Saptamana care tocmai s-a incheiat a avut un singur subiect politic demn de comentat: Camera Deputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.
Subiectul a fost tratat in mod ferm si democratic de primarul Andrei Chiliman, care referindu-se la acest vot scria:
«Ca primar în funcţie, aş avea toate motivele să aprob o asemenea lege, însă, ca liberal şi om de onoare nu pot decât să iau poziţie publică pentru stoparea acestei aberaţii antidemocratice. ... Sunt decis să fac toate demersurile necesare pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi» O declaratie cu care ma solidarizez si eu 100%.
De asemenea, Transildania a scris foarte bine, asa cum ne-a obisnuit:
«De ieri, 30 mai 2011, Romania a incetat in mod definitv sa fie o republica democratica. Nu a mai fost nici in ultimii doi ani si jumatate, insa ieri toporul dictaturii a taiat si ultima lege electorala democratica. Camera Deeputatilor a votat cu majoritate organica alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. O lege pe cat de nedemocratica pe atat de neconstitutionala si nefasta.
Democratia are trei principii fundamentale, definitorii (pentru a nu le enumera pe toate): votul fiecarui cetatean are aceeasi greutate, majoritatea castiga (nu minoritatea), iar toate ofertele politice trebuie sa detina o sansa de a castiga sau de a fi reprezentate in functie de numarul de voturi obtinute. Toate aceste principii sunt acum incalcate in mod grosolan, si cu implicatii extrem de grave»
Au mai scris si alti liberali pe subiect. Insa ori au fost indusi in eroare de manipularea lui Sebastian Lazaroiu care anunta o intelegere subterana intre PSD si PDL (preluata de Hotnews, Dan Andronic si altii, menita sa destabilizeze alianta opozitiei), o intelegere care nu a existat ori, din contra, altii, cu interesul ca intre PSD si PNL sa fie o fuziune totala. Cei din urma au prezentat subiectul criticand doar cu jumatate de gura, sau sugerand o posibila viitoare victorie a USL in alegeri, datorata si acestei legi. O victorie probabila a USL, dar o infrangere totala a democratiei, as zice.
Ce s-a intamplat de fapt: informatia pe care s-a construit zvonul cu tradarea PSD anunta ca 17 pesedisti ar fi semnat pentru lege. De fapt, cei 17 semnasera pentru initiativa legislativa, la fel si un liberal. Intre timp insa USL, prin Victor Ponta, a declarat ca nu va sustine proiectul privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, desi acesta a fost semnat si de unii parlamentari ai Uniunii. Se mai spunea ca alti cativa pesedisti au absentat de la vot si, prin urmare, prin absenta, girau legea. Nici gand! Pentru ca e o lege organica, nu conteaza ca au absentat. O absenta sau o abtinere e egala, in acest caz, cu un vot impotriva.
Cert e ca niciun pesedist si niciun liberal nu a votat pentru lege. Deci nu a fost niciun blat al pesedistilor, asa cum se zvonea pana la Bruxelles, acolo unde ma aflam cand am auzit stirea. Nu sunt o simpatizanta a pesedistilor, din contra, dar de data asta nu merita sa fie huliti. Singurii care au votat alaturi de PDL aceasta lege profund nedemocratica sunt maghiarii si minoritatile. Si, de asemenea, trebuie sa precizez ca nu am ceva anume cu maghiarii. Imi sunt oarecum simpatici. Insa de data asta au facut-o lata si nu mai trebuie deloc iertati.
Ma intereseaza foarte mult acest subiect. Si toate subiectele care ar putea pune in discutie sau ar limita democratia. Toate temele cu adevarat liberale. Asa ca mi se pare incredibil cum de atat de putine personalitati publice au reactionat ferm la aceasta aberatie. Dintre politicieni doar Chiliman si Cristi Preda? Din societatea civila doar "Romania Curata"?... Doar cativa bloggeri? Nu incercarile puterii ma sperie. Ci lipsa de vigilenta, sau aceste reactii anemice ale opozitiei politice sau ale societatii civile.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
13 comentarii:
GUVERNUL ROMANIEI
Comunicat de Presa
Din cauza reducerilor bugetare recente si a cresterii pretului electricitatii, al gazului, al motorinei, al benzinei si al uleiului, luminita de la capatul tunelului a fost stinsa!
Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate!!!
"Romania curata" propaga zvonistica legata de tradarea PSD-ului, cu care m-au indus si pe mine in eroare (am comentat la Transildania in sensul asta, el a lamurit ulterior). Citez din apelul RC: "Au votat pentru lege in primul rind arcul guvernamental, dar si destui de la PSD."
Cred ca opozitia fata de aceasta aberatie trebuie facuta cat mai vocal (Antonescu si Ponta au luat totusi pozitie oficial, dar ar trebui sa fie mult mai activi), dar si pragmatic, formand coalitii cu oricine se opune acestui nou asalt anti-democratic - inclusiv dintre cei apropiati de PDL. Miza este importanta.
@Rasputin, excelent!
