19 mar. 2010

Vesti bune din UE. Popularii o iau la vale...


In recentele alegeri locale din Olanda, VVD si D66, cele doua partide liberale din grupul ALDE, au reusit o victorie frumoasa in fata popularilor crestin-democrati din CDA si ChristenUnie. Ma bucura mult victoria liberalilor olandezi, si sper ca acest curent sa cuprinda in curand toata Europa. Per total, popularii olandezi au obtinut un procent de 18.6 %, iar liberalii 23,6. Pentru comparatie, in 2006, partidele populare din Olanda au avut impreuna un procent de 20,7%, iar liberalii au avut in total 16,3 %. Deci o diferenta semnificativa !

Se pare ca si in Franta Sarko va pierde in turul doi cam tot, se apropie si No Sarkozy Day, si nici in Italia Berlusconi nu se simte deloc bine… :D

(In foto, premierul popular olandez Jan Peter Balkenende, supranumit si "Harry Peter" dupa Harry Potter. Cred ca nu o mai "duce" nici el prea mult... S-a rupt coalitia de guvernare si vor fi alegeri anticipate in iunie.)

29 de comentarii:

Micawber spunea...

Din pacate la noi e o cale extrem de lunga pana la o veste buna. De pilda, isi poate imagina cineva cu capul pe umeri alegeri anticipate mai ales acum, cu 'independentii' dependenti de PD?

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Frumos spus.. 'independentii' dependenti de PD. :))

Lilick Auftakt spunea...

Sau poate.. in-dePenDenti

Anonim spunea...

Poate fi un inceput, pentru liberalism sa intre pe axa centrala a politicii europene.
http://victorionescu.wordpress.com/2010/03/19/replici-celebre-din-filmul-de-aseara/

Dan Stoica spunea...

Cand a vorbit prima oara Crin (intr-un interviu in "Revista 22", inainte de momentul cand Dinu a schimbat lideru') ca (citez aproximativ, nu cred ca merata sa caut citatul exact) destinul istoric al PNL ( :D ) este sa aduca PDL la 3% ca acestia sa devina "vehiculul" cu care PNL va intra in PPE (sa ii "fuzioneze", care va sa zica, ca sa il citez tot pe stimabil) am zambit. Cand a persistat in idei in tot intervalul 2009-2010 am inceput sa rad. Acum am cazut pe ganduri: daca a hotarat sa doboare (doar pentru a fi mai sigur) tot "blocul" PPE si in felul acesta cade si PDL-ul? Vai de Barroso, Buzek, Potering & co. Au incurcat-o...
Oricum nu cred ca are legatura rezultate unor alegeri locale din Olanda cu PPE in ansamblu; poate cu situatia specifica din Olanda, cu criza, cu alternanta la putere a diferitelor curente, etc... Ar fi interesant cum se comporta liberalii germani la guvernare si cum sunt ei perceputi de alegatori, cum mai stau in optiunile la vot, cum Guido este vazut mai mult ca un negutator...
Scuze daca am fost prea malitios; nu m-am putut abtine :)

Lilick Auftakt spunea...

@Merci, @Victor.

@Dane, am scris eu ceva de Crin? Sau, si mai si: a scris mai sus Crin? OK! Deci nu! Eu chiar urmaresc ce se intampla cu liberalii in UE, dar si cu popularii. In afara de asta, vorbesc cu persoane din afara Romaniei care fac analize serioase din punctul asta de vedere. De Germania ce sa iti zic... Parca asa, ca sa faca in ciuda unor tampiti ca Sever Voinescu si sa contrazica tezele lor, partidele mici devin din ce in ce mai mari si partidele mari incep sa scada. Daca te intereseaza subiectul, poate o sa iti dau niste analize.

Shadow spunea...

@Lilick

Liberalii din UE nu vor fi niciodata "vioara I" :-). Nu se prea regasesc in modelul de "economie sociala" la care refera atat popularii cat si socialistii fiecare intelegand normal ce ii convine.

In UE viitoarea "vioara I" va fi un melanj de socialisti si verzi nu liberalii.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Probabil ca asa va fi. Dar popularii incep sa se ofileasca. :)

Anonim spunea...

Daca liberalii si-ar apropia mesajul "verde", dintr-o perspectiva a beneficiului pe termen lung pentru om, ar mai castiga cateva puncte.

In Romania, pe tema asta, liberalii nu au avut niciodata un mesaj care sa treaca de nivelul de soapta.

