Intr-un comentariu la mine pe blog, Arogantu' mi-a scris ieri urmatoarele:
Aseara, la STIREA ZILEI, senatorul Dan Sova a explicat de ce: legea 3/2000, articolul 13, alin. 3:
“(3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.”Se referea la faptul ca guvernul nu isi poate asuma raspunderea pe legea reorganizarii Romaniei. La raspunsul meu cum ca PDL poate gasi diverse chichite, tot Arogantu' imi raspunde:
Exclus - in 'constitutie' exista articolul 3, cu urmatorul aliniat:
"(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii."Si tot ieri, Calin Popescu Tariceanu a scris
pe blog ca
"Un referendum national cu privire la schimbarile propuse de Traian Basescu organizarii administrative a Romaniei este indispensabil", referindu-se la aceeasi lege, 3/2000.
Bun! Avem acest scut-argument impotriva modificarii limitelor teritoriale ale judetelor prin asumarea raspunderii, o lege pe care portocaliii nu o pot modifica singuri, iar UDMR n-ar avea niciun interes sa o voteze intr-o forma impusa de PDL. Daca Boc merge mai departe catre asumarea raspunderii, asa cum s-a anuntat ieri, e posibil sa avem tot circul cu care ne-am obisnuit.
Va depune USL o alta motiune? Daca da, cum vor vota maghiarii? Teoretic, impotriva guvernului. Dar vom ajunge oare pana aici? Vor risca portocaliii? Ma indoiesc. Cred ca PDL va taragana lucrurile, incercand sa ii lase lui Traian Basescu aceasta tema pe care o va mai impune o vreme pe agenda publica, si la care vor mai marsa un timp, haotic, specialisti si nespecialisti, analisti, politicieni, jurnalisti, bloggeri. Si Monica Tatoiu.
Acest lucru insa trebuie sa inceteze la un moment dat. Tema reorganizarii administrative e una foarte importanta, si nu trebuie lasata sa cada in derizoriu, dirijata in stil manelist basescian, stil intretinut si promovat, din pacate, si de televiziunile de stiri. La un moment dat dezbaterea trebuie scoasa din cadrul strict politic si adusa pe un plan stiintific, cultural, profesionist... Si aici, mi-as dori ca opozitia sa se impuna diferit de putere, alegand o cale in interesul romanilor.
Trebuie consultati specialisti. Pentru ca regionalizarea nu se poate face pe criterii artificiale, electorale si peste noapte. Delimitarea regiunilor trebuie facuta pe criterii rationale, geografice, istorice, traditional-culturale, dar si pe considerente legate de viabilitatea lor din punct de vedere economic, in urma unor studii de impact si fezabilitate.
Traian Basescu nu are insa niciun interes ca aceasta tema sa intre intr-o dezbatere rationala, corecta, profesionista. Prin urmare, o va folosi tot ca pe o diversiune strict politicianista, diversiune ce trebuie demontata, prin care incearca sa eclipseze lansarea programului pe care opozitia l-a pus in dezbatere publica.
Se spune des ca Traian Basescu isi impune usor agenda politica. Dar intre a impune o agenda politica si a face fum si zgomot cu diversiuni, o strategie extrem de nociva romanilor si democratiei, e totusi o diferenta. Cand televiziunile, in special, vor intelege acest lucru, presedintele isi va pierde principala (si poate chiar singura) arma politica.