16 aug. 2010

Diaspora, "votantii de aur", un rau de care tara nu are nevoie!

"Imaginati-va ce rau ar fi daca cele doua milioane de romani care lucreaza in Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Germania ar veni sa solicite ajutoare de somaj in Romania, cand deja avem deficite la fondurile de somaj."

Afirmatia de mai sus a presedintelui a inflamat presa din Marea Britanie. Insa cei care ar trebui sa fie astazi cei mai suparati sunt cetatenii din diaspora, carora Traian Basescu le-a cersit voturile in ultimele campanii electorale, si pe care acum nu poate sa-i vada in ochi. Cei pe care ii descrie ca pe un rau de care tara nu are nevoie sunt "votantii de aur" care i-au adus victoria in 2009. Votanti carora acum doi ani le spunea ca in al doilea mandat ii asteapta cu drag acasa. Si carora le promitea marea cu sarea.

"Prezent la liturghia înfiinţării noului sediu al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, şeful statului le-a spus românilor prezenţi la slujbă că România va avea nevoie de ei peste trei-patru ani, aşa cum astăzi are nevoie de banii pe care ei îi trimit acasă. Traian Basescu i-a asigurat pe românii din Italia că, în următorii 3-4 ani, salariile din România vor fi foarte aproape de salariile plătite în prezent de italieni. Astfel că, "în cel de-al doilea mandat al meu vă aştept acasă", a sugerat preşedintele foarte sigur că va câştiga alegerile prezindeţiale din 2009."



Poate pot sa inteleg ca ii ataca pe medici, pe profesori, in general pe intelectuali. Ca si pe sustinatorii lui apropiati, sau intreg partidul... Dar ce drac il face sa vorbeasca astfel si despre cei care in definitiv l-au readus la putere? Sa le spuna in fata ca nu ii doreste aici... Nu cred ca e vorba de nicio strategie. E pura nebunie!

62 de comentarii:

Anonim spunea...

voi chiar ati inghitit minciuna aia cu voturile din diaspora? tot nu intelegeti ca minciuna asta a prins pt ca numarul voturilor nu putea fi controlat? La NYC cineva a cronometrat cat timp i-a luat sa voteze, nici nu era timp fizic sa voteze cat au anuntat ei . Ne-au pus voturile lor mincinoase in carca, stiind ca nimeni nu stie si nu se pricepe sa controleze. Asa l-a ales si Vrancea europarlamentar pe Tokes, si EBA invingatoare la drea s'o coaca. Base anunta de la ora 6 PM ca va castiga (aici era 11 AM), si la 2 AM Biroul lui Electoral, adica Videanu, l-a declarat invingator (era ora 7 PM in NY, deci mai erau 2 ora pana la inchiderea urnelor la NY si inca 5 ore pana la inchiderea urnelor pe coasta de W). Nu da 2 bani pe diaspora ca stie ca nu noi l-am votat, ne uraste tocmai pt asta, l-au votat oamenii lor trimisi pe-aici sa se reintoarca cu saculetii cu buletine. Cine-l oprea pe un functionar al ambasadei sa voteze de o suta de ori, folosind chiar datele mele personale, cand am aplicat pt procura sau pasaport. Or fi fost mai multi capsunari nefericiti prin Spania, care poate l-au votat, insa aia-s munciti rupti, nu le arde de stat la coada la vot. Chiar nu intelegeti asta, si iar ne lasam dezbinati de nenorocitul asta si diversiunile lui? El poate sa spuna in momentul asta orice, e vinovat de tot ce se intampla acolo, nu va luati ochiul de la minge.

Lilick Auftakt spunea...

E ultima data cand iti mai apare comentariul ca anonim. Data viitoare o sa iti pun eu nick-ul. Iti dai seama ca eu, care am scris de atatea ori ca alegerile au fost furate, stiu lucrurile pe care le insiri tu aici. Insa daca iti inchipui ca diaspora nu l-a votat (ok, nu in numar asa mare, dar l-a votat) esti total neinformat. Capsunarii l-au votat, recunosti si tu. Au mai fost rupti de realitate si prin America destui.
Aici cu totul altul e subiectul. Diferenta dintre felul cum le vorbea in 2008 si cum se leapada de ei acum. Intelegi?

Lilick Auftakt spunea...

Daca nu l-ai votat tu, nu inseamna ca nu au fost o groaza de idioti la New York care ni l-au pus pe cap.

Lucia Verona spunea...

Niciodată nu i-a putut suferi pe cei care l-au ajutat şi întotdeauna a încercat - de multe ori a şi reuşit - să scape de ei.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia, da. Ce boala sinistra. Nu suporta sa fie dator si isi "ucide" colaboratorii. Gata! I-a linistit si pe cei din diaspora. Nu are nevoie de ei. :)

Adrian Stoica spunea...

Cum spune proverbul: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!
Nu stiu cum dracu' a reusit Basescu asta, dar a reusit. S-a folosit de toti cei care au vrut sa se foloseasca de el. Inclusiv de cei care l-au ajutat in 2004 pentru a scapa de Nastase. Cum spune, iarasi, proverbul: am scapat de dracu' si am dat de tac'su.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, ESCROC!

Adrian Stoica spunea...

Lilick, am mai vorbit.
In 2004, au fost multi care au vazut ceea ce au dorit sa vada: pe Afrodita rasarind din spumele marii si dand cu curul de pamant cu toti hotii si comunistii! Cand colo, era matrozul chior!
Numai ca, repet, asta s-a intamplat fiindca oamenii au vazut exact ceea ce au vrut sa vada. Au uitat Anversul, flota, minerii, debarcarea lui Petre Roman, guvernul CDR, si cate si mai cate! Toate astea s-au intamplat inainte de 2004, dar romanii i-au iertat toate astea, dupa cum, i-au iertat si in 2009 o multime de pacate, iar rezultatul il simt acum: somaj, saracie etc. ... si, raul cel mare inca nu a venit.
Escroc, da, dar inconjurat de foarte multi prosti.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, lasa ca ii preia DD pentru spalarea totala a creierului. Cineva trebuie sa desavarseasca asta.

