22 apr. 2009

Plesu: Timpul probabil!


Pe Andrei Plesu il citesti cu placere chiar si atunci cand nu esti de acord cu el. Ba, culmea, e posibil sa iti placa ce scrie chiar si atunci cand nu spune mai nimic. Ultimele sondaje, care il arata pe Traian Basescu pe un trend descendent, l-au reactivat politic, se pare, pana si pe el. Dupa ce in ultimele saptamani reluase spre publicare in Dilema cateva articole "expirate", si fusese usor acuzat daca nu de lene macar de o lipsa a poftei de scris, se pare ca ghionturile subtile ale amicilor intelectuali si-au facut efectul. Ghionturile... dar si stimulentele omagiale ocazionate de implinirea a 60 de ani. Cu adevarat cuvenite, nimic de zis.

"Prezidentiabilii" - e un pretext editorialistic pentru a declara ca Traian Basescu nu are contracandidat. Si ca, probabil, va ramane la Cotroceni si dupa scrutinul din toamna. Spus cu jumatate de gura insa! Va invit sa cititi in ce fel ii "desfiinteaza" pe contracandidati: In primul rand ii ataca pe Vadim si Talpes. Aici are si verb, are si substanta. E si greu sa nu ai la indemana cuvintele necesare sa ii ataci pe cei doi. Numai ca (fatalitate!) introducerea lor printre candidati, dupa ce unul din ei nici macar nu si-a anuntat candidatura si nu se stie daca o va face (Vadim), iar al doilea (Talpes) chiar a negat ca va candida, e cel putin dubioasa. Dar in "ciorba de candidati" era necesar sa fie cateva buruieni puturoase, si Plesu le-a cules urgent.

Apoi il "executa" pe Radu Duda. Poate are dreptate in ce spune, poate nu are... nu conteaza. "(...)mă tem! Miroase a vanitate, miroase a slavă deşartă, miroase a făcătură. Să dea Dumnezeu să mă înşel şi să trebuiască să mă înclin cu scuze dinaintea preşedintelui nou ales: „Alteţa voastră prezidenţială, pardon!“. Cititi printre randuri cu ce reverente simandicoase combinate cu ironie isi declara neincrederea in candidatul provenit din Casa Regala. Dar, in acelasi timp, cum nu i-ar inchide usa in nas la o adica. La o adica ar putea sa castige, nu? Cum sa te pui rau tocmai cu... Familia Regala?

Peste Crin Antonescu trece destul de usor. Il atinge fin cu palma, asa, in trecere. Spune ca nu prea il cunoaste (???). "L-am văzut în situaţiuni contradictorii, cînd binişor, cînd penibiluţ, cînd prizabil, cînd dezamăgitor." Pai cum? Crin Antonescu si-a permis sa il atace recent pe insusi Liiceanu. Asta nu ar fi necesitat din partea lui Plesu, prietenul lui, niste cuvinte mai severe? Ei, nu! Daca totusi Crin ajunge presedinte? Si apoi, hmmm, mai e sprijinit si de Patriciu. Adica de cel care il plateste. Nu prea se cuvine sa dai in patron. Mai bine spui, diplomat, ca nu ii cunosti protejatul. :D

Fata de Geoana isi exprima mila: "Îmi inspiră, mai curînd, un fel de compasiune(...)"Dar, curios, nici pe el nu il exclude dintre potentialii castigatori, ba, mai mult, spune ca nu va fi nici mai rau nici mai bine cu el: "Va candida şi, indiferent de rezultat, nu ne va fi nici mai rău, dar nici mai bine."

Imi vine sa si rad. Cum poti scrie un text in care despre unul nu crezi, nu stii sigur, pare, poate, despre altul nu prea stii, dar ai o oarecare idee, e si rau si bine, dar te cam indoiesti, totusi ar fi posibil, chiar daca "miroase", (dar daca te inseli?)... si sa inchei cu o concluzie strong despre Traian Basescu de genul: "Ce să spun despre el? Deocamdată doar atît: probabil că rămîne!" Se vede ca s-a auto-programat ( a se citi "urnit") sa scrie textul de dragul amicilor care il sustin pe Basescu. Insa timpul si timpurile probabile la Plesu sunt intre caldut-caldisor si noros-insorit, cu posibilitati de ploaie scurta de vara. Sa nu se puna rau cu nimeni. Dar absolut cu nimeni! :)

(Foto)

31 de comentarii:

tony spunea...

Mi se pare ceva suspect cu poza.Nu cumva este trucata?

