29 apr. 2009

In curand se va lansa cartea anului!



Foarte important! Citesc in Q-magazine ca in luna mai, cu cateva zile inaintea alegerilor europarlamentare, deci in campania electorala, Marius Oprea lanseaza volumul “Ascensiunea lui Traian Basescu”. Inca nu s-au anuntat detalii exacte despre data si locul lansarii, dar cum aflu voi posta pe blog. Mai mult ca sigur va fi lansarea anului.

"(...)vor exista, spre exemplu, referiri ample la cariera de marinar a lui Basescu, despre care se stiu destul de putine azi, despre perioada petrecuta in portul belgian Anvers, despre posibilele transporturi de arme facute in tari arabe ori despre tragedia navei "Mogosoaia", care l-a propulsat pe Basescu in functia inalta de inspector general al navigatiei civile, in 1989. Marius Oprea mai afirma ca documentarea pentru cele aproape opt sute de pagini i-a luat mai bine de doi ani si ca a sintetizat mii de articole din presa ante si post-decembrista pentru a afla cat mai multe despre personajul central. "De asemenea, am facut si cateva investigatii personale, prin unele deplasari pe teren" mai spune istoricul. El mai sustine ca Basescu este un mit a carui nastere a fost atent construita si supravegheata, dar nu de catre forte oculte, cum a sugerat, spre exemplu, domnul Emil Constantinescu, ci de insusi Traian Basescu (...)"

Inca un amanunt: Marius Oprea se asteapta sa fie dat in judecata de mitocanul de la Cotroceni. Eu nu cred ca va avea tupeul.

Si un foarte scurt fragment: "Traian Basescu nu este produsul unei lumi obisnuite cu eroi, ci mai degraba al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral si lipsuri, de comportamente arbitrare, discretionare, de autosuficienta si umilinta acceptata, in care principalele criterii de reusita au fost ginta si geanta, adica al cui esti si pe cine servesti."

19 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Hihi! O lectură binevenită în campanie! Presimt că vor fi la recenzii... :)))

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Chiar foarte bine venita! Citim, analizam , discutam... Imi imaginez ce va fi in presa si pe bloguri. :)

Liviu spunea...

Asadar cartea se va numi Ascensiunea lui Traian Basescu.

Sper ca Marius Oprea sa aiba cat de curand material pentru un al doilea volum intitulat... Decaderea/Prabusirea lui Traian Basescu.

Depinde de noi, alegatorii, sa-i dam un branci de la Cotroceni.

mihai4 spunea...

Doi oameni de certa valoare: Marius Oprea & Stejarel Olaru. Si Calin le-a recunoscut valoarea, tinandu-i pe langa el. Doi oameni migalosi, care au timp sa ,,indrepte'' istoria.

dan stoica spunea...

Ai uitat sa remarci si articolul din Cotidianul: http://www.cotidianul.ro/marius_oprea_basescu_a_spus_ca_pot_scrie_si_trei_carti_critice_despre_el_voi_ramane_la_conducerea_iiccr-78249.html. Imi permit sa citez: "Nu ştiu. Am aflat doar un lucru care, trebuie să-i spun, îi face cinste. Când a venit vorba de o posibilă desfiinţare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, preşedintele Băsescu a sugerat că ar fi bine să ne continuăm activitatea, inclusiv în actuala formulă de conducere - adică cu mine în frunte. Când i s-a atras atenţia că scriu o biografie critică a ascensiunii sale politice, ar fi spus că n-are importanţă, că pot să scriu şi trei, atâta vreme cât Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îşi respectă programul, fără să fie folosit drept armă sau trambulină politică. Pentru asta, nimic de zis, în afară de vorba francezilor, chapeau!
" si sa spun, precum, un clasic in viata, hihihi...

INCERTITUDINI spunea...

" ca nu este alta mai placuta zabava, decat cetitul cartzilor", vorba cronicarului.

codeus spunea...

probabil va face tot ce-i sta in putinta sa interzica cartea daca nu sa-i minimalizeze continutul..oricum personajul asta vine dintr-o zona nebuloasa de activitate.nu cred ca vom avea parte vreodata de tot adevarul despre ce a facut traian basescu ca cine e si de ce e capabil o stim prea bine.nu-s violent de felul meu da in cazul asta vreau "sange"la iarna vreau catuse pe mainile marsavului.si a cohortei care au facut ce au facut in ultimul timp.dar ca de obicei va fi ca si pana acum indiferent cine o sa fie ales nu-si vor scoate ochii unul la altul

[D][S][N] spunea...

Cu prefata de Elena Udrea si referinte critice de Adrian Nastase...

hendrix spunea...

