10 mar. 2010

Tinta +30%

Pornind de la textul de pe blogul Transildania, pe care il voi posta in intregime mai jos, va invit la o dezbatere in sprijinul PNL. Transildania enunta sapte planuri pe care ar trebui sa mearga partidul, fara sa neglijeze niciunul, pentru a ajunge la tinta propusa, +30%.

"Congresul liberal a trecut. El a adus o clarificare necesara, o pozitionare doctrinara de principiu si o redefinire strategica si as zice reusita a echipei de conducere. Totusi liberalii au mai multe santiere deschise. Ce as face in locul lor ACUM:

1. Opozitie, opozitie, opozitie. In locul lor as refuza sa mai comentez “stirea zilei”, “barfa zilei”, congresul sau convulsiile din alte partide, arestarea primarului X, cercetarea penala a senatorului Y sau diversiunea zilei. As face treaba de opozitie, as prezenta critic masurile guvernului, lipsa lor, si as prezenta si explica propriile propuneri politice. As duce aceasta munca de opozitie in parlament, si as initia proiecte de legi, chiar in lipsa unei majoritati. Asa cum evidentia Lilick activitatea doamnei deputat Tusa. Doamna Tusa a initiat un proiect de lege foarte util, care a cazut la vot in Senat. Faptul ca a cazut la vot nu e de mirare, avand in vedere majoritatile, insa inititativa legislativa si proiectul depus raman o excelenta munitie electorala si o dovada a competentei.

2. Guvernul din umbra (asa cum au anuntat). Guvernul din umbra este un instrument de specializare sporita a competentei si comunicarii in domeniile care corespund ministerelor si de prezentare a alternativelor. Nu l-as concepe ca o masura de a acorda premii de consolare unor persoane din partid care nu se mai afla la conducere. In opinia mea, “ministrul din umbra” ar trebui sa fie in mod necesar parlamentar, pentru a putea prezenta pozitii in parlament si interpela ministrii, si ar trebui sa fie cel mai bun specialist in domeniu, chiar daca nu are notorietate. Si-ar putea alatura o mica echipa de 2-3 oameni, “secretari de stat din umbra”, din mediul academic, sau din filiale, care sa-l ajute.

3. Deschiderea catre noua societate civila si atragerea de noi membri. Inainte de congres au anuntat o deschidere catre noi categorii de simpatizanti, care pana acum, din diferite motive, au ramas pe margine. E necesara atragerea lor in partid, si deschistarea structurilor partidului pentru a incuraja acest lucru.

4. Institutul de Politici Liberale. PNL-ul este singurul mare partid care nu are inca un think-tank, un institut care sa sprijine activitatea partidului cu expertiza, studii, si care sa ofere un forum de dezbatere. Acest institut este absolut indispensabil. In alte tari toate partidele, pana si cele mai mici, au un asemenea institut.

5. Pozitionare strategica fata de reforma constitutionala si sistemul electoral. Chiar daca dezbaterea despre reforma constitutionala si sistemul este privita – si in parte si este – ca o diversiune populista de la teme importante, si un instrument de santaj politic, liberalii ar trebui sa-i acorde mai multa atentie. In primul rand pentru a nu lasa adversarii politici sa monopolizeze tema, si sa lanseze pe langa multe propuneri, in opinia mea gresite, si unele utile, cum s-a intamplat deja. In al doilea rand, Constitutia si sistemul electoral, fiind cele mai importante legi, ar trebui formulate proactiv de catre liberali, ofensiv – nu doar ca reactie la actiunile altora - ci expunand propria viziune strategica in acest domeniu. Liberalii ar trebui sa profite de orice ocazie sa prezinte publicului propunerile, si sa explice de ce le sustin, si de ce multe dintre propunerile adverse sunt construite pe false argumente. Sa treaca din defensiva in ofensiva.

