29 aug. 2010

Un deficit mai mare fardat de "profitul" unei firme fantoma?



E foarte posibil sa fie adevarat ce scrie in acest articol, dar mai trebuie putin investigat. Nu e prima data cand guvernul gaseste metode de a cosmetiza deficitul. Am mai scris pe subiectul asta aici. Sa nu uitam ca si grecii au mintit Uniunea Europeana in repetate randuri, si-au falsificat raportarile, si-au mascat datoriile si si-au cosmetizat deficitele. Alte amanunte despre firma fantoma gasiti pe acest blog. Ce parere aveti?

P.S. - Dupa a doua rectificare bugetara, deficitul pe 2009 a fost stabilit la 7,3% din PIB.

32 de comentarii:

Starea NATIUNII spunea...

Acest scenariu ar trebui analizat si de catre un specialist in domeniu. Eu am cunostiinte in acest domeniu, dar nu sunt un specialist. Ar fi extrem de buna o parere profesionista.
Dar, din cate cunosc, aceasta situatie, in mod cert a influentat indicii macroeconomici.
Acuma, cu vointa si directul concurs al guvernantilor?
Sau si aici au fost total nestiutori si nepriceputi.

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii, da. Boc nu e pentru prima data prins cu minciuna. Ar putea fi prins si acum, dupa ce se cerceteaza cazul acestei firme.

Starea NATIUNII spunea...

Dar sa si plateasca !

Lilick Auftakt spunea...

Cu cat trece timpul mai mult ma gandesc ca e posibil ca Boc sa nu scape de puscarie dupa ce nu va mai fi prim-ministru. Imi pare putin rau de el, pt. ca Basescu e cel care trebuie sa plateasca.

Deceneu spunea...

Firma nu a platit impozit pe profit si se pare ca actionarii sustin ca este vorba de profit realizat in afara tarii, profit care nu se impoziteaza in Romania daca exista o conventie de evitare a dublei impozitari.
In situatia asta veniturile nu ar trebui sa faca parte din PIB-ul Romaniei, dar ele trebuie inregistrate in Produsul National Brut (PNB).
Se pare ca americanii dezmint ca profitul ar fi fost obtinut in SUA.
si In Gandul

In 2008 au obtinut profit de peste 700 mil de euro clasinduse pe locul 5 in topul firmelor dupa profit.
Creed ca e vorba de spalare de bani, o firma prin care se ruleaza sume mari pe modelul "suveica".

Boc o sa spuna ca este o firma a lui Tariceanu :)

Deceneu spunea...

Un articol din Saptamana Financiara
si date contabile la
http://www.doingbusiness.ro/financiar/raport/681808/american-european-marketing-enterprises-sa/

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, multumesc mult. M-am uitat acum. Interesant!

Starea NATIUNII spunea...

Pe langa ceea ce a mai fost mentionat, apar noi data care inclina balanta spre posibilitatea influentarii PIB-lui si anume introducerea realizarilor societatii respective in Produsul Intern Brut Trimestrial (PIBT).
De ce?
Pentru ca aceasta societate facea parte dintre marii contribuabili, aflandu-se pe pozitia 27 a ANAF-lui, datorita acestui aspect ea a fost sigur inclusa in calculul pib trimestrial.

Hendrix spunea...