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Ei, nu cred. Am mai vazut-o. E din tineretile lui.

Lucia Verona spunea...

Văd că eşti în formă, Lilick, l-ai "executat" cu foarte elegant :)

tony spunea...

Patapievici a scris si el un articol in care il lauda pe A.Nastase.Acesta,in momentul cand a citit,a vrut sa-si faca programare la oftalmolog.
Cred ca sunt semne clare ca au simtit ca se apropie caderea lui Basescu si vor sa iasa din mocirla in care s-au bagat singuri.

INCERTITUDINI spunea...

Orice s-ar spune, mie imi place Andrei Plesu, nu doar pentru "Minima moralia" ,pentru "Obscenitatea publica" sau pentru" Jurnalul de la Tescani".
Am descoperit "Dilema" gratie lui.

pentru restul...nu ma pricep.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Pai, na! In "balet" se raspunde la plecaciuni cu aceeasi reverenta gratioasa! :))

@Tony

Am auzit dar nu am citit. Curat-murdar! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala, Lucia

Eu am vazut pe you tube cam tot ce se poate cu el. E zapacit, vesel, plin de viata. Am vazut bucatele si dintr-un documentar facut de francezi, dar si dintr-unul facut de nemti. Mananca concerte pe paine. Se joaca. Pare coborat dintr-o alta dimensiune. Pare ca apartine muzicii cu totul.


@Mihai

Acum, ce sa zic.... Sunt si multi. Sunt si mai dedicati muncii. Intr-o mare de furnici e si greu sa nu gasesti macar cateva sute fenomenale.

agaX spunea...

"Va candida şi, indiferent de rezultat, nu ne va fi nici mai rău, dar nici mai bine."

Nu am citit articolul lui Plesu, dar ma pune pe ginduri formularea asta, relativ la Geoana.

Cum Basescu a fost 5 ani presedinte deja, in cazul in care Geoana va fi ales acum, va fi, deci, cam la fel?

Lilick Auftakt spunea...

@Incertitudini

Si mie imi place. E gratios! :)

@Agax

Ei, bravos! Bineintles ca va fi la fel daca nu va fi altfel. :)

mihai spunea...

Lilick---vezi ca a aparut direct pe sticla Adriean.Tineam sa te anunt.Se da rotund ca de obicei,se pare ca Varujan ii ajunge deabia la genunchi in materie de economie.A era sa uit,a mancat cacat din nou cu deficitu.Mai vreau sa laud aparitia lui Gabi Firea,eleganta ca de obicei.Frumos coc,nui asa?

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai

Multumesc, il vad! La un moment dat a spus ca la liberali Crin e un candidat de avarie. Firea l-a intrebat: "De ce de avarie?" El: "Pai mai vedeti dumneavoastra alt candidat la PNL?" La care Firea nu a fostpe faza sa il intrebe:" Dar la democrati mai vedeti pe altcineva decat pe Basescu?"

Liviu spunea...

Textul d-lui Plesu este caracteristic pentru datul cu parerea despre orice si orice, care e sportul nostru national.

E drept, dl. Presu o face cu rafinament stilistic, dar tot sport national ramane ce face d-lui aici.

Lulutza spunea...

Poate, poate, daca l-am face "prezidentiabil" pe Andrei Plesu, atunci ar gasi si el ceva pete in "soarele" Basescu...

Desi, dupa cum am vazut ca s-a comportat mareatza sotzietate tzivila astazi, cind a spalat Base I-ul cu ea pe jos saloanele de la Cotroceni, cred ca, mai degraba, l-am vedea si pe unchesul Plesu schelalaind sfielnic si cersind mila, cu ochii lacrimosi la biciul lui voda si cu gindul la buzunarele personale, mai mult ca sigur vaduvite de oasele iceriste, in caz de delict de... lipsa de supusenie...

Despre Plesu mai pot spune atit: Pacat de el, ar fi fost prea frumos sa fie ceva mai demn si mai... vizionar. Asa, a ajuns o... Nutzi Udrea cu izmene si fara vuitoane!

mihai spunea...

Lilick cred ca plutesti azi,esti in transa.Crin pe 2,Chelu luat peste picior de ,,civili''la Cotroceni.Ma simt responsabil si eu cu buna ta dispozitie.Ti-am bagat alea 2 youtuburi,dar vad ca le oprisi doar pentru tine.N-are nimic,ma simt bine.Cred ca sa-r putea sa-ti fac rost si de o inghetata de la George.Asta e ce vrei,ma simt castigator si azi.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Cred ca Plesu si-a facut planul asa: ii umplu de sange pe vadim si talpes, ca oricum nu conteaza, iar in Duda, Crin si Geoana dau mai subtil, ca asa le place lui Liiceanu si Patapievici. Pentru Basescu o bag pe aia cu "probabil" ca ma aranjeaza din orice pozitie.

