3 apr. 2009

Cioroianu si-a dat demisia din PNL

34 de comentarii:

Mos Califar spunea...

Probabil se angajeaza la curtea regelui Spaniei pentru un "good (blow)job" Sa ne scrie.Drum bun.

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Nu am cazut in plasa lui Basescu ca sa il atac pe Cioroianu cu astfel de arme, asa incat sa aiba posibilitatea sa puna un securist in locul lui.

Doar Libertate spunea...

deh, daca n-a mai incaput pe lista buclucasa cu europarlamentare.

Lucia Verona spunea...

Se retrage din politică? Ar fi o pierdere îngrozitoare! :)))))

Lilick Auftakt spunea...

@Yoda

Mda..Asta e...


@Lucia

Sper macar sa nu se duca in alt partid...

octavpelin spunea...

Lilick,stie Cioroianu ce stie,mie ca soarta acestui ultim partid istoric se va sfarsi prin tacutul PNL-gruparea Crin Antonescu,o zi buna :(

Lilick Auftakt spunea...

@Octav Pelin

Sper totusi ca nu...

O zi buna si tie!

Claudia Muresan spunea...

Oricum nu mai avea ce stoarce de acolo, dupa mojicia cu 'viitoarele neveste'. In rest, 'Sa traiasca dom' Ciorioanu!'

Marius Mina spunea...

Ii urez drum bun catre gradina cu portocali , il vor urma si altii.

Pro DOC spunea...

O fi de bine? O fi de rau? N-a facut declaratii?

Oricum, genul lui de inteligenta (il citeam cu placere in 'Dilema") nu se pupa deloc cu politichia.

Lilick Auftakt spunea...

@Claudia, @Marius

E mai buna Norica, nu? :)

@Pro Doc

Asta e cu totul altceva si..e posibil.

Anonim spunea...

sper sa ramana Catedra si sa nu caute urmele celui pentru carepretindea in urma cu cativa ani ca aintreat in politica; respectul meu pentru istoricul si intelectualul care este A Cioroioanu ramane !!

Vania spunea...

Vai! Oare ce se va alege de PNL?...

Claudia Muresan spunea...

@ Lilick: mie declaratiile lui cu tiganii mi se par impardonabile, iar reactia la decizia cu listele descalificanta. Un mojic si un stupid in minus pe scena politica.

Bogdan Olteanu spunea...

Imi pare forte rau! E o personalitate intelectuala, un om articulat, din care ne trebuie mai multi si nu mai putini. El si Daianu ar fi dat stralucire listei. Iar atacurile din perioada ministeriatului au inceput sa le regrete si multi dintre autori, care acum considera ca au fost manipulati de la Cotro.

Chat Noir spunea...

Şi totuşi, lăsând deoparte prestaţia lui ca ministru de externe, nu chiar aşa de proastă cum i-a făcut-o presa, lui Cioroianu încă i-aş mai acorda votul meu. PNL-ului însă ... încep să mă îndoiesc. Lipsa de vizibilitate la problemele actuale m-a uimit, iar lupta internă, care nu se mai termină, îmi aduce aminte de PNŢ-CD. Am ajuns la concluzia că eu sunt de vină, ori de câte ori susţin un partid ... se sfârseşte cu o desfiinţare ... Iar pe blogurile celor de dreapta ... e ca în PNL (era să zic PNŢ-CD).

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Pai daca mai pleaca cativa...ce sa se aleaga decat praful? Doamne fereste totusi!

@Claudia

Nu stiu, sincer, daca chiar e mojic si stupid. Eu as zice ca din contra...dar..fiecare cu parerea lui.

@Bogdan Olteanu

Pai si eu scrisesem exact asta inainte sa faca listele, si acum sefii vostri parca ar vrea sa ma contrazica...Chiar nu mai inteleg in ce logica judeca. Nu vreau sa fiu partizana si sa tin cu o tabara de acolo de la voi. Dar e la mintea cocosului ca cei doi erau puncte in plus in alegerile din vara.

Pro DOC spunea...

Lilick,

Pentru liberalii captivi, cei doi (Daianu si Cioroianu) erau doua nume forte pe lista europarlamentarelor. Pentru restul electoratului, confuz inca in privinta listei "de votat", Cioroianu ar fi fost un contraargument. Nu din cauza lui, ci a campaniei nimicitoare de presa de care a avut parte. Din pacate, tocmai pentru acesti potentiali alegatori (netraditionali), Norica Nicolai este o ghiulea legata nu de piciorul, ci chiar de capul listei. Ce pacat!

CRadu25 spunea...

Asta mi se pare un gest de normalitate. Daca omul nu se mai simtea bine in partid, de ce sa mai stea? Acuma eu n-o sa plang foarte tare dupa Cioroianu, care s-a remarcat printr-un mandat de ministru de externe cu cateva gafe serioase (mediatizate intens, ce-i drept) si printr-o declaratie cel putin ne-eleganta (asta ca sa fiu eu elegant) cand nu a prins log eligibil pentru Parlamentul European. Asa ca ii urez succes in cariera sa viitoare, de-o fi aceasta politica, literara, didactica sau toate la un loc.

