23 ian. 2009

Saftoiu: avertisment si mesaj pentru exterior?









Am citit pe tema “Saftoiu-interceptari ilegale” un articol al lui Bogdan Chireac. Si pe randuri si printre randuri. Pe randuri pentru ca Bogdan Chireac e un bun comentator (in primul rand) de politica externa. Printre randuri pentru ca se cunosc relatiile de afaceri ale lui B. Chireac cu MIRA si STS. Deci …cu serviciile. Exact in domeniul telecomunicatiilor. Si nu as putea sa cred ca jurnalistul ar putea face vreun comentariu...”neangajat” atunci cand scrie pe un astfel de subiect. Dar sa citim doua paragrafe:

“Cu siguranta, aici este o poveste urat mirositoare care, probabil, se va linisti in aceasta etapa, pentru a reveni in prim plan in campania electorala la prezidentiale.”

Cum sa o iau daca e sa analizez cele de mai sus? Cine a starnit povestea urat mirositoare? Lui Basescu i s-a dat un avertisment? Daca in campanie povestea va reizbucni, si se vor scoate la lumina dovezi, cine il avertizeaza acum pe Basescu in legatura cu asta? Cumva...chiar serviciile?
E un scenariu de analizat daca e sa luam in calcul si frica cu care Basescu a reactionat sunandu-l imediat pe Ion Iliescu sa se disculpe. Sau faptul ca Parchetul nu a vrut sa se autosesizeze pe acest caz. Si, nu in ultimul rand, avand in vedere ca firma de avocatura cu care lucreaza de obicei Basescu a spus pas unui eventual proces cu Saftoiu. La urma urmei cine ar vrea sa se angajeze intr-un joc cu serviciile?

Sa-l citez mai departe pe Bogdan Chireac:

“Deocamdata nu este suficienta opozitia din Parlament pentru ca scandalul facut de presa sa reverbereze in masuri reale de control al interceptarilor ilegale.
Oricum, raul a fost facut. Partenerii Romaniei din NATO si Uniunea Europeana au capatat informatia ca in Romania sunt probabile activitati de politie politica.”

Ei, da. O informatie care pentru urechile noastre are un impact, dar captata de urechi externe, ca venita din partea unui fost sef al SIE, are cu totul altul. Mesajul se poate sa fi tintit mai departe. Ca a fost ulterior cosmetizat...nu are niciun fel de importanta. Chiar o negare a primei declaratii sa fi fost. Din partea unui om al serviciilor orice negare poate fi o confirmare intr-un anume context politic.

Nu continui sa disec cele scrise de Chireac, dar daca o sa-l cititi pana la capat o sa vedeti ca dezvaluie si niste tehnici de urmarire si interceptare.

6 comentarii:

Lucia Verona spunea...

De obicei Bogdan Chirieac ştie ce spune, aşa că teoria lui nu este neverosimilă. Şi mă bucur că am aflat vestea cea bună :) că înainte să ne asculte ai noştri, ne ascultă americanii :)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia Verona

Hihi! Macar sa ne mai asculte si pe noi cineva. Sa nu mai vorbim degeaba. :))

Anonim spunea...

Lilick, sa nu-l amestecam pe Bogdan cu Saftoiu. Ce zice primul e o teorie verosimila, dar sa nu-i punem lui Elvis decat tichia de margaritar. Premiu, ca a inghitit broasca raioasa servita de "un cineva". Ala (sau aia) care o sa se serveasca, la un moment dat, de declaratiile lui.

Marius Mina spunea...

Chireac e contrainformatii, l-au racordat la sistem din studentie de cand facea impresii ca ghid ONT. El dezvaluie doar ce vor ei sa inghita fraierii.Doar e unul de-al lor.Taxu era general maior de secarika.Un om respectabil de altfel...fisu ?
O lichelutza cu cap de hipo-drom si impresii de anal.ist pe politika externa cu vedere spre Kremlin.

Lilick Auftakt spunea...

@Simona

Da. E posibil ca lui Saftoiu sa-i fi pus cineva in gurita. Cine, cine?? :)) Poate ca Chireac stie mai multe..

@Marius

Pai ce...l-am distantat eu vreun pic pe Chireac de subiect? Doar am sugerat ca face comentarii "angajate". Depinde pentru urechile cui.

Anonim spunea...

Mare minune sa nu fi fost si Chirieac pe faimoasa ,,lista Severin'' cu agenti acoperiti (romani ? straini ?) din mass-media.