3 mar. 2010

Tactica sacrificiului


Urmaream recent un documentar pe National Geographic despre batalia de la El Alamein. Strategia lui Montgomery a fost urmatoarea (aici harta bataliei): a deschis lupta printr-un atac de diversiune in Sud, iar in timp ce atragea acolo atentia si resursele nemtilor, a declansat atacul devastator in Nord. De fapt, asa se desfasoara razboaiele... Orice fel de razboaie, pe orice fel de fronturi. De la Alexandru Macedon si Napoleon Bonaparte la Al Doilea Razboi Mondial.

Ma uit insa la Antena 3 si la Realitatea si vad ca nimeni nu sesizeaza aceasta strategie de lupta, acum, la Basescu. Incepe sa sacrifice doi-trei dintre ai lui, dintre pioni, intr-o parte. Nimic important. Nu-si sacrifica Regina (pe Udrea), nu Turnurile (pe Blaga si Videanu), nu Nebunul (pe Berceanu), ci niste bieti pioni, aparent importanti, din teritoriu. Niste primari. Cel de la Rm. Valcea si Solomon de la Craiova.

In fapt indivizii sunt niste pioni din oastea de stransura. Daca Basescu n-ar fi fost presedinte, ambii erau azi primari PSD. Merge sa fie sacrificati. Paradoxal, dar PD-L nu va fi atins deloc de asemenea arestari, caci se va spune ca isi respecta programul. Iar despre Basescu se va zice, cum si spunea primarul de Rm. Valcea, ca presedintele n-ar interveni nici pentru fratele sau.

Mergand pe strategia de sacrificare a doi-trei pioni, el personal castiga enorm. Aceasta maimutareala de la Craiova ii serveste pentru a-si proteja piesele importante. In acelasi timp, da sah opozitiei, declansand atacul la functia (nu la persoana) sefului Senatului. Si observati cum tot PD-L-ul actioneaza la comanda, ca o adevarata armata. Urmariti toate declaratiile lor. Bun sahist Basescu. Sacrifica cei cativa pioni pentru o Regina (repet, nu va ganditi la omul Geoana, ci la scaunul lui).

Problema e ca televiziunile trateaza egal ambele subiecte, ca si cand ar avea aceeasi importanta, si nu realizeaza ca ceea ce se intampla la Craiova si ceea ce se intampla la Senat e din acelasi film, batalia importanta fiind pe Presedintia Senatului. Ce sa zic? O tactica de sah impecabila: sacrificiul pionilor si garda la regina. M-as mira sa nu-i reuseasca cu asa adversari slabi...

34 de comentarii:

Oxygen spunea...

"M-as mira sa nu-i reuseasca cu asa adversari slabi... " - propozitia asta e pe cat de trista pe atat de adevarata. :(

Lilick Auftakt spunea...

@Oxygen

...da! Si de data asta ma refer in primul rand la presa care a cazut (iar) in capcana.

Petru Avram spunea...

"Nu mai bagati politica in asta. Traian Basescu nu intervine nici pentru maica-sa. Fiti convinsi de acest lucru. Nu-l mai bagati in aceasta mizerie."

Sigur că în ţara asta plină de manelişti, aşa blazaţi cum sunt ei, unii or să creadă pe bune că "dom'le, Băsescu nu se bagă frate". Alţi manelişti sub blazonul lor de intelectuali făcuţi şi chiar contrafăcuţi vor zice "cum să se amestece Preşedintele [majuscula fiind evidentă chiar din pronunţie cum numai porele şi voineştii ştiu] în activitatea justiţiei?".

Asta ţine loc de mâncare numai pentru cei ce pun botul.

Lilick Auftakt spunea...

@Petru Avram

Pai normal. Nu-i vedem cum actioneaza la comanda si se refera la el de parca ar fi.. Regele? Ma refer la pedisti. Mi-e lene sa dau toate link-urile, dar sunt numeroase.

Dan Patrascu spunea...

Exact lucrul asta l-am remarcat si eu. Cand am scris azi materialul despre evenimentele din Senat am incheiat aratand ca ne mai arunca praf in ochi cu arestarea lui Solomon, si marinarul isi poate vedea linistit de treaba.

Lilick Auftakt spunea...

@Dan, o sa citesc. :)

eliad spunea...