6. Comunicarea in online. In opinia mea liberalii au nevoie de o prezenta sporita in online, care sa depaseasca stadiul actual. Cred ca ar fi bine-venit un site “neoficial”, care sa fie actualizat non-stop, si care, pe langa un flux de stiri si actualitati, sa contina o platforma neoficiala de dezbateri, de prezentare de opinii venite din partea membrilor de partid dar si din partea simpatizantilor, bloggerilor. Un fel de “blog of blogs”, care nu trebuie deloc sa contina doar pozitia oficiala a partidului.

7. Pregatirea alegerilor. Nu se stie cand vor avea loc alegeri, cel mai probabil in 2012, dar s-ar putea si mai devreme. Cert este ca liberalii trebuie sa fie pregatiti pentru orice varianta. Si atat in perspectiva alegerilor parlamentare cat si in cea a celor locale, si in contextul migratiei politice, trebuie de aceasta data sa trecaca la o selectie foarte atenta a candidatilor. Nu-si mai pot permite in randul lor inca o promotie de traseisti, mercenari si tradatori fara convingere, care nu-si tradeaza doar alegatorii care i-au votat in colegiu, ci inseala toti alegatorii la nivel national. Cred ca liberalii trebuie sa dea clasa selectand doar oameni cu dovedite convingeri si principii liberale, indiferent daca au sau nu au notorietate, dar care nu si-ar trada partidul si electoratul pentru nimic in lume. Si care sunt dispusi sa construiasca ceva pe termen lung. Nu in ultimul rind, as sugera liberalilor sa nu mai neglijeze diaspora, si sa se organizeze si acolo."


Asadar opozitie in adevaratul sens al cuvantului, un "Guvern din umbra" care sa lucreze efectiv si pe care sa-l putem promova, deschidere catre simpatizanti, Un Institut de Politici Liberale ( ideal - cu un departament condus de Marius Oprea), pozitionare fata de reforma, comunicare, comunicare si iar comunicare (cu un accent pus pe online) si pregatirea alegerilor.

36 de comentarii:

Deceneu spunea...

Teoretic pentru un partid din opozitie potentialul de 30% este modest.

Ideile de mai sus sunt bune, multe le-am sustinut si eu.

Practic incep sa am dubii ca PNL-ul va urca de la 20%, pentru ca ideile conducerii, par desprinse din alta filozofie. Comunicarea pare sa fie unidirectionala, de sus in jos.

Am impresia ca se incearca un mariaj cu PC considerand ca logistica media este esentiala, desi realitatea contrazice evident ideea. PC-ul cu toate televiziunile nu a reusit sa creasca pe ste 3%.
Daca nu ai ce transmite degeaba ai canale de comunicare.

Vad ca Mihai se gudura pe langa "mogul" laudandu-i calitatile intelectuale.
Probabil datoriile de care se intreba Catarama la congres, sunt catre Antene si "sponsorul" e Voiculescu.
Cu asa parteneri si cu asemena strategii, "garantat 100%" ca PNL-ul rateaza tinta.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

De acord cu tine si stiu ca ai sustinut si tu multe idei. Nu cred ca Mihai se gudura. A primit o leapsa...
Dar ai dreptate cu televiziunea.

Anonim spunea...

pai sa nu uitam ca liberalii nu au nici un organ de presa; e totusi dificil sa depinzi de bunavointa a unora sau altora. ar fi cazul sa se stringa niste banuti si sa se puna pe roate o televiziune si un portal de stiri. nu vom explica de ce ar fi nevoie ca de aer de asa ceva, sdubliniem doar ca pina la alegeri, cu o echipa de calitate (platiti, nu din aia care sa lucreze din dragoste de patrie), s-ar putea construi mai usor o imagine favorabila partidului. sigur, si prezenta online e buna, insa nu ajunge decit la oamenii oarecum convinsi deja de linia liberala.

Anonim spunea...

http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/deputatul-calian-s-a-vrajit-cu-tarfele-in-hotelul-tarii-75479/

Liviu Jicman spunea...