Andrei Pop spunea...

M-am saturat sa fiu considerat prost, idiot, inamic, incult si manelist numai pentru ca neavand ce manca a trebuit sa vin in Italia. Nu ma intereseaza ca ma insulta Basescu sau Ciuvica, nu mai suport chestia asta. Iti dai seama ca manelistii (ascultatorii), in general sunt mai saraci si mai inculti decat restul lumii. Daca nu erau in diaspora ar fi votat Basescu in Romania. Nu s-ar fi schimbat nimic. Cei care se uita prin satelit din alte tari la Etno tv si la Taraf ar fi facut la fel si acasa. Daca sunt mai multe voturi pro Basescu in diaspora e pentru ca basisti sunt in general mai prosti si mai saraci. Saracia i-a facut sa plece din tara si prostia sa voteze Basescu. Nu-i asa mare filozofie.

Starea NATIUNII spunea...

Normal ca s-a scris mult despre diferitele probe ale fraudarii alegerilor, cum dealtfel sunt multe informatii despre Traian Basescu. Cine este, ce a facut si care-i este trecutul lui Basescu?

Elisa spunea...

Lilick,
asta-i vaduvu negru :P :P ii devoreaza pe cei de care s-a folosit.Un abject,daca ar fi om :lol:

Radu Humor spunea...

Ca s-au furat voturi atat intara (prin STS) cat si in strainatate nu poate fi nici negat, dar din pacate nici demonstrat deoarece mamelucii lui Geoana , ca sa-l saboteze pe el n-au intreprins nimic, nici macar in strainatate , unde ar fi fost cel mai usor de demonstrat frauda :mrgreen:
Cum sa distrugi a doua zi inregistrarile de la camerele de supraveghere din centrle de votare, cand ele pentru asta au fost instalate :roll:
Ne-au furat la patru maini, iar noi am avut incredere in Geoana si ai lui, care in loc sa scoata oamenii in strada s-a ascuns !

Mihai Pop spunea...

Basescu a castigat mereu prin realism. Realitatea e ca ne-ar placea sa vina oamenii in tara, pentru mine uniunea nationala e inca importanta, dar "Imaginati-va ce rau ar fi daca cele doua milioane de romani care lucreaza in Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Germania ar veni sa solicite ajutoare de somaj in Romania, cand deja avem deficite la fondurile de somaj."

E realitatea. E plin de someri, cum ar fi sa vina acum si ei? Realitatea, nu realitatea tv.

Lilick Auftakt spunea...

@Andrei Pop, da. Sigur ca ar fi votat la fel si in Romania.

@Starea Natiunii, parte reale, parte adevarate. Circula de prin 2007 totul.

@Elisa, hihi, nu m-am gandit la asta. Dada, Vaduvul Negru.

@Radu

Au sters o multime de date pana si de pe site-ul MAE.

@Mihai Pop, pentru tine trebuie sa fac un efort special sa-ti traduc. Mi-e lene. Nu-ti mai desenez acum ce am scris.

Anonim spunea...

Wow, raman uimit de comentariul lui Mihai Pop.
Basescu e realist?
Pai sa iti desenez eu.
Base si Romania fac doi copii.
Unul pleaca peste granita, altul ramane desi Romania ca orice mama isi vrea copii acasa.
Ala din afara trimite bani acasa ca are de unde, cel din tara mai mult e o povara desi face si el destule prin casa.
Vine criza, ala din afara ramane somer si nu mai trimite bani in tara, ala micu din tara mai face si el una alta, la limita supravietuirii.
Ala plecat ar vrea sa se intoarca acasa pentru ca oriunde ai fi in somaj e greu, sa stea si el cu parintii si sa manance din banii trimisi in tara pana mai trece criza.
Ghinion, tatal i-a baut pe toti si ii spune fiului ca mai bine sta in somaj acolo si daca poate sa il ia si pe ala micu' cu el.
Intre timp Romania, ca orice doamna incepe sa ia bataie si sa umble cu haine jerpelite in timp ce isi vede sacrificiile facute ca mama duse pe apa Sambetei.
Intrebare: sa divorteze doamna Romania de capul familiei sau sa stea inca odata?

lucian burjuiul spunea...

@Mihai Pop
Uite! Spatiul de dupa semnul exclamarii este alb. Daca tu-l vezi negru e doar problema ta. Asa si cu cei 2 milioane de someri. Il doare pe Basescu in fund de ei, nu le duce nici dorul si nici grija. Aia au plecat din tara satui de atata trait bine. Intelegi? Nu se vor intoarce in tara decat expulzati. Sa vina la mai rau!?
Ce-ai crezut, ca deja 2 milioane de romani s-au incolonat in sir indian si au pornit-o spre casa? Si chiar si asa, n-o sa vina sa-ti ceara tie de mancare. Cel mult, dupa ce si-au limpezit creierii prin tarile in care-au muncit, vor veni sa-i ia la cotonogeala pe aia de i-au alungat. Asta e durerea lui Basescu. Astia nu mai inghit basme de Ispirescu cu Boc cel mic si merele de aur... si nici n-au nimic de pierdut. Profesorii, medicii, angajatii mai au trei sferturi de salariu, dar astia, somerii, nu mai au nimic... ii doare-n basca de promisiunile PDL-ului si ale carmaciului iubit.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan

Nu mai trebuie precizat in aceasta poveste decat ca tatal e un betiv notoriu. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, astia din diaspora sunt cetatenii ideali pt Basescu. Nu cer ajutor de somaj, nu fac greve, nu-l huiduie, majoritatea sunt usor de prostit ca sunt departe, il voteaza. Ca sa fie cetateni perfecti mai trebuie sa nu vina acasa si sa trimita in continuare bani. Asta numeste @Mihai Pop realism. :D Sigur. Sper sa afle si cei din diaspora ca asa se numeste. Sau cinism? Ma rog, nu conteaza...

lucian burjuiul spunea...

