19 oct. 2008

Despre obsesiile domnului Plesu













Eram obisnuiti ca jurnalisti precum Ion Cristoiu sa dezvolte editoriale fluviu, la Evenimentul Zilei anilor 90, tinand-o gaia-matu cu o tema pe care o trata obsedant si pe care o toca pana la epuizare. La Andrei Plesu eram insa obisnuiti cu scrisul ca o taietura fina, care “executa” dintr-o miscare, ce nu mai lasa loc nici la interpretari, nici la accente si reveniri ulterioare cu precizari. Nesiguranta ca nu a fost prea clar, ca nu a spus totul pe o tema, pare sa-l fi cuprins si pe distinsul intelectual, de vreme ce in ultimele zece editoriale cinci ating aceeasi tema, legata de scandalurile din jurul ICR. Mai reiese de aici si faptul ca a fost puternic afectat, desi nu a fost implicat direct, si ca il preocupa inca problema. Si de ce nu l-ar preocupa si nu ar scrie daca nu ar avea sentimentul ca intr-un singur editorial, in primul de exemplu, nu ar fi fost destul de convingator. Acest sentiment si revenirea pe o tema, nu le practici insa decat daca ceva iti spune ca nu ai dreptate in totalitate.
Si, undeva, printre randuri, Andrei Plesu admite ca scandalul a pornit de la niste expozitii pe care el insusi le descrie ca fiind “mai deocheate”, dar scoate in evidenta faptul ca alte “actiuni” ale ICR au fost trecute sub tacere. E vorba evident de actiuni care nu ar putea sa incite in niciun fel opinia publica, si care au fost trecute cu vederea, de parca cineva ar avea obligatia sa scrie elogios despre fiecare “miscare” culturala pe care o face ICR. Succesul “actiunilor” ICR se masoara in apreciere internationala, si, atunci cand aceasta exista cu adevarat, totul e in regula.
Se vorbeste insa zilele astea despre demiterea lui Cristian Neagoe, personajul principal in scandalul poneiului roz, cel care a deschis seria scandalurilor legate de ICR, si trimiterea acestuia acasa de la New York. Desi foarte vocal si prezent in blogosfera, “diplomatul” nu pomeneste inca nimic despre asta. Nici seful lui, domnul Patapievici. Si, normal, nici domnul Plesu. Tacerea si ascunderea sub pres, orgoliul nemasurat prin care se acopera aceasta “actiune”, ii vor mai prilejui probabil domnului Plesu nopti nedormite si obsesii, si, evident, alte editoriale pe tema. Asteptam cu interes. Desi, parca mai interesant ar fi altceva: sa scrie ceva pe tema poneiului Talpes! Da, da Talpes. Candidatul PD-L sustinut de Traian Basescu, cel care in 2005 ii recomanda intr-o scrisoare deschisa presedintelui sa se descotoroseasca de consilierul Plesu, cu nici 3 luni inainte ca acesta sa plece de la Cotroceni fara explicatii plauzibile. Parca asta ar trebui sa fie in ziua de azi tema care sa-l obsedeze cu adevarat pe intelectual, si pe marginea careia sa scrie editoriale fluviu. Nu credeti?

10 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred. Lasa omul sa guste un cozonacel de la conu' Dinu.E o onoare sa scrii la ziaru' lu' gregoar

Lilick Auftakt spunea...

Pentru un anonim prostanac care semneaza Robert Horvath pe care nu-l scot de la moderare:

Vezi ca am primit o groaza acel mail in care suntem informati de plecarea lui Neagoe. A postat si Badilita (dar nu textul integral). Mananci rahat cu badinaceele tale, neinformatule.

Lilick Auftakt spunea...

@MoshCalifar

Pai de ce sa nu ne scrie de Talpes si de felul in care acesta din urma a presat pana ce Plesu a fost zburat. Ca Dinescu zice ca a fost injurat de Basescu e una. O fi fost. Ca Basescu insusi spune ca habar nu are de ce a plecat Plesu e alta. Era beat cica si nu si-a dat seama. Presa zice ca motivul ar fi fost...Duduia. Se poate. Dar eu cred si ca Talpes si-a bagat coada.

Anonim spunea...

Eu abia acum am aflat ca, acum peste 3 ani, to'arshu' Talpes dadea indicatii la Cotroceni de ce consilieri sa se debaraseze preainteleptul conducator...

Si tot acum am aflat ca, nu mai departe de acum o luna, dl. Plesu insira ce sfaturi i-ar da el preainteleptului, daca ar mai fi consilier prezidential, eventual adus pe calea cea buna de fosta "sefa a cancelariei prezidentiale":

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=240&cmd=articol&id=9093

Cam ridicola toata situatia, dar si trista "cataracta" politica de care sufera in continuare dl. Plesu si care-l face sa mai spere ceva bun de la preaintelept, in ciuda tuturor evidentelor...

Anonim spunea...

Pe vremuri, cand i se dadea unui inalt functionar un picior in spate, nu se zicea ca a fost demis. Se foloseau formule eufemistice de tipul "tov. X a primit alte insarcinari pe linie de partid si de stat" sau, macar "tov. X a fost eliberat din functie".

Asa o fi si cu Neagoe. O fi fost dat afara (ca prea era gros scandalul) pe sest. Dar pana si comunistii erau mai transparenti cu formulele lor lemnoase - ne lasau sa intelegem ca cineva a zburat.

ICR-stii prefera sa taca adanc - sau, cine stie, o fi primit si dl. Neagoe "alte insarcinari pe linie de partid si de stat" :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Daca mai apare si saptamana asta o variatiune pe aceeasi tema (ICR) o sa intru la idei. Ceea ce scrii tu legat de articolul din Dilema e cat se poate de jenant in ceea ce-l priveste pe Plesu. Pai, ii da voie Talpes sa scrie pe tema asta? Ca tot de la un eseu a pornit scandalul (ala da scandal - desi trecut sub tacere) care l-a facut pe Talpes sa-i recomande lui Basescu sa-i ataseze aripioare intelectualului si sa-i monteze si un varf de bocanc in turul pantalonilor.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Nu ma indoiesc ca ar fi primit alte insarcinari. De-abia astept sa vedem cu ce se lauda. :))

Anonim spunea...

Plesu si toti ceilalti ziaristi "Stefan Gheorghiu" sau Okiu'& Urekea ccare dupa 1989 ajung milionarii Holding-urilor de azi din Presa.ro, Editori.ro etc etc etc trebuie predati Legii si scosi din viata publica, poporul nu are CE sa invete de la cei care au vctudorit si apaunestizat in spatiul carpato-dunarean, tovarasi...este parerea mea, o parere de bun-simt civic!

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Nu pot sa fiu de acord cu asa ceva.

Anonim spunea...

erata la primul meu comentariu: nu ma refeream la Badilita ci la Badescu (dar cine Dumnezeu ii mai stie)