14 ian. 2009

Chilian versus Iorgulescu








Muzicienii sunt poate ultimii despre care s-a auzit in ultimii 20 de ani ca ar da nastere la scandaluri. Chiar si atunci cand au mai fost: in Opera, la Filarmonica, muzicienii au avut cele mai retinute voci. Au preferat caile legale pentru a-si solutiona conflictele si doar atat. Pentru ca asa ii sta bine unui muzician: sa cante nu sa urle. Si ma refer la muzicienii adevarati nu la vedetele de scena care, pentru a se remarca, sau pentru a intretine atentia publica, din timp in timp provoaca cate un scandal si fac tam-tam la toate televiziunile sau prin ziare. Aud ca preselectia pentru Eurovision incepe deja prin tiganie (sper ca imi este permis sa spun asa). Dar asta e deja un alt subiect despre care nu as dori sa scriu acum.

Am citit insa textul lui Flavius, care mi-a placut. Scrie despre Florin Chilian si despre disputa lui cu ministerul culturii si fostul ministru Iorgulescu. I-ar fi placut parca mai mult, in continuare, muzica lui Chilian, daca nu era condimentata cu scandaluri. Ei bine…il citez pe Flavius (pe blogul caruia aveti mai multe trimiteri si detalii): “Ştiu că războiul lui Chilian cu Ministerul Culturii e vechi, că a pornit de la nişte drepturi de autor şi că lucrurile s-au inflamat. Nu îmi pot da seamă dacă în speţa lui sau speţele lui are sau nu dreptate, însă pot să remarc haiducia pe care şi-o asumă pentru drepturile artiştilor.”

Problema este insa una strict politica. Anul trecut televiziunile titrau mare: „un alt ministru penal! ” - referindu-se la Adrian Iorgulescu. I se reprosa chiar si ca nu vine sa se apere la tv, in direct. Televiziunile erau avide de circ. Se cunosteau insa si pasiunile portocalii ale reclamantului, iar „reclama” care i se facea compozitorului liberal, la ore de maxima audienta, ii servea perfect presedintelui Basescu. Jocul de cuvinte "penele-penal" suna bine in urechea afoana a marinarului.
Aud insa zilele astea ca fostul ministru Iorgulescu vrea sa il actioneze in instanta pentru calomnie si denunt calomnios pe artistul care l-a facut si fascist si in toate felurile. De cateva zile exista o decizie a procuraturii pentru care s-au facut cercetari. In urma lor s-a decis neinceperea urmaririi penale a lui Iorgulescu , care se poate folosi de hartia obtinuta pentru a-l da in judecata pe Chilian. Bun. Eu cred ca ar trebui sa o faca. Si cat mai repede. Fara tam-tam. Prin avocati, profesionist, corect. Si in liniste. Mai ia o condamnare Chilian? Ei, si ce daca? Inteleg ca oricum nu e prima… Inca un motiv sa se victimizeze. Dar cu imaginea de „ministru penal” a lui Iorgulescu cum ramane?

2 comentarii:

Anonim spunea...

I-o repereaza Conu' Costache. De la Fundatia D.P. :)

Marius Mina spunea...

Chilian are perfecta dreptate.Iorgulescu e o facatura ieftina impinsa de Vantu in guvernul Tariceanu.