3 mar. 2010

Bănescu si premierul pitic au cules ropote de aplauze pe scena Nationalului clujean


Un deputat, Bănescu, pus pe capatuiala alaturi de amicii sai politici, un profesor ajuns valetul acestuia, si un premier pitic... Toti acestia sunt personaje in piesa "Carre de asi... cu valet" a dramaturgului Ion Valjan (1881 - 1960), activ mai ales in perioada interbelica, piesa pusa in scena de regizorul Harry Eliad la Teatrul Evreiesc de Stat. O dovada ca imaginatia anticipeaza aproape in detaliu realitatea sau o certitudine ca personajele din politica romaneasca au un caracter imuabil si transcedental?

"Prim-ministrul a fost persiflat într-o comedie pusă în scenă de Teatrul Evreiesc, pe scena Naţionalului clujean, fiind întruchipat de un pitic.(...)Cele câteva sute de spectatori aflaţi în sala Teatrului au izbucnit în hohote când, spre finalul spectacolului, în scenă a intrat personajul “prim-ministrul” jucat de un actor pitic, cu părul scurt şi cu ochelari. Pentru majoritatea publicului clujean, aluzia a fost evidentă, iar şocul a supralicitat scena.(...)După ce a fost salutat de ceilalţi protagonişti, “deputaţi” şi de soţiile de “deputaţi”, “premierul” a valsat cu una dintre actriţe. Piesa s-a încheiat apoi în aplauzele generale ale publicului. Din spectacol nu lipsesc nici aluziile la preşedintele Traian Băsescu, atunci când unele dintre personaje îl numesc astfel pe colegul lor deputat, al cărui nume în dramatizare este, de fapt, “Bănescu”." - Ziua de Cluj

7 comentarii:

Teo Negura spunea...

Si cati dramaturgi exulta...in lumea lor mai buna! Cu siguranta nea' Iancu e mandru, sunt atatia catavenci, iar Boc e tot un Pristanda...

Ciucuda spunea...

Doi frati au invins sistemul !
Au castigat in instanta dreptul de a inmatricula un autoturism fara plata taxei pe poluare.
Mai multe pe: http://blog.imperiaonline.me/2010/03/03/doi-frati-au-batut-sistemul/

beatris spunea...

@ Lilick
Crezi ca cei din sala(clujenii) chiar sau prins ca e vorba de Boc cel mic.......stii cum suntem porecliti noi,cei din sudul tarii, de acesti ardeleni CULTI.....MITICI ne spun......:)

Anonim spunea...

Interesant ca in 100 de ani nu s-a schimbat nimic. Si mai interesant e ca daca se radea la piesele lui Caragiale era si pentru ca ele devenisera trecut.
De ce nu as aplauda si cand vad mizeria de zi cu zi de langa mine? Sau mai bine zis de ce as aplauda?

Lilick Auftakt spunea...

@Teo

Circul politic face concurenta serioasa dramaturgilor.

@Ciucuda

Multumesc.

@Beatris

Haha! Da, s-au prins. Aveau timp pana azi. Si noi suntem la fel de rautaciosi cand ii acuzam ca sunt inceti... :))

@Chrysthian

Cred ca asa isi imaginau ei, ca tin de trecut. Acum nu ne mai inselam asa usor. :))

Rational Idealist spunea...

Interesant! Imi aminteste de vremea lui Ceausescu, cand mergeau oamenii la teatru sa mai prinda cate o aluzie de satira politica.

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist - Exact! :)