3 iul. 2010

Baba Safta isi face asigurare!


M-am saturat de o prostie pe care o tot lanseaza Goarnele Portocalii, preluand mecanic o tema lansata de Traian Basescu. Cum care prostie? Aceea cu asigurarile. De la Andreea Pora si pana la ultimul pedelist, slagarul care acompaniaza inundatiile suna cam asa: “Ti-a distrus viitura casa? Bun, dar asigurare ai? Nu? Pai de ce nu ti-ai facut?”. Mai mult, presedintele Basescu afirma ca acesta va fi ultimul an in care sinistratii vor mai primi materiale de constructii drept ajutoare si ca, de acum inainte, toti cetatenii trebuie sa-si incheie asigurari pentru a-si proteja gospodariile de furia apelor.

Traim intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste in mediul urban. Oraseni sunt si cetatenii din Caracal, si cei din Darabani sau Dorohoi, si cei din Bucuresti, dar toti acestia reprezinta doar jumatate din populatia tarii. Restul populatiei traieste la tara, multi locuind in case de chirpici, fara apa curenta si cu toalete in fundul curtii. Prin cele mai multe sate nici dracul n-a vazut vreodata un broker de asigurari.

Si de ce s-ar duce un agent de asigurari la sat, atata vreme cat aceasta zona nu reprezinta o piata reala pentru produsele sale? Goarnele Portocalii ne servesc acum acest scenariu, iar sinistratii sunt practic invinovatiti in mod direct pentru situatia in care se afla… Asa sa fie oare?

O polita de asigurare este, inainte de toate, un contract. Clientul trebuie sa fie de acord cu conditiile din contract dar, in aceasi masura, si societatea de asigurari trebuie sa fie de acord. Care societate de asigurari ar incheia, pentru o suma modica, o polita de asigurare, stiind ca riscul unui incident este major si ca, in cativa ani, va trebui sa plateasca o despagubire de zeci de ori mai mare decat sumele anuale primite conform politei? Cine ar fi dispus sa-si asume un risc inacceptabil aproape pe degeaba, si cum ar putea fi silit cineva sa incheie un contract care-i va aduce, aproape sigur, o mare paguba?

Sa luam exemplul satului Saucesti. Sa zicem ca, prin absurd, Baba Safta, la cei 70 de ani ai sai, din pensia ei de mizerie, n-are altceva mai bun de facut decat sa dea fuga la oras si sa incheie o polita de asigurare. Dupa lungi negocieri (sa admitem ca Baba Safta se pricepe la asa ceva), agentul de asigurari soseste la Saucesti, in batatura babei, ca sa constate situatia de la fata locului. Pe scurt ea se prezinta astfel: Baba Safta are o casa din chirpici, ceva pamant, cateva bunuri si niste gaini – iar toate astea sunt evaluate la 10.000 euro. Agentul constata insa ca gospodaria babei se afla intr-o zona inundabila si ca, din doi in doi ani, Saucestiul se afla sub ape.

Puneti-va putin in locul agentului de asigurari. Ce-i de facut? Probabil ca i-ati propune babei o polita de asigurare in valoare de 10.000 euro, cu o rata de 5.000 euro pe an. Asa ar fi corect, nu? Societatea de asigurari va iesi in paguba daca inundatiile vor veni in anul urmator. Daca apele se vor revarsa peste doi ani situatia va fi cam tanda pe manda. Daca inundatiile nu vor aparea decat peste trei, patru sau cinci ani, atunci societatea de asigurari va iesi in castig. E logic pana aici?

Acum vin intrebarile: Are Baba Safta de unde sa plateasca 5.000 de euro pe an pentru a incheia o polita de asigurare? Vor exista societati de asigurare care sa-si asume acest risc contra unui onorariu mai mic, stiind ca Saucestiul nu e bine protejat de diguri si va fi mereu lovit de ape?

Desigur, exemplul de mai sus o sa vi se para putin fortat, dar trebuie sa apelam la o minima logica si sa facem unele calcule inainte de a inghiti pe nemestecate ceea ce ne livreaza Goarnele Portocalii. Caci un lucru este clar: nimeni nu poate sili o societate de asigurare care urmareste, inainte de toate, profitul, sa-si asume riscuri inacceptabile contra banilor de care ar dispune Baba Safta.

P.S. - Cititi va rog si articolul: "Regularizarea Siretului, o afacere românească de 8,5 milioane euro. Guvernul Tăriceanu a dat banii, Guvernul Boc i-a mutat la săli de sport."

14 comentarii:

Plano10 spunea...

Dincolo de orice abordare politica, este nevoie de promovarea unei culturi a asigurarilor de bunuri.
Bineinteles ca asigurarea unui imobil inseamna respectarea tuturor normelor de autorizare pentru ridicarea unei constructii, norme pe care un agent serios de asigurari le verifica inainte de incheierea unei polite de asigurare.
Nu este corect ca in cazul in care cineva nu respecta normele minime de prudenta sa fie despagubit de o societate de asigurare sau de catre Stat prin banii colectati de la noi toti.
Cu banii care s-au tot dat sinistratilor se puteau construi atatea diguri de protectie!
Din pacate, la noi, asigurarea este perceputa ca un nou bir!

Lulutza spunea...

Ar trebui mentionata, totusi, si "deontologia" firmelor de asigurari, care se inghesuie sa ne ia banii, dar nu pierd ocazia de a-si trata asiguratii ca pe niste infractori. S-au vazut destule cazuri si multi dintre noi am constatat pe pielea proprie ca asigurarile astea sunt, mai degraba, un mod de a ni se mai lua niste bani de catre un "grup de interese", decit de a ne "salva prin noi insine". Cum i-ar conveni lu' Base al nost'...