Tot respectul pentru Marius Oprea, cel care se lupta de 2 decenii sa arate fatza hada a regimului comunist, mai ales a celei mai perfide si scarboase parti: securistii! Oprea a mai scris carti remarcabile despre comunisti si securisti, dar cartea despre ba-secu va fi cireasa de pe tort! De ce? El este emblema sistemului securisto-comunist, imaginea perfecta a securistului postcomunist transformat intr-un ,,om de afaceri'' rapace. El nu este om de afaceri in adevaratul sens al cuvantului, intrucat securistii au facut bani dupa lovilutie prin furt de la stat si coruptie!!!
In toamna anului trecut citeam pe Coti cateva pagini despre cartea care va aparea luna viitoare. Erau pagini care descriau cu lux de amanunte afacerile lui ba-secu dupa lovilutie, fara sa uite de banii facuti din bisnitza inainte. Este foarte bine ca aceasta carte va aparea la mijlocul anului electoral, va fi o lovitura mortala pentru ba-secu! Timp de 6 luni cartea va fi citita, comentata, analizata in presa scrisa si audio-vizuala, va fi lovitura de gratie pentru securistul de la Anvers! Numaratoarea inversa a inceput, sa pregatim sampania!

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

In mod normal, oricarei ascensiuni fortate, de genul asta, ii urmeaza o prabusire. Criza ne va ajuta sa ii dam un branci pentru ca nu merita o decadere lenta.
Al doilea volum o sa fie probabil subtire de tot. Maxim un capitol. Cateva randuri. Ba ar merge si numai o caricatura. :)

@Dan Stoica

Nu am uitat. Nu am citit. Am vazut acum si observ ca Basescu nu s-a abtinut sa nu fie ironic. Auzi, trei bografii. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va exista probabil in continuare datorita lui Marius Oprea. O eventuala desfiintae a lui ar semana, in contextul in care M Oprea a scris aceasta biografie, cu o rzbunare politica.

@incertitudini

Sa citim, sa citim.. :)

@codeus

Ei, noi nu trebuie decat sa ne amuzam privindu-i caderea. Ce poate fi mai dureros pentru un populist decat sa il dea jos... poporul care l-a tinut in brate?

@DSN

Mai bine cu Udrea pe coperta. :)

@Hendrix

Sigur va fi citita cel putin 6 luni. Marius Oprea a facut o treaba minunanta. Mergi la lansare?

hendrix spunea...

@Lilick Asa cum spuneam, momentul ales entru lansarea cartii este foarte bine ales, cu 6 luni inaintea alegerilor! Am convingerea ca va fi o carte incendiara. Ma rog, incendiara pentru cei care inca nu cunosc viata securistului de la Anvers, hidosenia acestui securist gretos! Pentru mine va fi o carte-document care va releva mai bine cum a fost posibila ascensiunea unui astfel de personaj. Un fel de studiu de caz, daca vrei! O disectie lucida asupra totalitarismului in faza ei purulenta, in pragul descompunerii! Sau, ca sa-l citez pe Marius Oprea, ,,Traian Basescu nu este produsul unei lumi obisnuite cu eroi, ci mai degraba al unui crepuscul comunist, marcat de haos moral si lipsuri, de comportamente arbitrare, discretionare, de autosuficienta si umilinta acceptata''.
M-as bucura sa particip la lansarea cartii, dar nu mai stau de multa vreme in Bucuresti. Distanta este de cateva sute de kilometri pana acolo si cu criza asta...ma-ntelegi?

alina gorghiu spunea...

Se da pe gratis? :)

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Nu-i nimic. Poate se va lansa si in alte orase.

@Alina

Tine si de foame. :)

Lulutza spunea...

Astept cu interes, pina cind nu va fi prea tirziu, "Ascensiunea Elenei Udrea"! Prea o tamiiaza multi in ultima vreme, jurnalisti si rivali politici laolalta... Stiu ei ceva ce nu am aflat eu? Ca prostul sfinteste locul? Ca s-a ridicat curvasaria la rang de virtute nationala?

Garcia Muerte spunea...

Marius Oprea este unul dintre putinii istorici care cerceteaza cu acribie istoria comunismului din Romania.(nu sunt de acord cu expresia "comunism romanesc" deoarece cea ce s-a trait aici timp de 45 de ani a fost o grotesca punere in scena a unei piese sovietice!).

Sunt curios care va fi reactia amicului Tisminetki. Si aceasta doar prin prisma faptului ca, atunci cand se condamna comunismul la modul general sau focalizat doar pe fosile ale trecutului, individul aplauda.

Acum, cand vizat este varful sistemului cripto-comunist actual, sunt convins ca universitarul american cu radacini la Moscova se va gandi de doua ori inainte de al lauda pe Marius. Vom vedea.

madalina ionescu spunea...

buna asta, cu ginta si geanta. O fi a lui Oprea?

cartea o voi promova la lecturile de duminica, why not ?:)

Riddick spunea...

Era sa fie cartea anului...2008, ca se vorbea demult despre ea. Oprea ramane ce a fost mereu : un marunt activist politic.

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Ascensiunea Elenei Udrea o poate scrie orice centurista. Nu trebuie un istoric. :))

@Garcia Muerte

Si eu tot reactiile lor le astept. :)

@Mada

Da, buna. :) De-abia sa o promovam.

@Riddick

Ce sa spui si tu...

codeus spunea...

si ce cadereeee....pazea ca vineee)))