Roxana Iordache scrie o fraza pe blogul meu: "Iluzia "protestului paşnic", a "opoziţiei constructive", a revoltei "moderate" e cheia eşecului. Prin asemenea atitudine se legitimează adversarul." M-a pus pe ganduri...
Si Atreides, pe blogul lui Mihai Voicu, ataca acelasi subiect. Citez: "Mihai, in ultima vreme tot citesc pe bloguri cuvantul ”revolutie” cu o frecventa pe care nu am mai intalnit-o din anii ‘90. Cred ca vremea actiunii cu manusi a trecut, nu poti lupta cu mijloace democratice impotriva unei puteri evident nedemocratice."
Chat Noir scrie pe blog urmatoarele: "Suntem într-o situație foarte gravă. Am ajuns aici și din cauza slăbiciunii opoziției … care s-a întrecut în congrese și dezertări. E timpul să ieșim în stradă. Numai în noi mai este speranța. Hai România!"
Anca Radu imi spunea acum doua zile ca opozitia (se referea in special la PNL) ar trebui sa sa gandeasca si sa organizeze iesiri in strada, tocmai pentru ca sa invete sa le controleze. Revoltele care se prefigureaza, si despre care se vorbeste din ce in ce mai des (da, inclusiv pe bloguri), ar putea arunca tara in aer.
De unde anul trecut auzeam rar pe cineva care sa vorbeasca despre iesiri in strada, violente sau pasnice, aud acum vorbindu-se despre asta din ce in ce mai des. Mai ales printre sustinatorii liberali. PNL trebuie sa fie atent la ce se petrece in Italia si in Franta (in Italia sunt iesiri in strada aproape saptamanale) si sa inceapa sa se foloseasca SI de acest instrument democratic: manifestatiile de strada. Ar trebui ca si aici sa fie primii. Nu de alta, dar votantii fideli ai PNL isi exprima cel mai bine si cel mai vizibil revolta fata de ceea ce se intampla in tara. Sunt cei mai radicali si cei mai dispusi sa iasa in strada.
Opozitia nu se face doar la televizor. Lumea trebuie sa invete sau sa reinvete asta. Opozitia nu inseamna doar cativa politicieni, cativa moguli media si atat. Opozitia trebuie facuta si in strada. Raman la ideea ca pasnic. La inceput 30 de oameni, apoi 50, apoi sute, mii, pe masura ce vor invata ca isi pot exercita si acest drept. Nu neaparat cu discursuri. Dar cu mesaj clar. Sindicatele se pot alatura sau nu manifestatiilor. De fapt, se poate alatura oricine... Numai sa se stabileasca date, ore si locuri pentru aceste intalniri.
Spunem din ce in ce mai des: "Crin Antonescu inca nu ne-a dezamagit". Poate ca ar trebui ca nici la capitolul asta sa nu ne dezamageasca. Ce ziceti?
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
47 de comentarii:
Soseaua serpuieste vesela printre dealuri, munti, paduri, livezi si poieni. Circulatia nu este foarte intensa, iar localitatile, sate si orase sunt relativ rare si foarte bine ingrijite.
Undeva apare o gradinita cu flori. Sunt tot felul de flori. Gradinita e foarte bine ingrijita si in jur nu e nici tipenie.
La marginea soselei e o masuta, pe care e o cutie. Turistii sunt indemnati sa culeaga flori. Fiecare floare are un pret si fiecare turist e indemnat sa depuna contravaloarea florilor culese in cutia de pe masa.
Din timp in timp, trec masini. Unii nu se opresc, altii se opresc si trec mai departe, altii se opresc si culeg cateva flori, apoi pun banii in cutie, fiecare dupa cate flori a cules.
Imaginea descrisa nu este din Romania, este dintr-o alta tara. O tara care nu e catusi de putin libera si democratica. O tara cu o dictatura crancena: cea interioara, a propriei constiinte.
Nu spun ca acolo nu exista oameni "liberi", nu exista "dizidenti". Probabil, multi dintre ei provin din Romania sau din alte tari "libere". Dar, probabil, numarul lor e relativ mic si sunt suportati de societate.
De fapt, societatea e foarte conservatoare, intoleranta, totalitara. Daca iti iei prea multe libertati, risti sa fii repudiat. Nu ai voie nici macar sa practici traditionalul sport romanesc, aruncarea de obiecte din masina. Pur si simplu, nu ai voie.
Eu sunt adeptul dictaturii. Al unei astfel de dictaturi. Urasc drepturile si libertatile de care ne bucuram cu totii, drepturi pe care le-am castigat atat de greu, cu atatea jertfe de sange. Da, sunt pentru dictatura!
Vorbesti de iesirea in strada. Da, as iesi in strada. As iesi in strada, pentru a cere instaurarea dictaturii. A acestui tip de dictatura!