Pe de alta parte, parca intreaga Olanda este "in zona inundabila" si nu am auzit de dezastre ale naturii...

Lilick Auftakt spunea...

@Plano, @Lulutza, trebuie sa faca ei digurile din banii pe care se vede ca i-au tocat electoral. Dupa aia au dreptul sa sugereze oamenilor sa se asigure, o tema pe care o folosesc acum cine stie in favoarea cui, sau sa-si acopere mizeriile.

lucian burjuiul spunea...

Ai mare dereptate Lilick.
Pai nu mi-am facut eu asigurare la casa... si stiu cu se mananca. Ia du-te la sat sa vinzi asigurari... sa vezi ce te umpli de praf. Nu-si fac soferii asigurarea obligatorie la masina darmite asta pe casa... care nu era obligatorie pana acum.

Matilda spunea...

E clar, nicio firmă de asigurări nu va semna un contract cu amărăştenii care locuiesc în case de chirpici, cu wc din faianţă de brad. Băsescu s-a dus să-i certe pe necăjiţi, nu să-i ajute .

Cony spunea...

Sa isi faca poporul asigurari, numai ca unii nu au din ce sa le pleteasca. Salarii mici, taiate cu 25 %, TVA marit, rate la banci, toate sunt o problema si pentru cei care mai au cat de cat cate ceva, daramite pentru amaratii de la tara !

Adrian Stoica spunea...

Eu ziceam asa:
Pe cât pariu că scenariul se va repeta aproape identic, în aceleaşi locuri sau în altele, fie anul acesta, fie la anul, fie cel târziu peste doi ani? Pe cât pariu că nici atunci nu vom avea diguri consolidate, cursuri de apă regularizate, şi aşa mai departe? Pe cât pariu că, la prima ploaie mai serioasă, în orice oraş, sistemele de canalizare nu vor face faţă, maşinile se vor împotmoli, apa va pătrunde în beciuri şi locuinţe etc.?

Plano10 spunea...

@Lilik
O polita de asigurare acopera si incendiul, exploziile sau cutremurul, nu numai inundatiile.
De ce sa ramanem cu mina intinsa la autoritati sau la mila publica daca se intampla sa fim loviti se astfel de calamitati?
Asigurarea nu e un impozit!

Lilick Auftakt spunea...

@Exact, @Lucian. La tara nici la masina nu-si fac.

@Matilda, pai ai vazut ce tafnos era. Bine ca si-o fi facut el asigurare la CASA DIN MIHAILEANU!

@Cody
Asta arata dispretul profund pe care il are fata de cei pe care mai ieri, inainte de alegeri, vaaaai cat ii iubea.

@Adrian

Pai se va repeta!

@Plano, nu stiu pentru ce insisti. Eu stiu foarte bine ce e. Dar o societate de asigurari nu asigura in veci in pierdere o casa inundabila vara si care poate sa ia foc usor iarna.

Doar Libertate spunea...

Este dramatric ceea ce se întîmplă în Romania, iar jegurile astea umane alde Băsescu , Bog, lădescu ( care face plajă la mare) se hăhăie şi tot ei sunt nervoşi.

eliad spunea...

Sa va reamintesc ceva ce stiti, probabil, cu totii. Daca esti o persoana care iti poti permite o asigurare... atunci nu trebuie sa cauti un agent de asigurari! Pentru ca te va cauta el pe tine!

Cate telefoane n-ati primit chiar voi (ca si mine) de la tot felul de duduite care turuie un text invatat pe dinafara despre nu stiu ce fel de asigurare? De ce fac asta? Pentru ca stiu ca imi pot permite o asigurare de viata, de risc, de locuinta, de masina sau pentru naiba stie mai ce...

Pe Baba Safta, asa cum zice Lilick, n-o s-o caute in veci nimeni la telefon. Si ea nici n-are telefon!

Cand Baba Safta va fi bancabila si asigurabila poti fi sigur ca agentii de asigurare si bancile vor ajunge la ea, chiar daca ar fi s-o caute cu jeepul, cu salupa sau cu elicopterul.

Culmea e ca citeam chiar acum ca Basescu, aflat in vizita la Saucesti, trimitea sinistratii tot catre asigurari. Iar oamenii aia se uitau in gura lui, in loc sa-l ia la bataie...

Daca sunt asa de muuulti prosti pe lumea asta atunci de ce sa ne miram ca se gaseste cineva care sa-i prosteasca? Ma si intreb adesea daca Basescu e chiar atat de vinovat.... In definitiv el isi face treaba, adica-i prosteste pe prosti!

Anonim spunea...

Si daca doreste cumva basescu sa isi faca si societate de asigurari, le ia banii si in caz de inundatie spune ca nu mai sunt bani ? Ca stie sa faca asa :)

transildania spunea...

Absolut corecta demonstratia ta. Este o minciuna afirmatia ca ar exista asigurari pentru toate situatiile. Si asigurarile opereaza dupa calcule matematice si urmand un criteriu al profitului. pentru unele evenimente ori nu exista sigurare, ori daca exista ar fi la un pret proibitiv, mult mai mare ca sa poate fi platit.

Cosmin spunea...

Nici o firma de asigurari nu iti face asigurare la un bun aflat intr-o zona inundabila (mai ales cele aflate in vecinatatea albiilor raurilor).
Povestea cu asigurarile obligatorii functioneaza dupa logica majoritatii imobilelor aflate in zone neinundabile care vor compensa pierderile asiguratorilor pentru putine imobile ce vor fi avariate de inundatii. Dar poate ma insel eu.