15 apr. 2011

Doar 7% dintre bucurestenii cu drept de vot ar putea impune majoritatea in CGMB, conform Legii Capitalei!

Pe langa desfiintarea sectoarelor ca subdiviziuni administrative cu personalitate proprie, centralizarea administratiei si indepartarea ei de cetatean, Legea Capitalei prevede un aspect despre care se vorbeste mai putin: alegerea uninominala a consilierilor municipali in 84 de colegii uninominale. Aceasta prevedere este de fapt miza Legii Capitalei, pentru ca numai datorita ei EU-PDL sau PDL-EU mai poate spera la realegerea unei noi majoritati portocalii in consiliul general, prin care sa fie controlati toti banii bucurestenilor. Sa facem un mic calcul si sa vedem de cate voturi ar avea nevoie PDL-EU pentru a castiga consiliul si a falsifica de fapt alegerile prin legea uninominala.

La ultimele alegeri locale, in Bucuresti, au votat circa 550.000 de alegatori. Impartind acest numar la 84, numarul colegiilor, rezulta ca in medie, intr-un colegiu, vor vota 6.550 de alegatori. Pentru a castiga majoritatea absoluta in consiliul municipal unic, este nevoie de victoria in maxim 45 de colegii (din 84 – desi si 43 ar putea ajunge, la limita), rezultatul in celelalte fiind absolut irelevant. Pentru a obtine o majoritate absoluta, de 51% in fiecare colegiu, este nevoie in medie de 3.340 de voturi (6.650 x 0,51). 3.340 multiplicat cu cele 45 de colegii necesare inseamna 150.300 de voturi, adica 27% din totalul voturilor la nivelul capitalei, pentru uninominalul in doua tururi.

Ar ajunge chiar de la 22% pana la 24% din voturi, adica in jur de 126.000, pentru uninominalul intr-un singur tur.

Ce inseamna 27% din totalitatea bucurestenilor cu drept de vot? Doar 8%. Ce ar insemna in cazul unui uninominal intr-un singur tur? Sub 7%! Da! Votul a 7% dintre bucuresteni (cumparati ieftin, ca sunt putini) ar putea impune majoritatea in Consiliul General. Si asta pe niste alegeri “aranjate” de PDL, cu colegii impartite pe spranceana, cu votantii derutati de numarul prea mare de colegii, mai putin dispusi sa se intereseze in ce colegiu au fost redistribuiti ca sa mearga la vot. Poate sa castige USL si 90% din voturi pe celalalte 39 de colegii. Va fi inutil... Si nu mai spun ca nu toate cele 45 de colegii trebuie sa aiba candidati PDL. Pot fi presarati in cateva colegii candidati independenti, candidati PP-DD sau UNPR, in asa fel incat lumea sa fie si mai derutata. Nu va preocupati de intrebarile pseudo-referendumului Elenei Udrea. Daca nu incepem sa informam serios asupra acestei probleme, va fi tragic.

19 comentarii:

Turambar spunea...

Pai si USL nu poate sa faca acelasi lucru, aceeasi gindire, acelasi efort logistic? La ce sucar este si la ce distributie de vot politic, lor le este mai usor sa cistige majoritatea. Si stiu si ei aia cu banu mic la purtator. Si stiu si ei aia cu mobilizarea cu pungi de malai. Resurse exista.

Bogdan B. spunea...

calculul este foarte corect şi dureros de adevărat. ideea este că udrea&co. nu trebuie să facă neapărat acest efort financiar din buzunarele lor pentru că pentru ei se vor screme partidele mici gen png, prm, pp. şi dacă nici cu astea nu este suficient, se vor găsi cu siguranţă fonduri suplimentare la bugetul de stat pentru a "convinge" diverşi consilieri usl de nobilele idealuri ale pedismului. şi uite aşa va apărea o nouă specie de homo politicus: independentul de consiliu general. cunoaştem scenariul.

Lilick Auftakt spunea...

@Turambar, pai nu. Ca nu sunt ei la putere sa aranjeze colegiile, si nu au aceasi capacitate de a "convinge" electoratul in ziua votului. Dar nu asta era problema. Oricine ar incerca sa impuna asa ceva ar trebui taxat. Nu e democratic!

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan B, foarte posibil.

Anonim spunea...

150.300 persoane X 50€ = 7.515.000€

126.000 persoane X 50€ = 6.300.000€

Intre cele doua cifre se invarte "spaga".

Restul campaniei, undeva la 2-3 milioane€.

Si ca s-o dam rotund ies la vreo 10.000.000€.

Ganditi-va ca la bugetul anual de 2,5 miliarde € al capitalei, cei 10 milioane sunt 0,4%.

Pai se pot scoate 10 milioane la un singur contract...

Cred ca Turambar are dreptate.

Totul se reduce la bani.

Asteptam ca PNL-ul si USL-ul sa bage mana la arici si sa-i faca viata grea lu' Udrea.