@Lilick
De acasa sau din diaspora cetatenii ideali sunt cei care l-au votat pe el. Cetatenii care-l contrazic sunt anarhisti sau vanduti mogulilor.
Mare pacat ca nu i-a intors nimeni replica cand spunea ca nu mai putem sa ne mintim... si sa-i bata obrazul ca si noi ne-am saturat de minciunile lui.

Lilick Auftakt spunea...

Lucian, pai da. A spus "nu MAI putem". Asta inseamna ca s-a putut. Cum nu vad cum cetatenii l-ar fi mintit pe el, de foloseste mizerabil pluralul, inseamna ca e vorba exclusiv de minicunile lui si ale gastii.

Anonim spunea...

Lilick, cand l-am auzit spunand ca e mintit... doar stii ca toti politicienii, directorii si patronii dau vina in Romania pe angajati. Nu pe ei care nu au nici o viziune in a conduce, nu se tin de cuvant si habar nu au ce cauta acolo.
Mizerabil e putin spus.
Dar Romania e plina de mizerabili care isi ascund incompetenta dand vina pe oameni care le-au asigurat vile, masini luxoase si mizerabile pe masura.
Oricum zilele lor sunt numarate.

Mihai Pop spunea...

Daca spatiul e alb sau negru nu e o problema. Nu-mi pasa prea mult. Pe altii da. Si chiar cred ca e o problema.

Cat despre cei care doresc sau nu sa se intoarca in tara, e o discutie paralela. Normal ca aia nu vor sa se intoarca si se stiu motivele pentru care au plecat. Nu asta era subiectu discutiei. Ci faptul ca Basescu a afirmat ca ar fi si mai rau daca ar veni ei in tara, arata o fata realista, cel mai probabil de ochii lumii, nu ca isi face el griji pentru cei din diaspora. Eu doar ziceam ca e un adevar trist. O ducem rau, iar daca s-ar intoarce si ceilalti in tara, ar fi si mai rau. Exemplul cu casatoria dintre Basescu si Romania e elocvent in acest sens. Chiar ar fi mai rau.

Mihai Pop spunea...

*Si ei chiar cred ca e o problema. (in primul alineat)

Anonim spunea...

Daca declaratiile lui basescu se bat cap in cap se poate trage concluzia ca e batut in cap ?
Am cautat imaginile de cand a vorbit la RRA despre cum trebuie sa ramana afara cei de acolo, dar nu am reusit sa gasesc. Vreau sa pun cap la cap aceste doua filme, pentru pentru o mai buna intelegere. Ma poate ajuta cineva cu un link ?

Anonim spunea...

@Mihai Pop

basescu merge tot timpul pe jumatati de adevar. Foloseste tot timpul jumtatea de adevar care ii convine si care stie ca e inghitita de publicul sau. Problema in acest caz nu cred ca se poate pune in acest fel. Adica daca e bine sau rau. Cred ca este inadmisibil ca un presedinte sa declare una ca asta. Indiferent de context.

lucian burjuiul spunea...

@Mihai Pop
"Eu doar ziceam ca e un adevar trist. O ducem rau, iar daca s-ar intoarce si ceilalti in tara, ar fi si mai rau".

Cum ii gaseste Basescu pe astia cu drobu' de sare nu inteleg. Lanseaza niste soparle fantastice si lumea le ia din aer nemestecate ceva de speriat.
De unde pana ieri n-aveam grija nimanui (cu exceptia crizei) acum avem pe cap 2 milioane de romani care vin precum migratorii sa ne pape resursele... mai ramane sa pustiasca totul in calea lor, sa otraveasca fantanile, sa violeze nevestele fermierilor si sa prade tot ce intalnesc ca sa fie un tablou apocaliptic. Nu-i asa ca Basescu a avut dreptate? Vin romanii inapoi!!!! Aoleo!

lucian burjuiul spunea...

@Lilick
Faptul ca Basescu gandeste si se exprima cum o face imi spune si mai mult ca nu are o coerenta in actiuni. El gandeste si se manifeste functie de interesele de moment si de grup. Uita cand vorbeste de romanii din diaspora ca este presedintele tuturor romanilor, chiar si a celor care nu l-au votat. Si ca are obligatii constitutionale fata de fiecare cetatean al Romaniei. Faptul ca pana acum a condus si guvernat prin intermediul bisericutelor (chiar si a bisericii, sa fim cinstiti) il face sa se comporte in continuare la fel si sa imparta tara si cetatenii ca atare in bisericute. Cei care sunt cu el si cei care sunt impotrivalui.

Mihai Pop spunea...

@Basarica

Daca acei oameni ar munci in tara si ar fi si impozitati de noi, deci ar veni direct bani la buget pe langa plusul economic prin cheltuiala pe care o fac din salariul in mana, pe care sa zicem ca il trimit acasa, chiar daca lucreaza acolo. Deci e de dorit ca eei sa se intoarca sa munceasca aici, daca au ce munci.