@Rational Idealist. Da! Ei in primul moment au purtat zvonul lansat de Lazaroiu, alaturi de Hotnews, Dan Andronic si altii. De asta trebuie sa verificam stirile, in cazul asta votul, si sa reactionam imediat si dur. Antonescu si Ponta nu au facut-o cu fermitatea care trebuia. Trebuie subliniat mai intai caracterul nedemocratic. Sigur! Si eu m-as coaliza inclusiv cu pedelisti care au curajul sa afirme valori democratice. Chestiile astea nu se discuta.
http://rational-idealist.blogspot.com/2011/06/ce-ar-mai-fi-de-spus-ro.html
Si totusi, ramine cum au stabilit EI. Din pacate.
@Sandman, trebuie contestat pe orice cale, macar sa vedem ca se agita pentru asta. Trebuie sa auzim ca spun ca ajunsi la guvernare, cu majoritate in Parlament, nu vor lasa lucrurile asa.
Ma refer la opozitie...
Exact la asta ma gindeam si eu. Opozitia sa fie mult mai prezenta si sa dezbata aceste lucruri. Dupa cum scriai intr-un post mai vechi, televiziunile private, chiar si alea de opozitie, fac reclama gratuita pedeleilor si asta nu e bine. Eu cred ca singura sansa este iesirea in strada ca grecii sau ca spaniolii, dar la noi nu se va intimpla niciodata.
Evident ca e vorba de o porcarie sinistra marca basecu-UDMR.
Pe de alta parte, daca actuala Opozitie ar avea cu adevarat respect pentru democratie, ar valorifica la maximum atuurile USL pt. castigarea alegerilor locale intr-un singur tur, dupa care, cand ar ajunge la putere, ar modifica din nou legea electurala in vederea cresterii reprezentativitatii alesilor.
Spre deosebire de @Rational idealist, povestea cu tradarea PSD nu mi se pare o simpla diversiune. Mobilizarea la vot a Opozitiei in parlament a fost jalnica, iar faptul ca 15-19 parlamentari PSD care au fost in sala n-au votat e o realitate. A se vedea si declaratiile foarte retinute ale pesedistilor in chestiunea asta. Ma rog, poate gresesc.
@Sandman, momentan nu ma mai gandesc la iesirea in strada pentru ca romanii au o constiinta civica aproape inexistenta in Bucuresti si marile orase, unde mitingurile de amploare ar avea impact. De asemenea si increderea in politicieni si sindicate e mica. Sa iasa de foame? Nu e cazul. Romanii "se descurca".
@radu,
Cred ca nu ai citit cu atentie. Nu avem ce sa valorificam, decat daca vrem ca PNL sa fuzioneze total cu PSD, dar nici asa nu avem certitudinea ca o sa castigam. Iar democratia oricum pierde. In privinta PSD cred ca nu ai inteles. Nu au avut niciun aport la legea asta in afara de initierea ei, dar aici sunt implicati si cativa liberali. Pesedistii nu au votat legea, iar daca vorbim de absente, fiind o lege organica, o absenta sau o abtinere e egala, in acest caz, cu un vot impotriva.
@Lilick: ma tem ca nu m-am facut eu bine inteles. Spuneam ca ar trebui sa se intample exact ce i-ai raspuns prima oara lui @Sandman.
Acum, trebuie sa actionam in limita posibilitatilor de care dispunem, nu a ce ne-am dori sau ar trebui. N-am spus ca trebuie ca PSD si PNL sa fuzioneze. Spun ca PNL ar trebui sa puna conditii drastice PSD pentru o impartire echilibrata a candidatilor celor doua partide in cadrul USL. Sa fim seriosi, cele mai multe absente la votul din Parlament, echivalente, cum spui, unor voturi impotriva, le-a avut PSD-ul, prin cei 19 oameni prezenti in sala in frunte cu Nastase si Nica. De la PnL au somat 3, parca.
Stiu, daca PNL iese din USL e terminat ca partid, dar nici PSD nu mai pupa guvernarea. E un partid imbatranit, inert, fara priza in mediile urbane si dinamice, cu un lider slab. Au si ei nevoie de PNL la fel de mult cum avem noi de ei.
Sa ajungem la guvernare, si pe urma schimbam ce e de schimbat, daca e sa schimbam. Pana atunci, trebuie sa consolidam identitatea USL ca opozitie unita, cu un parteneriat echitabil intre partidele componente.
S-ar putea incerca, nu stiu cu ce succes, si initierea unui memoriu catre basecu semnat, pe langa ProDemocratia, de Romania Curata si alte asociatii din societatea civila, chiar pro-basiste. Dar ce ne facem daca iubitul nostru prezident ne va santaja in felul urmator: eu nu promulg schimbarea legii cu primari alesi intr-un singur tur, dar voi va angajati sa participati la revizuirea Constitutiei?
@radu, pe blogul asta sper ca suntem in primul rand liberali si ne intereseaza mai mult decat orice identitatea liberala. Dupa aia... mai vedem.
Daca un lucru nedemocratic ii era bun ieri PDL-ului si azi e posibil (dar nu sigur) sa ii fie bun si USL nu ma incalzeste cu nimic. Daca gandim asa pierdem totul.
Pe cei care ii santajeaza iti inchipui ca nu au treaba cu democratia. Asa ca.. ce discutam?
Trimiteți un comentariu