9 apr. 2009

E bine ca Principele Radu si-a anuntat candidatura?



Principele Radu Duda nu e un Traian Basescu, pe care intelectualii l-au spalat intr-o noapte pe dinti, i-au pieptanat suvita, i-au pus un costum nou si i-au dat un branci in fata. E altceva. Apartenenta de cativa ani la Casa Regala se vede. Urmariti-i discursul, comportamentul, (foarte) bunele maniere, serenitatea…

L-am urmarit cu placere zilele trecute la Gabriela Vranceanu Firea.
Aveam senzatia unui discurs ce depaseste sfera politicului. Era altceva. Era deasupra. Se vede ca, de cativa ani, parca s-a intamplat ceva in (si cu) el.

Casa Regala, cu tot ce inseamna acest simbol al Romaniei, ar trebui sa ramana deasupra politicii. Poate ca de aceea nu consider tocmai potrivita candidatura Principelui. E adevarat ca are un sprijin american, prin unul din consilierii presedintelui Obama, si ca e posibil ca si Europa sa-i dea tot concursul pentru castigarea mandatului. Dar trebuie avuta in vedere si realitatea romaneasca.

Trebuie sa mai aruncam un ochi si in trecut, nu foarte departe, spre anul 2000. Cei doi candidati anti-Iliescu, Isarescu si Stolojan au avut 14, respectiv 9 %, adica abia au adunat impreuna 23 %, si nici unul nu a intrat in turul al doilea. Poate ca daca era un singur candidat, increderea in sansele lui era mai mare, si un 28% l-ar fi propulsat mai departe, evitandu-se acel sinistru tur doi: Iliescu – Vadim.

Daca se va intampla si de data asta ceva asemanator, este posibil ca in turul doi sa fie propulsat de catre masina pesedista de vot, de pachetele cu malai, faina, zahar si ulei, unul ca Mircea Geoana. Sau, ca in scenariile de groaza care se vehiculeaza acum, sa ajunga in turul doi un Becali, umflat de valul popular de simpatie.

Eu zic Doamne fereste!

32 de comentarii:

Mos Califar spunea...

No comment,scenariul e clar. O rusine pentru Casa Regala sa se manjeasca cu dude d-astea. Rusine.
Offtopic: come and see the new look

Lucia Verona spunea...

Mie-mi plac actorii numai pe scena de teatru, nu pe scena politică.

Marius Mina spunea...

E bineeeeee, fereasca D-zeu de mai bine.

In orice caz din cate stiu, dudele sunt un izovor nesecat de antioxidanti .In combinatie cu sucul de portocale ele pot deveni riscante pentru sanatatea natiunii.

Riddick spunea...

Mie mi-e indiferent ca si candidat, mesajul indirect pe care-l lanseaza este insa nociv : ,,haideti, mai tovarasi, o dam la pace, toti suntem la fel !''. Pentru ca este clar spre cine face cu ochiul. Ma asteptam la magarii din partea lui inca din ziua cand a inceput colaborarea cu Adrian Nastase ,,pentru interesul national''. Nastase si interesul national...

Anonim spunea...

E o mizerie! Numai prostii vor "pune botu". Se confirma zvonurile cu privire la legaturile lui Duda cu serviciile.

Adrian spunea...

Eu cred ca o gluma pe care cineva i-a facut-o principelui. Cineva i-a bagat in cap ca are sanse si el, nefiind de pe aici, vorba bancului, a crezut si a cazut in penibil.

Dan Trofin spunea...

io, am mai zis-o : daca va candida, il incurca greu pe Crin ! poate fi o strategie a lui Geoana incat sa intre el cu matelotul, in turul2.

Liviu spunea...

Moralmente, este un moment trist pentru Casa Regala.

Din punct de vedere politic, e un dezastru - candidatura lui Radu Duda ii netezeste drumul lui Basescu pentru un al doilea mandat, 'ai de capu' nostru!

Bogdan spunea...

Principele Radu are intr'adevar prestanta, este intr'adevar altceva decat ne'a obisnuit clasa politica damboviteaza. Se vede clar influenta familiei regale. Cred ca se incadreaza in profilul presedintelui de dorit.

Insa dupa parerea mea candidatura lui este o eroare. In primul rand mai multi securisti au lasat sa planeze deasupra lui ideea ca ar fi Secu. Intre securisti dovediti si posibilii securisti, romanul are apetenta de a'i crede de fiecare data pe cei dintai. Numele de familie nu'l avantajeaza deloc(desi Basea a fost chiar mai lovit de soarta), a fost actor(actoras vor spune detractorii, desi si Reagan a fost), in concluzie are toate ingredientele pt a deveni subiectul mistoului romanesc de tip Basel.

Insa lasand la o parte zvonstica, candidatura lui cred ca e o eroare pt ca va diviza pe de o parte voturile dreptei si nu va prezenta interes pentru electoratul PSD(in maaaare parte antimonarhist) in eventualitatea turului 2.

Am spus'o mai demult, conditia necesara a pentru a'l invinge pe Basea este ca acel candidat sa nu scoata din discutie votarea de catre electoratele PNL si PSD. Cazurile extreme, cele ale unui monarhist pe de o parte sau al unui comunist pe de alta parte sunt de evitat.

INCERTITUDINI spunea...

un actor prea grabit!

Camelia spunea...

eu cred ca va rupe din voturi si va pune umarul la certitudinea unui tut 2. si nu in favoarea lui TB. oamenii de bine s-au mai regrupat intre timp. :)

Draghi spunea...

