22 iul. 2010

Senzational! Ciutacu si Cristi Preda s-au batut in direct si in reluare

Titlul de mai sus ar fi putut sa apara astazi pe toate televiziunile, iar secventele bataii sa se reia o data si inca o data, de sute de ori, pana am fi invatat fiecare gest pe dinafara. Insa ocazia a fost ratata. Ciutacu si Preda nu s-au batut. Prin urmare...: "Băsescianiştii-l înjură vârtos pe Cristi Preda că a venit la mine-n emisiune, opozanţii tiranului sunt dezamăgiţi de mine că nu l-am călcat în picioare, trustul n-a găsit nici o ştire de menţionat." Asta zice Ciutacu, pe facebook... Usor amuzat, usor deceptionat de reactii.

Mie emisiunea chiar mi-a placut. Iar cu adevarat senzational in toata aceasta nebunie mediatica din ultimele zile, care ne indeparteaza din ce in ce mai mult de micile ecrane in loc sa ne apropie, mi s-a parut tocmai tonul calm si relaxat al discutiei, dialogul in cea mai mare parte sincer, construit pe un fond de buna-credinta. Prin urmare, chiar mi-a parut rau cand discutia dintre cei doi s-a terminat, si singura perspectiva pe care mi-o oferea reintoarcerea pe una din televiziunile de stiri presupunea, la alegere, imaginea unei dezhumari sau a unei inhumari importante, pe marginea gropilor, cu necrofagii de rigoare.

E ciudat cum nici macar trustul nu a gasit ceva demn de mentionat ca stire din aceasta emisiune, cand eu am gasit cel putin trei sau chiar patru. In primul rand pentru ca Preda e primul pedelist care a oferit in emisiune patru nume de posibili prezidentiali portocalii: Macovei, Baconschi, Mihai Razvan Ungureanu si Negoita. Apoi pentru ca a spus, intrebat fiind ce parere are despre o posibila candidatura a Elenei Udrea la primaria capitalei, ca "deocamdata are o cota de incredere foarte joasa" si ca ar fi de preferat ca pentru desemnarea candidatului sa se faca niste alegeri primare in partid. Apoi a avut si o usoara nuanta critica fata de pozitia din trecut a lui Traian Basescu, care prezenta uninominalul ca pe singurul sistem de vot democratic. Preda sustinea acum mai mult un proportional pe liste deschise sau un vot mixt, daca am inteles bine, ceea ce e o noutate...

Nu comentez acum declaratiile lui Preda, desi le putem diseca destul. Dar nu asta e tema, ci alta: faptul ca am vazut o emisiune asa cum ar trebui sa fie toate. Mi-a placut ca Ciutacu nu a incercat sa il arunce pe Preda catre nicio tema vulgara, asa cum sunt inclinati astazi toti jurnalistii sa faca. Ca moderator l-a provocat, desigur, dar nu intrebandu-l despre Vuittoanele sau pantofii Nutzicii. Nici Preda nu a fost scarbos si increzut cum i se intampla de cele mai multe ori sa fie, si si-a asumat raspunderea pe cateva raspunsuri curajoase. Stiti ca l-am criticat de zeci de ori, chiar si acum vreo cateva zile. Insa trebuie sa recunosc ca imaginea de politician credibil si-o construieste cu destula abilitate. Si, vorba lui Ciutacu, nu-i lipsesc nici "portocalele".

P.S. - Fara legatura cu emisiunea, doar cu Preda: in constructia aceasta de imagine a intrat saptamana trecuta chiar si gestul de a o scoate din blogroll pe Udrea si... un ONG. Ca sa pari credibil, trebuie sa fii atent la orice detaliu. Orice te poate face vulnerabil... Gesturile astea ma fac sa ma intreb: oare cat de sus tinteste politicianul Preda? :D

9 comentarii:

Anonim spunea...

ma indoiesc ca Udrea are o rata de incredere foarte joasa, din contra a demonstrat ca poate, e activa si reuseste tot ce isi propune.

