6 ian. 2009

Televiziunea - pe cale de disparitie?











Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, la Alma-Ata, ca va continua sa investeasca in mass media, respectiv in presa scrisa si Internet, nu insa si in televiziune, despre care spune sa este "o tehnologie depasita", care "isi da obstescul sfarsit".Declaratia a fost facuta la sfarsitul anului trecut.
"De investitiile in media sunt foarte multumit. Voi mai face achizitii in media, nu doar in Romania, deocamdata in presa scrisa si Internet. Nu ma intereseaza sa cumpar alte titluri. Nu cred in viitorul televiziunii, care este in pragul unei schimbari. Televiziunea traditionala este o tehnologie depasita, isi da obstescul sfarsit. Presa scrisa si Internetul sunt compatibile, televiziunea este redundanta, este cea care moare", a afirmat Patriciu. (Mediafax)

Ce parere aveti? Si despre cinematografie se zicea ca o sa moara odata cu aparitia televiziunii si totusi nu s-a intamplat nici pe departe asta.
P.S. - o analiza legata de profilul audientei pe tv in noaptea de Revelion AICI

26 de comentarii:

Anonim spunea...

O fi stiind el ceva ca doar n-o vorbi degeaba. Totusi, de tot n-o sa moara. E prea adanc intrata in cultura poporului ca sa dispara asa usor, unu la mana, si doi, care-s alternativele? 1. presa scrisa, care e in declin si 2. online-ul, care e intr-un trend ascendent, dar totusi suntem departe de o acoperire care sa se ridice la nivelul televiziunii.

Lilick Auftakt spunea...

@Adi

In televiziune totusi cred ca trebuie facute niste schimbari.
In ceea ce privete declinul presei scrise: daca intrebi un jurnalist iti va spune ca...nicidecum. Din contra.:)

Lilick Auftakt spunea...

http://www.paginademedia.ro/2009/01/05/profilul-audientei-cine-s-a-uitat-de-revelion-la-televizor/

O analiza mai sus.

Anonim spunea...

Depinde ce intelege prin televiziune. Probabil va avea loc un feomen de "bloghizare" a televiziunii.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Cum adica? :)

madalina ionescu spunea...

Nu va muri, dar se va schimba foarte mult, asa cum si fata de cum era in anii 50 s-a schimbat enorm.

Personajele trebuie Vazute si Auzite, sigur ca le poti vedea si pe un site, dar televizorul are inca, mai ales in Romania, o prestanta sociala.

Unele semne de transformare: migrarea pe online a contentului de televiziune sau holograma cu care ne-a izbit CNN de alegeri.

Anonim spunea...

Mihnea Maruta a scris ceva foarte interesant despre declinul presei scrise. Cine nu recunoaste ca presa scrisa nu va fi afectata de criza macar cat vor fi alte domenii se minte singur. Si trebuie sa recunoastem ca in cazul declinului presei scrise nu criza e vinovatul. Aici poate a gresit Patriciu. Eu inclin sa cred ca la noi online-ul isi "ia oameni" mai de graba din presa scrisa si pe urma din televiziune.

Anonim spunea...

Domnul patriciu vorbeste asa de televiziune deoarece este frustrat ca nu-si va putea deschide vreodata o telefiziune pentru ca va esua. cat despre trustul pe care-l patroneaza, da, acolo sunt multi ciorditori de subiecte si campanii, aici ma refer la "Adevarul"
Patriciule, cat e barilu? E scump? :lol:

Anonim spunea...

Tehnologia analogica e depasita, iar tehnologia digitala este cea pe care functioneaza internetul.
Sigur si televiziunea a inceput sa migreze pe digital.

La televiziune esti consumator pasiv, consumi ce ti se baga pe gat, din oferta furnizorului de cablu, si platesti tot pachetul.

Pe internet esti activ, poti accesa mult mai multe informatii, nu mai depinzi de un furnizor, oferta e mult mai variata.
Platesti ce si cat consumi, ca la presa scrisa.

Lilick Auftakt spunea...