Fireste, jocul se desfasoara pe doua planuri. Primul plan, ca in batalia de la El Alamain (si in cate batalii doriti voi), e o diversiune.

In diversiunile curente se sacrifica pionii (la El Alamain s-au sacrificat cei din Brigada Franceza), apoi urmeaza atacul la adevaratul obiectiv...

Mda, nimeni nu sesiseaza treaba... E jenant...

Stii, functia de presedinte al Senatului e a doua functie in stat... Nu sesizeaza nimeni cata diferenta e intre aceasta functie si Primaria Craiovei...?

Apropos, unde e Craiova? E importanta? Cine e acest Solomon? Ah, e mitocanul ala care il trimitea pe Dinescu in Bulgaria! Bun! E un rahat cu ochi! Eh, si?

Lilick Auftakt spunea...

@Eliad

Pai nu vezi ca se face si circ la Craiova? Cred ca special ca sa fie atrasi fraierii din presa spre subiect.

Micawber spunea...

Totusi, eu ceva nu pricep. Bine, sa admitem ca Basescu sacrifica niste piese mai mici pentru a-si proteja marii rechini.

Cu toata astea, pana si micii sacrificati mai stiu una, alta - uneori ei au fost folositi chiar de rechini pentru a le face treburile murdare. Cum se face ca niciodata acesti 'sacrificati' nu ciripesc? Adica sunt atat de devotati ca tac malc, sau de fapt li s-au dat asigurari ca totul e un circ si ca pana la urma nu vor pati nimic?

Mi se pare important sa raspundem la asemenea intrebari.

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Pana una alta ar trebui chiar sa pateasca ceva. Dar vad ca unul e facut cetatean de onoare, altul erou in pta publica. Gutau se pare ca iese pe 17 martie din puscarie. Solomon si el curand. Merita... zic. Plus banii. Muulti, muulti bani.

alexandru marin spunea...

Si cum sunt cativa la PSD gata sa sacrifice presedentia Senatului de dragul razbunarii pe Geoana, nu o sa fie foarte greu de realizat.

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Ah, stii cat ma enerveaza aia? Ar merita sa se faca praf psd-ul pt unii ca ei. Dar parca ii vad ca in ultima clipa vor cere ajutor disperat liberalilor.

Pe de alta parte, unelte ca Sever Voinescu incearca sa-i sensibilizeze pe liberali, sugerand ca s-ar putea ca scaunul de la Senat sa devina al lor. Sau ca era posibil, daca veneau alaturi de ei. Vai, mi-e greata.

Radu Rizescu spunea...

Ai inceput cu o eroare: Rommel ii conducea pe germani, Montgomery pe aliati. Deci nu Rommel i-a atras pe nemti in sud, ci Monty. In rest, ai dreptate...

Lilick Auftakt spunea...

@Radu

Hahaha! Da, scuze. Ma gandeam la nemti. :))

Lilick Auftakt spunea...

Gata, merci, am pus si harta!

alexandru marin spunea...

PSD-ul nu o sa mai fie niciodata unit. De la caderea lui Iliescu, nu au reusit nimic ca echipa. Sa ne aducem aminte cum au vrut sa demita guvernul Tariceanu 2, desi a fost instalat cu sustinerea lor si a rezistat tot cu ajutorul lor. Asta e doar unul din proiectele lor haotice care nu au dat rezultate.

Ponta nu are nimic in plus fata de Geoana care sa ii motiveze. Poate doar prospetime, care o sa se duca pana la alegerile locale. Asa ca nu vad PSD-ul prea bine pe viitor.

Anonim spunea...

noi zicem ca e doar un preludiu; probabil ca PD-L pregateste miscari mai grele. dar, oricum, e clar ca exista o mare problema cu opozitia care nu reactioneaza, ca despre presa e inutil sa povestim. a mai vazut cineva vreo investigatie de presa in ultima vreme?

Lilick Auftakt spunea...

@Alex

Daca pierd Senatu'/ Sunt de tot rahatu'.


@Ghilotina

Pai mai greu decat sa ia Senatu', acum, ce poate sa fie? Ca asta fac. Pentru alte miscari, alte strategii la fel de marsave.

Micawber spunea...

@ Lilick

Acu' sa gandim logic: a fost Geoana in stare sa piarda ditamai presedintia Romaniei, n-o sa fie el in stare sa piarda un fleac de presedintie a Senatului?