@Lulutza

Aia e societatea civila care nu ii papa din palma lui base. Oare cum isi permit?

@Mihai

Daca e (sau a fost) Crin pe 2 e nemaipomenit. Insemna ca l-au vazut vreo doua babe de la tara care nu prind decat TVR 1 si 2. Sau... e vorba de alt "2"?

Radu Portocala spunea...

@Lilick. E prudent ca girueta. Si, in plus, nu se stie niciodata: n-a vrut Patriciu sa faca din el candidat la presedintie? Si n-a scris Buduca, irealist, ca ar fi un Havel al Romaniei?

@tony. Puteti sa-mi spuneti unde (si, eventual, cind) a scris Patapievici despre Nastase? V-as fi recunoscator si, evident, as inrama articolul.

mihai spunea...

Pai facand o gluma, as spune ca e si culmea ca atunci cand e plecat in vacanta cu Adina, el sa creasca si fara sa se arate.Fiind facut in perioada 6-14 aprilie Crin practic sia atins maximul imediat dupa congres.Nu vreau sa fiu rau sti bine,da intrun final o sa fie bine.Radu sau Crin vor fi numaru 1.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu Portocala

Texte scrise cu ochii pe sondaje. :)

@Mihai

Sa vedem.

mihai spunea...

Te-ai intors de la cenaclu,in sfarsit.Deci Patapievici sa pronuntat,Plesu la fel,pe cand deschide gura si Liiceanu,ca e randu lui.Cred ca o sa zica: ,,votati societatea civila[Tru,Monica,Preda]''ca altfel intra Vadim in P.E.

tony spunea...

@Radu Portocala
evz 12 martie
cotidianul 13 martie

mihai spunea...

Asa e Lilick ai dreptate.E astia cu ochii cat cepele pe sondaje.Isi pregatesc limbile[imi cer scuze].Joc de glezne ce sa-i faci.

Draghi spunea...

@Radu Portocala

Patapievici despre meritele lui Nastase:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/843079/Criza-vazuta-prin-lentila/

Quid pro quo? ;)

Cu ce l-ai suparat de fapt pe Filip Teodorescu de te-a bestelit asa in cartea "Un risc asumat"?

atreides spunea...

Cam licheluta distinsul domn Plesu, este? Iar in poza gratios ca o balenuta...

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Cam-cam... :)

atreides spunea...

@Lilick Vai, dar PDL are si alti prezidentiabili extrem de valorosi, in afara de dl. Basescu, de exemplu pe dl. Stolojan, care inainte de alegeri se va imbolnavi subit, si ii va ceda locul d-lui Boc. Sau asta a fost in alt film?

Lilick Auftakt spunea...

@atreides

Hahaha! Il uitasem pe Stolojan. Atat e de important. Desiiiigur, e o alternativa. :))

Radu Portocala spunea...

@tony @Draghi. Va multumesc. Ma duc imediat sa citesc si ma delectez anticipat.

mihai spunea...

Uite aici,cum sa zic,opusul tau de zi cu zi.Pot spune acum cu mana pe inima, ca am realizat macar un lucru cu viata mea.Nu am cum sa fiu cel mai mare dobitoc de pe planeta,caci locu e ocupat deja.Citestei comentariile Lilick.Se crede vizitat zilnic de mii de persoane iar dobitocu se cearta pe tot comentariul cu aceeasi persoana.Un tip pe nume Ionel pe care intrun final il expediaza, ca nu era de aceeasi parte cu el. http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/2009/04/22/andrei-plesu-traian-basescu-probabil-ca-ramine/

mihai spunea...

Si regele a vorbit.Cum ti sa parut,onest ca de obicei asa-i?Sau trebuia sa faca un numar cu popice sa va capteze atentia!

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai

Din pacate nu am putut sa-l vad.

mihai spunea...

Ai bagat ochii la Roxi pe blog?E incredibil ce face Marius.Parca azi sau adunat toti dementii la ea si e frumoas sa vezi cum le tine piept la toti.Azi e o zi amarata pentru ea,sunt sigur de asta.Atata rautate mai rar am vazut la adresa ei.Intra si tu acolo.