11 iun. 2011

Regionalizarea, o noua diversiune basista

Intr-un comentariu la mine pe blog, Arogantu' mi-a scris ieri urmatoarele:

Aseara, la STIREA ZILEI, senatorul Dan Sova a explicat de ce: legea 3/2000, articolul 13, alin. 3:
“(3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.”


Se referea la faptul ca guvernul nu isi poate asuma raspunderea pe legea reorganizarii Romaniei. La raspunsul meu cum ca PDL poate gasi diverse chichite, tot Arogantu' imi raspunde:

Exclus - in 'constitutie' exista articolul 3, cu urmatorul aliniat:
"(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii."


Si tot ieri, Calin Popescu Tariceanu a scris pe blog ca "Un referendum national cu privire la schimbarile propuse de Traian Basescu organizarii administrative a Romaniei este indispensabil", referindu-se la aceeasi lege, 3/2000.

Bun! Avem acest scut-argument impotriva modificarii limitelor teritoriale ale judetelor prin asumarea raspunderii, o lege pe care portocaliii nu o pot modifica singuri, iar UDMR n-ar avea niciun interes sa o voteze intr-o forma impusa de PDL. Daca Boc merge mai departe catre asumarea raspunderii, asa cum s-a anuntat ieri, e posibil sa avem tot circul cu care ne-am obisnuit.

Va depune USL o alta motiune? Daca da, cum vor vota maghiarii? Teoretic, impotriva guvernului. Dar vom ajunge oare pana aici? Vor risca portocaliii? Ma indoiesc. Cred ca PDL va taragana lucrurile, incercand sa ii lase lui Traian Basescu aceasta tema pe care o va mai impune o vreme pe agenda publica, si la care vor mai marsa un timp, haotic, specialisti si nespecialisti, analisti, politicieni, jurnalisti, bloggeri. Si Monica Tatoiu.

Acest lucru insa trebuie sa inceteze la un moment dat. Tema reorganizarii administrative e una foarte importanta, si nu trebuie lasata sa cada in derizoriu, dirijata in stil manelist basescian, stil intretinut si promovat, din pacate, si de televiziunile de stiri. La un moment dat dezbaterea trebuie scoasa din cadrul strict politic si adusa pe un plan stiintific, cultural, profesionist... Si aici, mi-as dori ca opozitia sa se impuna diferit de putere, alegand o cale in interesul romanilor.

Trebuie consultati specialisti. Pentru ca regionalizarea nu se poate face pe criterii artificiale, electorale si peste noapte. Delimitarea regiunilor trebuie facuta pe criterii rationale, geografice, istorice, traditional-culturale, dar si pe considerente legate de viabilitatea lor din punct de vedere economic, in urma unor studii de impact si fezabilitate.

Traian Basescu nu are insa niciun interes ca aceasta tema sa intre intr-o dezbatere rationala, corecta, profesionista. Prin urmare, o va folosi tot ca pe o diversiune strict politicianista, diversiune ce trebuie demontata, prin care incearca sa eclipseze lansarea programului pe care opozitia l-a pus in dezbatere publica.

Se spune des ca Traian Basescu isi impune usor agenda politica. Dar intre a impune o agenda politica si a face fum si zgomot cu diversiuni, o strategie extrem de nociva romanilor si democratiei, e totusi o diferenta. Cand televiziunile, in special, vor intelege acest lucru, presedintele isi va pierde principala (si poate chiar singura) arma politica.

32 de comentarii:

Deceneu spunea...

Tema descentralizarii a fost evitata sistematic, pentru ca politicenii FSN-isti nu vor un guvern fara puteri.

Descentralizarea trebuie sa fie scopul si reionalizarea reprezinta cadrul organizatoric, modul de aplicare al descentralizarii.

Vad ca si USL a iesit cu o varianta de regionalizare, care mentine judetele.

Trebuie discutata pana la ce nivel merge descentralizarea si sunt doua directii importante.

