumelui lui Goma, astfel ca a incercat cooptarea lui, dar se vroia doar participarea lui FORMALA, fara ca Goma sa participe activ la redactarea documentului. Goma, vazand aceste mizerii, intelegand faptul ca tismaneanu dorea doar sa se foloseasca de renumele sau, a refuzat sa participe la acea mascarada! Bravo lui Goma ca a refuzat asa ceva, rusine lui tismaneanu si ba-secu pentru intentiile lor necurate. Goma a fost intotdeauna un om vertical, demn, incisiv, din aceste motive fiind urat visceral de catre toti 'telectualii care au facut compromisuri, mai mari sau mai mici, cu comunistii. Goma este simbolul inca viu al adevaratilor OAMENI care n-au semnat pactul cu diavolul, spre deosebire de marea masa a 'telectualilor. Iar acesti 'telectuali nu-i vor ierta niciodata forta morala a lui Goma!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Am citit despre episodul acela. Goma a povestit. De fapt imitial a acceptat. Dar cand si-a dat seama, in urma unui schimb de scrisori, care e treaba cu Tismaneanu, si ce caracter infect are, a renuntat.

hendrix spunea...

@Lilick A fost vorba, mai exact, de un schimb de email-uri. Toata tarasenia de atunci a fost expusa pe larg in jurnalul sau, care apare pe internet. Era constient ca va urma fraudarea morala a adevaratilor anticomunisti, a adevaratilor eroi. A stiut inca de atunci ca urma doar o mascarada, care ii folosea exclusiv securistului ba-secu.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

A fost primul care a scris explicit desre asta. Si bine a facut. Citeste si la Badin sa vezi cum ii "alinta" pe Mihaies, pe Boc..etc :)

hendrix spunea...

@Lilick Badin este unul dintre putinii jurnalisti pe care ii citesc zilnic, am un mare respect pentru el. Sper ca si tu.

Anonim spunea...

@hendrix

Nu am negat niciun moment calitatile d-lui Goma sau meritele acestuia. N-am facut decat sa arat ca are un caracter extrem de dificil, ceea ce de altfel stie toata lumea - e elefantul din ocdaie.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Da, normal.

Elisa spunea...

Dupa 89 am luat din librarii tot ce-a aparut de Paul Goma,Emil Cioran si Mircea Eliade,am citit pe nerasuflate si asa i-am descoperit...cunoscut adica,fiindca eu in vremurile acelea, de dinainte, nu ma descurcam pe sub tejgea...din pacate :( .Paul Goma a trecut un pic si prin oraselul acesta,continuindu-si studiile liceale la liceul Radu Negru,unde si-a dat bacalaureatul.Acum mi-ai amintit ca am uitat tot si vreau sa-i recitesc.Mi-a placut atat de mult Bonifacia,nu mai citisem ceva in genul acesta.Cat despre Goma si politica romaneasca...sunt neconditionat de partea lui.

Lilick Auftakt spunea...

@Elisa

Citeste-i jurnalul si pe internet. E foate interesant. :)