Pentru punctul 4, instrumentul exista deja, ba chiar are o traditie de mai bine de 10 ani, respectiv Institutul de Studii Liberale. Trebuie doar vointa in revitalizarea si organizarea activitatii lui, ceva finantare si un responsabil / responsabili care sa se ocupe de asta.

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Ghilotina, ar fi cazul. :)

@Anonim,

Multam. :))

@Liviu

Da, dar degeaba exista daca de 10 ani nu a facut nimic. Asa e, trebuie revitalizat.

Hendrix spunea...

N-am cum sa nu fiu de acord cu ideile puse in discutie de @Transildania. Au toate importanta lor, mai mare sau mai mica, dar eu m-as axa pe esential, adica puctul 1:,,opozitie, opozitie, opozitie''! Fara o opozitie politica dura, activa, care sa arate greselile guvernului portocaliu, care sa prezinte solutii liberale nu se poate vorbi de crestere in sondaje.
Un lucru esential, neamintit de @Transildania, mi se pare a fi aspectul doctrinar. PNL trebuie sa sublinieze permanent faptul ca este singurul partid de dreapta, sa demonstreze ca pedeleprele n-au nicio legatura cu dreapta. De ce? Dreapta este bazinul electoral al liberalilor, capusat deocamdata de pedelepre, care se pretind a fi de dreapta. Trebuie recastigati oamenii care inca mai cred ca votand cu ba-secu au votat impotriva ,,comunistilor'', care au votat falsa dreapta.
Nu in ultimul rand PNL are un potential enorm de crestere in Ardeal. Strategia PNL trebuie sa includa o politica activa aici, pentru a recastiga forta avuta pana in 2004. Ardelenii n-au fost niciodata de stanga. Ei trebuie doar sa inteleaga ca ba-secu si slugile sale sunt doar niste populisti, demagogi. Indivizi care se declara de ,,dreapta'' intrucat tin trandafirul socialist in mana dreapta, nu?

Unknown spunea...

Toate propunerile s`nt extrem de judicioase, merită o discuție de substanță.Poate ar trebui să le discutăm pe rînd - ziua și tema, de exemplu. Nu cred că e vorba de comunicare exclusiv (sau prioritar) de sus în jos, dar trebuie să înțelegem că logica de partid e prin ea însăși destul de refractară la dialogul cu simpatizanții dinafară. Nu ne place, dar e un fapt acela că o persoană care a investit timp, idei, resurse, în activitatea militantă se întreabă "dar voi unde erați cînd eu lipeam afișe?"

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sigur, OPOZITIE. Liberalii pot invata sa devina parlamentari excelenti. Si pentru asta cred ca ar fi bine sa studiem mai mult munca parlamentara de opozitie facuta si in partide din tari din UE. Si nu numai. O sa caut impreuna cu @Transildania astfel de exemple.

Da, aspectul doctrinar nu trebuie neglijat. PNL este singurul partid de dreapta care se opune politicii autoritare si totalitare a lui Traian Basescu si PD-L. Trebuie sa critice dur politizarea excesiva. In momentul asta, asa cum observa cineva pe un blog, pana si copiii de gradinita sunt pro sau anti Basescu. Si asta e foarte periculos.

Doamna @Zoe

Cu atat mai mult e necesar un "blog of blogs" cum zice Transildania, ca o platforma de discutii pe aceste teme. Un site care sa aiba si un forum (asa cum isi doreste si Deceneu) si bloguri, dar care sa aiba si stiri actualizate permanent.
Militantii de partid trebuie sa inteleaga ca sustinatorii activi nu vor sa le ia locul, ci doar sa ii ajute, si ca poate nu lipesc afise, dar duc aceeasi munca in strada, printre vecini, amici, colegi, cunostintele lor pentru a convinge dpdv politic.

Deceneu spunea...

@Dna Zoe - o comunicare in ambele sensuri presupune un minim de explicatii la criticile sau nedumeririle formulate in mass-media sau printre simpatizanti.