Colectatea taxelor si impozitelor se poate face la nivel de regiuni si atunci accizele la combustibil, alcool, tutun, TVA-ul impozitele pe salarii si contributile sa se colecteze la nivel de regiune si regiunile sa contribuie la cheltuielile generale, armata, ministere reduse, etc..

Politicile fiscale pot fi regionale sau unitare la nivel de tara.
Daca sunt regionale fiecare regiune prin parlamentele locale stabileste fiscalitatea proprie, TVA, impozite, contributii la pensii si sanatate etc.

E bine ca Basescu a urnit problema, acum sa vedem in ce directie se va "rostogolii bolovanul".

Arogantu' spunea...

Ba'SECU - in stilu-i caracteristic - n-a facut decit sa mai lanseze inca o petarda. Dovada: i-a trasat sarcina lui Boc sa rezolve pina la sfirsitul actualei sesiuni parlamentare !
Nu inteleg de ce PLATIM o armata de consilieri prezidentiali daca ei nu-i pot asigura presedintelui informatii complete in vederea unor decizii corecte. Ori sint incompetenti - si atunci trebuie dat cu maturoiul, ori Ba'SECU ignora sfaturile/existenta lor - caz in care ar trebui desfiintate posturile contopistilor. Ca tot sintem in criza !
Dupa prezentarea viziunii USL asupra reorganizarii administrative a Romaniei, televiziunile vor avea ce prezenta. Poate ca, totusi, ar trebui sa existe si un document al USL care sa demonstreze caracterul de DIVERSIUNE al anuntului prezidential privind reorganizarea teritoriala. Si acelasi lucru ar trebui facut si in privinta
proiectului' de modificare a constitutiei, deoarece se mizeaza pe respingerea lui de catre Opozitie si, in acest fel, vor avea munitie in campania electorala. Trebuie permanent subliniata fezabilitatea propunerilor USL in contrast cu imposibilitatea modificarii constitutiei in graba, fara dezbateri.

Matilda spunea...

Guvernul este foarte potent : poate orice, chiar şi călcînd legile în picioare !

atreides spunea...

Ce cred eu ca vor face pedeleprele: in urma negocierii cu UDMR, vor modifica numarul si forma noilor superjudete, astfel incat unul dintre ele sa fie compus doar din Harghita, Covasna si Mures. Asa ca UDMR va fi de acord cu angajarea raspunderii. Inainte de asta, guvernul va modifica legea referendumului, fie printr-o alta angajare, fie altfel, astfel incat sa elimine prevederea aia cu referendumul pentru modificarea limitelor judetelor. Deci, pot sa ne-o traga absolut legal. Asadar singura solutie ramane sa iesim in strada...

Arogantu' spunea...

PS Dupa insistenta aratata de Cr. Preda la EXCES DE PUTERE - s-ar parea ca vor, cu adevarat, sa impuna reorganizarea. Caz in care sint de acord cu concluzia lui Atreides.

codeus spunea...

Deceneu- populatia Romaniei nu justifica infiintarea de parlamente regionale, si nici cea economica. se poate merge pe infiintarea de regiuni prin desfiintarea actualelor prefecturi si infiintarea guvernatorului pentru fiecare regiune in parte, dar nu printr-o federalizare. o anumita autonomie fiscala este de dorit dar iarasi nu separat ci intr-un stat unitar. nu stiu daca chiar am reusit sa ma fac inteles

Lilick Auftakt spunea...

Ma bucur ca aseara, la emisiunea Alexandrei Stoicescu, Crin Antonescu a reprosat presei ceea ce era de reprosat. Si anume faptul ca se lasa prea usor manipulata de asa-zisa agenda politica a lui Traian Basescu, in fapt o serie de diversiuni, de fumigene, menite doar sa eclipseze temele opozitiei sau adevaratele probleme ale romanilor.

Arogantu' spunea...

Mie mi-a placut foarte tare asertiunea ca Boc e cam prostan rau de tot daca nu este in stare sa invete in 4 luni cum se numeste adversarul sau politic numarul 1 !

ADRIAN spunea...