Lilick Auftakt spunea...

@Chat Noir

Ai dreptate. Unii chiar nu vor sa inteleaga ca trebuie sa termine luptele astea de gradinita si se comporta exct ca taranistii sau ca portocaliii. Apropo, identic la PD-L: a demisionat ieri Maria Petre, au umplut-o de laturi pe bloguri. Cu muuult mai rau decat am critcat-o eu acum doi ani cand a candidat pt PD. Se pare ca asa fac si liberalii acum. Cel putin ciudat. Ca sa nu spun altfel.

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

E gest de normalitate, dar e un gest la care a fost obligat. Asta e clar.

INCERTITUDINI spunea...

Poate ca nu si-a gasit locul!
Oricum este o personalitate importanta. Pacat ca a fost cateodata la locul nepotrivit.

Chat Noir spunea...

Domnii rămân domni ... Tăriceanu nu atacă nici o măsură a noii conduceri (ceea ce mi se pare normal, deocamdată - dar numai pentru cele 100 de zile acordate oricărei noi conduceri), iar Olteanu pe care nu l-am prea simpatizat niciodată, are o poziţie mai vizibilă, şi mai folositoare partidului decât toată conducerea de acum la un loc).

Lilick Auftakt spunea...

@Chat Noir

Tragem linie dupa euroalegeri si adunam.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Demisia este un gest unilateral. Sa nu uitam ca pe Cioroianu nu l-a cerut nimeni afara, ci s-a cerut singur. Asa ca mie nu mi-e deloc clar de ce aceasta demisie "e un gest la care a fost obligat".

@Chat Noir: "Am ajuns la concluzia că eu sunt de vină, ori de câte ori susţin un partid..." Oi fi tu "ceasul rau, pisica 13" :). Eu n-as fi asa sumbru in privinta viitorului PNL (nici foarte optimist nu sunt). In schimb daca vor continua sa predomine tot felul de orgolii ranite de tipul Cioroianu, o scindare nu e exclusa...

Marius Mina spunea...

@lilick, ca politician Norica este 10 clase deasupra acestui surogat

Lilick Auftakt spunea...

@Marius Mina

Hai, lasa-ma..Nu mai spune..Poate la PCR! :)))

Bogdan spunea...

Lipsit de experienta politica (damboviteana) Cioroianu a fost tinta celor mai multe manipulari cat timp a fost Min. de Externe. (as reaminti cateva campanii mediatice de linsaj: momentului de poze cu Rice descris ca si o conferinta de presa, o discutie prieteneasca cu regele Spaniei initiata chiar de acesta, o exprimare mai putin fericita insa in nici un caz rasista referitoare la criminali, violatori). Sursa manipularilor este fara doar si poate Basea&Serviciile, insa mai multi au marsat alaturi de el fie si datorita faptului ca nu'l simpatizau pe Cioroianu.

In media s'a bucurat de atentia deosebita a lui Valentin Stan(e clar ca a fost un conflict personal) iar in ultima vreme de atentia celor care si'au pus iluziile in victoria lui Crin Antonescu. Indiferent de iluzii si conflicte personale nu cred ca Cioroianu merita un astfel de tratament.

Referirea cu privire la sotiile si viitoarele sotii de pe listele PNL a fost corecta(asta este realitatea, fie ca ne place sau nu) si a fost cu mult mai putin jignitoare decat remarcile lui Orban despre cariera femeilor in politica.
In momentul in care Daianu nu'si gaseste loc pe lista, Renate Weber e retrogradata, iar in fruntea listei isi fac aparitia Norica plus sotiile, adaugand felul in care s'au purtat cu Tariceanu si oamenii din jurul lui, toata situatia ne arata ca noua conducere a PNL in frunte cu Antonescu si Orban nu au nici un fel de scrupule.


Sa speram ca nu vor semana din ce in ce mai mult cu Basea.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Daca nu mi-ar fi fost lene as fi scris si eu cuvant cu cuvant aproape ce ai scris tu. Pe Daianu si Cioroianu PD-L sunt innebuniti sa ii absoarba. De ce? Pt ca sunt valorosi. Ideea e insa ca liberalii trebuie sa fie foarte uniti acum si sa lase orice lupta interna, pt. ca daca nu o sa se trezesca arestati pe rand de imputitul de la Cotroceni.

Roxana Iordache spunea...

@Lilick. Acum se verifică. Dacă are răbdare să facă politică pe termen lung, va reveni. Dacă nu,nu. Oricum, nu-i oricine, hai să nu fim ipocriţi şi nu a fost un ministru de Externe aşa cum se acreditează. A făcut câteva mici gafe care i-au marcat imaginea şi asta s-a speculat. Dar are o strategie de politică externă pe termen mediu sau chiar lung aşa cum nu a lăsat nici un alt ministru de Externe. M-aş mira s-o urmeze ăştia. Cred că deja au şters-o de pe site-ul MAE, n-am verificat. Oricum, e un teribilism să spui că nu contează o demisie ca a lui.

