24 apr. 2009

PD-L invrajbeste spiritele pana si in BOR




Lumina Sfanta din noaptea de Paste, cea care ar fi trebuit sa aduca liniste si impacare, a tulburat apele in Biserica Ortodoxa si a intaratat spiritele. Si toate astea pentru ca pedeleii si-au bagat cozile. Gheorghe Flutur si Elena Udrea au tinut mortis sa aiba Zeus (si la Suceava si la Constanta) Lumina “speciala” de la Ierusalim. Nu ca restul prostimii, adusa de BOR.
Mai jos, doua comunicate. Primul trimis de Patriarhia Romana, al doilea de Arhiepiscopia Tomisului:

COMUNICAT DE PRESĂ
Lumina Sfântă trebuie să fie izvor de pace şi bucurie, nu prilej de tulburare

Lumina Sfântă adusă în anul acesta de la Ierusalim la Bucureşti şi la Suceava este şi trebuie să fie izvor de pace şi bucurie pentru clerici şi credincioşi, nu prilej de tulburare şi învrăjbire.

În viitor, pentru a se evita confuzii nedorite, este necesar ca acţiuni sau contacte ale clericilor şi credincioşilor ortodocşi români cu alte Patriarhii Ortodoxe să se realizeze cu binecuvântarea Patriarhiei Române, care are responsabilitatea reprezentării Bisericii Ortodoxe Române pe plan internaţional.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
.....................................................................................
DEZMINTIRE:
Urmare a prezentãrii în mass-media a evenimentelor legate de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim la Constanta, Înaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face urmãtoarele precizãri:

1. Dezmintim informatia potrivit cãreia am apelat la Sfânta Luminã venitã de la Suceava întrucât cea adusã prin intermediul Patriarhiei Române a întârziat.

Evenimentul aducerii la malul Mãrii Negre a Sfintei Lumini a fost discutat cu Arhiepiscopia Sucevei si Rãdãutilor cu aproximativ o lunã înainte de data Pastelui, când încã nu se stia de sosirea Sfintei Lumini la Bucuresti.

Hotãrârea Patriarhiei de a aduce si la Bucuresti Sfânta Luminã a fost binevenitã pentru Arhiepiscopia Tomisului, deoarece a facilitat rãspândirea Sfintei Lumini în timp util pe o arie mult mai mare în judetul Constanta, inclusiv în Municipiul Constanta, nu numai pe la mânãstiri, cum eronat s-a afirmat.

Considerãm cã eventualul refuz de a mai primi Sfânta Luminã de la Suceava ar fi fost o impolitete fatã de autoritãtile bisericesti sucevene.

2. Aducerea Sfintei Lumini pe apã, la plaja Modern din Constanta, s-a dorit a fi un moment care, prin punerea în valoare a unui element geografic natural, marea, sã simbolizeze faptul cã Domnul Iisus Hristos si-a ales primii Apostoli (Andrei si Petru) de lângã mare, acestia fiind pescari obisnuiti, cu misiunea de a deveni „pescari de oameni", conform Sfântului Evanghelist Luca.

Ierarhul Tomisului este, prin succesiune apostolicã si treapta arhieriei, urmas canonic al Sfântului Apostol Andrei si ocupã, cronologic, primul scaun eparhial al României.

Prin urmare, s-a dorit punerea în valoare a traditiilor si învãtãturilor evanghelice, nicidecum un show cu caracter de kistch religios, asa cum s-a afirmat, fie rãu intentionat, fie din lipsã de cunoastere teologicã.

Purtãtor de cuvânt,
Pr. Iconom Stavrofor Eugen Tãnãsescu

14 comentarii:

Despre viata Mihaela Loghin spunea...

E goaznic de urata poza! Nu pot sa citesc articolul:)! Mi-ar placea sa o schimbi, cu toate ca inteleg din titlu!
E chiar sarbatoare azi, Izvorul Tamaduirii, nu merita atata cinste, pe blogul tau minunat, o astfel de poza! Imi cer scuze ca mi-am permis sa-mi spun parerea dar asa am simtit!
Sa ai o zi minunata!

Lilick Auftakt spunea...

@Despre Viata

E o carte de tarot. Dar stai ca o schimb. Gata! :)

Mos Califar spunea...