Oricum deseneaza colegiile, Udrea are impotriva muuuuulte procente.

Daca USL-ul o sa investeasca 10 milioane, lu' tanti o sa-i creasca costurile de 3 ori.

O sa fie ca la licitatie! Care da mai mult.

Ce-i misto e ca nimeni nu o sa dea din proprii bani :)

Lilick Auftakt spunea...

@Manuel, e o prostie care ne va afecta pe toti. Si liberalii nu castiga nimic, dar nimic din asta. Sa nu-si faca cineva iluzii. Eu as vrea ca ei sa reactioneze cum trebuie, adica democratic. Daca vreun liberal isi face iluzii ca va putea intra in intrecere socialista de cumparare a voturilor cu Udrea sau Vanghelie e naiv. Bucurestenii nu sunt nici atat de prosti, nici atat de nemancati incat sa nu vada sau sa nu taxeze prin neprezentarea masiva la vot aceste mizerii.

sandman spunea...

Si rideam de ailalti cu pomenile:
http://sutu.ro/academia-de-cretini/cozonacu-liberal-reteta-de-paste/#comment-17203
Nu s-ar putea renunta la aberatiile astea?

Anonim spunea...

vezi ca s-a "marcat".
http://www.cotidianul.ro/142661-Alesii-din-Bucuresti-nu-vor-fi-reprezentativi
Dan

Lilick Auftakt spunea...

@sandman, ba da, trebuie renuntat.

@Dan, multumesc!

transildania spunea...

@Lilick
Felicitari ca atragi atentia asupra modului de scrutin pentru alegerea consilierilor locali pe care vor sa-l introduca pedelistii. Bravo si Cotidianului ca te-au preluat, cred ca sunt singurii care mai vorbesc despre tema asta importanta.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, multumesc si eu. Stiu ca ma pot baza pe tine pe astfel de teme. :)

transildania spunea...

@Atitudini

Spaga necesara calculata de tine este in fapt mult mai mica. De bine de rau cred ca se poate spune ca vor avea si 10% din voturi care nu trebuiesc cumparate.
Deci vor trebui sa cheltuiasca si mai putin pentru a face diferenta.

In al doilea rind insa nu cred ca am ajuns inca in stadiul in care deja orice vot, si la alegerile locale se rezuma la o licitatie de bani. Ar fi chiar sfarsitul a orice mai inseamna un dram de democratie, si a tuturor partidelor care ar participa la o asemenea licitatie.
Sunt de acord cu Lilick ca liberalii nici nu au cum participa la asa ceva.
Si sunt de parere ca nu trebuie sa ne grabim a zice ca legea Capitalei va fi adoptata asa cum vrea Udrea. De fapt sunt mai multe legi care necesita modificare pentru ca Udrea sa-si atinga scopul. Si legea electorala pentru alegerile locale, care e o lege separata, si valabila in toata tara, nu doar in Bucuresti. Eu nu as fi atat de sigur ca uninominalul pentru consilierii locali, (cea mai mare aberatie din toate timpurile) va trece in Parlament. Cel putin udemeristii sunt sigur ca nu vor vota asa ceva. Ar pierde toti consilerii locali in afara de Harghita si Covasna.
Deci trebuie continuata lupta si informarea pe ceea ce inseamna uninominalul pentru consilii.

transildania spunea...

@Turambar

Daca chiar vor fi 84 de colegii uninominale, PDL-ul va cumpara orice misca, pentru a-si asigura majoritatea in 45 de colegii, si vor avea de trei ori mai multe resurse decat PNL si PSD impreuna.

Chestiunea este insa de principiu. Votul uninominal este pentru alegerea primarilor sau al presedintelui. Nu pentru alegerea unui consiliu sau parlament. Este evident din exemplu ca prin votul uninominal o minoritate poate castiga majoritatea.

Ar fi de interesant de analizat insa si ce repercursiuni ar avea uninominalul majoritar pentru firmele care realizeaza sondaje.
Toate sondajele pe care le fac acum la nivel national, sau bucurestean ar fi maculatura.
Pentru a preconiza castigatorul ar fi nevoie de 84 de sondaje separate numai in Bucuresti!
O afacere excelenta pentru sondatorii de opinie, probabil, dar pentru resul lumii?

Deceneu spunea...

@Lilick am postat la Cotidianul ieri mesajul urator.
"Candidatul PDL sau UNPR poate castiga un colegiu daca se situeza pe primul loc, lucru posibil cand opozitia este faramitata si prezinta mai multi candidati, sau candidatul opozitiei unite este cotat mai slab. Daca ramanii si tiganii lui Vanghelie nu aduc voturi cat poate atrage PDL-ul erodat de guvernare, si asta in mai mult de jumatate din colegii, atunci USL-ul isi merita soarta. Fara oferta pentru bucuresteni, cu o campanie strict de atac la adversar, nu se castiga increderea unui electorat informat si nici alegerile. Bucurestenii nu sunt taranii creduli care se lasa cumparati cu o punga de faina si un kg de zahar. De ce nu se prezinta electoratul la vot sa dea votul USL ? Asta-i problema voastra nu PD-L-ul."