@Claudia Muresan. Unde a făcut Cioroianu declaraţii despre ţigani sau dv. obişnuiţi să preluaţi pe nemestecate? S-a referit la infractori şi suntem ipocriţi dacă spunem că nu i-am dat dreptate. În definitiv, puşcăria ce e? Nu tot o rezervaţie din cele la care făcea referire Cioroianu? Dar ipocrizia e chiar mai rea decât prostia.

@Chat Noir. Subscriu.

@Marius Mina. Eu iubesc vitele. Pe cele cu patru picioare.

Claudia Muresan spunea...

@ roxana iordache: am ascultat din nou ceea ce a spus si, intr-adevar, nu spune cuvintul tigan sau rom...spune 'astfel de oameni'. Vorbeste, citez, de 'batalioane disciplinare', de necesitatea inaspririi pedepselor, de faptul ca vrem, nu vrem, sunt cetateni europeni. Daca astfel de cuvinte vi se par firesti din gura unui demnitar european, I rest my case.

Pro DOC spunea...

Scuze ca intervin din nou, dar cred ca se exagereaza un pic in ambele "tabere", ambele venind aici cu o usoara inflamare de background. Adrian Cioroianu a avut o ascensiune rapida si fulminanta in PNL, fiind numit ministru la doi ani si ceva de la inscrierea in partid. Toti stim insa ca, exact ca inteligenta, si experienta este de mai multe feluri, lui Adrian Cioroianu lipsindu-i evident experienta politica (poate chiar si acel tip particular de inteligenta cerut de arena politica).

Faptul ca dupa congresul PNL, Cioroianu s-a trezit scos de pe lista pe care crezuse ca ar merita un loc special nu-i scuza iesirea neeleganta impotriva Adinei Valean, un liberal cu state vechi la P.E. si cu o prestatie la fel de apreciata ca a celuilalt nedreptatit, Daniel Daianu. Criticile lui Cioroianu la adresa colegelor liberale au parut copiate la indigo din dejectiile defulate pe Evenimentul Zilei cu privire la lista PNL.

Demisia tafnoasa nu-i face onoare. In fond, pierduse - partial - o batalie, nu tot razboiul. Ramand in PNL, mai ales acum, in opozitie, ar fi avut sansa de-a se roda politic, in vederea unei eventuale reveniri spectaculoase.

Daca ai vana de politician si daca te mai simti si liberal, esti liberal, fie ca esti pe-o lista sau alta, fie ca nu. Daca intri intr-un partid liberal doar pentru a fi in guvern si apoi la Bruxelles si Strasbourg, mai bine renunti. Insa, in limitele discretiei si-ale elegantei liberale. Din punctele astea de vedere, Daniel Danianu a avut o reactie cel putin mai adecvata.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Foarte bine ca ai revenit. Doar ceva vreau sa-ti spun in legatura cu ce ai scris: atunci cand atragi in partid oameni de tipul lui Cioroianu, din societatea civila, intelectuali interesanti si bine vazuti, trebui sa le acorzi un statut aparte si sa le protejezi imaginea. PD-L face asta cu brio: isi rasfata intelectualii. Gruparea Crin nu a invatat sau nu a inteles inca acest aspect.
Uite, ai vazut episodul cu Mungia. A facut fitele respective, pe buna dreptate, cu Eba. A reactionat doar Basescu ca era fiica lui. Insa partidul nu s-a apucat sa o spurce, si nici sa o scoata de pe lista, decat dupa ce a renuntat ea definitiv. I-au lasat insa o portita deschisa. In fine..in concluzie: gruparea Crin trebuie sa invete sa protejeze orgoliile intelectualilor ca sa ii tina aproape. Pentru ca daca ii indeparteaza isi pierd si sustinatorii.

Pro DOC spunea...

Scuze, Lilick, dar sunt si nu sunt de acord cu tine. Si apoi de cand PD-L e un model de comportament politic? Acolo stim ca nu misca nimeni fara voie de Cotro. Or, Basescu i-a tras-o urat de tot Alinei Mungiu, care le-a facut servicii nepretuite, si partidului, si lui Basescu. Nici macar EBA n-a pierdut ocazia de-a o tachina pe Mungiu, chiar daca partidul a ramas, ca de obicei, speechless.
Revenind la PNL, Cioroianu n-a reusit sa transfere asupra partidului capitalul de simpatie si apreciere publica de care se bucura la intrarea in PNL. Nu mai analizam cauzele, manipularile etc. Cert, nici el nu si-a gestionat bine relatiile cu media si cu mediul politic, lipsindu-i, in mod evident, experienta politica.
Cred ca si intelectualiii teribili, odata intrati in politica, trebuie sa-si inscrie broasca in aperitivul de la micul dejun. Asta au reusit foarte bine si detestabilul TRU si Sever Voinescu, ba cam toti oranjeii c-un oarecare staif civic.