Ar putea fi momentul...

Pe de alta parte, schimbarile la nivel european au si un efect pervers. Cresc importanta tarilor unde popularii inca stau bine.

radu spunea...

Vestea buna e ofilirea popularilor. Dar eu cred ca liberalii ar trebui sa gandeasca strategic, ca la sah, cu mai multe mutari inainte. Apropo de ce spune @shadow, si ii dau dreptate aici, trebuie gandita o strategie legata de identitatea politica a liberalilor in relatie cu socialistii si verzii, nu cu popularii.
Eu cred ca identitatea de dreapta a liberalilor e buna ca strategie de imagine acum, dar in realitate liberalismul european (ca si cel romanescu) are o identitate de centru, intre dreapta popular-conservatoare si stanga socialista sau ecologista.
Problema e ca in Romania PDL, ex-FSN, ex-Internationala Socialista, refuza sa adopte identitatea populara in denumire numai pt. a canibaliza PNL-ul. Numai ca PNL-ul va rezista nu ca partid "de dreapta", pentru ca asta inseamna la noi mesaj anticomunist si ntipesedist dur, ci prin identitatea sa reala, de centru.

Anonim spunea...

am pus un comentariu in care spuneam ca liberalismul este o ideologie degenerata. Nu m-am legat de persoane din PNL. De ce nu mi-l postati? Cenzurati opiniile? Sau decat lingaii au acces aici?

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, agramatii nu au ce cauta aici.

Radu Portocala spunea...

La alegerile regionale din Franta, partidul lui Sarkozy pierde, intr-adevar, teren - dar in favoarea stingii! Ceea ce nu poate fi chiar un motiv de bucurie. (De altfel, regionalele nu sint un bun test politic, ele reflectind probleme ale administratiei locale si, oricum, socialistii detineau aproape toate regiunile.)
La nivel european, ceea ce pierde PPE va fi recuperat tot de stinga, nu de liberali.
Nu trebuie, pe de alta parte, sa ne insele slabele rezultate electorale ale unor formatiuni politice. In Franta, de pilda, trotkistii nu au nici un deputat, dar, in schimb, sindicatul pe care il controleaza e majoritar in serviciile postale si caile de fier. Asta reprezinta o putere colosala, mult mai mare dcit daca ar fi avut chiar 10 deputati.

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Portocala,

Da, probabil asa e. Insa mie popularii mi se par foarte periculosi. Sunt prea populisti si nu-i mai suport. Pe de alta parte, ma bucur cand vad ca scad partide considerate mari, si cresc partide considerate pana acum mici, prin toata Europa. Asta le va da peste cap portocaliilor nostri teoria cu bipolaritatea politica. Deja exemplele pe care le dau ei au devenit false exemple. De exemplu in Olanda D66 a crescut de la 2,7 la 8,1. Si mai sunt astfel de exemple si prin alte tari.

william spunea...

@dan stoica pedelicul malitios
Musiu, vezi sa nu aluneci pe coji de portocale si sa patesti vreun pocinog la neuron, nu de alta dar o sa ratezi spectacolul prabusirii sandramalei portocalii, cu tot cu manelistul securist...un moment de tragedie greaca pentru tine, je te assure'.... si avand in vedere ca durerea inobileaza, ratezi sansa de a ajunge si tu vreun baron sau boiernas de tzara... zau asa..
tu chiar n-ai auzit niciodata ca 'ce e val ca valul trece'? stiu ca orice dictator se viseaza etern, insa desartaciunea desartaciunilor il ajunge, mai devreme sau mai tarziu...nici zeul vostru (fals) n-o sa scape, capisco?
asa ca tine aproape si ai grija de neuron,viitorule baron!

Dan Stoica spunea...

@Vasile clarvazatorul
Domnule, citindu-va replica minunat de spirituala (se vede de la primele cuvinte ca sunteti o persoana educata) primul lucru care imi vine in minte este este o replica a unui flacau care vindea cartofi in Militari: "ce vrei, sefu'?". Cu el impartiti acea misterioasa si binecuvantata capacitate de a sti totul despre o persoana pe care tocmai ai vazut-o (vanzatorul) sau ale carui cuvinte sarmane tocmai le-ai citit (tu posesorule de pana maiastra). Atat tu cat si omologul tau stiu ca sunt sef (la departamentul IT al unei firme), ca am un singur neuron (aici ai sbarcit-o cu vreo suta de milarde; sunt, insa, sigur ca in spatele cuvintelor tale se ascunde ceva; splendid!) incat sunt capabil sa alunec si pe coji de portocale (cojile de banane sunt rezervate inteligentilor ca tine!) si doresc sa ajung sa administrez reteaua de la CJ (iar aici am ghinion, presedinte la CJ este un aliat al tau de la PSD). Te intereseaza adresa fratelui clarvazator? sau va gasiti voi singuri (datorita capacitatilor psi, desigur) ca sa mai vedeti ce mai aveti in comun...
Cu respect :D

Shadow spunea...