Avem de-a face cu o banala DIVERSIUNE aruncata presei chiar de portocalii. De unde a ajuns ,,informatia'' in presa? Cine a inflamat-o? MINCIUNA se bazeaza pe falsa ,,informatie'' cum ca firma ar fi ,,raportat'' un profit imens, de peste 3,6 miliarde de euro!!!
Eu am vazut ,,stirea'' sambata pe IrealitateaTV, fiind dat si raspunsul sefului ANAF. Chiar el spunea ca fiscul nu poate face nimic firmei respective, absolut nimic! De ce? Obiectul de activitate al firmei il reprezinta tranzactii FICTIVE de actiuni. Ei singuri isi cresc ARTIFICIAL valoarea unor actiuni si ,,declara'' un asazis profit!!! Seful fiscului nu putea da o explicatie cat de cat correnta acestei ciudatenii ,,economice''.
Am fost plecat din tara toata saptamana trecuta. Este extrem de trist faptul ca ajungem sa dezbatem asemenea tampenii, sa luam de bune aiureli aruncate presei de portocalii. Este extrem de trist faptul ca unii dau in mintea copiilor si comenteaza aberant. Nu pot sa cred ca @Lilick si @Deceneu iau in serios asemenea aberatii! Nu voi spune ca sunteti de reacredinta si ca propagati deliberat aiureli, sunteti doar NAIVI!
@Starea natiunii. Tot respectul pentru materialul cu biografia lui ba-secu, de securist dinainte de lovilutie. Aici ai dat-o insa rau in bara! Cum poti sa fii atat de naiv? Chiar n-ai sintit deloc momeala aruncata presei? ,,Calculele'' tale sunt delicioase cu falsificarea PIB-ului. Stii ce este impozitul pe profit? Stii si cum se calculeaza? Intrebare de baraj pentru tine: trebuia firma sa achite impozit pe profit?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix,

1. se pare ca trebuie sa iti traduc semnele pe care le vezi in articol. Atat dupa titlu cat si la sfarsit semnele acelea sunt de intrebare. Deci intreb, va intreb, ma intreb daca e posibil ceea ce scrie in acel articol.

2. obisnuieste-te cu gandul ca nu toata lumea trebuie sa fie de acord mereu cu tine. e ceva mai greu, da. :)

Hendrix spunea...

@Lilick Tu in postare spui ca ,,e foarte posibil sa fie adevarat'' doar ca ,,mai trebuie putin investigat''. In viziunea ta ar fi fost o noua metoda de cosmetizare a deficitului. Faci trimitere la un blog care da o sumedenie de detalii picante despre actionari siu care pute de la o posta a intoxicare. Tie insa nu-ti pute! Stiu ca ai o profesie apropiata de arte, ca n-ai nicio legatura cu economia si notiunile economice. Intamplator sunt chiar absolvent al ASE Bucuresti. Nu trebuie sa fii as in materie ca sa nu-ti pui unele intrebari absolut banale. Tu chiar n-ai nicio suspiciune cand auzi de un ,,profit declarat'' anual de 3,6 miliarde euro?!?!? Iti dai seama ce reprezinta suma asta? Cum naiba poti sa pui bptul la asemenea tampenii aruncate presei?
Dupa o saptamana in care n-am fost in tara vad ca portocalii astia isi pot bate joc de toata lumea asta. Daca si tu dai crezare unor asemenea aberatii aruncate pe piata ce pretentii pot avea de la altii? Ma mira extrem de neplacut frenezia cu care @Starea natiunii pe multe bloguri arunca sirea asta cu ,,falsificarea PIB-ului''. Intrebare pentru tine: nu cumva aceasta postare ai facut-o taman la cererea bloggeruluiu @Starea natiunii? Intuitia mea imi spune ca da.
Raspunsurile tale denota un singur lucru: tu chiar crezi ceea ce afirma @Starea natiunii! Spui cu voiosie si multa naivitate ca ,,Boc nu e pentru prima data prins cu minciuna. Ar putea fi prins si acum, dupa ce se cerceteaza cazul acestei firme.'' Impresia mea a fost ca tu creditezi aberatiile aruncate de @Starea natiunii. Eu unul n-am vazut ca te indoiesti cumva, am dreptate?

Starea NATIUNII spunea...

