7 apr. 2011

Relatii internationale: ieri si azi

Va recomand doua articole:

Despre Jack Matlock, un yankeu la curtea presedintelui Iliescu:

"La sfârşitul lui ianuarie 1990, pe vremea când era încă ambasador la Moscova, el a fost trimis la Bucureşti, în calitate de expert (!), pentru a evalua "situaţia post-revoluţionară". O decizie cel puţin ciudată din punctul de vedere al practicilor diplomatice. Raportul redactat atunci de dl Matlock şi dezvăluit recent de celebrul site WikiLeaks arată limpede că trimisul american evolua într-un teren absolut necunoscut. Ceea ce infirmă teza avansată de mai mulţi autori, potrivit căreia principalii protagonişti ai evenimentelor din decembrie 1989 fuseseră recrutaţi cu ani în urmă de Washington care-i manipula după bunul său plac.

(...)Extrema superficialitate, incredibila naivitate a raportului Matlock, la doar câteva săptămîni după sugestia "stupidă" adresată Moscovei de a interveni militar în România, arată pe ce baze şubrede - din punctul de vedere al informaţiei şi al analizei acesteia - e construită diplomaţia americană. Cum poate fi cunoscută, în doar cîteva zile de discuţii formale cu oameni antrenaţi să mintă, realitatea unei ţări, mai ales după răsturnările petrecute atât de recent? Cum poate fi pecetluită, în doar câteva fraze, soarta întregii opoziţii? Şi, în sfârşit, cum poate fi luată în serios decizia americană de a sprijini o forţă politică sau alta, când vedem pe ce analize ridicole se sprijină această decizie?"
- "Spune si tu"

Despre SOCAR, compania petroliera de stat din Azerbaidjan care vrea sa intre in Europa prin Romania, via "aleea KGB" din parcul Tei:

"State Oil Company of the Azerbaidjan Republic, prescurtat SOCAR, este principala companie din Baku. Deţinută de statul azer şi condusă, încă de la înfiinţare, de familia preşedintelui, compania petrolieră era considerată un fel de alfa şi omega în oraşul de la Marea Caspică. Azerii au anunţat, zilele trecute, că vor să ajungă printre cei mai mari jucători de pe piaţa românească, prin deschiderea a 300 de staţii de alimentare cu carburanţi. Investiţia ar urma să se cifreze la aproximativ jumătate de miliard de dolari, iar piaţa românească pare să permită o astfel de intrare, mai ales dacă ea se va concretiza prin absorbţia celor câteva sute de staţii de benzină independente, care mai există în prezent.

(...) În definitiv, poate este normal să fie aşa. Gaidar Aliev are o statuie în Bucureşti, în Parcul Tei, pe o alee ce a fost denumită (cu răutate…) de către presă drept “aleea KGB”. Preşedintele Băsescu, care a inaugurat împreună cu Ilham Aliev această statuie, este un admirator al preşedintelui azer. Iar, dintre multele cadouri pe care preşedintele român le-a primit, în decursul anului 2009, acesta a ales să păstreze foarte puţine. Numai trei dintre cele 90 de obiecte primite în urma unor acţiuni de protocol au fost păstrate: un tablou "Sirene în port" (de gustibus…) un tablou foto în care preşedintele Băsescu este reprezentat alături de omologul său turkmen (un alt democrat convins, desigur…), şi un serviciu de masă pentru servit băuturi din… Azerbaidjan."
- "Spune si tu"

6 comentarii:

Nelsonescu spunea...

Cica prin 97 la o intalnire cu Matlock, Gorby zicea: "Jack, what are they doing? They have started to undo everything we did"...

Lilick Auftakt spunea...

Haha! Interesant!

transildania spunea...

Lui basescu nu i-au facut o statuie la Baku sau la Tashkent?

Lilick Auftakt spunea...

Acum se sculpteaza! Dar dureaza. E prea stramb omul si nu reusesc sa il redea in toata splendoarea lui. :))

Anonim spunea...

"Heydar Aliyev" il chema pe om, daca nu cumva ai scris postarea in limba rusa si nu m-am prins io :)

p.s. banii de la rusi is buni, ca d-aia il injurati pe base ca nu face mumos la saovietici, iar aia de la azeri nu-s buni???

un fapt interesant:
Base a facut vreo 3 vizite la Baku. in toate, unul dintre subiectele principale a fost Nabucco. si a tras sforile necesare.
vizitele lui Base trebuiau urmate de ale unuia cu putere executiva. Moliceanu, pe vremea aia. care Moliceanu, din motive "obiective", si-a anulat 3 vizite in Baku.
ca deh, Nabucco nu le convine prietenilor stapanului.

Dracu

Lilick Auftakt spunea...

Dracu' invata sa citesti. Nu am scris eu textele. Nu se vede ca sunt citate? Daca nici asta nu ai observat, despre prostiile pe care le scrii in rest, ce sa mai comentez? :))