Omul e perdant profesionist :)

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Sa fim seriosi. Ce vina ar avea sa piarda aici? E dupa el?

Micawber spunea...

@ Lilick

Pai 'interes' nu stiu cat avea nici cand a pierdut presedintia. Cred ca daca in loc de 'Geoana' punem 'PSD' afirmatia devine ceva mai corecta - au astia un talent de a-si da cu stangu-n dreptu' de mai mare dragul. In mod obisnuit nu mi-ar displacea, dar acum prea s-a cocotat PD sus pe cuptior:)

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Asa zic si eu. Desi... au inceput sa ma enerveze si pesedistii, aproape la fel de mult ca portocaliii. Au doar scuza ca nu au incercat sa distruga PNL.

transildania spunea...

Foarte corecta obesrvatia ta. Nu stiu daca si-a sacrificat cativa pioni intentionat (s-ar putea), in orice caz e clar ca cei din media se arunca aiurea pe subiecte neimportante. Ca primarul de nustiunde e arestat nu e o stire de interes public la nivel national. Poate pentru cei din Craiova e de mare interes, in rest insa... Pana nu exista un verdict definitiv, o condamnare, si alegeri partiale, e oricum o non-stire! Cum a fost atunci cu arestarea lui Becali, multi metri de film, multe ore de vorbe goale deageaba. intre timp Ridzi, Udrea faceau in liniste licitatii pagaboase si cumparau stiri la tv.

Foarte corect ce spune @ghilotina, a vazut cineva investigatii in presa? Am vazut una in Romania Libera despre contractul pt Comarnic-Brasov in care s-au facut modificari de ultima ora in defavoarea statului. Deci va fi totul si mai scump, o gaura neagra de miliarde de Euro. Nu a vorbit nimeni de asta.

Din ce am inteles revocarea lui geoana nu are sanse, totusi e un subiect mult mai important. Si ar mai fi si altele. Exista in terminologia sahista un termen "pionul otravit". Este un pionul alb de pe b2 care e lasat neaparat. Daca regina neagra il ia se aventureaza prea departe aiurea doar pentru un castig de moment si in cele din urma albul castiga partida. Multi "jurnalisti" nu au ochi decat pentru pionii otraviti.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania

Din pacate cad prea des in astfel de capcane intinse.

Hendrix spunea...

Sunt de acord cu faptul ca afacerea solomon este doar CIRC programat de pedelepre, prin intermediul porc-urorilor de la DNA. ,,Proba'' pe care se bazeaza ei este o discutie telefonica intre penescu si mititelu. Din moment ce penescu este arestat de aproximativ 1 an(!!!!), este imposibil ca discutia sa fi avut loc de la arestarea lui incoace. Asadar ,,proba'' exista de cel putin 1 an! De ce-au tacut porc-urorii pana acum??? Simplu: acum li s-a ordonat sa faca balciul.
Solomon va scapa. Mai mult, va avea o aura de martir la iesirea sa din arest, dupa modelul lui fecali, din aprilie 2009. Doar ca solomon nu va striga teatral ,,Isus pe cruce, becali in arest'', prea ar fi la indigo, n'asa?
Nu cred ca lovitura de baza a lui ba-secu este geoana. Din cate stiu, exista o hotarare a Curtii Constitutionale prin care seful Senatului nu poate fi revocat decat de grupul politic care l-a sustinut, adica psd. Este si asta doar o DIVERSIUNE, in opinia mea.
Care este lovitura de baza a lui ba-secu? Arestarea unor oameni importanti din opozitia liberala sau pesedista, a unor oameni de afaceri apropiati acestora.
Presa face din plin jocul lui ba-secu, dand extrem de mult spatiu diversiunilor basesciene, inclusiv Irealitatea si Antena3. Nu e prima data cand constat ca pica in ,,diversiunile'' portocalii, dar acum parca este prea accentuat. Oare ma insel?

william spunea...