Cata vreme nu sunt locuri de munca nici pentru cei din tara, daca ei se vor intoarce va fi mai rau. Momentan. E un adevar actual. Nu e un adevar favorabil lui basescu, ba dimpotriva, uite cati au comentat mai devreme ca Basescu le-a zis celor din Diaspora ca le va asigura intoarcerea in tara. Dar e realitatea.

@lucian

Nu mai fi atat de anti-basescu si impotriva celor care il sustin. Exista motive serioase sa nu votezi cu Geoana. 30% din PNL nu a mers cu Geoana ca si Crin in turul 2.

In acest sens, observa ca eu nu am zis ca romanii aceia sunt un pericol, sau ca sunt pe cale sa se intoarca in tara. Doar e o constatare ipotetica, daca vrei contemplativa. In cazul in care acei romani s-ar intoarce, nu lear fi bine nici lor, nici noua.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

basescu a castigat mereu nu pe "realism" ci doar pe "populism". Daca eu iti spun ca "apa e uda" tu ma alegi presedinte? Nu. Iti spun insa ca in apa risti sa te inneci. Si tu vei crede ca sunt interesat de persoana ta.

Sa vedem despre ce e vorba acum si cum "cinismul" prezidential nu mai aduce voturi. Cei 2 milioane si ceva care ar veni nu ar veni sa fie "someri" ci ar aduce in tara si propriile lor economii si mai ales ceva ce romanasii nu au "know how". Ar mai aduce si o alta mentalitate. Fiind dintre cei care au plecat pt ca nu mai suportau "viata" in "minunanata Romanie" vor fi primii care isi vor deschide afaceri, chiar si pe criza ca sa nu stea la "mana" statului. Unii vor rata si se vor duce in somaj altii insa vor reusii si la randul lor vor diminua somajul angajand.

Dar asta este un exercitiu doar retoric pt ca romanii plecati nu se vor intoarce pe "aberatiile guvernamentale" romanesti actuale. Le trebuie "stabilitate", continuitate, si logica in legislatie.

Petrini spunea...

@Lilick

Vad ca te-ai intors la tema preferata. O mica observatie: Basescu le-a multumit "capsunarilor" ca muncesc in afara in loc sa ceara ajutor de somaj in tara. In nici un caz nu i-a caracterizat ca un "rau de care nu avem nevoie". Asta e doar interpretarea ta.

Bine, nu ma suprinde. Presa britanica a preluat declaratia si a scris ca Basescu le-a multumit (ei macar au lasat partea cu multumitul, spre deosebire de tine) ca cer ajutor de somaj in GB, in loc sa o faca in Romania, desi Basescu vorbea clar despre cei care muncesc, nu exceptiile care paraziteaza sistemul social in vest.

Ce-ai facut tu aici (adica taiat din discurs si interpretat in afara contextului) am vazut si in filmele lui Michael Moore. Ca si el, si tu esti foarte pasionata de "lupta ta". Si te adresezi mai mult inimilor decat mintilor. Ar fi cazul sa candidezi, ai sanse mari.

@ceilalti
M-au distrat la culme reactiile virulente la postarea lui Mihai Pop. Oare cand o sa depasiti impulsul de a raspunde cu bushisme de genul "cine nu-i cu noi e impotriva noastra"?

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, vorbeste despre "un rau". O spune exact.

Mihai Pop spunea...

@Shadow

Daca tu imi spui "daca intri in apa risti sa te inneci" o sa-ti spun ca e un truism, la fel ca si celalalt. Ca sa raman la comparatia ta, sa zicem ca iti voi spune "ai dreptate, e un adevar." nu te voi vota pentru asta. Insa cu siguranta voi refuza sa-l votez pe cel care imi spune "in loc sa se gandeasca Shadow la oamenii care nu vad si sa le puna avertismente sonore cu senzori ca sa nu intre in apa, el se adreseaza celor care stiu deja asta, deci e un ignorant, anti-social, etc."

Shadow spunea...

@Mihai Pop

Pai tocmai l-ai votat pe "ala" :-). Pt ca vezi tu "realismul" tau se bazeaza pe ipocrizie. Romanul de rand stie ca se fura, stie si cum se fura, faptul ca il spune cineva din cei care "fura" cu manusi albe ca se fura este culmea ipocriziei si a bataii de joc.
Nici vorba de "lupta anticoruptie", nici vorba de "reformism" in discursul prezidential doar "lupta contra opozantilor" (si aia bine amestecati in coruptie) si interes propriu, de grup si personal.

Era sa plang zilele trecute cand am auzit cum videanu ar putea traii cu 15 mil pe luna.

Astia sunt oamenii care se ascund in spatele discursului prezidential, astia sunt oamenii presedintelui.

lucian burjuiul spunea...

Petrini @ Mihai Pop

Imi pare rau ca n-am vazut mesajul dvs mai devreme. Bushism sau nu e doar o observatie. Si nu o fac eu, o face Basescu, el imparte romanii in doua - pro si contra.

Votarea lui Geoana a fost de conjunctura. In locul lui Geoana putea sa stea altcineva. Ca a dezamagit si o face in continuare e un pacat personal si un scuipat pe vitrina PSD-ului care nu e in stare sa scoata altceva mai bun. Ca il avem presedinte pe Basescu si nu pe altcineva se traduce prin faptul ca masina de vot a PDL-ului a functionat si ca romanii accepta un candidat mediocru dar popular din lipsa de altceva. Pe de alta parte n-o sa stim niciodata cum am fi trecut peste criza cu Crin presedinte pentru ca, fatalitate, romanii au musai de ales dintre doua rele (intr-o confruntare directa cu Basescu l-ar fi dovedit). Spun fatalitate pentru ca atunci cand Ratiu si Coposu au fost alternative romanii votau cu Iliescu. Contratimpul joaca in defavoarea noastra.