@Hendrix,
Multumesc pentru aprecieri la adresa info. Basescu!
In ceea ce priveste aspectul legat de respectiva societate, eu nu am pus intrebari legate de modulalitatea prin care a putut genera un asemenea profit sau de ce nu a platit vreun impozit pe profit.
Normal ca profitul rezulta dupa inchiderea balantei trimestriale, in general ea fiind diferenta intre venituri si cheltuieli.
Cum de nu a platit vreun impozit?
La noi impozitul pe tranzactiile financiare se plateste la tranzactionare, adica cand le vinzi.
Societatea respectiva a achizitionat diferite instrumente financiare de pe pietele de capital internationale, a raportat un profit de pe urma cresterii valorii acestora, dar nu le-a si vandut.
In rest, posibil sa fie o diversiune, dar daca portocalii au pus-o la cale, si-au dat cu stangul in dreptul, adica ceva de genul: Unde Dai si Unde Crapa!
Acest gen de practica fiscal/financiara nu ar fi trebuit sa existe, iar inafara de scopul pe care l-am evidentiat in articol, altcineva nu a mai venit cu vreo alta propunere.
Toti ne scarpinam in cap, pana si Fiscul american – celebrul IRS, a raspuns, confirmandu-ne ca activitatea companiei pe teritoriul SUA este minora, deci pana si supozitia spalarii de bani pica.

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, pai singura posibilitate ca lumea sa nu puna botul, cum zici tu, dupa cum vor "ei", e tocmai sa atrag atentia ca sa investigheze si oameni apropiati noua. Nu crezi? Eu asa cred.

Starea NATIUNII spunea...

Atatea controverse la adresa mea, nu am mai intalnit. Si nu doar aici ci si pe facebook si pe site-ul meu.
De aseara ma trezesc ca sunt HOT, IMPOSTOR, CREDUL, MOGULIST, EXCROC, si nu mai stiu cate apelative la adresa mea.
O concluzie trag si inchei toate comentariile:
Atunci aceasta este STAREA NATIUNII !

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii, Ignore si direct la spam. Crezi ca eu stau sa ma uit in gurile tuturor?

Hendrix spunea...

@Starea natiunii Am citit raspunsul tau dat la ora 10:02 si ma bucura faptul ca stii cum se calculeaza impozitul pe profit, cand si cum se calculeaza. Afirmi in mod corect ca impozitul se calculeaza doar atunci cand ele se vand. Motivul pentru care te-am intrebat daca firma trebuia sa plateasca impozit este tocmai acesta: nu trebuia sa plateasca nimic statului! De ce? Simplu, pentru ca nu a vandut nimic!!! Toate actiunile lor nu sunt trazactionate, valorile lor sunt crescute ARTIFICIAL de catre firma. TOTUL ESTE FICTIV! Cum sa pui impozit pe asa ceva?
Totul este o diversiune portocalie aruncata presei, bazata pe faptul ca ar exista o firma care ar ,,raporta un profit de peste 3,6 miliarde euro''. Ma mir ca ai pus botul la aceasta uriasa diversiune! Numai daca te gandeai ce reprezinta fabuloasa suma de 3,6 miliarde de euro iti dadeai seama de lucratura.

Starea NATIUNII spunea...

@Hendrix,
Dar datorita faptului ca a achizitionat acele active financiare, adica ceva de genul am crescut patrimoniul societatii cu un aparat telefonic, inseamna ca am generat o plus valoare, adica in termenii tehnici o valoare adaugata, unde mai pui ca aceasta valoare adaugata devine valoare adaugata neta VAN,datorita faptului ca cifra de afaceti este egala cu profitul, dar atentie nu am platit impozit, VAN-ul este un element al calcularii PIB-lui.
Daca este o diversiune portocalie, care-i este scopul?
Recunosc, nu sunt o inteligenta sclipitoare, cred ca ma incadrez la medie, posibil sa fiu manipulat, la revolutie am muscat manipularea cu: "Fara razbunari personale". Acum daca s-ar repeta, fii gonvins ca nu as mai pune botul la asa ceva, i-as trage-n T... urgent!
Scuzati violenta din limbaj.

Hendrix spunea...

@Starea natiunii Esti extrem de simpatic atunci cand ma intrebi retoric:,,Daca este o diversiune portocalie, care-i este scopul?'' Amice, tocmai faptul ca este o diversiune arata clar care este scopul, nu crezi? Nu este prima diversiune si nici ultima, stai linistit!
M-am uitat un pic prin presa si am aflat lucruri interesante despre ,,firma''. Cica astia au adus aport in natura de 50 de milioane de euro, aport pe care insa nu l-a vazut nimeni!!! Singurul lucru cert este ca au adus fabuloasa suma de ....1000 de euro cash. Hahahahahahahahah! Iar tu pe saltimbancii astia ii vezi dand peste cap PIB-ul Romaniei cu peste 3,6 miliarde de euro!!! Profit care nu exista decat in mintea lor, intelegi?