Sintetizand situatia , zic: pastele mamii lor de golani...

Lucia Verona spunea...

Comunicatele sunt de un haz nebun, nici eu nu le scriam mai nostim! Dar pînă anul ăsta nu ştiam că lumina de Paşti se aduce de la Ierusalim. Credeam că numai flacăra olimpică este itinerantă. Ce incultă sunt! :))
Deşi ţin minte că mi s-a spus în copilărie că lumina vine de la răsărit... :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Mos

Sintetizat la maxim asa e! :)

@Lucia

Ei, e in stilul ala sfatos si plin de povete! Pe la spate insa s-or mai fi si dracuit. Daca si-a bagat coada Nutzi... :D

Despre viata Mihaela Loghin spunea...

Multumesc :)!
Acum citesc!

Despre viata Mihaela Loghin spunea...

Inteleg ca si aici si-au bagat coada cei din PD-L! Face parte din campania electorala si asta este mare pacat! Dar e pacatul lor! Au apelat la a-si face campanie si prin intermediul Bisericii Ortodoxe intr-un mod perfid si ma bucur ca Patriarhia a luat atitudine!

tony spunea...

Parca il vad pe idiotul de Flutur transfigurat cum se inbranceste cu preotii de la Sfantul Mormant sa ia lumina primul .

Lilick Auftakt spunea...

@Despre viata

Exact! N-am vazut nimic mai mizerabil decat sa-ti faci campanie prin biserica, in fata oamenilor, unii dintre ei foarte amarati, care nu mai au decat in biserica o speranta.
Culmea e ca am vazut pe site-ul PD-L zilele trecute ca acum pregatesc un Parteneriat cu BOR. Jivinele ar cumpara voturi de oriunde.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Haha! Pai la cat a venit de transpirat si slinos ca un porc, cred ca a calcat totul in picoare acolo, doar-doar sa fie primul care vine in tara cu Lumina pentru ZEUS.

hendrix spunea...

Absolut penibile incercarile pedeleprelor de a iesi in evidenta cu ocazia sfintelor Pasti. Absolut penibila presa scrisa si audiovizuala care a relatat pe larg despre drumul plin de peripetii al Luminii de la Ierusalim pana in tara si mai apoi prin tara! Absolut penibila incercarea BOR de a ,,raspunde'' incercarii infamante a pedeleprelor de a ,,privatiza''intr-un mod jegos Pastele romanilor. Asta este nivelul pedeleprelor, de a face campanie electorala chiar si cu acest mare eveniment religios. Arata inca o data, daca mai era nevoie, ca acesti securisto-comunisti n-au nimic in comun cu Biserica, doar se folosesc de ea! Mai cred ca este si un semn al disperarii lor, daca au ajuns sa se preteze la asa ceva! Oare ce ne asteapta de Rusalii? Mai ales ca tocmai atunci vor fi alegerile europarlamentare. Oare vor confisca mediatic si Rusaliile?

Ionuț Iamandi spunea...

chestia cu adusul luminii sfinte... nu e inventată nici de pimen/flutur, nici de daniel. se pare ca charterele de pasti sunt demult in uz la bulgari, rusi, greci, georgieni...
mie insa ideea in sine mi se pare plina de populism ortodox care la pimen nu ma mira, dar la daniel, da. pai ce, lumina pe care am luat-o pana anul trecut nu era adevarata lumina? sunt lumini de calitatea 1 si lumini de calitatea 2? ce e mai important este semnificatia luarii luminii in noaptea de pasti... dar cu precedentul de anul acesta tocmai semnificatia risca sa devina secundara. din pacate.
plus ca pana la urma nu e limpede daca nu cumva avem de-a face cu o smecherie veche (fosfor alb care se aprinde singur) cu care episcopii au apucat de secole sa se prosteasca ca sa impresioneze poporul, iar acum e prea tarziu sa mai dea inapoi...

INCERTITUDINI spunea...

Sunt intamplari pe lumea asta, care te lasa fara vorbe..

Vania spunea...

Eu am făcut parteneriat cu o firmă ce livrează pături, de ce n-ar face şi PD-L cu BOR? Sigur, prin BOR înţeleg aici parte a sinodalilor. Nu-i acelaşi lucru, dar aşa se percepe adeseori.