De fapt, cred ca nu putem scapa in niciun fel de dictatura. Avem doar posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de dictatura.
Cea externa e mai "blajina", mai suportabila. Iti permite, la o adica, sa culturalizezi un intreg cartier cu manelele tale, iti permite sa-ti revendici dreptul de a intra primul in tramvai daca ai muschii mai tari, si de a ocupa cel mai bun scaun, exact ala "rezervat". Intr-o tara cu dictatura "externa", oamenii sunt intelegatori si concilianti. O mana spala pe alta si amandoua fata. Nimeni nu-ti ia carnetul daca ai facut nu-stiu-ce. La scoala nu trebuie sa te omori cu invatatul sau cu frecventa. Daca ai nevoie de ceva bitum, vorbesti cu asfaltangiul care tocmai plombeaza o groapa si problema s-a rezolvat. Vrei sa-ti angajezi copilul intr-un serviciu mai bun? Vorbesti cu cine trebuie si s-a rezolvat. C-asa-i in tenis.
In Romania, nimic nu e strict si nimic nu e irevocabil. Timpul curge altfel si regulile sunt lejere. Legea e bariera in care se opresc doar boii. Viata e frumoasa si merita traita. Am un salariu de cacat, dar nici nu ma spetesc muncind. Si e bine ca mai "ciupesc" ceva. Fiecare cum poate, cum se descurca. Ar fi bine sa fie altfel?
Nu stiu. Eu optez pentru dictatura interna. Nu stiu daca din toata inima. Dar, chiar si asa, cati ar avea aceeasi optiune?
Stii ce? Las-o dracului de dictatura "externa", ca e foarte buna. Avem cu ce sa o inlocuim? Ne pricepem sa traim altfel?
Totul curge, asta n-am spus-o noi, au spus-o grecii, baieti destepti. Nici ei nu se omoara cu munca. Si? De aia tot o duc mai bine ca noi. Trece... Totul trece... Trece si gripa, trece si Basescu, totul trece. Si zilele noastre trec.
Da, opzitia se face si in strada. Sa se mai imprimavareze si iesim cu totii in strada. De 1 mai iesim cu totii, ca doar nu degeaba e ziua muncii. La un gratar, la o berica....
Orice-ai zice,Lilick, in Romania viata e dulce. Si tu vrei s-a faci responsabila? Nu stiu daca ai sanse ... dar as veni cu tine. Daca vrei sa faci Partidul Perdantilor, ma inscriu primul in el. Garantat, parol!
Niciodata nu am fost de acord cu VIOLENTA. Pentru simplul motiv ca violenta naste violenta! Protesetele nu pot fi decat pasnice, protestele trebuie sa aiba o tema de interes general. Am fost si eu la randul meu in strada, din motive politice. Am fost inclusiv in Piata Universitatii din 22 aprilie pana in 20 mai 1990. Acel protest pasnic pentru democratie, acel protest impotriva unei puteri feseniste ce avea sa devina dupa alegeri un partid-stat este un etalon!
Nu pot fi de acord cu Roxana Iordache cand afirma ca ,,iluzia protestului pasnic e cheia esecului''. Este o incitare la violenta!
Nu pot fi de acord cu @Atreides cand spune ca ,,vremea actiunii cu manusi a trecut, nu poti lupta cu mijloace democratice impotriva unei puteri evident nedemocratice." Si avenit vremea actiunii cu ce? Cu bata? Cu furca? Cu parul?
Nu pot fi de acord cu @Chat Noir cand spune:,,E timpul să ieșim în stradă. Numai în noi mai este speranța.'' Alooo! Speranta este in politicieni, de aia avem Parlament, stimabile! Lupta politica se duce in Parlament si nu in strada!
Nu pot fi de acord cu @Anca Radu cand afirma ca:,,opozitia (se referea in special la PNL) ar trebui sa sa gandeasca si sa organizeze iesiri in strada.'' Motivul este cel amintit deja.
Sa ne intelegem! Opozitia se face numai si numai in Parlament! Pot exista situatii cand o putere nedemocratica sa ia masuri care sa duca la proteste in strada. NU ESTE CAZUL ACUM! Nu exista niciun motiv. Ar fi un pretext excelent pentru puterea portocalie sa reclame starea de haos si sa emita acte nedemocratice.
Ce se intampla acum in Grecia este bine? N-as putea spune. Starea de haos nu rezolva nimic. SINDICATELE pot protesta pasnic, au cadru legal pentru asta si au forta. Asta trebuie incurajat si nu ,,iesirile in strada'' haotice!
ha ha ha.. eu de mult am spus asta!
eu sunt gata de revolutie din 7 decembrie, cand am vazut cum a furat borfasul alegerile!