@Dan Stoica

Nu erai tu cel care lucra in invatamant prin UE? cand aveai un "link" la nume parca asta am citit, poate ma insel.

daca nu ma insel poate ne dai si noua o parere, opinie personala despre suprema lege a invatamantului funeriana. Nu de alta dar incep sa cred ca "abramburica" si adomnitei au fost accidente pozitive la carma ministerului.

PS. Poate imi dai si mie un link cu dorinta amarnica a lui crin de a intra in PPE. Ca sa rad si eu nu de alta dar asa o "dreapta" am vazut la baroso si pottering de m-am stricat de ras.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow

Exact. Fostul comunist maoist e de dreapta, mai ceva ca Basescu. :)))))

Shadow spunea...

@atitudini

Liberalii nu pot sa-si apropie nici "economia sociala de piata" (au mari pb cu plasarea lor fata de asa un "concept") cum nu pot sa-si apropie nici doctrina "verde". De ce ? Pt ca amandoua pedaleaza pe "intarirea statului", cresterea rolului statului, reglementarea cat mai stricta, etc.

Uniunea s-a creat pe acest concept de "economie sociala" de piata inteles oarecum diferit de populari si de socialisti si in care liberalii nu au cum sa se regaseasca decat daca isi modifica doctrina. Europa a fost creata pt un balans stanga - stanga care sa semene cu stanga dreapta. Socialistii fiind mai de stanga decat popularii care insa numai de "dreapta" nu sunt.

william spunea...

@dan stoica
domnule, va cred cand spuneti ca sunteti sef IT la nu stiu ce firma, ceea ce pe mine ma lasa rece (imi pare rau ca va dezamagesc, dar nu am cazut de pe scaun mut de admiratie la aflarea acestei vesti)...
observ si ca sunteti o persoana dotata cu capacitate de intelegere (ati inteles ca, intr-adevar, eu il vad pe un pedelist in stare sa cada si calcand pe coji de portocala, nu numai de banana, ca noi, restul muritorilor), fapt care, recunosc, ma uimeste... e un eveniment atat de rar incat merita sa ne oprim o clipa din rotirea noastra fara sens prin Univers si sa reflectam la acest miracol... aliatul meu de la consiliul judetean? aici va inselati putin.... eu nu am aliati fesenisti...cat despre cazul retelei CJ invocat, sunt in asentiment cu dv...si eu consider revoltator faptul ca nu ii e data in administrare firmei la care lucrati... cei ce pot aluneca pe coji de portocala au dreptul (divin) de a administra toate retele IT din tara, cata nerusinare din partea acelui pesedist sa va nege acest drept!
Ps: fiindca mi-ati devenit simpatic, va asigur ca voi face tot posibilul sa va procur un bilet la loja cand va rula "Prabusirea casei Usher", care sunt convins ca o sa va placa, cel putin la fel de mult cat imi place mie "Masca Mortii portocalii" :)

Anonim spunea...

@Shadow
http://www.revista22.ro/crin-antonescu-pre351edintele-pnl-miza-confrunt259rii-cu-pd-l-salvarea-5903.html

Dan Stoica spunea...

@Vasile
Nu am mai fost asa de umilit decat de Hendrix (cel de la care a imprumutat numele chitaristul), care vorbea despre "mintuta" mea sarmana! Cum nu folositi diminutivele voit ofensatoare banuiesc ca ati absolvit vreo doua clase in plus fata de el (cam putin, dar asta este doar parerea mea).
In ce priveste generoasa dumneavostra oferta, va multumesc si insist sa va intorc serviciul: de cate ori veti auzi "Nevermore" sa stiti ca eu sunt; si o voi spune de cate ori este nevoie pentru a obtine efectul dorit!

william spunea...