Mihai Pop spunea...

Daca nu era Basescu, nu aveam uninominal si datorita PSD+PNL avem uninominalul asa de prost, sau cel putin nu cum l-au votat romanii. Cu toate astea e bine ca e uninominal.

Sunt suficiente exemple. Nu pot vota cu un om care spune Basescu nu a facut nimic, sau ca toate greselile guvernarii ii apartin lui. Sigur, nu l-am votat pe Basescu pentru ce si-a asumat ca fiind a lui si erau facute de Guvern:)

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, a propos de comentariul tau. Uite ce comunicat a dat PNL acum cateva zile... Fragment:

"Partidul National Liberal s-a pronuntat pentru o lustratie radicala. Ramanem deschisi oricarei discutii cu oricine pe aceasta tema, in conditiile in care aceste discutii vor avea in vedere o lustratie completa a tuturor celor care au facut parte din aparatul represiv si din organele de conducere ale PCR, astfel incat romanii sa nu mai fie pusi sa aleaga, ca in 2004 si 2009, intre doi comunisti"

Sper sa fie clara pentru toata lumea pozitia PNL.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai, mai citeste si tu despre uninominal daca tot intri pe aici. Hai, ca nu am chef sa intre toti neonformatii.

lucian burjuiul spunea...

@Lilick ...dar de fapt mesajul e pt Petrini si Mihai Pop

Numai pentru atat si se merita votat PNL-ul. Cine comenteaza ca lustratia radicala e doar la nivel declarativ mai bine sa taca. Nu poti face lustratie daca n-ai parghiile. Celelalte partide dau marunt din buze la capitolul asta, nici macar nu-si permit sa deschida subiectul sa nu deranjeze elefantii.

Daca PNL ajunge la putere si va dezamagi pe tema lustratiei atunci mie mi-e clar ca urmatorul pas e plecarea definitiva din tara. Si abordarea mea e la fel de radicala.

Lilick Auftakt spunea...

Sigur Lucian. Asa ca Petrini si Pop sa taca pe tema asta.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

Ce spui? Ca brusc "uninominalul" a fost altceva decat "imagine" pt basescu? Uninominalul mixt asa cum este acum nu este prost. Reliefeaza mult mai bine orientarea votantilor decat aberatia dorita de presedinte pt care "majoritatea ia potul".
E o treaba de democratie. Azi basescu nu ar mai vota "uninominalul sau" nici de frica pt ca tine de "sondaje".

Si scuza-ma dar ipocrizia e cam mare. Spui ca nu l-ai votat pe basescu pt ce si-a asumat al lui si era al altuia, l-ai votat doar pt ceea ce a "facut el". Ce a facut el? In afara de scandal si de izolarea noastra internationala. Ca doar acolo are el "competente". In rest nu are competente.

PS. Ce parere ai de declaratia care nu a trecut prin CSAT in care a anuntat ca in caz de razboi Israel - Iran noi mergem cu Israelul? Se iau astfel de hotarari de catre un singur om sau se iau in CSAT? Ce am ajuns tara "bunului plac" a lui Basescu? N-as crede.

Lilick Auftakt spunea...

Mihai trebuie sa invete ca intre A ENUNTA niste teme, mai mult sau mai putin populiste, si A FACE ceva, e diferenta enorma. Si, apropo de ce spui tu, @Shadow, cu pozitia de acum a pedelistilor: Catalin AVramescu, in Bursa, a scris deja doua articole in care uninominalul ii pute. Asa ca... :))

Mihai Pop spunea...

Nu o sa tac pe tema lustratiei, cata inversunare! Va dau dreptate:)

Mihai Pop spunea...

@Shadow

Nu mai duce discutia in derizoriu spre afirmatiile de azi. 1) sunt azi, nu in 2004-2009 si nu am de gand sa le comentez acum, ca sa ramanem la subiect si 2) tocmai lilick spune ca nu ce spune, ci ce face un om politic conteaza.

Normal ca unicameralul si uninominalul i-au adus plus-uri de imagine persoanei proprii si PDL pentru ca sunt lcururi pe care romanii si le doreau, reiesea din statistici. Fiind in PDL, eu stiam demult de unicameral, insa nu credeam ca va fi folosit in campania din 2009. Si imi pare rau ca lucrurile bune se intampla doar inainte de campanii, insa bine ca se intampla! la fel si cu uninominalul, e bine ca nu mai votam liste si asta spui si tu, ca e bun uninominalul.

Ce spun eu e ca aceasta combinatie PNLista intre reprezentativitate si propotionalitate ne-a dus la UDMR-isti cu 15% in Parlament, dar si de la alte partide.

Mai cred in uninominalul in 2 tururi, pentru ca asa mi se pare mie ca ar fi bun, nu pentru ca l-ar sustine Basescu sau Boc sau PDL. Sunt constient ca ar insemna poate o si mai mare scadere a PDL in 2012, dar asta nu ma opreste sa sustin un astfel de sistem.

Avand in vedere formularea de la referendumul din 2007, trebuia sa fie adoptat acest sistem. Rusine PNL si PSD ca n-au respectat votul romanilor, inca o data un motiv sa nu votez cu nici unul din cele 2 partide. Nu-i chiar asa greu... romanii voteaza, trebuie sa respecti. Sigur ca unii lasa din dorinta lor si voteaza in continuare cu cei care fura mai putin sau nu fura (Crin), dar eu nu voi vota cu el cata vreme o tine pe-a lui si romanii PRIN VOT afirma ce isi doresc. Chiar daca unicameralul ar fi rau, tot ar trebui adoptat, doar PENTRU CA ASA AU VOTAT ROMANII!!!