E o putere nelegitima, cum poti da o putere nelegitima jos, prin mijloace legale? ei nu recunosc legile, regulile (decat in masura in care le servesc scopului lor)...
daca boc ar fi demis prin motiune de cenzura ar veni ba'secu (si poporu') sa-l puna la loc in scaun (boc trebuie ridicat de subsuori pentru asta, e prea mic ca sa se urce singur:)) ...
Asa ca,nu trebuie sa ne facem iluzii, pana la urma va trebui sa iesim in strada (sau sa ne rinocerizam, daca n-o facem)
Din pacate, liberalii sunt foaaaaarte comozi. O spun din experienta!
Exemplu in ziua votului:
- sun un membru (ala cu adeziune, carnet de membru, cotizatie etc.) intreb daca s-a dus la vot, ii reamintesc ca e ziua votului, zice ca o sa mearga...
- sun iar, dupa-masa. Care e reactia? Nu m-am dus! Si de ce ma deranjati cu atatea telefoane?!?
Chestia cu iesitul in strada se potriveste mult mai tare felului de a fi al social-democratilor.
Si tinerilor... trebuie sa recunosc.
Dar asta nu inseamna ca este imposibil totusi...
Deja Crin il deleaga pe Vosganian pentru intalnirile oficiale... Sper sa nu ma dezamageasca!
Bună dimineaţa,
Şi eu spuneam că lipsa acţiunilor de protest PAŞNICE în stradă dau impresia că totul este ok, că lumea suportă blajin orice abuz, de fapt înclin să cred că stăm pe un butoi cu pulbere şi tocmai acestă tensiune acumulată poate face ca o manifestaţie paşnică să degenereze mai ales prin acţiunile celor interesaţi să degenereze. Aduceţi-vă aminte de Timişoara când printr-o mişcare aiurea gândită, manifestanţi cu steaguri roşii în Piaţa Operei, au reuşit să genereze o mişcare „spontană” din partea portocaliilor cu banere tipărite la imprimante de format mare, etc.
Observ din articolul tău Lilick, în care faci trimitere la diverse comentarii, o chemare a acestora la proteste paşnice dar tot odată observ si revolta lor. Oare această revoltă nu va face ca o manifestaţie paşnică să degenereze ? Nu cred că în moment tensionate manifestaţiile paşnice pot fi o soluţie. De partea cealată există forţe care se bazează pe contramanifestaţii şi de aceea este foarte riscant.
Nu pot fi decât de acord cu Hendrix şi ceea ce spune el mai sus este un îndemn la moderaţie, semnalând că radicalismul poate degenera într-un haos, lipsa moderaţiei este cheia eşecului şi nu prezenţa sa.
Tu spui în final Lilick: „De fapt, se poate alătura oricine...” tocmai ASTA este problema cu manifestaţiile.
@Lilick
De data asta eu nu sunt de acord cu tine (cu voi :-)). Protestele de strada nu trebuie "politizate". Politizarea miscarilor sociale implica anularea luptei politice din Parlament. Declasificarea insasi a institutiei Parlamentului inversul tintei noastre de azi. Politizand "protestele de strada" face jocul lui basecu.
De multa vreme luam pozitie impotriva politizarii sindicatelor. Si bine facem. Nu "radem" o posibila dictatura prin masuri organizate politic contra "ordinii publice". Imi aminteste prea mult de 1968 in Franta.
Suna a anarhism sa indemni la violenta la cateva luni dupa alegeri.
Cand ai avut in mana un mijloc mult mai pasnic de a-i inlatura pe guvernantii incompetenti,stampila de vot, e o inconstienta sa inlocuiesti votul cu paru`.
Intr-o anarhie stii cum intri, dar nu stii cum iesi...
I beg to differ. Din nou, nu cred ca de iesiri in strada ducem lipsa. Ci de seriozitate si de principii. A merge la consultari despre Constitutie cu presedintele fara o propunere scrisa asupra modificarilor mi se pare neserios. Ori nu intereseaza subiectul si atunci nu mergi, ori mergi pregatit. Revolutia in strada nu ne scapa nici de diletantism, nici de neseriozitate, nici de propensitatea patologica pentru cultul personalitatii, toate probleme transpartinice. (Ati numarat cite poze cu Crin A. sunt pe prima pagina a site-ului PNL? Tot acolo, lipseste in schimb orice referire la 'marile probleme economice si sociale ale anului 2010' ; e doar lista de propuneri anti-criza publicate anul trecut.) Dar ce conteaza, poate un mars mai colorat, o mica rivulutie si o glumitza sunt mai in ton cu primavara si cu ce pot oferi liderii de la noi.
Si, btw, toti oamenii muncii din romania, incepind cu profesorii, puteau sa-si exprime nemultumirea fatza de guvernare la vot. Cam cu ce drept moral ar protesta acum, cind in la urne i-a interesat mai mult pe unde se relaxa Geoana noaptea decit sa intrerupa 'jaful secolului'? Au votat sau n-au votat ca si cum ar fi zis 'ia si din portofelul meu', iar acum n-au decit sa dea si de unde nu au.