@transildania- strict tehnic despre pionul otravit:
Problema cu pionul otravit (b2) e ca nu intotdeuna regina neagra moare dupa ce il haleste..
Pionul otravit este o variatie a variantei Najdorf din Apararea siciliana, iar rezultatele acestui sacrificiu variaza in functie de mai multi factori (cel mai important dintre ei fiind cat de bine cunosc cei doi sahisti 'schemele' aferente pozitiei rezultate)...
Cateva rezultate din 'Varianta pionului otravit-partide recente (1-0 =albul castiga, 1/2-1/2 remiza, 0-1 castiga negrul):
Short -Kasparov(93) 0-1; Topalov-Ghelfand(98) 1/2-1/2;Radjabov-Anand(06) 1-0;Stelwaggen-Anand (09) 0-1
Deci, transildania, partida se joaca, sacrificiul nu e castigator intotdeuna, uneori este motivul infrangerii albului (portocaliului, trandafirului, marului, ancorei sau ce vrei tu )

Partea proasta este ca ba'secu nu respecta regulile (nice pe cele din sah), tu ii iei pionul iar el iti fura regina (cu mana adica, nu printr-o miscare legala la sah) in aplauzele liotei de intelectuali lobotomizati, care or sa umple presa cu 'Ce mare jucator e don ba'secu!'

Hendrix spunea...

@wiliam Mi-a placut mult faza cu ba-secu care ia pionul otravit si fura regina cu mana, fara a respecta regulile. Asa este, ai dreptate! Evident ca se vor gasi si o turma de ,,intelectuali lobotomizati'', cum bine le zici!
Intrebare: ar putea face ceea ce face ba-secu fara largul concurs al presei audio-vizuale? Nu stiu daca ai observat, dar TOATE circurile mediatice cu iz justitiar s-au petrecut in exclusivitate la televizor. Avem de-a face cu o justitie televizata de cea mai joasa calitate, in care sunt aruncate acuzatii nefondate, vinovatii sunt pusi la zid si declarati ,,penali'' doar in baza faptului ca au fost arestati in baza nu stiu carei interceptari telefonice sau inregistrari videoi fara nicio autorizatie, fara a putea fi folosite ulterior in justitie ca probe. Ce vreau eu sa spun? Tot circul mediatic n-ar avea nici un impact daca n-ar fi intens mediatizat de presa. Chiar si presa care urla intens antibasescian, precum A3! Ai vreo explicatie?

Teo Negura spunea...

Miza e mult mai mare decat aruncarea capului si asa tamp al lui Solomon poporului infometat: modificarea Constitutiei, indepartarea lui Geoana, toate se leaga si ne-ar putea duce cu gandul catre un scenariu pe care refuz sa mi-l imaginez, atat imi pare de abominabil: inca un viitor mandat Basescu.

Hendrix spunea...

@teo Nu neg faptul ca ba-secu n-ar mai vrea un nou mandat, in virtutea schimbarii Constitutiei. Atentie insa, nu orice schimbare constitutionala duce automat la posibilitatea interpretarii ca din acel moment ar mai avea dreptul la 2 mandate noi. Daca ar fi asa, s-ar schimba Constitutia din 10 in 10 ani, nu?
Pentru schimbarea Constitutiei este nevoie de o majoritate de doua treimi, ceea ce mi se pare imposibil sa stranga pedeleprele. Nu uita ca schimbarea Constitutiei trebuie mai apoi validata printr-un referendum, adica sa fie o rata de participare la vot de minimum 50%!!! Doar la ultimele alegeri prezidentiale, doar in turul doi!, s-a depasit acea limita de 50%. Crezi ca se va repeta referendumul initiat de nastase in 2003, cand umblau in draci dupa voturi cu urnele mobile pe la ,,batrani'' si supermarketuri?
Indepartarea lui geoana este IMPOSIBILA, iar pedeleprele stiu asta. Conform hotararii CC, el nu poate fi revocat decat de grupul sau parlamentar. Punct. Este si asta o DIVERSIUNE, crede-ma! O fumigena care sa ascunda adevaratele atacuri portocalii, de care aminteam in postarea mea anterioara. Sa ai o zi buna!

william spunea...

@hendrix: sigur ca ba'secu se foloseste de media... ba chiar mai mult, , principala lui arma politica este(nu gasesc alt termen) 'coup de media', cu adevarate puneri in scena- loviturile lui au intotdeuna un scenariu bine scris, decorurile atent stabilite,si bineinteles 'acting-ul profesionist' (pe care de multe ori il face el insusi)...