Sergiu spunea...

Preda este un pic confuz, daca si Udrea "beneficiaza" de o incredere foarte joasa.. ce sa mai zic de restu.
Cred ca este o persoana foarte simpatizata si ar avea multe voturi.

radu spunea...

Lilick, am stat un an si jumatate pe blogul lui Cristian Preda incercand sa-l aduc pe calea cea dreapta :)
Serios vorbind, omul e rezonabil dar, ca si alti intelectuali liberali, s-a dat cu cine l-a pus mai sus pe liste si i-a dat functii mai inalte. Apreciez ca e un adversar al unicameralului. Ce spune el acum despre sistemul de vot seamana cu ce sustinea Tariceanu. Cred ca pozitia lui Cr. Preda e din momentul asta e corecta si mai cred ca, la o adica, s-ar putea negocia, in perspectiva, o eventuala colaborare cu o aripa "spalata" desprinsa din PDL. Ruptura lor de Udrea mi se pare obligatorie, ca si cea de Basescu, unde va fi mai greu. E clar ca Preda, Baconski si altii nu au sustinerea partidului decat prin gruparea Amantei Fox. Daca Udrea nu e, nici ei nu mai inseamna mare lucru.
PNL va trebui sa incerce, in perspectiva sa si-l apropie pe Cr. Preda, adica sa vina el (ei) spre noi, nu sa mergem noi spre PD.

Lulutza spunea...

Aoleu! Preda s-a dezis de blogul Nutzikai lu' Cocos?! Probabil din invidie profesionala, ca-ntre profi universitari doctori si viitori academicieni! Pen'ca blonda nutzionala este mai... enciclopedica, mai practiciana, de-a dreptu' tehnocrata, quoi! Se pricepe la orice, presteaza "la virf" in orice domeniu! Adica pe tocuri de 15 cm... :D Iar bietu' Preda - doar un pirlit de teoretician intr-ale politichiei de pe malu' drept sau in meandrele... capitalismului stiintific!

Anonim spunea...

Cat de sus poate tinti ? Poate tinti ori e doar o sageata aruncata la tinta ?
O sageata credebila pentru unii care mai au poate inca acea capacitate de a crede ce spune un pdl-ist. Pentru ca toti sunt oglinda fidela a lui basescu, azi spun ceva, maine spun ca am vrut sa spun altceva si ca imi asum defectuoasa comunicare.
Din ce inteleg eu basescu a reusit sa isi faca opozitie si in pdl. Sa mai zica lumea ca e dictator si ca ar control tot.
Discutii civilizate nu poti purta cu cei care mint precum respira. Adica poti, dar la ce iti foloseste ? Ca ii lasi sa isi rosteasca temele ?

Vasilica spunea...

Doi se bat si doamna Udrea castiga, pozitie, popularitae si incredere prin seriozitate si dinamism.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, Sergiu, Vasilica,

Puisori, ce faceti voi pe aici? Ia duceti-va inapoi si spuneti-i duduii Udrea ca v-ati facut datoria, ati postat ce v-a zis ea, dar data viitoare nu va mai primesc. S-a inteles? :)

@Radu, sa pun pe blog si ärgumnetele "ferme" ale lui Preda din anii trecuti, cand sustinea uninominalul majoritar si il critica pe Tari? Hai ca la postarea asta nu-l fac de ras ca pe Stoica, cu republica parlamentara versus republica prezidentiala.

Lulutza, hahha, da. S-a "dezis". :))))

oana spunea...

Udrea este eficienta, comunica foarte bine cu cei din jurul sau, are rezultate notabile....este potrivita si pentru postul de primar general

Lilick Auftakt spunea...

Postac Oana, spune-i si tu stapanei tale ca ti-ai facut datoria, sa iti dea banutii si, asa, ca sa fie amuzant, mai spune-i ca ii transmit ca da, e foarte capabila. Capabila sa spele wc-urile la puscarie, dupa ce amantul ei va fi detronat. Bye!