Sunt de acord ca decizile se iau de membrii si de conducerea PNL, dar o comunicare cu simpatizantii este in interesul conducerii si absolut necesara pentru un partid ce se pretinde democrat si liberal.
Daca nu convinge pe simpatizanti cum o sa convinga electoratul indiferent?
Simpatizantii pot fi agenti electorali voluntari fara pretentii la posturi in partid, daca ei sunt convinsi de calitatea actiunilor.
Daca au dubii stau in expectativa.

codeus spunea...

parerea mea ca singura varianta posibila pentru PNL e sa mearga pe calea competentelor si a personalitatiilor. daca o sa-si mentina linia asta chiar cu "pierderea"unor asa zisi sustinatorii are toate sansele sa creasca in sondaje. lumea s-a saturat pana in varful capului de clientela politica si de oameni care nu au facut si nu fac nimic pentru tara ,doar pentru ei. cred ca mai mult ca niciodata se simte nevoia mai ales in randul electoratului de a vedea altceva decat "baroni locali" si alte "personalitati" din "flora" locala

dan spunea...

" Nu se stie cand vor avea loc alegeri, cel mai probabil in 2012, dar s-ar putea si mai devreme"

SAU NICIODATA!

Mitruţ Ianoş spunea...

exista INSTITUTUL DE STUDII LIBERALE

Anonim spunea...

Legat de punctul 4 "Institutul de Politici Liberale".

A existat in perioada 1998-2003. L-a ingropat Stolojan. A spus ca ONG-urile nu fac decat sa cheltuie bani.

Stiu pentru ca am "functionat" acolo de la inceput pana la sfarsit.

De atunci si pana acum nu s-a mai miscat mare lucru. Incercari da. Dar foarte modeste.

Exista ILI - Insititutul pentru Libera Initiativa si Fundatia Horia Rusu. La Horia Rusu, finantarea vine dinspre Patriciu. La ILI nu mai sunt sigur.

Dar se lucreaza la idee...

O sa fie daca se gasesc si $$$

Lilick Auftakt spunea...

@Codeus

Da, e foarte corect.

@Dan

Ei, nu.. :)

@Mitrut Ianos

Doar cu numele.

@Atitudini

Merci mult. Uite ca tu stii mai bine ce s-a intamplat cu Institutul. :)

lucian burjuiul spunea...

Ma opresc doar la punctul 7. Pai ce-i impiedica pe liberali sa lucreze la un proiect de lege impotriva traseismului? O lege simpla (oare exista asa ceva?):
1. intri cu partidul, iesi cu partidul
2. iesi din partid, automat iesi din parlament si partidul desemneaza un altul
3. intri independent, iesi independent si in cazul in care te alipesti unui partid vezi punctele 1 si 2

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Nu ma pricep prea bine dar, din cate stiu, Constitutia prevede ca mandatul imperativ este nul. Ceea ce inseamna ca nimeni, nici macar partidul, nu poate sa confiste, sub nicio forma, vointa parlamentarului. Din cauza asta banuiesc ca nu se poate adopta nicio lege prin care parlamentarii sa poata fi revocati, daca isi schimba pe parcurs optiunea, votul.
Dar iti spun, nu ma pricep prea bine si pe subiectul asta trebuie sa-si dea cu parerea specialisti.

Hendrix spunea...

Daca se pastreaza ritmul racolarii parlamentarilor tradatori liberali si pesedisti, Basescu va controla in curand doua treimi din parlament, exact cat i-ar trebui pentru a trece legi organice si a modifica si Constitutia.