Multumesc mult @Adrian pentru comentariu. Foarte frumos si ai inteles foarte bine ca e vorba doar de exercitarea unui drept, cat se poate de democratic. :)
@Hendrix
Eu personal nu sunt pentru violenta. Am scris si acum, dar si in alte postari. Insa sunt pentru manifestatii pasnice. Iar PNL, cred eu, ar trebui sa se foloseasca si de acest instrument.
@William
Da. Eu stiu ca pana la urma tot se va iesi in strada... Dar depinde mult de tot CUM.
@Atitudini
Pai atunci cand pe toate canalele de stiri incepe sa se vorbeasca din ce in ce mai mult de proteste, si cand si pe bloguri vezi din ce in ce mai mult chemari la revolta, nu poti sa stai deoparte, impasibil. PNL trebuie sa se gandeasca la asta.
@Simion Cristian
Mie imi place de Varujan.
@Al
Nu cred ca o demonstratie intr-un cadru organizat ar putea face rau. Contrademonstratii? Cu cine? Cu psihopati platiti care sa injure PNL? Cred ca lumea ar vedea diferenta imensa intre unii si altii.
@Shadow
Da, nu pot sa atac argumentele tale. Dar nu e decat o dezbatere pro si contra. Unii vor manifestatii chiar si violente, unii pasnice unii deloc. Discutam...
Constitutia lui Basescu (alt nick nu puteai sa-ti iei?)
Am dat exemple. In Italia sunt manifestatii aproape saptamanal. Acolo e anarhie?
@Claudia
Poate ca ar fi bine ca PNL sa nu se grabeasca asa cum au facut pesedistii (varza adica). PSD a propus ceva, apoi a schimbat. S-au mai facut si de ras. PNL, fata de PSD, stiu ca au anuntat o dezbatere pe tema asta.
@Lilick
Exact aceia. Nu degeaba am dat exemplul de anul trecut cu Timisoara, completez acum cu Piaţa Universităţii ”umplută” cu câteva sute de luptători anticomunisti „spontani” chemaţi prin mesaje pe bloguri, tweeter poate şi sms-uri. „Spontanii” aveau tipărituri standard comandate cum altfel decât spontan. Ah, că seamănă între ele? Ei şi? O coincidenţă.
http://www.youtube.com/watch?v=WyhEZiMTA2E
Nu ştiu ce să spun, mă depăşeşte subiectul, mai mult decât a sesiza eventuale riscuri nu pot face.
Textul meu era corelat cu situatia in care Constitutia ar fi in mod flagrant incalcata de catre pedelepre (de exemplu, in cazul debarcarii lui Geoana, dar si in orice alt caz posibil). Mie lucrurile mi se par destul de evidente, in cazul cand puterea incalca regulile jocului aceasta putere trebuie inlaturata prin orice mijloace. Ganditi-va la un meci de fotbal in care una dintre echipe are voie sa joace mingea cu mana, ce meci ar mai fi ala? Credeti ca degeaba s-au inventat cartonasele rosii? Asadar, cineva trebuie sa le dea cartonasul rosu pedeleprelor, si cum nu exista un arbitru (adica ar exista, anume CCR, dar e ignorat), mai ramanem numai noi care sa putem face asta...
Asa cred si eu. Timpul opozitiei pasnice se apropie de sfarsit.
... completare...
din simplul motiv ca impostorii si lichelel aflate acum la putere nu inteleg de vorba buna. Ei actioneaza in ideea lasa-i sa latre, noi de facem aici parandaraturile cum stim noi.
De aceea cred ca SUNTEM FORTATI sa alegem acele forme de protest pe care ei le pot intelege. Si tare ma tem ca aceste forma vor trebui sa fie mult mai radicala decat a scanda niste lozinci pe strada.
@Al
Pai nu era nimic spontan. S-a anuntat acea manifestare o saptamana intreaga. Din cate stiu a fost pasnica, deci nicio problema. A, ca s-a incercat o manipulare... au tot dreptul sa incerce. Prosti cei care cad in plasa.
@Atreides
Da, am inteles foarte bine. PNL trebuie sa gandeasca o forma de protest. De fapt, am impresia ca in sensul asta ii si scriai lui Mihai. Citeste insa si ce scrie @Shadow. Si Hendrix, si @Al.. Si ei au dreptatea lor.
Adevarul e ca... pe masura ce vad comentariile voastre, cu atat mai mult cred ca PNL trebuie sa ia in calcul si acest aspect. Macar sa isi puna problema.
@Draghi
Sa stii ca ma mira pozitia ta atat de radicala. :) Parca nu te stiam asa. OK! Pai mai vino cu idei...