De pilda piesa in 3 acte "Biletelul'/ scenariul si regia traian basescu, in rolul principal traian basescu, alte roluri udrea, tariceanu (caruia nu i s-a comunicat scenariul asa ca a trebuit sa improvizeze :))
decoruri: congresul PNL, basescu (plecat undeva la cluj-sa nu para implicat), conferinta de presa Udrea...
Synopsis:
Udrea arunca informatia (cica de capul ei si out of blue :)); tariceanu se balbaie in explicatii,dezminte cu jumatate de gura; este informatat basescu despre declaratiile pupezei (la aflarea vestilor basescu adopta figura surprinsa a unuia care abia atunci afla (-teatru tv curat!)), spune ca parca parca s-ar fi enervat candva, dar nu mai stie exact; tariceanu dezminte in continuare; basescu mai lasa sa creasca suspansul 24 de ore; se atinge punctul culminant(in randul opiniei publice) si pac! basescu scoate biletelul (a cautat prin arhiva, ca nu mai stia unde il pusese :)) si il ataca violent pe tariceanu -'care a incercat sa influenteze Justitia' (in rolul careia fusese distribuita Sharky (Mako :)))
.....
Hendrix, in duminica aceea, eu i-am studiat fizionomia in toate aparitiile TV, e singurul element care il tradeaza (pt ca desi e un actor talentat, e doar amator totusi)!
Asta este cred principala lui arma tactica,adversarii lui politici n-au gasit metode prin care tot teatrul pe care il face sa fie devoalat (ca teatru adica)... spre nenerocirea lor si a noastra, bineinteles

Hendrix spunea...

@william Ai dreptate in mare cand te referi la regia piesei ,,Biletelul roz''. Cu o exceptie: Tariceanu n-a facut parte din scenariu!!! Nu pot sa inteleg cum de il vezi pe Tariceanu ca facand parte din acel scenariu...El doar a reactionat la mascarada de tip securista gandita de ba-secu si aruncata in presa intr-o emisiune la A3, realizata de ,,antibasescianul'' tristoiu, o adevarata laba trista portocalie. Mai tii minte replica lui Tariceanu de atunci: ,,Pai cum ra sa ma duc la basescu sa-i cer ajutor, este ca si cum as fi mers sa cer ajutor de la dracu!".
CIRCUL MEDIATIC de acum, cu solomon, are deja accente grotesti. Urmaresc zilnic RealitateaFM pentru a studia manipularile portocalii. Celebrul pupincurist turcescu, chiar la ora la care iti scriu, face o emisiune de infierare proletara a lui solomon. Suntem in faza in care solomon este pus la zid si este etichetat deja ca PENAL!!! Tu iti dai seama in ce tara de cacat traim??? Sunt liberal iar solomon o pedelepra, asa avea toate motivele sa dau si eu in el. N-o fac, pentru simplul motiv ca ACUM este o FACATURA PORTOCALIE, IN CARE SOLOMON ISI JOACA ROLUL DE VICTIMA! O sa vezi ca va iesi nevatamat, cand se va dovedi ca terenul respectiv a fost luat dupa o sentinta judecatoreasca. Cand porc-urorii nu vor putea dovedi nimic! Actualul circ seamana intrucatva cu sceneta fecali din aprilie 2009. Nu vezi asemanari?

william spunea...

@hendrix
..am zis ca tariceanu n-a primit scenariul (fiind obligat sa reactioneze la acea mascarada- gandita si pusa in scena de ba'secu)

william spunea...

@hendrix
sigur,nimic altceva decat teatru TV... ma rog spectacolul e ignobil, poate 'teatru' nu e cuvantul corect...balci TV, circoteca ... nu mi-e clar inca in ce sens folosesc arestarea asta, dar stiu ca a fost clocita in retortele cotrocenilor, cu un cu totul alt scop decat acela de a da un mafiot portocaliu pe mana justitiei...cum zicea lilik -it's a diversionist move... let's see where will be the real strike

transildania spunea...

@william
da ai dreptate, am generalizat si eu. Stiam ca sacrificiul nu duce intotdeauna la victorie. Insa daca cel care sacrifica e si jucatorul mai bun atunci in cele mai multe cazuri. Pentru ca el isi face calcule si sacrifica stiind ca poate castiga altundeva.

Si ai dreptate, jucatorul cu care avem de-aface, incearca sa-ti sterpeleasca regina cu mana. Sau monteaza magneti in piesele adversarului si pe sub masa cu alti magneti le muta cand adversarul e -ca de obicei - neatent...