1 apr. 2009

"Guerilla digitala" dupa 5 ani

Nu stiu ce fel de celula a coordonat Miron Mitrea in Kiseleff, dar, dupa spusele lui, aceasta a aparut mult mai tarziu decat “Guerilla Digitala” a lui Traian Basescu. Acel grup era coordonat de Felix Tataru si de oameni din Partidul Democrat.
In 2004 “Guerilla Digitala” aduna un numar de cateva sute de utilizatori de internet. Nu numai din Romania ci si romani din diaspora. Guerillistii comunicau in general prin intermediul grupurilor yahoo, de unde se transmiteau comunicatele, ideile de campanie, sloganurile, caricaturile, gagurile, armaghedoanele, articolele importante, informatiile si datele despre adversari.

“Internautii”, asa cum ii numise Basescu, transmiteau mai departe mesajele in retea prin e-mail, messenger, SMS-uri sau pe forumurile ziarelor (in special Ziua si Cotidianul). Pastrez si astazi peste 2.000 (!!!) de astfel de mesaje din campania electorala. Totul era cat se poate de bine coordonat, de organizat, iar oamenii aderau din entuziasm.
Fireste, lucrul asta n-a prins la tzatza Floarea in sat, dar cum “internautii” erau oameni educati, mesajele lor se suprapuneau exact peste electoratul urban al Aliantei DA.

De altfel Basescu a fost primul politician care a multumit “internautilor” pentru prestatie, imediat dupa ce a fost inscaunat la Cotroceni. Campania fusese un succes:
“Dragi “internauti”,
Am fost in cursa, dar nu m-am lasat prins. Si nu m-au virusat!
Ba mai mult, am cistigat. Datorita voua.
Voi, cei care ati participat cu creativitate si curaj la Guerilla Digitala si SMS dar si voi cei care ati votat.
Tot datorita voua va cistiga si Romania!
Sa dam un Refresh. Acum. E High Priority!”


Am recitit aseara mesaje din campania din 2004 si m-am amuzat vazand cat de naivi puteam sa fim. Cat de idealisti…
Iata cateva selectate la intamplare:
..............................
1. "Aveti mare grija cu cine va "bagati " domnule Basescu!

Scurt si la obiect :
Persoana incriminata : Cristian Boureanu din PNL.
Protejat de Sebastian Vladescu tot membru PNL. Ambii desfasoara afaceri dubioase.
Primul a inceput cu carbid in curtea Uzinei Faur si a continuat apoi
cu tamplarie din aluminiu-PVC (firma ALTIPO), profile luate de la
OLTCHIM si neplatite niciodata.
Peroana incriminata: Sebastian Vladescu . Proprietar al firmei Medist.
Afaceri paguboase pentru toate unitatile medicale carora le-a livrat
marfa."

..............................
2. "Am citit mesajele voastre.
Eu cred ca nu trebuie sa ne convingem unii pe altii de necesitatea ca
Basescu sa devina presedinte.
Intrebarea mea pentru voi este cum putem sa-l ajutam in sensul acesta?
Exista o blocada mediatica impotriva Aliantei si mesajul ei nu ajunge
in mod eficient unde trebuie. Nu mai pun la socoteala toate
institutiile statului (politie, justitie, ministere etc.) care sunt
supermobilizate de PSD.
Batalia se va castiga sau pierde la TV....Nastase stie sau i s-a spus
ca nu trebuie sa apara in dezbateri singur cu Basescu...NU O VA FACE
DECAT EVENTUAL DUPA TURUL 2 cand poate va fi prea tarziu.
Vreau sa discutam despre idei cum putem ajuta aceasta campanie a
Aliantei si a lui Base' sa castige si mai putin despre lucruri
cunoscute cum ar fi coruptia din PSD sau aroganta lui Bombonel."