Ma tem ca prezentarea aia in 40 de slideuri privind "viziunea" administrativa a USL este o "zeama lunga" fara nicio idee asupra mecanismelor care ar trebui sa rezolve o problema. Pare ca singura problema este ponderea banilor intr-o parte sau alta ... din pacate. Deci o chestie cu multe statistici in acest sens si lipsita de adevarata substanta. Cu multe concepte cetoase precum alea cu a doua camera care ar face altceva dar de fapt nu stim cum. Macar, spre deosebire de mizeria partidului populist (sau popular, nu-mi aduc bine aminte :)) ) se recunoaste faptul ca e nevoie de referendum si de dezbateri si, in cele din urma, de umblat pe la constitutie. Dar ce mai e constitutia intr-o tarisoara ca a noastra ?

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, pai au spus ca e in dezbatere, deci nu e batuta in cuie acea viziune. Si chiar nu e. Putem sa propunem diverse modificari.

Mitică von Naramz spunea...

Mitică von Naramz nu-i portocaliu deşi numele şi poate postarea sa anterioară asta lasă de înţeles.

Mai spunea Mitică ca ziare.com este o oficină portocalie deşi se străduieşte din răsputeri să pară imparţial. Dar Mitică nu credea ca aici se practică cenzura, iată că sa înşelat.

Opinia sa a fost civilizată şi strict la obiect. Mitică INTRA zilnic, cu plăcere şi speranţa aş putea spune pe lilick-auftakt dar iată că Mitică-i un naiv. În fine, ce-am avut şi ce-am pierdut.

Cu respect şi dezamăgire, nu vă voi mai deranja, Mitică von Naramz.

ADRIAN spunea...

Pai nu doresc sa propun modificari ca nu-mi dau seama daca este cazul. As vrea doar sa inteleg fundamentul mai bine. Adica sa-mi fie clar de ce trebuie schimbat si nu poate functiona ce exista, ce pot avea certitudinea ca va functiona mai bine in noua formula si care ar fi mecanismele de punere in practica, eventual cu ce costuri ...
Asa cum e acum materialul imi pare ceva facut ca o contraoferta in disperare fata de perfidia portocalie. Daca mi-as putea imagina si felul cum s-a plamadit aceasta viziune - grup de lucru mixt restrans, grupuri de lucru interne PNL si PSD cu viziuni mediate, as scos din maneca etc atunci as avea poate si o intelegere mai buna a rezultatului. Care, repet, nu ma entuziasmeaza. Din pacate!

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, tocmai, ca nu e o contraoferta. Materialul exista demult, evenimentul a fost anuntat de peste o luna, iar Basescu stiind ca saptamana asta va aparea a bagat o fumigena cu regionalizarea lui ca sa ne eclipseze evenimentul. Uite cum pica lumea in plasa... Si pe site-ul comisiilor PNL exista de multa vreme argumentele pentru regionalizare. Dar iti propun sa citesti argumentele lui Transildania, aici:

http://www.scribd.com/doc/56391646/Despre-regionalizare-un-punct-de-vedere-liberal

Portocaliii de fapt nu au niciun plan si au lovit cu asta acum, ca sa ne ia fata chipurile, si fara sa se consulte cu maghiarii, cu care aveau in protocol atacarea acestei probleme in toamna.

Lilick Auftakt spunea...

Mitica, nu inteleg despre ce e vorba. Ce cenzura, ce e cu ziare.com?

Deceneu spunea...

Si eu am avut impresia ca proiectul USL este o reactie la propunerea lui Basescu, pentru ca desi parea pregatit ca aspect si continut, este superficial ca propuneri de masuri.
Este birocratic, centralist, rigid.
Descentralizarea este scopul si regionalizarea este metoda prin care se creaza adminstratii optimale ca dimensiuni.
Autonomia/subsidiaritatea este esenta. In proiectul USL nu se vede o asemenea intentie. Se vorbeste de norme si normative, de ce spitale si aeroporturi sa construiasca regiunile. Asta nu-i problema Bucurestiului intr-un stat descentralizat.

Ce scrie Transivlania este corect, dar este opinia unui liberal nu este o opinie a liberalilor, la fel ca opinia lui despre legea electorala care nu este liberala.