Democratiile se consolideaza in timp, printr-o practica politica reglementata, pana cand respectarea cadrului democratic formal intra sange, ca sa zic asa.
In Romania, cadrul democratic a ramas doar o forma fara fond. Stalpii de rezistenta ai democratiei noastre sunt mancati de un acid foarte puternic. Numele lui a fost dat de propagandistul cotoi: basescianism.
@lucian burjui Si eu cred ca @Lilick are dreptate! Nu se poate da o lege cae sa prevada ceeea ce spui tu.
Exista o astfel de lege pentru primari. Exista insa si o lege pentru consilierii primarului, alesi si ei? NU! Ei bine, daca facem o paralela, parlamentarii sunt si niste consilieri de diferite culori politice care impreuna hotarasc legi, respectiv HCL-uri.
In alte tari poate ca au loc astfel de transferuri, dar nu la scara larga ca la noi. Racolarile se fac doar asupra celor santajabili sau a celor amatori de ,,afaceri''. Iar ba-seu STIE ca va pescui usor in apele inca tulburi ale politicii romanesti.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, @Lucian

Problema e ca Basescu, si nu neaparat el cat "gandacii" lui (Avramescu, Lazaroiu, Preda, Voinescu, Tismaneanu) nu se ocupa decat sa caute metode exceptionale prin care sa poata asigura PD-L o supermajoritatea si sa pune gheara pe tot ce misca in tara asta. Oamenii astia, sigur, sunt terminati. Pentru ca aceasta situatie, la un moment dat, va exploda.

lucian burjuiul spunea...

Lilick & Hendrix
"Nu se poate" nu e un argument. Se doreste schimbarea? Sau e acceptata starea de fapt - un parlamentar face ce vrea muschiu' lui. Pai un parlamentar n-a ajuns acolo c-a vrut Dumnezeu...
Daca vrem o schimbare in tara trebuie sa incepem de undeva iar asta e un punct nevralgic. Daca nu se poate schimba asta, inseamna ca nimic nu se poate si nu se va schimba, pentru ca in orice moment vointa politica a unui partid si a cetatenilor care stau in spate poate fi zadarnicita de un individ, repet un singur individ care n-are coloana vertebrala. Nu vad de ce Parlamentul (in bloc) n-ar vota ceva dorit de cetatenii acestei tari? La fel, nu vad de ce PNL-ul nu ar lucra la schimbarea asta ... Eu m-as simti mai bine stiind ca Parlamentarul Gica n-are cum sa joace bambilici in Parlament.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

"Nu vad de ce Parlamentul (in bloc) n-ar vota ceva dorit de cetatenii acestei tari?"

Crezi ca ar fi bine ca parlamentarii sa fie obligati in bloc sa voteze ce a cerut "poporul" la ultimul referendum? Eu cred totusi ca nu trebuie renuntat la nulitatea mandatului imperativ. E vorba de democratie. (SI) din acest punct de vedere Constitutia e cat se poate de democratica. Nu vad alta solutie decat o selectie riguroasa in cadrul partidului.

Diana Tuşa spunea...

multumesc mult Lilick
apropo de proiecte iniţiate.. văd astăzi că Boc tocmai mi-a furat ideea
http://dianatusa.ro/?p=1629

Anonim spunea...

Huo, Academia Romana!

Bancul Zilei

Traian Băsescu a devenit academician.

Vezi articol complet: http://www.antena3.ro/stiri/cultura/traian-basescu-a-devenit-academician-seful-statului-este-coleg-cu-ips-teodosie-si-ion-cristoiu_94334.html

Pana unde poate merge pupincurismul la romani? Cred ca nici Teoria Relativitatii nu poate da raspuns la aceasta intrebare. Dupa neamul Ceausescu, hop si clanul Basescu! Pe cand aceleasi titluri lui EBA si Elenei ot Plescoa?
Daca si academicienii patriei s-au manelizat de buna voie si nesiliti de nimeni, apai chiar ca suntem un popor de tot cacatul si ca patapievici ne-a intuit si descris la fix cand ne-a asimilat patibularilor, motiv pentru care esti ca si iertat horica!
Cel putin cu ceasca ati avut o scuza, stimati ‘telectuali ai neamului, cu aceasta noua blasfemie, ce dracu’ ne mai puteti spune???!!!!
Vorba noului vostru “colega”:
Rusine sa va fie, academicienilor!