Cum ma cam mira si pozitia lui @Hendrix. Dar sper ca a inteles ca eu nu vreau haos, din contra. :)
@Claudia
Revin. Scrie, mai scrie daca ai scris, insista... cu ce ar trebui sa faca PNL. O sa zici ca te-ai saturat? Cred si asta. Dar e nevoie de opiniiile tale. Sunt destui liberali care le iau foarte in serios. Sper ca ai observat si tu.
Mai intai am indoieli ca exista o forta serioasa (partid, sindicat) care sa poate organiza acum miscari de strada ordonate si eficiente.
In plus, cred o eventuala iesire in strada ar trebui motivata clar si neechivoc de un anume gest al puterii, unul cu o semnificatie deosebita. Adica nu ceva de genul 'protestam pentru ca viata e grea' sau 'protestam contra incompetentei guvernului'. Se putea, de pilda, iesi in strada acum 2 saptamani, cu lozinca 'protestam contra demiterii lui Marius Oprea'. Glumesc. In Romania n-o sa iasa in veci lumea in strada pentru asa ceva :)
cu regret o spun, dar crin a dat de putere si in curind si de bani! combinatia e mortala pentru orice om, pt ca-l schimba! poate fi crin mai mult decit un OM?
@Micawber
Pai la un protest de genul asta ma gandeam si eu. Chiar asa: cine ar iesi in strada pentru Marius Oprea sau pentru Dinu Zamfirescu? Eu sigur da.
@Mirko
Pai daca o sa vedem ca nu ne mai reprezinta interesele o sa spunem, scriem, nu? Dar deocamdata el ne reprezinta cel mai bine.
@Lilick Spui ca te mira pozitia mea. Pot sa stiu de ce? Chiar sunt curios! Difera cu ceva ce am scris acum fata de pozitiile mele anterioare? Am impresia ca aici bati...
@lilick
Daca dadeai clik pe "Constitutia lui Basescu" vedeai ca era vorba de starea fizica a presedintelui. :)
in topic:
Liberalii sunt niste lorzi. Nu le sta bine sa faca mitinguri...
@Hendrix
Nu stiu daca difera fata de ce ai scris. Tu insa ai un stil ceva mai radical. M-as fi asteptat la o alta reactie, poate... Tu zici ca nu e cazul ACUM sa se iasa? Dar cand? Cand nu se va mai putea face asta? Dupa ce se va iesi in strada dezorganizat, haotic? De ce nu ai vrea sa iesi pentru Marius OPrea de exemplu?
@Plano, bineee... :)) De unde era sa stiu? Mda, nu am dat click. Greseala mea. :P
@Lilick 1.Admit faptul ca am un stil mai RADICAL fata de altii. Eu as spune ca sunt transant. Spun infata ceea ce gandesc, fara ocolisuri. Si fa asta nu de ieri de azi, de cand ma stiu! Am avut mult de pierdut datorita acestei atitudini, dar nu pot fi ipocrit, ma intelegi? Nu stiu cata dreptate am in ceea ce spun, dar cand simt ca am dreptate ma lupt pana in panzele albe pentru crezul meu.
2.Daca ma citeai cu mai mare atentie ai fi observat ca NICIODATA nu am pledat pentru VIOLENTA! Apelul tau s-a bazat pe niste luari de pozitie ale unor oameni la care tin dar cu care nu pot fi de acord. Chiar credeai ca voi marsa la asa ceva?
Scriam ca pentru mine protest pasnic dar ferm a fost neuitatul fenomen Piata Universitatii, la care am participat activ. Si atunci au existat nenumarate capcane intinse de fesenisti: oameni infiltrati care sa dea o nota falsa miscarii. Oameni care incercau sa provoace la violenta. Stii care era raspunsul multimii? Fara violenta! Si niciun fesenist n-a avut de suferit. Pentru simplul fapt ca ra ,,o oaza de democratie''!
Nu sunt deloc sigur ca o noua miscare de protest mai radicala n-ar fi rapid manipulata de portocalii. Adu-ti aminte ce regie au facut pe 1 Decembrie la Timisoara!
3. Spuneam ca nu este cazul ACUM in sensul ca nu exista nimic care sa reclame o incalcare flagranta a democratiei! Citeste din nou ce am scris!
4. Ce s-a facut impotriva lui Oprea a fost o barbarie ,,stalinista'' ca sa reiau aprecierile lui. Bineinteles ca as participa la un astfel de protest, daca ar avea loc. Aici nu este vorba de impactul real asupra guvernului, ar fi o problema de principii. Principii grav incalcate de guvern. Din pacate ne despart 600 km, dar ma bazez pe bucuresteni!
@Lilick: eu credeam ca v-ati suparat pe mine pentru criticile de pe facebook. Adevarul e ca dupa congresul PNL mie mi-a cam pierit entuziasmul de a ma exprima, pina si online, in pauzele de la serviciu sau seara, despre ce face PNL.
