9 iul. 2010

Ce imn isi va duce echipa catre victorie?

Se spune ca un popor lupta precum canta. Si, din punctul asta de vedere, doua state, Germania si Rusia, lasa in urma de la distanta restul statelor lumii. Si poate nu intamplator comunismul si fascismul s-au instalat mai intai in cele doua tari despre care se spune ca… stiu cel mai bine sa cante. Undeva exista cu siguranta o legatura.

Nu stau sa insir acum multimea de compozitori germani si rusi geniali care umplu toate tratatele de istoria muzicii din lume, pentru ca ii stiti si voi, insa va pot spune ca italienii, francezii (cu exceptia Marseillezei) sau englezii au resimtit intotdeauna un handicap: nu poti lupta pe Vivaldi, pe Debussy sau pe… Purcell.

In propaganda comunista sau fascista muzica a avut un rol imens. Si pentru asta e de-ajuns sa ne aducem aminte de piese precum Kalinka si Katiusa, dar si de marsurile germane, de muzica lui Wagner, sau de celebrul Lili Marlene, pentru a fi mai mult decat lamuriti.

Pornind de la aceasta premiza am ascultat curioasa aseara imnurile Olandei si Spaniei, fara sa am pretentia ca voi descoperi, ascultandu-le, cine va castiga duminica Cupa Mondiala la Fotbal. Ar fi o stupiditate. Am vrut doar sa stiu care dintre cele doua imnuri ar da un plus de avant fotbalistilor, in primul minut de meci. Apoi m-am si documentat putin.

Si Olanda si Spania sunt Monarhii Constitutionale. Ambele au imnuri foarte vechi. Daca in ceea ce priveste imnul Olandei stim ca acesta are la baza o superba melodie scrisa de catre Adriaan Valerius la 1626, originile imnului Spaniei nu sunt cunoscute, melodia transformata in timp in imn fiind pentru prima data mentionata intr-un document pe la 1761.

Imnuri vechi, povesti pe masura... Olanda a pastrat versurile de pe vremea cand suveran al Olandei era chiar... Regele Spaniei. Cu imnul Spaniei povestea insa e mai complicata. Pentru ca... nu are text. Frustrant in primul rand pentru galeriile de fotbal, care intoneaza imnul cu "la, la, la". A avut versuri pe vremea lui Alfonso al XIII-lea, apoi altele pe vremea dictatorului Franco. Insa de peste 30 de ani a ramas fara text, desi au fost facute incercari pentru compunerea unuia nou.

Nu stiu cine va castiga finala. Insa voi privi cu multa curiozitate momentul de inceput al transmisiunii tv, atunci cand se intoneaza imnurile, iar camerele de luat vederi vor trece prin fata fiecarui fotbalist.

P.S. - Daca vreti sa va aduceti aminte ce inseamna normalul, frumosul, intr-o democratie, priviti clipul de mai jos cu familia regala olandeza.

8 comentarii:

www.pelin.com spunea...

Spania :)

neacsu spunea...

cel al Spaniei.

Lilick Auftakt spunea...

Va spun ca eu tin cu Olanda. Si imnul Olandei imi si place mai mult. Insa daca voi si caracatita Paul ziceti ca... Spania... asa o fi. :))

transildania spunea...

Oracolul transildan a prezis victoria Spaniei inca inainte de inceperea mondialelor. Caracatita Paul confirma :-)
Insa recunosc ca imnul olandez e mai frumos.

Florin Matei spunea...

Foarte frumos articolul, Lilick! Olanda şi Spania, două ţări de ţinută, cu monarhi de calitate. Cu îngăduinţa ta, mi-aş permite să exploatez o idee, două, din comentariul tău într-unul din viitoarele mele editoriale sportive. Se poate?

Zadkielix spunea...

Sunt superbe cele doua imnuri nationale!
Nu conteaza care natiune va triumfa, facand abstractie de ce spune caracatitza Paul!
Pana una-alta, daca ne vom "destrepta" vreodata o sa avem placerea sa audiem si ceva viersuiri mioritice!
Daca nu...ne meritam soarta!
Viva Espana!
:)

Hendrix spunea...

Imi este practic indiferent cine va castiga duminica, merg pe mana olandezilor totusi. De ce? Pai daca nemtii au fost nasii Argentinei(cea mai frumoasa echipa a competitiei as zice eu), daca spaniolii au fost nasii nemtilor atunci logic ar fi in finala ca olandezii sa fie nasii spaniolilor, nu?
Logica mea este a unui suporter al Germaniei, desigur! M-am intors in tara in seara meciului, conducand peste 500 de kilometri doar la gandul sa nu ratez semifinala. Sincer, inca nici acum nu pricep modul in care au pregatit nemtii meciul, dar la fel se vor fi simtit si argentinienii dupa acel fabulos 0-4!

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania

In caracatite nu prea cred, dar oracolul transildan nu prea se inseala. Asa ca... :)

@Florin Matei, merci mult, sigur!:)


@Zadkielix
Trebuie sa recunosc ca nu prea imi place imnul nostru actual. Nu prea simt nimic cand il ascult... Paleste pe langa Deutschelied de exemplu, dar si pe langa altele. Imnul Regal ar fi fost altceva... :)

@Hendrix

Si eu am tinut tot cu nemtii si speram sa ajunga in finala. Dar... :(