Intrebarea Zilei: Stau si ma intreb ca idiotu’ traitor in Romania lu’ Traianu Academicianu’, printre atatea nume sonore definind minti si fapte meritorii, chiar nu se gaseste si o vertebrata care sa-si dea demisia in semn de protest fata de o asemenea magarie?

Lilick Auftakt spunea...

@Diana

Ha, eram sigura. Am si eu cateva exemple de idei ce v-au fost furate de portocalii. Poate o sa postez. :)

Anonim spunea...

@Lilick
Tocmai ca e vorba de democratie. Ca parlamentar are dreptul sa voteze cum il taie capul. Eu nu-i neg acest drept. Dar odata plecat din partid se schimba calimera.
Cand am scris in bloc nu m-am referit la obligativitate. Eu n-am asteptari democratice de la PDL sau de la PSD sau de la UDMR. In schimb am asteptari de la PNL. Daca nici PNL-ul nu face demersul asta atunci nu mai am asteptari de nicaieri si sunt ferm convins ca nu se va schimba nimic in tara in urmatorii 20 de ani. Circumstantele neprevazute sunt intotdeauna exceptate cum se precizeaza in domeniul meu... unde sunt intotdeauna surprize dar macar regulile jocului sunt clar stabilite si acceptate.

lucian burjuiul spunea...

Lilick
La 17.02 Anonim = lucian burjuiul, daca exista vreo indoiala. Nu stiu de ce m-a lipsit de identitate... Internetul ti-e prieten numai tie :))

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Ei, nici n-am observat ca ti-ai pierdut identitatea. Citisem si stiam sigur ca e comentariul tau. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian

Ok, dar problema e ca trebuie umblat la Constitutie. Si nu stiu daca e in avantajul democratiei. Asta voiam sa zic.

Deceneu spunea...

Referitor la dreptul parlamentarului de a vota cum doreste, sunt de acord, dar si partidul trebuie sa aiba dreptul sa-i retraga mandatul.

Consider ca e ca in justitie unde fiecare judecator poate da orice sentinta si ca in fotbal unde fiecare arbitru poate lua orice decizie si rezultatul nu se mai schimba, dar daca decizia incalca legea sau regulamentul cariera respectivului trbuie sa aiba de suferit. Individul trebuie responsabilizat.

In cazul parlamentarilor sa voteze cum le dicteaza constinta, dar partidul sa aiba dreptul sa le retraga mandatul daca politica lui nu mai are nimic in comun cu a partidului.
Ideea asta este consecinta faptului ca eu consider ca reprezentantul electoratului in parlament este partidul si parlamentarul este reprezentantul partidului.

Un parlamentar este reprezentantul electoratului cand candideaza independent si atunci nu are cine sa-i retraga mandatul, eventual daca se face un referendum.

Partidul mai are si posibilitatea sa ceara candidatilor o demisie nedatata anterior inscrierii lor pe lista de candidati.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Ma gandesc ca pe acel site liberal dorit, ar trebui sa avem si o sectiune de "interpelari". Noi, sustinatorii. La care cel putin un liberal sa isi ia angajamentul ca va raspunde. Pentru ca, vezi si tu, noi poate propunem ceva pe blogurile noastre, dar nu ni se raspunde mereu. Sau nu direct.. sau mai tarziu. Ar fi mai simplu. Dezbatem, dezbatem, dar trebuie sa avem si raspunsuri mai rapide de la liberali.

Diana Tuşa spunea...

@Lilick
problema e ca, dupa ce au picat-o in Senat pe motiv ca "Guvernul nu susţine această iniţiativă legislativă", au preluat-o acum şi au bagat-o într-o comisie. ne vor anunţa ei când se va fi materializa...

transildania spunea...