Oricum, pina nu arata si ceva 'liberal', votul meu pentru PNL nu e deloc sigur. Eu 'crestini si democrati' nu votez, iar votul meu sau atitudinile mele politice nu vor mai fi niciodata conditionate de Basescu.
Mi se par ingrijoratoare starea generala a democratiei romanesti, calitatea dezbaterii si a leadership-ului, lipsa de substanta. Autostrazi sunt toti incapabili sa faca, toti sunt ignoranti in privinta mecanismelor UE, toti sunt inclinati sa-si instaleze pretenii, sponsorii sau amantii peste tot pe principiul 'merge si asa, se descurca el/ea" (generalizez retoric, evident)...
In privinta consultarii, Ponta s-a dus, nepregatit si cu riscul de a o incasa; Crin a facut pe smecherul si nu s-a dus, trimitind nimic prin emisari. I'd always take the former over the latter.
Democratiei, forma, respectul formal pentru institutii, 'baletul', au o importanta mult subestimata in cazul tarilor recent democratizate. Cind te cheama seful statului, te duci ca sef de partid. Te cheama intr-o doara, te duci serios si pregatit, daca te respecti! Daca unul minjeste simbolurile si nu e la inaltimea functiei, nu inseamna ca trebuie s-o faca si adversarul. Daca in mintea unuia Cotroceniul e un birt, nu in acel univers mental se misca toti. In mintea unui om intreg la cap, ala e inca sediul Presedintiei Romaniei, unde e o onoare sa fii invitat si sa mergi, chiar daca unii intra ca in grajd sau in bordel. Tarea mea nu e tara lui Basescu. Vorba Parintelui Steinhardt, palatul unuia e grajdul altora si depinde de noi daca suntem castelani sau grajdari.
@Lilick
>Da, nu pot sa atac argumentele >tale. Dar nu e decat o dezbatere >pro si contra. Unii vor >manifestatii chiar si violente, >unii pasnice unii deloc. >Discutam...
Corect doar ca din articolul tau se "subantelege" ca manifestatiile astea ar trebui organizate politic. Vreau sa aduc aminte celor de aici de data de 28 ianuarie 1990 care la un miting al partidelor istorice(miting normal importriva dorintei lui ilici de transformare a fsn in partid) au dus la contramanifestatie fsnista "batai", etc si la celebrele deja cuvinte "domnu copoiu, domnu copoiu nu-mi mai bagati sula in coaste".
iliescu a obtinut astfel "motivatia perfecta" a debarcarii a 5000 de mineri in ziua de 29 ianuarie cu consecintele cunoscute.
S-a creat si "precedentul" folosit mai tarziu cu venirile mineresti.
Se poate manifesta, marsalui, etc personal dar nu la "indemnul" unui partid, organizatie, institutie.
>Am dat exemple. In Italia sunt >manifestatii aproape saptamanal. >Acolo e anarhie?
Da poti spune ca in Italia este "anarhie" latina insa cum le sta bine italienilor. Si nu pt ca berlusca nu ar vrea "putere mai multa" ci pt ca institutional statul italian este in blocaj de ani de zile, dinaintea lui berlusca. A explodat insa in "criza".
Intradevar, opozitia nu se face la televizor ... dar, dupa parerea mea, nici in strada.
Privit la modul serios, chiar daca inclin sa cred ca democratia se poate cistiga numai in strada - cu sau fara violente - consolidarea democratiei este realizata (cred eu) inauntru, in spatele usilor.
Evident, nu in secret ci transparent, dar in liniste, cu rabdare, perseverent, planificat. Cred ca eforturile unui partid de opozitie, in special in afara anului electoral, ar trebui sa fie canalizate inspre gasirea si propunerea de alternative la miscarile/deciziile considerate gresite ale puterii. Aceste alternative ar trebui popularizate, explicate si ar constitui mai tirziu, in preajma alegerilor, resume-ul care e prezentat la intilnirile in strada si care ar trebui sa convinga votantii ca cineva (totusi) cauta si gaseste si solutii.
Cre ca PNL-ul si orice partid ar trebui sa adune un grup de oameni care sa "arhiveze" decizii, voturi, pozitii, sa le organizeze pe teme de interes si sa le evidentieze impreuna cu posibile solutii.
De exemplu, nu seful statului are nevoie de explicatii privind superioritatea sistemului parlamentar bicameral, ci populatia. Unul din putinele argumente coerente aduse de sustinatorii unicameralismului se refera la costuri. Nu e mult, dar este persuasiv si lesne de inteles. Acest tip de argumentatie nu cred cav se combate prin demonstratii stradale.