Analiza ta pleadca de la premiza ca bucurestenii nu se prezinta la vot, si cei care se prezinta se lasa cumparati.
De ce nu puteti sa-i convingeti pe bucuresteni sa se prezinte masiv la vot si sa va voteze?
Atunci "pomana electorala" nu ar mai decide votul.
Va spun eu. Pentru ca electoratul considera ca voteaza FSN-isit indiferent pe cine voteaza. Ati pierdut sustinerea celor care votau partide istorice prin alianta cu PSD.

Nu am auzit nici un argument ca masura concentrarii adminstrarii nu este buna.
Singurul argument pe care l-am auzit ar fi ca E Udrea vizeaza fondurile Bucurestiului.
Asta-i un argument al unor politicenit care din start se considera invinsi de EU.
Daca EU declara ca nu candideaza va desfinteaza singurul argument.
Daca se adeverste proverbul ca "nu este pentru cine se pregateste si este pentru cine se nimereste", atunci fondurile Bucurestiului vor fi adminstrate de o majoritate si de un primar al opozitiei.
De ce considerati ca lupta e pierduta?
Daca masura e proasta de ce nu aduceti argumente care nu au legatura cu candidatii?
O masura nu e buna sau proasta functie de cine o sustine. E buna sau proasta pentru efectele pe care le produce.
Despre efecte de ce nu discutati?

Propunerea lui Udrea este ca referendumul lui Basescu pentru parlament unicameral. Este o idee populista care vrea sa atraga voturi. Aduceti argumente ca centralizarea decizie este o masura impotriva curentului descentralizarii, sau sustineti aceeasi idee sa-i anulati/confiscatii mesajul electoral, cum a confiscat Basescu mesajul anticomunist prin condamnarea comunismului.

Cum sunt administrate alte capitale de aceeasi marime sau mai mari?
Daca sunt organizate fara subunitati administrative atunci de ce in cazurile respective administrarea este functionala si la Bucuresti nu?

Eu am impresia ca sectoarele sunt niste "feude" ale unor mafii locale. O schimbare poate distruge reteaua clintelara.
Sigur un consiliu al capitalei ar trebui ales prin vot proportional pe lista. Deci puteti combate votul uninominal, dar asta presupune sa sustineti votul de lista si la parlamentare, pentru ca situatia este similara, doar scara difera.

Daca duceti o campanie bazata pe ura si indreptata spre persoane, cu siguranta o sa provocati efectul invers.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, cred ca tu nu stii ca in Bucuresti vom vota separat candidatii PNL. Nu va fi candidat comun al USL decat la nivelul primarului general. Campania PNL (ACD) e impotriva recentralizarii, a nedemocraticului vot uninominal majoritar... Se pare ca tu nu ai citit tot ce am scris pana acum.

Deceneu spunea...

Nu am citit pentru ca majoritate mesajelor au in centru atentiei persoane, in special Udrea.
Ia link-urile pe care le-ai posat la mesaul urmator si vezi ce trateaza ele. Masuri si efecte sau persoana E U?
Ataca reforma pentru ca vine de la EU, nu pentru efectele masurilor vizate.
Ati coborat campania la nivelul campaniei pe care o duceau Stoica, Stolojan si Boc impotriva lui Tariceanu in 2007-2008. Ei afirmau ca "Tariceanu trebuie sa plece", voi facet acelasi lucru cu Boc.

O mediatizati execesiv pe EU de parca ati fi platiti sa-i faceti campanie. Antelenele au facut acelasi lucru cu Basescu si rezultatul a fost ca a mai luat un madat.
O asemena campanie va discrediteaza si va indeparteaza de electoratul care a fost al PNL, respectiv electoratul informat.

Lilick Auftakt spunea...

Nu este un singur mesaj, Deceneu. Daca te-ai interesa ai vedea ca e unul pentru strada si unul pentru votantii informati. De altfel, postarea mea de mai sus ce e?

Deceneu spunea...

O analiza se adreseaza tuturor alegatorilor, nu se face "campanie pentru strada" in acest stil de abordare.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, cand o sa mergi tu in strada sa vorbesti cu oamenii, cum am facut eu in campania asta, atunci sa ma inveti ce trebuie spus si cum si unde. Cred ca stiu mult mai bine decat tine avand aceasta experienta. Te rog eu mult, nu-mi mai arata ce scriu fituicile portocalii. Spune-mi despre experienta ta in strada pe acest subiect, sau, daca nu ai asa ceva, informeaza corect despre pericolele pe care aceasta lege le presupune.