@lucian burjuiul

1.In momentul de fata liberalii au undeva la 15% in parlament. Pentru a modifica o lege organica este nevoie de 51%. Nici impreuna cu PSD-ul liberalii nu pot modifica acum nici o lege.

2.Pentru a modifica neconstitutionalitatea mandatului imperativ este nevoie de 2/3 plus referendum. aproape imposibil.

3. Neconstitutionalitatea mandatului imperativ este o caracteristica a tuturor constitutiilor democratice. Este poate ultimul colac de salvare a democratiei fata de pericolul desfiinterii ei de jos sau de sus. Daca sa zicem o agitatie populista, sau un referendum ar recomanda desfiintarea parlamentului atunci parlamentarul datorita mandatului ne-imperativ nu poate fi obligat sa voteze desfiintarea democratiei. Daca un presedinte sa zicem cu majoritate in parlament ar propune schimbarea constitutiei, desfiintarea parlamentului, legiferare prin decrete si ordonante, mandat prezidential de 10 ani si realegere nelimitata, atunci nimeni nu poate obliga parlamentarii sai sa voteze asa ceva.

4. Ce s-ar putea face ar fi o lege electorala in care un parlamentar care-si paraseste partidul sau e dat afara, sa-si piarda mandatul si sa se realeaga imediat daca mai poate. Insa, cum am mai spus, nici acest lucru nu ar rezolva problema, pentru ca tradatorii ar putea sta ascunsi, votand cu partidul lor, pentru a trada la votul cel mai important (investirea premierului, sau motiune de cenzura). atunci aceasta sanctiune nu ar mai schimba cu nimic efectele tradarii.
Si nici pentru aceasta modificare nu ar exista acum o majoritate.

Din toate aceste motive am spus ca principala solutie pe termen scurt impotriva tradarii este selectia candidatilor. trebuie promovati doar candidati care sunt liberali din convingere si care nu si-ar trada alegatorii nici pentru un milion de euro.

Pe larg am scris aici:
http://transildania.wordpress.com/2010/02/17/cum-poate-fi-stopata-migratia-politica/

Lilick Auftakt spunea...

Pai ce sa mai zic, @Diana? Tu continua sa faci opozitie, asa, vizibil, in Parlament si pe toate canalele media pe care poti, eficient, si lumea va observa ca esti un bun parlamentar. Uite ca nu stiam ca ti-au preluat ideea daca nu spuneai...

lucian burjuiul spunea...

@ transildania
multam de explicatii.
1. chiar si cu 15 % se poate initia discutia. si probabil poate fi ridicata pe tapet de mai multe ori. trebuie pornit de undeva. in caz contrar asta poate fi subiect de referendum. mie nu-mi convine sa-l aleg pe x in urma promisiunilor lui, bla, bla si apoi el sa zburde dintr-un partid in altul ca o maimuta in jungla
2. faptul ca puterea nu va vota - e un punct castigat. un punct foarte important
3. poate vota cum vrea el. n-am contestat asta.
4. selectia candidatilor oricum se face. sustin in continuare ce-am scris: vrei sa schimbi partidul pe durata mandatului? atunci iti dai demisia din Parlament daca ai fost ales pe liste de partid.Locul lasat liber prin demisie e la dispozitia partidului. Iar noul partid trebuie sa dea pe altul afara sa-ti faca tie loc... inapoi in Parlament.

Deceneu spunea...

@Lilick - categoric daca nu exista un feed-back lumea renunta sa vorbeasca la "pereti".
Am cunoscut un asemenea fenomen pe un forum de partid.

PS PSD-ul si-a stabilit pozitia oficiala. Vezi pe sit-ul Realitatea.

transildania spunea...

@lucian burjuiul
sunt de acord cu tine, numai ca demisia de onoare este un concept care nu se intalneste prea des in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Sunt de acord ca o initiativa legislativa trebuie facuta in acest sens, asa cum spuneam si la punctul 1 in postare, chiar daca nu are sorti de izbanda.