@Madalina

Foarte interesante observatiile. :)

@Adi

Uite ce im scria Mihnea Maruta pe Cotidianul acum un an si jumatate (aveam alt nick)

"Mihnea Maruta 16-Iul-2007 13:08
Pentru Stelut'

Cotidianul nu a "ajuns" pe locul 7, ci a urcat pe locul 7. In conditiile in care toate ziarele nationale au scazut in audienta (exceptie facand Ziarul Financiar +10%, Gandul +3% si Curierul National +2%), noul val SNA arata o noua crestere, cu inca 5%, a audientei Cotidianului, care a ajuns la 136.000 de cititori/aparitie.
Perioada masurata (aprilie 2006 ? aprilie 2007) nu a inclus insa relansarea din mai 2007, care a dus practic la dublarea tirajului mediu vandut zilnic de Cotidianul, precum si la cresterea cu peste 70% a numarului de abonati.
Va multumesc."

@Yoda
Pai de unde stii ca ar esua? :)

@Gheorghe

Adica e o interactivitate mai mare pe online..Da, probabil avem nevoie sa ni se raspunda mai repede, sa comunicam mai rapid. De asta tleviziunile clasice si-au facut si site-uri.

Anonim spunea...

@Lilick - nu m-am referit la interactivitate, cat la flexibilite la posibilitatea unui parinte de a alege ce informatii sa consume copii.

Furnizorii de televiziune prin cablu sunt rigizi, imi ofera un pachet din care consum 10-20%. Eu as prefera sa negociez cu ei fiecare canal pe care sa-l contina pachetul. Probabil ca in viitor vor deveni mai flexibili, cand vor simtii sabia lui Damocle.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Problema asta cu furnizorii e complicata.

Anonim spunea...

Lilick si Gheorghe, multumesc! Mi-ati dat prilejul unui nou post, plecand de la articolul «Presa si politica» si comentariile voastre, extrem de util, zic eu, pentru oamenii din media. Gasiti la mine pe blog.
Legat de cele spuse de Dinu Patriciu, tu stii Lilick ca am scris pe 19 dec exact acest lucru, fiindca aparuse zvonul ca va cumpara Realitatea.Omul vede o oportunitate in dezvoltarea on-line-ului si, asa cum nu s-a inselat in imobiliare si altele, asa probabil ca stie ce face cu afacerile lui. Cert e ca din ce in ce mai multi suntem care preferam calculatorul in loc de televizor.
In ce priveste presa scrisa, numarul ziarelor si al revistelor se va schimba probabil, functie de vanzari.

Lucia Verona spunea...

Nu dispare televiziunea, cum n-au dispărut cinematograful şi teatrul. În schimb, presa scrisă începe să se mute online. Dar nici ea nu va dispărea, e nevoie de ziare, măcar pentru spălat geamuri:)
Dar schimbări vor fi. Cele de care zice Mădălina, probabil şi altele. Probabil că va scădea şi mai mult rolul audiovizualului public şi va creşte corespunzător ponderea televiziunilor comerciale cu accent pe divertisment şi sport(ProTV, Antena1). Televiziunile de nişă, dependente de companiile de cablu, au ajuns, cred, la cotele maxime. Sigur, lumea vrea să aibă de unde alege, dar preferă, chiar şi din comoditate, să ia totul dintr-un singur loc.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona

Si eu iti multumesc mult ca ai preluat si ai aratat problemele mai departe.
In legatura cu Dinu Patriciu: nu stiu sigur cand chiar spune ce are de gand sa faca sau doar face declaratii prin care sa testeze o zona care il intereseaza.

In legatura cu presa scrisa: am observat ca in ultima vreme lumea e interesata mai mult de opinie decat de stirea in sine, la care are acces ceva mai mare via internet. Mai concret: daca eu am deja stirea ma intereseaza opinia ta, si te voi cauta in presa, ca jurnalist, pt ca ai o opinie interesanta, speciala, sau care se muleaza pe opinia mea, sau din contra pentru ca ma socheaza.

@Lucia Verona

Si eu culmea ca adaugasem la text exact ideea cu cinematografia care nu numai ca nu a disparut dupa aparitia televiziunii, ba chiar a prosperat.
Cum si ce ar trebuie sa fie televiziunea nationala? Vad si acolo tot felul de schimbari: INFO TV de exemplu.

Lucia Verona spunea...