...................................
3."Cel mai tare afish electoral ... :-D
Rîdeti si dati mai departe .... :-))
http://photos.groups.yahoo.com/group/basescu_presedinte/vwp?.dir=/&.s
rc=gr&.dnm=Cel+mai+tare+afis+electoral.jpg&.view=t&.done=http%
3a//photos.groups.yahoo.com/group/basescu_presedinte/lst%3f%26.dir=/%
26.src=gr%26.view=t"

.................................
4."Nu va sfiiti sa adaugati si alte
poze la sectiunea respectiva ..... :-))

Ha,ha, mi-a mai venit o idee,
apropos de armata americana in Irak,
daca are CURAJ ( :->>), poate face
si el un set de carti de joc cu
primii 54 corupti ai guvernarii
PSD, PUNIND POZA, si jos , pe scurt, faptele de
coruptie de care sunt acuzati , pt care
exista probe si pt care justitia n-a facut nimic !
Niste infractori de drept comun trebuie
cautati ca in Far West : "Wanted ....".

Pachetele de carti sa fie distribuite gratis
sau pe un pretz simbolic, lumea
va fi amuzata si de idee si va aprecia
ca tipul e "cu ochii pe ei"."

.................................
Pana la urma singurul lucru pe care l-am realizat in acesti cinci ani a fost sa luam PNA-ul din mana lui Nastase, sa il rebotezam DNA, si sa il punem in mana lui Basescu. Rezultatul: niciun corupt judecat. Santaje, santaje si iar santaje…

Iata un alt comentariu din 2004:
5.“PNA-ul asta e doar unul dintre instrumentele prin care “PCR RELOADED” îsi hartuieste adversarii. Proba este ca nici unul dintre pesedistii
de rang inalt despre care presa a semnalat afaceri murdare nu a patit nimic. In plus, acum, la începutul campaniei electorale au nevoie de praf în ochii prostilor, cum ca lupta contra coruptiei. Va sfatuiesc sa trimiteti materialele
lui Petre Mihai Bacanu la Romania Libera.
Daca e un material serios o sa-l dea publicitatii !
Va urez succes !”


Puteti sa schimbati doar “pesedistii” cu “pedelistii”, “PNA” cu “DNA”, si mesajul poate fi repostat pe forumuri si bloguri. E la fel de actual. Totul in acesti cinci ani cu Basescu la Cotroceni pare doar o pacaleala de 1 aprilie, nu?
Chiar asa: ce mai face Petre Mihai Bacanu? Inca semnaleaza acte de coruptie? De data asta ale pedelistilor, nu? Imi pare rau ca nu pot sa rad basescian si cinic. Pe Basescu nu il poate imita nimeni. :)))))))

"Guerilla digitala” este astazi o grupare destramata. Cum putea fi altfel? Dupa ce Basescu a inceput sa dezamageasca, membrii grupului au inceput sa se certe intre ei. In final, dezgustati, au parasit grupul, sau au inceput sa-l urasca pe cel pe care il sustinusera. Entuziasmul a murit. Si ce se poate face doar cu bani, dar fara entuziasm si credinta?

16 comentarii:

Liviu spunea...

Petre Mihai Bacanu pare azi surghiunit intr-un colt stingher la Romania libera, unde a ramas unul din putinii comentatori netransformati in rinoceri portocalii.

Romania libera de azi nu se poate compara cu cea a anilor '90. Numai uneori cate un articol al d-lui Bacanu ma mai face sa ma gandesc la vremurile acelea.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Pai de asta intrebam si eu ce mai face... Cu bunele si cu relele lui, e surghiunit, asa cum zici, intr-un colt, de unde semnaleaza tot felul de mizerii. Degeaba.
Insa in 2004, vezi, tot mai avea lumea iluzia ca...daca dai la ziar..wow, treaba e pe jumatate rezolvata si hotul prins.

Mircea spunea...

Eu cred ca guerilla digitala pedelista este inca destul de activa pe forumuri. Cel putin la Cotidianul, unde mai postez si eu, sunt destui pe care-i suspectez de activitati pro PDL bine remunerate, unii chiar de la sfarsitul lui 2004.
Doar ca acum si-au schimbat nickurile, ca alea cu care postau in 2005 i-ar compromite acum, punandu-i in situatia de a linge pe unde atunci scuipau.
Si ce-am mai observat, faptul ca posteaza cu nickuri mult mai diverse, mai ales pe bloguri unde nu e nevoie de inregistrare.

Andrei Chiliman spunea...