Revenind la subiect, da Basescu a facut acel referndum cu exact acea formulare si nu cred ca el sau PDL, n-ar sustine un sistem in 2 tururi. Daca nu sustin, nu ii votez, nu-i chiar asa greu. Intre timp, vreau sa vad daca PNL, macar acum ca sta pe 2 in sondaje va vota uninominalul in 2 tururi. Inclusiv Maria Grappini (PC) pe blogu-i sustine uninominalul in 2 tururi. Acuma s-a trezit. In 2007 nu era bun. Ma rog, trec cu vederea interesul propriu si de partid si sper ca in al 12-lea ceas sa votam, noi romanii, majoritatea noastra, asa cum ne dorim.

Nu argumentez acum de c un sistem e mai bun decat celalalt si @Shadow nu-ti zic decat ca esti in minoritate si ca uninominalul in 2 tururi a fost votat de romani. Nu am timp, momentan, de polemica pe aceasta tema.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

lustratia este o "gogorita" scoasa tot pt imagine. Sa fim seriosi ca nu prea exista partid care sa mai vrea lustratie. E si asta pt "imagine". Daca se dorea lustratie se facea de zeci de ori deja.

Cea mai buna lustratie si cea mai "radicala" daca vreti se facea daca in locul cnsas care da "verdicte" erau publicate toate dosarele pe internet. Vroia omul sa vada ce a "fost", "a facut" un candidat se uita acolo. Ii convenea sa il voteze dupa ce gasea acolo era dreptul lui.

Pt cazurile de "sesizare" a instantelor de judecata exista si parchetul si politia si avocatul poporului si omg-urile care sa le ceara daca chiar asa de greu le era procurorilor cu toate datele la indemana sa se autosesizeze.

@lilick

cum nu mai vrea avramescu "democratie cu partid unic"? Nu ? Ce chestie.

Asa ca gluma, l-ati vazut pe "spionul" roman prins de fsb la Moscova? Nu va seamana la fata cu cineva?

Mihai Pop spunea...

(continuare, prea lung comment-ul)

Revenind la subiect, da Basescu a facut acel referndum cu exact acea formulare si nu cred ca el sau PDL, n-ar sustine un sistem in 2 tururi. Daca nu sustin, nu ii votez, nu-i chiar asa greu. Intre timp, vreau sa vad daca PNL, macar acum ca sta pe 2 in sondaje va vota uninominalul in 2 tururi. Inclusiv Maria Grappini (PC) pe blogu-i sustine uninominalul in 2 tururi. Acuma s-a trezit. In 2007 nu era bun. Ma rog, trec cu vederea interesul propriu si de partid si sper ca in al 12-lea ceas sa votam, noi romanii, majoritatea noastra, asa cum ne dorim.

Nu argumentez acum de c un sistem e mai bun decat celalalt si @Shadow nu-ti zic decat ca esti in minoritate si ca uninominalul in 2 tururi a fost votat de romani. Nu am timp, momentan, de polemica pe aceasta tema.

Lilick Auftakt spunea...

@Mihai Pop, uite: eu am sustinut unele lucruri cum ca ar fi bune aici, pe blog, inainte sa le sustina PNL-ul. Cand o sa-mi arati tu ca ai facut asta, mai vorbim. Pana una alta tu nu poti sa imi arati ca ai sustinut undeva ca uninominalul sau unicameralul sunt bune inainte sa zica Basescu. Deci esti o trompeta. Scurt!

Lilick Auftakt spunea...

Tu, ca restul turmei, doar ai preluat niste teme si ai zis ca sunt bune. Lasa-ne cu manipularile astea de doi lei, ca nu ti-ai gasit aici fraierii.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

Uninominalul cu doua tururi a fost votat tot pe considerente de imagine cu demagogia de rigoare si fara nici cea mai mica "dezbatere publica"(dezbatere publica nu este doar sezatoarea GDS). A fost un vot "emotional" si cu o prezenta subtirica.

Daca uninominalul pnl nu era bun pdl nu se baga la inceput in el ca sa se retraga la "inventia prezidentiala". Ori tu spui ca exista "discutia" de ani de zile(ceva pute in Danemarka).

Si inca o informatie. Versiunea de uninominal nu este a pnl ci a societatii civile(a unei parti a ei) atacata de "asa zisa" societatea civila prezidentiala imediat ce basescu a vrut "altfel".
Basescu vrea sa fie "ctitor" si nu ii iese. Se "screme" si tot nu-i iese.

Ca sunt eu in minoritate nu e bai macar sa vad ca "majoritatea" a inteles diferenta dintre cele doua sisteme.
Dar pb ta nu este "intelegerea" si "dezbaterea" ci "pohta ce a pohtit" cel pe care l-ai ales.

Sper ca si tu esti de acord cu vointa romanilor "informati" si nu a romanilor "manipulati". Pt ca asa s-a votat pt uninominal.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

Si revin pt ca o subliniezi si tu.

Formularea de la referendum ca si lipsa de dezbatere inseamna "fortaj de mana" si nicidecum democratie. Se vroia doar "impunerea" catre parlamentul care nu era obedient. Se dorea deci doar inca un "punct" de imagine pt presedinte. Stiind si observand asta ai continuat sa il votezi ca sa nu mai imi spui ca nu ma refer la ce "perioada corecta".

Democrat mod de a face politica e drept.

PS. Stiu care este dorinta ta si altora din pdl. Existenta a numai doua partide parlamentare, asa misiunea de "ocupare a dreptei" ar fi reusita. Doar ca intr-o democratie in tranzitie nu ne putem permite "luxul"(din ce in ce mai putin exersat si in lume) de a avea doar 2 forte politice. E nevoie de diversitate. De dezbatere si nu de "impuneri".

