22 iun. 2008

Cine voteaza?


Nu ne mai intrebam "cu cine votam" pentru ca in ultima vreme atat politicienii cat si electoratul s-au impartit transant pro si contra Basescu.
In ultima vreme insa, avand in vedere si participarea modesta a romanilor la vot, in special a bucurestenilor, apare din ce in ce mai des intrebarea "cine voteaza?"
Inainte de turul doi la Bucuresti am vazut niste studii sociologice care estimau ca cei care se vor prezenta in numar mai mare la vot, conform propriilor declaratii, sunt somerii, casnicele, pensionarii si tiganii. Trist, si as putea chiar sa spun, periculos, daca asa stau lucrurile, si, daca estimarile astea nu sunt bine luate in calcul de catre cei care dorim sa ne conduca.
Se prefigureaza si o asteptare a participarii masive la vot a romanilor plecati peste hotare. Ziaristi apropiati de Cotroceni, politicieni PD-L (in special Elena Udrea care recent a declarat ca va candida in Bucuresti) dar si nenumarati forumisti si comentatori pro Basescu isi bazeaza calculele pentru alegerile parlamentare din toamna pe un vot masiv portocaliu din partea celor plecati la munca in UE.
Cine si cum sunt sau traiesc o mare parte din cei plecati in UE aflam insa dintr-un interviu ravasitor cu euro-deputatul liberal Renate Weber pe care ni-l semnaleaza Andrei Badin . Pe ei ii asteptam la vot? Sau..si pe ei?
Cum va arata viitoarea campanie electorala daca politicienii se vor baza pe actualele cercetari sociologice din care rezulta, asa cum am aratat mai sus, un anumit tip de electorat pe care se pot baza?
E clar ca vom juca dupa cum ne vor canta somerii, casnicele, pensionarii, tiganii si ...cei plecati in UE.
Stiu ca PSD-ul si PD-L-ul au resurse si oameni care sa-i stimuleze electoral pe votantii din aceste categorii. Dar ma intreb daca si PNL, care de acum tinteste castigarea alegerilor, va avea resurse, si mai ales oameni, care sa le vorbeasca celor care se vor indrepta in toamna la urne, pe limba lor.

7 comentarii:

Realitatea lui Petria spunea...

Chiar e o problemă.

Anonim spunea...

Diagrama indica intentia de vot si nu arata chiar asa de rau. Din pacate, de la intentie la fapte e cale lunga.

In realitate, majoritatea celor intre 18 si 35 sint complet dezinteresati de politica si nici prin cap nu le trece ca politica le influenteaza necrutator viata de zi cu zi. Asta in Romania si chiar daca te cheama Elena Udrea sau Elena Basescu si crezi ca politica lui Papa Cool ti-a fost benefica pentru cariera... :)

Pina la urma, niste politicieni inteligenti ar trebui sa vizeze tot "segmentul" celor de 18-35 de ani... acum 19 ani! :)

+/-3 (ani) ca-n marja de eroare... Parerea mea...

agaX spunea...

Nu prea ma pricep nici la analize postelectorale, ce sa mai zic de alea pre-...
Dar, imi amintesc ca una din discutiile avute dupa alegerile locale 2008 a fost prezenta foarte mica la vot a cetatenilor din sectorul 3. Aici, la distributia intentiei de vot pe sectoare, cei din 3 par decisi la o noua revolutie. M-as cam mira. Sau sa fie plaminii revolutionari ai udrei o forta motrice in Bucuresti?

In legatura cu PNL, mi s-a parut interesanta remarca din text care zice ca ei si-au propus sa cistige alegerile. Nu cred ca e realist, din pacate.

Anonim spunea...

@agax

Se poate sa nu fie realist, dar e pentru prima data cand afirma asa ceva. Singuri.
Si, dupa cum vedem, au inceput sa ocupe spatiul pe televiziuni in week-end..Poate e primul pas :)))

Anonim spunea...

Nu stiu daca sunt bune sau proaste cercetarile sociologice, dar politicienii se vor baza pe ele.
Nici asta nu stiu daca e bine. Ati vazut ce a declarat Orban: ca instinctul lui i-a spus sa atace PD-L si pe Basescu dar s-a bazat pe cercetarile sociologice care ii spuneau ca bucurestenii nu mai vor scandal. :)

agaX spunea...

lilick,
cred ca e foarte important sa se ia dupa cercetari sociologice bine facute atunci cind lupta in alegeri.
Asa ar trebui selectate temele de discutie, "virulenta" luarilor de pozitie etc.
Cred insa ca dorinta de "scandal" electoral a oamenilor este o prostie cultivata de politicieni de tipul lui Basescu (cred ca si Oprescu). Asta poate sa ofere un avantaj temporar, dar este reteta sigura pentru esec pe termen lung.
Deci, un parametru "sociologic" de genul vrea sau nu prostimea scandal politic, chiar ca e o treaba tiganeasca. De aia poate ei sint cei care inca voteaza masiv in tara romaneasca.

Tu crezi in cistigarea alegerilor (singuri)?

Lilick Auftakt spunea...

@agax

Nu am crezut niciodata in asa ceva. Dar ii vad ca incep sa-si schimbe...obiceiurile. :)