Hai sa recunoastem ca la momentul respectiv a fost o initiativa excelenta - a dus mesajul unde trebuia, in zona dezinteresatilor, care rasfoiau ziarele online si nu se uitau la televizor. Din pacate nu se poate inchega si in partea noastra o anti-guerilla acum, tare bine ar fi. Din pacate am ajuns sa ne muscam de fund (scuzati expresia) si intre noi - vezi cazul Marius Mina vs Roxana Iordache - asa ca "pas" anti-guerilla concentrata. Sad but true (or TRU)? :)

Lilick Auftakt spunea...

Domnul Chiliman

A fost superb...:) Eram mult mai idealisti. Cred ca si acum s-ar putea face ceva frumos, dar stiti cum sunt liberalii: nu se lasa coordonati, au initiative "pe dos", se mai inteapa..etc. Nu sunt robotei portocalii. Desi in unele momente ar trebui sa fim si noi toti uniti. Poate o sa vada si Roxi si Marius ce ati scris...Si altii. :)

tony spunea...

Cred ca nici nu trebuie anti-guerilla concentrata pentru ca Basescu sa piarda.Guerilla portocalie pe bani si-a dat seama ca a pierdut razboiul,ei sunt la pamant si incaseaza lovituri non-stop.Restul,cei agramati,nici nu conteaza.Referitor la PNL,astept sa iasa din starea de visare,astept actiune politica pentru ca au sansa sa ajunga primii!

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

PNL are acum sanse mari de tot. Numai sa nu mai faca gafe mari si sa fie uniti. Imi doresc mult sa nu mai existe pentru o perioada certuri publice intre ei. :)

Draghi spunea...

Nu toti internautzii au pus botu' la Basescu Lilick. Ba au si fost injurati ani de zile din cauza ca incercau sa ii arate adevarata fatza. In fine... acum au ocazia si "internautzii" pacaliti sa isi repare greseala. Sa nu vina acum sa spuna ca sunt prea scarbitzi de politica. Sunt direct responsabili de situatia in care s-a ajuns.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Nu, nu toti. Dar majoritatea. Intr-o vreme, putin inainte de alegerile din 2004, ajunsesera sa faca parte din grup peste 8000 de persoane! Astia trimiteau mesajele mai departe. Gandeste-te cat de bine si de repede se propaga informatia. Acum ar trebui o anti-guerilla.
Bine, intamplator tu chiar faci asta pe forumul din Arad. Dar poate o sa se gandeasca si altii sa dezvolte. :)

tony spunea...

Dar Plesu,Liiceanu, Patapievici nu se simt vinovati? In 2004 eu am votat si influentat de ei.

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Nu vezi ca nu zic nici pas? Stau ascunsi.. Exact ce ai spus tu acum ii spuneam eu acum putin timp cuiva...

Anonim spunea...

Nu stiu daca va avea proportiile pe care le descrii dar sunt convins ca si in campania asta va fi bubuiala mare pe net. Sigur ca oamenii de dreapta sunt mai independenti dar cred ca si liberalii vor avea o strategie pe care o vor recomanda blogerilor favorabili.

Lilick Auftakt spunea...

@josephusflavius

A, nuuu...Partea cu "recomandarea" e complet exclusa. Colaborare evident ca exista, dar eu nu am pomenit pana acum de recomandari "de sus" de la liberali. :)))

Anonim spunea...

Colaborare, logic. Asta si spuneam, ca astia mai de dreapta nu prea inghit poruncile de la voda. Dar sunt unele chestii logice, de strategie. Asta pentru cine crede ca poate ajuta o cauza dreapta, nu pentru cei care isi duc razboaie personale, sterile...

Lilick Auftakt spunea...

@josephusflavius

Da, asta imi si doresc: sa se termine cu razboaiele personale. :)

Gheorghe spunea...

Ce bine ar fi fost daca guerilla ar fi fost contruita in jurul sustinerii unor idei.
Vezi din cauza asta nu fac loby pentru persoane, pentru ca persoanele schimba "macazul" dupa interese.

Ca sa obligam politicienii sa lupte pentru niste idei, ar trebui ca sa existe o guerilla care sa sustina idei.

Eu am luptat de unul singur, imptriva sistemului electoral uninominal si s-a dovedit ca am avut dreptate, exista efecte negative mai multe decat am anticipat.
Am criticat si reforma constitutie, pe care o promoveaza guerilla PD-L.

Ar putea fi un obietiv reforma justitiei, sa sustinem idei de stimulare a celor care pun la dispozitia justitie probe de coruptie.