Liberalii au multi oameni in conducere cu mentalitate de PSD-isti in ce priveste relatia cu USMR-ul. Am crezut ca doar Norica Nicolai este mai "patrioata" dar vad ca si A Iorgulescu vorbea de extremism maghiarilor in revendicarea dreptului lor de a se autoadminstra.

In orice caz Teoria lui Basescu, ca baronii locali se opun regionalizarii, devine credibila prin modul de functionare centralizat si mentinerea judetelor, promovate de proiectul USL.

ADRIAN spunea...

Posibil, daca am cazut in plasa asta nu inseamna decat o noua proba ca, in ultima vreme, capacitatea de comunicare a conducerii PNL e in destul de grava suferinta. Mai citisem ce scrisese @Transildania si acolo pe blogul sau de Cluj dar n-am stiut daca aceasta era si o pozitie oficiala pe aceasta tema. Eu sunt d'ala cantonat in idei simpliste si conservatoare. Adica vreau sa stiu, ca sa pot intelege ceva, "ce se da si ce se cere" si cine are in sarcina chestia cu pricina si in cat timp trebuie sa o faca. Asta am vrut sa spun ca mi-a cam lipsit din expunerea pe care tocmai o criticam ... Iar eu sunt unul care inca imi pun sperantele in PNL; ce-or gandi altii, care nu au caracteristica asta dar ar trebui atrasi sa voteze pentru ??

Arogantu' spunea...

@Lilick
Petarda basista a vrut sa acopere mediatic mai mulye evenimente generatoare de oua stricate-n chelia matrozului:
- ESECUL numit Schengen;
- continuarea pedepsirii autorilor dezvaluirii IRSI AFARA, JAVRA ORDINARA;
- esecul in referendumul sectoarelor (au evitat DOAR oficializarea lui);
- palma primita de la USL pe tema modificarii constitutiei.
S-a mai vorbit, cumva, despre aceste subiecte ? Ici si colo.
PS Pentru Mitica naramziul: la unele bloguri din WordPress mi s-a mai intimplat si mie sa pierd mesaje, dar nu din motive de cenzura, ca la LIMBAMENTUL ZILEI.

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, ce scrie Transildania e opinia unui liberal, dar pe care a preluat-o de exemplu si fundatia Horia Rusu, care e un institut liberal:

http://www.spunesitu.ro/Politic/Analize/Regionalizarea-trebuie-facuta-prin-Constitutie-Spunesituro-va-prezinta-ideile-in-jurul-carora-ar-trebui-sa-se-desfasoare-dezbaterile-cu-privire-la-reimpartirea-administrativ-teritoriala-a-Romaniei-7738

Dar daca te intereseaza pozitia oficiala a PNL, o avem aici:

http://www.spunesitu.ro/Politic/Analize/Regionalizarea-trebuie-facuta-prin-Constitutie-Spunesituro-va-prezinta-ideile-in-jurul-carora-ar-trebui-sa-se-desfasoare-dezbaterile-cu-privire-la-reimpartirea-administrativ-teritoriala-a-Romaniei-7738

Din pacate, foarte putina lume a scris despre acest subiect inainte sa scoata Basescu fumigena. Acum scriu toti.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, pozitia oficiala e cea de pe site-ul comisiilor PNL. Era acolo de ceva vreme, dar nu prea a citit-o nimeni.

Lilick Auftakt spunea...

@Arogantu', asa e.

Deceneu spunea...

@Lilik - nu rezulta de nicaieri ca situl "spune si tu" prezinta pozitia oficiala a PNL. Pe sit-ul respectiv sunt opinii personale.
Si nu vad de ce pozitia oficiala nu ar fi pe sit-ul PNL.
Pe de alta parte sit-ul e dificil de urmarit prin felul cum este construit pe trei coloane ca un ziar tiparit. Monitorul e mai mic decat fila de ziar, asa ca nu prea ma atrage forma.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, ti-am explicat, viziunea PNL era pe site-ul comisiilor PNL de multa vreme. Care e problema? Acum avem viziunea USL care e in dezbatere. Nu mai spune "pozitia oficiala" pentru ca e un subiect in dezbatere. Asta inseamna ca si alte argumente liberale sau pesediste sau conservatoare pot fi luate in seama.