Lilick Auftakt spunea...

Mihai, oricum, romanii NU au votat uninominalul: "26,45% dintre alegatori s-au prezentat la referendumul pentru votul uninominal, procent insuficient pentru validarea acestuia."

Mihai Pop spunea...

@Shadow

Nu a zis nimeni ca vor fi 2 partide. Asta e o invetie a PNL, care probabil nu o mai sustin si probabil ar vota uninominalul in 2 tururi, ca sunt ei acum pe locul 2 in sondaje. Adica tu afirmi ca PDL va fi dezavantajat de acest mod de alegere. Eu spun ca si de pe locul 3, PDL poate obtine mai multe locuri in parlament, in colegiile in care ar intra in turul 2. Sau poate nu, dar ce vroiam sa subliniez e ca nu e o certitudine ca vor fi 2 partide. Pot fi n.

Cu referire la uninominal, cel mai corect era sa iasa public actorii acelei vremi (Basescu si Tariceanu) si sa ne spuna ca orice ar fi vom avea uninominal, numai sa alegem de care. Era normal atunci ca cei care voteaza "NU" la referendum sa nu-si doreasca in 2 tururi, ci sistemul care e acum. Ce s-a intamplat e tipic politicii romanesti, insa in absenta lobby-ului PNL, nici nu se stia daca si ei vor uninominal, de care, daca se va vota pana in 2008 sau se amana. Faptul ca APD a sustinut uninominalul proportional nu inseamna ca societatea civila si-a dorit asta. Uite, cei de la referendum si-au dorit celalalt vot, asa "mai putini" cum au fost ei.

Nu are rost sa mai discutam despre care sistem e mai bun, pentru ca am plecat de la ideea ca unii spun ca Basescu nu a facut nimic. Si eu am spus ca Basescu a facut ceva, cat putea si el. Ca atributiile presedintelui sunt mult mai limitate decat se astepata oamenii, inclusiv de aceea am apreciat cuvintele lui Vosganian: la ce bun sa fie Basescu supendat, avem nevoie de alt Guvern. Asta e o politica buna:) In calitatea sa, cel mult putea sa faca un referendum si l-a facut.

Deci, revenind, sa nu incerce vreun politician sa ma convinga ca Basescu nu a facut nimic, deci sa-l votez pe el, ca nu merge. Am afirmat-o in campanie: daca Crin imi zicea, Tariceanu a avut plus-uri si minus-uri (geniala afirmatia de la motiunea de cenzura : "domnule Ponta, nu-mi amintiti de guvernul Nastase si nu va voi aminti de guvernul Tariceanu") PDL are plus-uri si minus-uri, dar ca PNL, la a carei conducere se afla el acum va putea face mai mult. Nu un continuu atac la adresa celorlalti candidati. Era o campanie mult mai de bun simt, chiar daca ar fi esuat (nu ca cea pe care a dus-o a dat roade).

Mihai Pop spunea...

@Lilick

Am postat de ceva vreme o idee despre sistemul de salarizare unitara si taierea cu 25%.

Sistemul e facut astfel incat nimeni sa nu primeasca mai putin decat pana acum. salariile mari vor fi inghetate, pana cand o data cu inflatia cele mici le vor ajunge din urma.

Am sustinut urmatoarea idee: daca tot era necesar sa faca taieri de salarii, trebuiau sa taie, poate in mod stangist, pana la grila de salarizare unitara, iar apoi, daca mai trebuie, taiate bineinteles cu un procent unic, dar mult mai poate. Poate sub 10%.

E o idee care nu apartine PDL, paote chair ar fi impotriva activitatii Guvernului Boc.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

E fals ceea ce spui. Daca esti democrat si nu vrei sa "manipulezi" la referendum pui toate modalitatile de alegeri existente, respectiv si listele vechi si ideile lui basescu -statomir(ca de acolo ii vin "mirobolantele") si cele ale apd. Nu pui doar varianta care iti convine, demonizezi parlamentul (pt ca majoritatea lui vrea altceva) si nu dezbati nimic.

Este exact ceea ce a facut basescu. Si daca pt tine asta inseamna "facut" pt mine inseamna NULITATE. Adica NEFACUT, sau facut FOARTE PROST.

Cand te-am intrebat "ce a facut" am intrebat bine. Ce a "facut"? Cei care spun ca "NU a facut nimic" sunt prea politicosi pt ca de facut a facut in general doar tampenii care ori ne-au tinut pe loc ori ne-au dat si ne dau inapoi.

Pe mine pot sa incerce "politicienii" sa ma convinga ca basescu a facut "ceva" bine, le astept cu mare interes "argumentele" daca au.

PS. Ca tot ai facut referirea la antonescu si vosganian si cum e cu "placutul" si facutul politicii de bun simt. La alegerile locale in care au concurat la Bucuresti Orban, Oprescu si Blaga unicul partid si candidat care nu a facut decat campanie pe programul sau fara atac la persoane si aberatii a fost Orban. S-a dovedit ca acea "campanie de bun simt" nu aduce voturi. Ar aduce voturi daca "toti" ar face astfel de campanii dar nu o fac deci nu poti sa te pui "vesnic" in pozitie de perdant.

PS. 1. Ca vb de economie. Iti spuneam eu ca trebuie crescut tva-ul, l-au crescut dar in acelasi timp nu au scazut cota unica deci dau in cap si consumului si ramasitelor de investitori ramasi. Pe politici economice va propun sincer acum sa nu va mai uitati in gura tembelelului ala de croitoru ca nu stie ce vb.
Tot dspre TVA. Unde este cresterea inflatiei cu procent de 2 cifre sustinuta de presedentie si guvern inainte de aplicarea masurii? Inca odata cautati economisti nu "gargaristi".


