3 ian. 2009

Viola Tango Rock Concerto

Sase luni i-a luat genialului violonist Maxim Vengerov, considerat numarul 1 in lume, sa invete pasii de tango. Asta pentru a interpreta patea a doua din neobisnuitul "Viola Tango Rock Concerto" compus special pentru el de Benjamin Yusupov. Din pacate, momentan, artistul si-a intrerupt cariera solistica, in urma unor dureri la umar, dar si pentru a-si consolida cariera de dirijor. Va participa insa la Festivalul Enescu anul acesta. Oare sub ce ipostaza il vom mai vedea? De violonist, de violist, de dirijor, de...dansator :)?

7 comentarii:

Anonim spunea...

Cu riscul de a fi taxat drept incuiat, prefer ca dansatorii sa danseze, iar cantaretii sa cante.

Nici macar Wagner, care era un declarat sustinator al sintezei artelor, nu le-a cerut interpretilor sa performeze in mai multe domenii, iar walkyriile calarind sunt, totusi, mai mult o abstractiune decat o prezenta scenica concreta :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Ei, nici vorba de..incuiat. Si asa e cum zici tu. Dar nu il stii pe Vengerov: omul asta nu are stare in el. Experimenteaza, cauta...

Anonim spunea...

Nu va contrazic. Am avut norocul sa merg la unul din ultimele concerte dirijate de Mstislav Rostropovici, la baza violoncelist. Spectacolul a fost fascinant, desi omul avea aproape 80 de ani. Pentru asta n-a avut nevoie sa danseze :)

In fine, discutia e lunga si, desi sunt meloman invechit in rele, sunt convins ca pot fi combatut cu tot felul de argumente.

Lucia Verona spunea...

Cred că îl interesează şi vrea să experimenteze toate posibilităţile de a face muzică - e evident că i-a plăcut muzica lui Iusupov şi l-a amuzat să participe la concert, fie şi ca dansator. De fapt, era mai mult un interpret gestual al muzicii decît dansator.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Exista pe youtube si cateva momente Vengerov-Rostropovici. Al doilea ca dirijor, desigur...

@Lucia Verona

Si eu cred la fel. Asta si pentru ca exista o limita de varsta pana la care poti experimenta, ca muzician, pe latura interpretativa. Iar Vengerov este un maestru al expresiei si nu putea rata provocarea asta.

Lucia Verona spunea...

Diferite vîrste, diferite experimente... fiecare îşi trăieşte în felul său povestea de dragoste cu muzica... Vengherov face spectacol.
La polul opus, refuzînd orice spectacol, Sviatoslav Richter, în recitaluri, cînta cu partitura în faţă, în semiîntuneric, el singur cu muzica. "Face filosofie pe pian", îmi spunea cineva.

Anonim spunea...

Wanna dance ?