@dan stoica
credeti-ma ca nu am avut nici o intentie sa va umilesc...e destul de umilitor pentru dv. faptul ca sunteti 'worshiper" al unui individ care citeste "Levantul" de 4 ani si tot nu se recunoaste in personajul "piratul Iaurta Chiorul"...va las sa va purtati crucea ...sau ancora, de gustibus non est disputandum...
in legatura cu croncanitul monoton pe care doriti sa-l practicati aici sau altundeva, va previn ca am angajat deja pe cineva care sa va mai taie din aripi in caz ca incercati (primul din stanga):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vr%C4%83jitorul_din_Oz_%28film_din_1939%29

Petrini spunea...

@Lilick

Despre ascensiunea sau declinul diverselor partide imi pasa foarte putin, dar observ din nou obsesia ta fata de ideea de bipolarism politic. Am mai zis-o de vreo 2 ori pe acest blog, dar te-ai facut ca ploua. Acum ma simt nevoit sa iti pun si un link:

http://www.gandul.info/politica/antonescu-vrea-sa-desfiinteze-politic-pd-l-ori-noi-ori-ei-5500893

Bipolarismul politic este o idee draga inclusiv lui Crin Antonescu. La acest capitol, intre Antonescu si Stoica (cel numit "javra" de catre tine tocmai pentru preferinta sa pentru bipolarism) este un acord de principiu, deosebirea fiind doar in care partide ar trebui sa ramana in joc. Apropo, la consultarile pentru schimbarea constitutiei PNL-ul lui Antonescu s-a pronuntat pentru presedinte ales prin vot direct, nu numit de parlament (fiindca s-a tipat pe-aici si despre "superioritatea" sistemului parlamentar).

Mai observ si altceva: o atitudine de genul "oricine, doar sa nu fie Basescu", extinsa la nivel de EU. Cum comentezi recentele dezvaluiri in cazul Voicu, cel care foarte probabil ar fi fost ministru de interne in guvernul Johannis, daca Geoana era ales presedinte. Era mai bine asa?

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini

Nu de dragul bipolarismului PD-L ar trebui sa dispara. Nicidecum. Ci pentru ca e un partid-stat cu tendinte totalitare. Din acest punct de vedere imi doream si disparitia PSD in 2004. La fel ca alti liberali.

Insinuarea ca acest Voicu ar fi fost in guvernul Johannis e mizerabila. Stii clar ca Antonescu a spus ca Johannis isi va alege singur ministrii. Iar Johannis a confirmat. Crezi ca Johannnis l-ar fi ales pe Voicu si ca Antonescu ar fi fost de acord sa gireze un guvern cu un individ ca el? Hahaha! Ma faci sa rad cu naivitatile astea... Nu te mai lasa manipulat de portocalii, ca nu cred ca esti atat de fraier.

Petrini spunea...

@Lilick

De ce ar trebui sau nu sa dispara acum PDL (sau mai demult PSD) nu este subiectul discutiei. Antonescu spune foarte clar in acel interviu: in Romania trebuie sa fie doua partide mari. Nu spune "trebuie sa fie 3 partide mari, dar fara PDL". Oricum, raspunsul tau subliniaza inca o data ca nu bipolarismul iti displace tie, ci numele partidelor care ar avea cele mai mari sanse sa ramana in joc.

"Stii clar ca Antonescu a spus ca Johannis isi va alege singur ministrii."

Stiu clar ce a spus Antonescu, doar ca Presedinte ar fi fost Geoana. Iar Geoana a fost sustinut mai ales de Vanghelie, in umbra caruia se manifesta acest Voicu. E amuzant sa imi spui ca sunt naiv, desi acest personaj a tras sfori chiar si cand partidul sau NU era la guvernare. Cine e naiv? Cel care crede ca oamenii ca Voicu ar fi avut mai multa putere sub Geoana presedinte, sau cel care crede ca ar fi avut mai putina, fiindca asa a zis Antonescu?

Lilick Auftakt spunea...

@petrini

Nu stiu daca ai observat, dar psd nu prea ma intereseaza. Nu face subiectul postarilor mele. Nu este decat o parte a fsn care momentan nu e la putere. Daca ar fi, si daca ar fi cazul, i-as critica. Pe mine insa ma intereseaza cine e la putere. Si momentan sunt niste jigodii abjecte, asa cum nu au reusit sa fie pana in 2004 nici macar pesedistii.

Draghi spunea...

Da, dar in Olanda castiga mai mult extrema dreapta, mai xenofoba si mai populista decat popularii.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

S-a incercat ceva dar fara succes.