Scuze pentru postarea cam lunga si dezlinata, Lil. Recitind-o acum imi dau seama ca poate e bine ca scriu mai rar.:)
Lilick, ştiu că eşti fană înfocată a PNL-ului. Nimic de zis. Fiecare cu opţiunile sale politice. Eu am ales, cred, cel mai bine. Pentru că am înţeles că PD-L egal PSD egal PNL egal hoarde de hoţi. Tu crezi că PNL-ul e Isus-ul încă nevenit. Treaba ta. Nu-nţeleg însă de ce crezi tu că liberalii ar trebui să organizeze ieşiri în stradă? De ce amesteci orzul cu gâştele? Adică, galbenii o duc de la bine-n sus cred eu. Sunt gâşte deci. Orzul o duce mai prost însă. Că el e cel mâncat. El ar trebui să şi manifesteze paşnic, sau nu, dacă altă cale nu mai e. PNL-ul şi PSD-ul să-şi vadă de stolul lor şi să facă cică-opoziţie la categoria la care sunt şi încadrate ca partide - adică opoziţie politică, în parlament. De ieşitul în stradă să se ocupe societatea civilă.
@Claudia
Ma recunosc in toate randurile pe care le-ai scris :-). Critica la adresa liberalilor nu este din rea vointa ci doar necesara asta daca vor sa fie "altfel".
Nu se aplica vorba romaneasca cand ai principii cf careia "in troaca te porti cu porcii ca si porcii" chiar cu riscul de a fi "mestecat" de acestia. Mancat insa nu vei fi. Pt asta trebuie sa fi in prealabil "mort".
Cred ca trebuie sa nuantez si mai mult, pentru ca pozitia mea nu pare a fi fost inteleasa cum trebuie: putem protesta in mod pasnic si civilizat pentru masuri care nu ne plac dar care sunt legale (sa zicem scaderea salariilor sau alte lucruri in plan social), dar trebuie sa protestam radical (orice ar insemna asta) pentru incalcari grave si FLAGRANTE ale Constitutiei (si nu ma refer aici la vreo incalcare a vreunei chichite, ci la ceva care risca sa puna in pericol democratia). Sunt deci si eu impotriva vreunui protest in strada pe motiv, de exemplu, ca nu ne place mecla basescului, pentru asta nu e nevoie sa iesim in strada, avem ditamai internetul la dispozitie :)
OK, @Hendrix
@Claudia
Nu cred ca s-a suparat nimeni pe tine. In legatura cu crestin-democratia nu vreau sa ma pronunt aici. Poate o sa discutam pe facebook. Insa cu Constitutia... nu inteleg de ce ar fi trebuit sa faca liberalii prostia pe care au facut-o PSD... De ce sa ii dea lui Basescu, la ordin, vreun document? Ce treaba are Basescu? Vor discuta in Parlament, atunci cand va fi cazul. Alea au fost consultari? Au fost orice altceva numai consultari nu.
@Shadow
Nu exista la noi societate civila. Si prin asta ii raspund si lui @Alin Farcas. Nu exista! Din cauza asta partidele, si cine altcineva daca nu PNL, ar trebui sa se ocupe si de asta. Ce facem? Daca nu mai exista societate civila nu-si mai asuma nimeni rolul de a organiza iesiri in strada? Doar sindicatele? Si daca nu facem parte din sindicate ce facem? O parte din PNL, oameni proveniti din societatea civila, trebuie sa isi asume rolul societatii civile. Nu trebuie sa vina cu steaguri si sepcute PNL. Nu trebuie sa tina discursuri de campanie.
@Agax
"De exemplu, nu seful statului are nevoie de explicatii privind superioritatea sistemului parlamentar bicameral, ci populatia. Unul din putinele argumente coerente aduse de sustinatorii unicameralismului se refera la costuri. Nu e mult, dar este persuasiv si lesne de inteles. Acest tip de argumentatie nu cred cav se combate prin demonstratii stradale."
Da, un argument cat se poate de fals: costurile. Nu avem nevoie de legi facute pe picior. Nici facute "ieftin", nici mai rapid. Avem nevoie de legi bune!
Bineinteles ca pentru asa ceva nu trebuie sa se iasa in strada. Dar exista alte motive.
@atreides Mi-a placut postarea ta de acum. Cum dealtfel am inteles si explicatiile date de tine la ora 13:59! Abia atunci am inteles ce vroiai sa spui cu ,,vremea actiunii cu manusi a trecut''. Citind ce scria Lilick in articol am fost indus in eroare, lasand sa se inteleaga ca ai fi adeptul violentei. In cazul incalcarii grave a Constitutiei s-ar impune masuri dure!
Stii cand era cazul iesirii in strada? In opinia mea, cea mai grava mutilare a Constitutiei s-a petrecut dupa motiunea de cenzura din 13 octombrie. Atunci cand ba-secu A REFUZAT sa recunoasca o majoritate de 65% si sa numeasca un premier din partea ei! Eu am cerut atunci in mod raspicat arbitrajul CC. Eu am vorbit, eu am auzit! Stii care a fost unul din efecte? ,,Interimarul'' boc a schimbat urgent toti prefectii pesedisti cu oameni de-ai lor. Care la randul lor au hotarat samavolnic presedinti ai sectiilor de votare portocali!!! Numai bine!