2. Nici o scadere de salarii "globala" nu este normala. Normal era sa se analizeze activitatea fiecarui minister, spital, scoala si sa se refaca organigramele pe "nevoia" stabilimentului si restul dati afara. Scaderea salariilor "generala" defineste doar "incompetenta" in reformarea institutiilor.

Mihai Pop spunea...

@Shadow
De fapt, oricat de rau o fost facut, macar s-o facut, adica concluzia mea, uninominalul e in vigoare datorita lui Basescu, si tipul de uninominal l-au stabilit PNL+PSD.

In alta oride de idei, citeste legea referndumului si ai sa vezi cum trebuie sa rate un referndum., Nu pot avea 5 solutii si romanii o aleg pe cea mai buna. Chiar daca ar fi bine sa avem un astfel de referndum, modificare legii se face de catre Parlament. La momentul respectiv, cat si cel actual, un Presedinte al Romaniei, oricine ar fi el, nu poate face referndumuri, decat in acest mod. Nu e vina lui ca asa arata referndumul, deci in aceasta din pozitia sa, Basescu s-a folosit de toate mijloacele legale pentru uninominal.

Nu-mi vine sa cred ca nu recunosti ca uninominalul sau calitatea de "uninominal" al sistemului de vot e datorita lui Basescu.

Shadow spunea...

@Mihai Pop

Nu stiu ce nu-ti vine sa crezi. Vrei musai sa ii atribui "un merit" pt uninominal. Chiar atat de "fragila" este sustinerea ta pt el? Nu este meritul sau. Uninominalul putea sa iasa un succes cu conditia de a nu se cauta "imagine personala" pe idee si de a lucra "impreuna" cu parlamentul la creatia lui. Lucrat "impreuna" nu inseamna "la ordin".

Vi apoi si imi spui ca s-a aplicat "legea referendumului". vezi cand nu se fac referendumuri ca sa vezi ce anume din lege a fost incalcat fara jena.

Se putea ajunge la un limbaj comun cu parlamentarii sustinand ca romanii trebuie sa poata sa voteze toate variantele posibile. Si asa se putea schimba si legea referendumului.

Asta da ar fi fost un "merit" al presedintelui. Dar nu are astfel de merite pt ca el nu stie si nu vrea sa invete sa lucreze in echipa.

Mihai Pop spunea...

@Shadow

Eu cred ca parlamentarii trebuiau s adopte uninominalul, in ce forma doreau ei (ca pana la urma tot ei l-au facut cum l-au vrut) si sa nu fie nevoie de referendum. Si pentru ca concluzia, adica uninominalul, este una buna, iar acum ne bucuram cu totii de ea, vinovati sunt parlamentarii, care ca si acum au fost si atunci anti-Basescu, in loc sa recunoasca o idee buna. In 2009, multa lume imi zicea ca Basescu se cearta cu toata lumea. Foarte bine! A avut idei bune, precum uninominalul.

Nu il sustin doar pt chestia asta, dar era un exemplu, ca nu mai zica altii ca Basescu nu a facut nimic. Cei 322 de parlamentari, Guvernul minoritar Tariceanu, sustinut pe la spate de PSD, au fost relele in conflictul de atunci cu Basescu.

Lilick Auftakt spunea...

Minai Pop, uninominalul e pur si simplu o porcarie. Dar pentru un votant de manelisti e o idee buna. Oricum, nu te astepta sa-ti mai tolerez mult propaganda.

Mihai Pop spunea...

uninominalul e o porcarie? nu-mi spune ca vrei sa te intorci la sistemul anterior

Lilick Auftakt spunea...

Uninominalul proportional e cel mai democratic sistem dintre cele uninominale, dar normal ca imi doresc votul pe liste si raspunderea politica a partidelor. Am scris de nu stiu cate ori despre asta.

Shadow spunea...

@Mihai Pop
Ma faci sa rad, manjeste e drept, dar ma faci sa rad. Deci "322" sunt de vina pt ca "un prost" a aruncat piatra.

Atata timp cat pe forma de alegeri nu s-a facut dezbatere asta nu este o "idee buna".

Fortatul "mainii" unei institutii cand presedentia nu are competente in materie este o alta aberatie care va lasa ca "precedentul" sa lucreze. Sa nu te plangi cand presedinte va fi un altul pe care nu-l vei sustine care va apela la acest precedent.

In conflictul parmament presedentie ca si in cel guvern presedentie unicul rau a fost presedintele.

Mihai Pop spunea...

Stiu ce zici, dar nu voi plange daca vine crin si incerca sa impuna ceva. Noi romanii votam presedintele, care are abilitatea acesta. dar conflictul nu are legatura cu activitatea presedintiei. Adica parlametarii puteau sa nu adopte legea oricum, cum zice lilick prezenta la vot a fost mult prea slaba. Insa cu toate acestea cu totii au crezut ca a vota uninominal e mai bine decat a vota liste, insa asupra tipului de uninominal nu s-au inteles. Care e altceva. Adica puteau sa nu se certe cu presedintele, sa admita ca uninominalul e bun de la inceput si gata. Normal ca dupa ce uninominalul a fost mai degraba votat de oameni, parlamentarii, ne-dorind sa piarda alegerile au ales sa faca o lege, doar ca "mai pe placul lor". Deci ce atata conflict cu presedintele? A fost strict din ratiuni electorale. ca si iesire de la guvernare din 2009. am vazut cu totii dupa ce a iesit PSD ca de fapt vanghelie chiar stia secrete de stat si ca intr-adevar in birou la nica mai veneau si "nepoftiti". Dar nu, demiterea lui Nica i-a facut sa plece nu?