Cum ar trebui să fie televiziunea publică? Dacă aş şti, m-aş duce la Sassu să mă ia consilier:)
Încă n-am văzut InfoTv, nici nu ştiu dacă pot să-l văd (abia am venit şi nu m-am uitat să văd ce surprize mi-a mai făcut UPC),dar TVR3 nu e o idee rea.

Anonim spunea...

Lilick,nu dispare nici presa scrisa, nici televiziunea. Doar ca va scadea un pic numarul cititorilor si privitorilor, care vor prefera netul. Oamenii vor citi ziarele pe net sau vor viziona emisiunile pe net, mult mai mult decat acum. In schimb, lovitura semnificativa va fi data de publicitate! Cand acest cascaval se va impartii si cu on-line-ul, atunci vor fi probleme. De aceea investitia in tv acum nu mai e o afacere.

Anonim spunea...

@Lucia Verona "Nu dispare televiziunea, cum n-au dispărut cinematograful şi teatrul."

Cinematograful, si teatru ca producatori nu dispare pentru ca lucreaza si pentru televiziuni, dar salile de Cinema si de teatru, si-au redus dramatic publicul, unele s-au inchis.

Lucia Verona spunea...

@Gheorghe
De aceea sunt vreo 450 de teatre la Paris? La noi, e drept, a scăzut numărul spectatorilor de teatru şi film, pentru că televiziunea prin cablu e "jucăria nouă" - o compensaţie după ani de zile în care TVR emitea două ore pe zi. E şi mai comod să stai în papuci, nici nu ai probleme cu transportul... Dar la spectacolele bune sălile sunt pline.

Lilick Auftakt spunea...

Lucia si Gheorghe

Mai devreme povesteau Rebenciuc, Stela Popescu, Diaconu la Realitatea ca si aici se joaca spectacolele cu casele inchise. Ma refer la cele in care apar actorii mari. Adica chiar si pe aceasta criza.

Anonim spunea...

nu cred

Anonim spunea...

@LuciaVerona sunt mai multi factori care mentin activitatea in salile de cinema si de teatru in occident.
La ei drepturile de autor, si fraudele aferente sunt mai bine aparate si altfel gestionate.
In al doilea rand exista o lume buna care-si dau intalnire in lumea culturala, pe cand la noi, lumea cu bani considerata "lumea buna", isi da intalnire la restaurant sau pe stadion la sparte seminte.

Anonim spunea...

@Lilick

In primul rand televiziunea va fi transmisa prin internet. Acest lucru va permite nu numai un continut mai interactiv decat la televiziunea clasica si o formula de vizionare "on demand", ci si o estimare foarte exacta a cotelor de audientza.

In al doilea rand posibilitatea de a crea si distribui continut audiovizual de buna calitate va deveni din ce in ce mai accesibila. Pretzurile unor camere video HD nu mai sunt prohibitive, editarea video se poate face foarte usor si foarte rapid pe un PC normal, chiar de catre cineva fara cunostintze tehnice deosebite. Imi imaginez ca emisiuni de tipul talk-show, sau de tipul revista presei (sau "In gura presei" daca preferi ;) ) vor putea fi create usor si distribuite de catre o singura persoana.

Extrapoland putin aceste tendintze, eu zic ca in max 2-3 ani vom avea "video bloguri". Care vor fi pentru televiziunea clasica ceea ce sunt azi blogurile pentru presa scrisa. Iar daca autorul va avea audientza, va putea trai foarte bine din asa ceva.
Mai sunt si alti factori care ar putea concura la aceasta evolutie.

Nu stiu daca la asa ceva se gandeste Patriciu, dar sigur sesizeaza ca vor aparea noi oportunitatzi prin mariajul dintre internet si televiziune.

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Un fel de Happy Fish TV spui...
Dar exista si Senso TV. Care e o televiziune normala, dar online.

Lilick Auftakt spunea...

@malex

Nici eu nu cred.. :)

Lucia Verona spunea...

Vreau să retractez o afirmaţie anterioară!
Chiar dacă aş şti foarte bine cum trebuie să fie televiziunea publică, tot nu m-aş duce să fiu consiliera lui Sassu, pentru că ar trebui să aleg între pensie şi salariu:)