Starea NATIUNII spunea...

Daca mai avea careva indoieli ca acel profit nu a influentat PIB-ul, cititi articolul din Romania Libera de maine, o confirma chiar Virgil Voineagu, şeful Institutului naţional de Statistică. Eu consider inchis acest subiect, automat se deschide altul: SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE prin falsificarea datelor macroeconomice - Cautam vinovatii!

Shadow spunea...

@Starea Natiunii

Voineag o da acum la intors. Cica nu s-a tinut seama de firma respectiva pt ca nu era in baza lor de date. Cam ciudat din moment ce apare pe situl lor.
Presiuni? Ce credeti?

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7744216-rezultatele-american-european-marketing-enterprises-nu-fost-cuprinse-produsul-intern-brut-nici-2009-nici-2010.htm

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii, Shadow, pute din ce in ce mai rau cazul asta.

Cititi si asta: http://www.ziare.com/afaceri/firma/seful-celei-mai-mari-firme-din-romania-face-cateva-dezvaluiri-1038681

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, imi poti da cumva un link catre site-ul lor unde apare firma?

Shadow spunea...

@lilick

cred ca le-am vazut pe situl ministerului de finante. Imi e greu sa cred ca institutul de statistica nu are aceleasi date ca si ministerul de finante.
In cazul asta ce "declara ei" e "neverosimil".

Lilick Auftakt spunea...

"Rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises, care a raportat un profit de peste 3 mld. euro anul trecut, nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut (PIB), intrucat au fost considerate neverosimile si aberante, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS)."

Asta e culmea. :)) Pai daca asa se calculeaza la noi PIB-ul, in urma faptului ca INS-ului anumite raportari "i se par" aberante, e clar.

Starea NATIUNII spunea...

I-au pus pistolul la tampla.
Cei de la Romania Libera l-au prins pe om cand era in vacanta, sanbata spre dumineca.
Omul a raspuns promt, raspunsul corect: „Sigur că da, intră după metoda veniturilor. Intră precis în PIB”.
Dar, dupa discutia telefonica, au urmat represaliile.
Partea interesanta este urmatoarea ...
O voi da intr-un comentariu ulterior

Lilick Auftakt spunea...

@Starea Natiunii,


"Voineagu a explicat ca indicatorii macroeconomici sunt calculati si publicati ca date provizorii, apoi semidefinitive, si la doi ani, ca date definitive."

Hai ca pana aflam sigur se schimba guvernul. :))

Starea NATIUNII spunea...

Dumineca spre luni, pe site-ul Institutul National de Statistica din Romania, la sectiunea Produse si Servicii>Date Statistice>PIB trimestrial, dorind sa descarc tabelele PIBT, am constatat cu stupoare ca din tot site-ul aceasta sectiune nu mergea, dadea eroare 500 sau server Not Found, adica aceste link-uri nu au functionat: http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Cpib%20trim%5CPIB%20trimestrial%20extins%20romana%20iunie_nou.xls.
Dupa 2 ore s-au putut accesa aceste tabele, eu le-a salvat.
Daca mai este cineva care le-a descarcat ininte de miezul noptii de dumineca spre luni, le confruntam, SIGUR sunt modificari.

Shadow spunea...

@lilick

oricum pib-ul nu este cel mai bun indicator al economiei. S-au inventat altele "mai exacte" :-).

Starea NATIUNII spunea...

Firma respectiva se regaseste in anexa NR. anexa2DGAMC30072009 din arhiva ANAF-lui, este exact la pozitia nr. 27

Lilick Auftakt spunea...

Starea Natiunii, vad ca ce ai dat tu nu functioneaza nici acum. Da-mi, te rog, tabelele.

Starea NATIUNII spunea...

Pe mail doar ca sunt in Excel

Lilick Auftakt spunea...

Merci!