O sa canibalizeze voturile liberale. Astfel, in turul doi o sa ajunga Geoana si Basescu. Pacat de Crin...

P.S. Ca sa nu fiu gresit inteles: rezervele mele nu sunt legate de calitatea si caracterului lui Radu Duda, ci de oportunitatea politica a demersului sau.

P.P.S. Desigur depinde si de ce vor vrea serviciile.

Lilick Auftakt spunea...

@All

Chiar nu mai cred ca Basescu are multe sanse. Basescu poate sa iasa presedinte doar daca in turul doi i se opune Becali.
Insa mi se pare ca aceasta candidatura, a lui Radu Duda, ii da sanse mai mari lui Geoana. Si parca nu mi-as dori, deloc nu mi-as dori, sa fim nevoiti sa il votam in turul doi, toti, in masa, pe Prostanac, care pana la urma e omul lui Basescu.

tony spunea...

Offtopic: continua razboiul intre servicii si Tutilescu-victima colaterala !

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Merci! La Realitatea acum!

tony spunea...

Si la 22 o racheta de la Andrei Badin !

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

???

tony spunea...

Nu stiu sigur.Vom vedea!

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Eu nu am auzit nimic.

dramoleta spunea...

Poate nu va candida C.Antonescu.

Lilick Auftakt spunea...

@Dramo

Pai nu l-au schimbat pe Tariceanu spunand ca Antonescu are sanse mai mari la presedintie?

dramoleta spunea...

Lilick,

Pai da, da' nu vezi ce vremuri traim? :))

tony spunea...

Scuze,cred ca nu in seara asta!

Lilick Auftakt spunea...

Maine :)

dramoleta spunea...

Ah! Am uitat sa spun: Radu al României Duda. Asa il cheama.

p.s. baga si tu "emoticoane" ca sa ma pot rade mai bine :))

Ai aici instructiunile:

http://mltan100.blogspot.com/2008/02/use-emoticon-on-blogger-blog.html

simona_ionescu spunea...

Lilik, citeste si la mine niste comentarii interesante!

Gheorghe spunea...

@Bogdan si eu am avut impresia ca-i o eroare, in special dupa un interviu la A3 cu Firea, unde a facut apologia necesitatii unui simbol uman. Eu nu sunt adept al simbolurilor umane, si am considerat mesajul fara sansa sa atraga electorat.

Nu am vazut emisiunea de azi, dar am citit ceva pe blogul Roxanei si am inteles ca a insistat mai mult pe recuperarea demnitatii, pe incetarea luptelor pentru putere.

Daca merge pe ideea de justitie, si demnitate, pe ideea ca romanii au adus un rege strain pentru ca sa stopeze luptele interne, si ca acum sunt lupte pentru presedentie din care romanii se aleg cu "praful de pe toba", cred ca ar putea atrage voturi de la dezamagiti, si dezamagitii sunt mai multi decat votanti.

Eu unul intre Crin si Duda prefer pe al doilea, desi nu sunt monarhist, sau mai precis sunt neutru in problema asta.

Cred ca poate face o surpriza sa ajunga in finala, dar nu stiu daca ar putea sa si castige finala, pentru ca manipularea e foarte agresiva.

Daca prin absurd ar castiga alegerile, ar fi un presedinte fara parghii, pentru ca parlamentarii i-ar lua de sub comanda servicile secrete si DNA-ul, ar ramane un presedinte protocolar care ar dezamagii.
S-ar repeta istoria cu Constantinescu.

dramoleta spunea...

Gheorghe,

Dar exact asta trebuie sa fie rolul Presedintelui in Romania: unul protocolar. Nimic in plus fata de prevederile constitutionale!

De ce ar avea nevoie Presedintele de "parghii" precum servicii secrete sau DNA?

gheorghe spunea...

@dramoleta intr-o tara normala rolul presedintelui ar trebui sa fie protocolar si nu ar avea nevoie de parghii de putere, pentru ca atribuindu-i parghii exista riscul sa abuzeze de ele.
Puterea corupe.

In cazul de fata cand politicienii se folosesc de institutile statului sa se santajeze reciproc, ar fi de preferat ca parghile de putere sa nu fie in mainile politicienilor, cel putin o perioada.

Daca servicile secrete vor intra sub controlul politicienilor parlamentari vor promova oamenii lor, si le vor utiliza in lupta politica.

Daca oamenii isi pun sperante in viitorul presedinte, si el nu poate face nimic, consecinta inevitabila este dezamagirea si compromiterea persoanei si a celor care l-au sustinut.
Oamenii asteapta schimbari in societate.

Bogdan spunea...

@Gheorghe,

Si eu cred ca este preferabil celorlalti, insa nu'l vad cu sanse. Sanse de a'l bate pe Basel in turul 2. Acolo poate ajunge la limita cu votul dezamagitilor si'al unei bune parti din cei de dreapta. Insa ca sa'l bata pe Basel are nevoie de voturile pesedistilor. Imi e extrem de greu sa mi'l imaginez de ex pe Ilici sfatuind alegatorii PSD sa'l voteze pe ginerele Regelui Mihai.

Lucia Verona spunea...

@dramoleta
Mi-am permis sa iau si eu linkul pentru emoticoane. Multumesc foarte mult, chiar imi lipseau. Nu de alta, dar am constatat ca oamenii tind sa ia in serios ceea ce eu spun in gluma :)))))

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Merg emoticoanele! :)