ADRIAN spunea...

@Lilick: imi pare rau sa o spun, pozitia este acolo disimulata printre zeci de comunicate de presa. Nu are un link distinct si o sectiune de forum sau ceva similar. Normal ca n-a citit-o nimeni. Banuiesc ca ne referim la acelasi lucru - capitolul referitor la administratie in ce priveste statul liberal. Iti aduc aminte ca am incercat si eu o contributie ce ti-a placut. In afara de @Transildania si de tine nu cred ca a mai citit-o cineva si nici macar cei care au solicitat-o n-au dat vreun feed-back.
Dar acum s-a depasit acel capitol. Prezentarea pe care o critic este a USL deci a fost cineva care a lucrat sa puna cap la cap cele doua viziuni (plus eventual una a PC) pentru a scoate acest text vag si detaliat in acelasi timp. Ti-am raspuns la @Cepeca de ce consider ca e un esec de comunicare aceasta lansare. Pe de alta parte, viziunea asta o sa-l lase pe Chiliman in offside caci nu stiu cum se mariaza ea cu lupta pentru mentinerea sectoarelor la Bucuresti si alte detalii din astea. Se va lupta pe doua fronturi ... Raman pe parerea ca e o chestiune dezvoltata abrupt, intr-un cerc probabil restrans, nestiut de publicul caruia i se serveste un meniu a la carte. Adica publicului nu-i ramane decat sa se intrebe "ia sa vedem ce avem noi aici?". Nu cred ca e de bine pe termen mediu si lung. Repet, m-am mai ars o data cu 15.000 de specialisti care rezolvau treaba in 200 de zile si de aceea trebuie sa stau in alerta critica.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, dar nu se serveste nimic. E vorba de dupa 2012. Pana atunci sa tot vorbim de asta. NU?

ADRIAN spunea...

Pai sa vorbim, neaparat sa vorbim! Dar sa incepem de unde trebuie. Pe vremuri baietii trebuia sa scoata intai fetele "la o inghetata", la o plimbare in parc, sa-i scrie niste biletele ... chestii d'astea neimportante. Ce s-a prezentat acum echivaleaza cu saritul in pat direct. Mai rau, dupa ce s-a sarit in pat, abia atunci incepe sa se puna problema : "oare avem prezervativ?" Dar poate sunt eu prea cinic. Am mai detaliat raspunsul asta si la @Transildania chiar acum. Punctul respectiv de parere i l-am dat si lui @Cepeca. Vremurile sunt tulburi si mi-a placut mult sinteza lui Iaru pe care ai publicat-o. Trebuie sa existe unii sa limpezeasca apele si nu sa le tulbure. Repet, nu stiu cum s-a ajuns la acest document al USL si de ce legea udemeristilor pe acelasi subiect a ajuns sa treaca tacit intr-o camera. Adica ai stat, tu alianta, si n-ai spus nimic pana acum si acum afirmi ca de fapt ai tot mecanismul pus la punct? Ceva nu e bine in toata povestea asta. Dar asa sunt eu, usor paranoic in ce priveste "clasa conducatoare".

Lilick Auftakt spunea...

Faptul ca legea udmr a trecut de o camera e o porcarie, sigur. Insa despre regionalizare am mai vorbit. Am vorbit si la Clubul Bloggerilor cand l-am avut invitat pe Vlad Rosca. Cam stiam viziunea PNL. Apoi a aparut documentul pe comisii. Ma rog, am urmarit subiectul. E bine insa sa stim ca aceasta e o viziune. Si de aici, pana in 2012, putem sa tot vorbim...

ADRIAN spunea...