@Lilick Eu ti-am dat un raspuns dupa masa la intrebarile tale. N-ai nimic de comentat?
@Atreides
Mie mi-e foarte clar ce zici...
@Hendrix
Acum am venit si sunt putin obosita ca sa raspund asa, pe puncte. Si nici nu inteleg de ce ai pus punctele ca ideile merg dintr-una in alta... Oricum, voiam sa-ti povstesc ceva. Dar nu pe blog.
@Lilick Hai, povesteste-mi! Sunt un bun ascultator. Preferi pe mail?
Da, o sa-ti scriu acum pe mail. :)
Lilick, eu nu sint acolo sa pot judeca stare de spirit etc. mie imi este insa destul de clar ca sint inca (?) foarte multe nefacute in planul organizarii unei opozitii coerente si constructive inainte de solutia stradala.
pe de alta parte, ca sa ma refer la unul din argumentele concrete din postul tau initial, eu nu cred ca opozitia "puternica" inseamna galagie, forta bruta, mase. eu cred ca puterea opozitiei ar trebuis a stea in creieri, nu in muschi. de asemenea, pentru mine un politician bun ar fi, daca mi-e permisa o comparatie din sport, un campion la sah si nu unul la box.
in alta ordine de idei, daca se organizeaza o manifestatie in piata universitatii si ma nimeresc pe-acolo, as participa ... mai ales daca se pun si niste manele de-alea tari :)
Hahahahah! Te implor sa nu participi la asa ceva. Ar fi prea mult portocaliu in jur. :))))))
Crin Antonescu... e pomenit tot mai des ca o speranta. Poate chiar e.
Dar voi, astia care il trimiteti sa se bata pentru voi ce faceti?
Nu mai avem nevoie de martiri.
Poporul asta a privit prea des si prea mult timp cum i-au fost omorate sperantele. Si pentru asta ar trebui sa ii fie rusine.
Il trimiteti la lupta dar voi unde sunteti?
Crin Antonescu singur e doar un om, puterea lui ca om politic se afla in spatele maselor. Si masele sunt cu Traian Basescu.
Vreti sa il aveti pe constiinta pe omul Crin Antonescu?
PS: Ciudat ca azi s-au rezolvat toate problemele sindicatelor. Astia chiar nu au invatat nimic, ma indoiesc ca romanii vor astepta inca 50 de ani. Si asta o spun gandind pragmatic.
@Lilick "Tu zici ca nu e cazul ACUM sa se iasa? Dar cand?"
Cand o sa aiba o idee care sa merita stima cetatenilor.
Agenda politicienilor din opozitie de a rasturna pe Boc si pe Basescu nu coincide cu agenda cetatenilor si mitinguri pentru putere, cand lumea e trimisa in somaj ar fi prost percepute de populatie.
Protestele pentru scaderea nivelului de trai si cresterea somajului sunt de domeniul sindical.
Partidele trebuie sa protesteze la incalcari ale democratiei si ale Constitutiei.
Sa protesteze daca au un proiect de lege vital pentru tara si el este blocat in parlament.
Momentan nu au de ce sa iasa.
Si eu cred ca o manifestatie ar fi deturnata si utilizata ca pretext pentru masuri de restrangere a libertatilor.
Din cauza asta am si sustinut ca si in Parlament opozitia ar trebui sa fie constructiva, cu solutii nu doar cu critici.
La masuri economice opozitia parlamentara nu ar trebui sa se manifeste prin vot, ar fi bine sa se rezume doar la luari de cuvant critice, ca sa nu "ridice mingea" puterii.
@Deceneu
Eu nu cer sa se iasa in strada pentru salarii sau somaj. Nu e "domeniul" meu, ca sa zic asa... Ci pentru abuzuri grave. Cum ar fi si cel despre care am postat acum...
@Hendrix ma bucur ca e totul clar acum. In problema chestiei din toamna trecuta, cu formarea guvernului, sigur ca da, si eu cred ca trebuia naibii ca Geoana sa se adreseze CCR (era singurul care avea voie, ca presedinte al Senatului), nu a facut-o si fiecare a interpretat articolul ala din Constitutie cum a vrut. Sigur ca noi suntem convinsi ca noi am avut dreptate, dar alta era situatia daca zicea chestia asta si CCR, in cazul ala daca basescu nu respecta decizia CCR cred ca aveam dreptul moral sa mergem peste el si sa-i zicem vreo doua. Insa in problema cu revocarea lui Geoana, mie lucrurile mi se par cu mult mai grave, aici exista deja o sentinta a CCR clara ca cristalul, nu e nimic de interpretat, pe mine exact chestia asta ma scoate din minti, faptul ca pedeleprele vor sa incalce pe fata o hotarare a CCR.
Trimiteți un comentariu