3 apr. 2011

Atentie la AEP!

Prin multitudinea de non-stiri si false dezbateri ce ne inunda in ultima vreme, mai trece din cand in cand si cate o informatie importanta, pe care nu o sesizeaza mai nimeni, ascunsa in vreun colt de ziar.

Asa se intampla ca peste acest articol legat de schimbarile privind Legea Electorala s-a trecut usor. Sigur, ce ne intereseaza asta? Vedem noi in ziua votului cum ne descurcam, par sa spuna politicienii nostri de opozitie.

Despre ce e vorba: «Autoritatea Electorala Permanenta doreste cresterea cuantumului garantiilor depuse de catre partide si candidati, si extinderea lor la toate tipurile de alegeri si candidaturi. Efecte: 1. partidele vor fi secatuite de bani chiar atunci cand au nevoie de ei, in campania electorala 2. Candidaturile independentilor, partidelor mici si candidatilor fara mari resurse financiare vor fi descurajate.(...)

Este de aşteptat ca la alegerile din 2012 bătălia să se poarte între PDL şi USL, care vor căuta adânc în „puşculiţă" pentru a găsi cele nouă milioane de euro necesare garanţiilor pentru candidaţii la nivel naţional. Democrat-liberalii, aflaţi la putere, şi-au găsit cu uşurinţă până acum sponsori generoşi.

Datele oficiale publicate în Monitorul Oficial arată că sumele primite de PDL sub formă de donaţii sunt mult mai mari decât cele intrate în conturile partidelor de Opoziţie. Criza de finanţatori se face însă acut simţită la PSD şi PNL, iar social-democraţii se confruntă şi cu datorii mari din ultimele campanii electorale, la care se adaugă restanţe mari la plata chiriei pentru sediul din Kiseleff.»


Pe scurt: cuantumul garantiilor va creste cu peste 600%.

Portocaliii au nenumarate metode pentru a forta, daca nu castigarea alegerilor, un procent cat mai mare la viitoarele scrutine. Metode introduse, cumva, pe usa din dos. Nu foarte vizibil, fara tam-tam, acoperind cu petarde in mass-media. Mai sus, avem un simplu exemplu. Dar cate mai sunt... Opozitia asista din nou neputincioasa, aproband tacit toate aceste modificari, care ofera un avantaj net puterii si tututor sponsorilor ei.

Ce se va intampla? Candidatii opozitiei, in general la sate dar nu numai, vor imprumuta bani de la pedelisti. Cu promisiunea ca, dupa alegeri, sa treaca de partea «buna» a politicii. Si ne vom mira, iar, de unde atatia tradatori. O invitatie in acest sens a fost facuta chiar ieri, de un portocaliu: ‎"Începînd de luni sau de ce nu, de astăzi, în Cluj-Napoca nu vor mai exista nici opoziție, nici putere, ci partide care își vor da mîna pentru binele clujenilor. Doresc să aduc administrația în interiorul politicii", Sorin APOSTU seful PDL Cluj-Napoca.

Vom avea din start o problema ce va avea repercursiuni asupra calitatii si moralitatii candidatilor, din moment ce doar cei cu bani multi pot candida. Insa aici n-o aud pe doamna Macovei cum bazaie in avans. Desigur, pentru dansa se vor gasi iar sponsori, mai mult sau mai putin «integri», despre care va tacea malc. Si nici legat de problema neconstitutionalitatii acestei legi nu aud nimic, despre dreptul oricui de a alege si de a fi ales. Dar sa nu ne impiedicam de aceste amanunte nesemnificative. Ca doar n-o fi foc daca mai ramanem o tura cu Boc.

7 comentarii:

Matilda spunea...

Încet, dar sigur, ne îndreptăm spre partidul-stat.
Asta au visat românii în decembrie 89 ! Sau nu ?

Anonim spunea...

Castiga cine are banii!
Deci, partidul aflat la putere! Doamne fereste!
PS "Repercusiuni"

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda, @Anonim, si mai e ceva: campania electorala de 90 de zile, tot in avantajul portocaliilor. In ce tara mai exista asa ceva?

Deceneu spunea...

Asta cu campania de 90 de zile e comica. In Romania "suntem intr-o permanenta campanie electorala si asta ne ocupa tot timpul".

In legatura cu legea electorala sunt multe de spus.
Nu stiu de ce legea este ca un cadru si permite AEP sa adopte prevederi care restrang drepturile cetatenilor.
Garantii financiare pentru ce?
Si ele trebuia sa fie accesibile oriarui candidat, altfel devin o ingradire a prevederilor Constitutie.

Din cate am vazut pe undeva AEP nu are obligatia sa arhiveze voturile mai mult de cateva saptamani (cred ca 6 saptamani) Daca cineva cere o expertiza nu mai are ce sa expertizeze.

Adrian Stoica spunea...

Imi poti da un link?

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, da. Sunt multe de spus, si de la Legea Electorala si de la corectitudinea alegerilor trebuie sa inceapa totul, dar puterea face ce poate ca sa fure cat mai eficient, si opozitia nu face nimic.

@Adrian, la ce? La articolul la care ma refer? E pus in text: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Cu_cat_se_scumpesc_candidaturile_0_452955342.html

Adrian Stoica spunea...

Da, scz