Vorbesti de viziunea PNL, fie ea dezvaluita si in cercuri restranse. Eu spun ca treaba alegatorilor este sa se implice si sa cunoasca, la modul cum faci si tu dar mai importanta ar fi treaba politicienilor sa se asigure ca ceea ce fac ei e pe fata si asigura participarea si intelegerea din partea cat mai multor cetateni. In acest sens eu te intreb de viziunea COMUNA, a USL. Ai idee despre mecanismul prin care s-a ajuns la ea, cine au fost persoanele care au contribuit si in ce structura? Pe undeva printr-un articol se intreba si Stelian Tanase acelasi lucru. Pentru a arata ca ce se intampla la noi e o debandada haotica si bulibasita: http://www.gandul.info/news/exclusiv-proiectul-zonei-metropolitane-bucuresti-ilfov-zona-se-va-intinde-pana-la-dunare-si-va-fi-condusa-de-un-guvernator-8336003
Cu asta vreau sa pun punctul pe i ca sa zic asa. Intr-o relatie de piata ca cineva sa lucreze trebuie ca cineva sa-i dea un contract. In chestiunea duelului viziunilor pare ca exista o comanda sociala nesolicitata caci pana si legea vorbeste de referendum si alte alea. Intr-o tara normala, asa cum constitutia se naste de o constituanta, decisa in parlament, tot asa si chestiunea impartirii administrative ar trebui sa fie o treaba serioasa, deschisa, pornita de la un for competent si care sa-i adune pe toti cu viziunile lor. Aici stau si asist la o cursa contracronometru, la care nu stiu cine si cand a dat startul si de ce, cine-i arbitrul si pe ce traseu se alearga ... nu pot decat sa intrevad clar premiul - banii si cine-i distribuie. Mai rau, ma uit la cursa asta printr-o gaurica dintr-o scandura a gardului ce inconjoara stadionul. Asa ceva este inacceptabil, din orice parte ar veni.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, sa-ti spun drept, nu stiu cum s-a implicat PSD in asta. Ei nu aveau niciun proiect, nu am vazut inainte nimic, desi am cautat. Saptamana trecuta, cu trei zile inainte de evenimentul de la Sala Palatului, a facut/propus Mugurel Surupaceanu un proiect, dar vad ca nu a fost luat in seama. Era si prost de fapt... Viziunea asta a USL, mai mult a PNL, o luam insa acum ca pe o viziune... COMUNA. Oricum, eu vreau sa zic ca nu e rau ca se vorbeste despre asta. Poate ii trezeste si pe altii. Proiectul USL e din start unul asezat, si pe termen lung, si necesita dezbateri si consultari.

ADRIAN spunea...

Daca te-ai uitat la articolul ce ti l-am indicat, poti sa te uiti apoi si la harta pusa la http://transildania.wordpress.com/2011/05/26/regionalizarea-3-delimitarea-regiunilor/
Lucruri propuse simultan care "nu se pupa". "Ori suntem guvernatori ori nu mai suntem?" ar spune cineva intr-un clip :)) Sper sa nu fie cazul si la PNL care in cazul sectoarelor bucurestene are o pozitie de forta ce nu stiu cum se va impaca in raport cu consiliile regionale si alte asemenea.

Lilick Auftakt spunea...

PNL sustine in primul rand principiul descentralizarii. De aici se pot negocia unele lucruri. Cand poti, sa imi scrii mai mult, Adrian, sa-mi zici ce ti se pare ciudat. :)

ADRIAN spunea...

Pai n-am citit cu atentie dar mi se pare ciudat ca nu se suprapun teritoriile propuse de aceiasi oameni adica se va ajunge pana la urma la Dunare insa regiunea e Bucuresti - Ilfov ... Pai daca ai in vedere ca ajungi in 2016 la Dunare de ce n-ai tras de la inceput o estimare a regiunii ca atare iar planificarea urbana sa urmeze in consecinta ?!? Ca sa mai schimbi pe urma !?? Las la o parte ca nuu mi-e clar care e traseul acestei legi, daca e retrasa sau in actiune, cum se leaga cu celelalte forme propuse de coordonare a regiunilor etc

Lilick Auftakt spunea...

Nu m-as lua chiar dupa toate stirile care apar acum...