12 aug. 2010

Leapsa: Pentru profesori

Povestea spune ca intr-o zi, nu stiu cu ce ocazie, Elena Ceausescu ar fi fost la un concert, la Sala Radio. Si ca prin multimea de instrumentisti de pe scena l-a remarcat pe cel de la trianglu. Partitura interpretata nu ii daduse omului ocazia sa se remarce decat in vreo doua-trei randuri, emitand cu gratie sunetul suav pe care il cunoastem.

Aspectul asta a pus-o pe ganduri pe tovarasa, ceea ce a facut ca dupa concert sa il cheme pe insusi presedintele radioului sa ii ceara explicatii in legatura cu respectivul instrumentist. Daca e angajat permanent, daca primeste salariu intreg ca toti ceilalti... In fine, tot felul de astfel de intrebari. Raspunsurile probabil ca nu au multumit-o deloc, pentru ca a cerut nici mai mult nici mai putin decat sa fie dat afara acel percutionist, iar in locul lui sa loveasca orice alt angajat in trianglu, sau un alt instrumentist daca are pauza.

Amintirea de mai sus mi-a revenit astazi, atunci cand l-am auzit pe priceputul nostru presedinte vorbind despre profesori si despre munca acestora. Si nu mi-e greu sa fac comparatia intre el si Elena Ceausescu, pentru ca niciunul nu avea habar de latura vocationala a muncii sau de cea de creatie. Ambii cuantificau doar volumul de munca. "La ora". "Ca la curve"... ar spune cineva.

Am mai scris anul trecut despre norma profesorilor care, conform legii, este de 40 de ore. Consultati AICI. Din care 16 sau 18 reprezinta orele de predare. Dar asta nu e asa important, decat in contextul in care Basescu, platind la un moment dat la Cotroceni o comisie intreaga sa se ocupa de reforma educatiei, ar fi trebuit sa fie informat. Sau putea sa se preocupe de informarea presedintelui Alexandru Gheorghe Gussi, cel care e angajat consilier prezidential la Departamentul de Educatie si Cercetare.

Nu ma apuc acum sa scriu despre importanta profesorului in societate. Cred ca toti cei care intra aici o cunosc la exacta ei valoare. Nu marinarul piroman Traian Basescu e cel care ar putea in vreun fel sa ii umileasca pe profesori, sau sa ii aduca intr-o lumina mai buna in societate. Nivelul intelectual si profilul moral al celui care ne conduce de la Cotroceni il stim prea bine.

Insa, daca aceste declaratii sunt si punctul de vedere al Institutiei Prezidentiale, avem intr-adevar o problema. Sau are el, presedintele. Iar reprezentantii profesorilor ar trebui sa trimita la Cotroceni legea (cu norma de 40 de ore) si sa ceara o pozitie oficiala in legatura cu declaratia. Astfel, Traian Basescu ar putea fi obligat sa-si recunoasca incompetenta, sa spuna ca nu a fost informat, si sa-si retraga afirmatiile inepte legate de profesori.

Ma alatur cu aceasta ocazie prietenului Codrin Scutaru, care trimite o leapsa in blogosfera "in sprijinul profesorilor". O trimit si eu mai departe urmatorilor: Mihai Voicu, Transildania, Elfy, Zeus, Theodora, Alexandru Marin, Liviu Jicman, Liviu Marian Pop.

15 comentarii:

Micawber spunea...

Biata Elena Ceausescu, imi imaginez cat de mult o fi chinuit-o concertul acela simfonic. Banuiesc ca si pe Basescu il chinuiesc cel putin la fel de rau asemenea evenimente (fara tiganci, printesa Ardealului si alti 'aliati' politici).

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Anul trecut a fost torturat cu Oedipe, la Opera. Insa a adormit. :))

Vania spunea...

Eu am muncit şi 24 de ore într-o zi, până să mi se rupă filmul, astfel că nu m-a impresionat randamentul derbedeului, de doar 16 ore!...

Adrian Stoica spunea...

Cica prin '90, niste afaceristi americani au ajuns in Rusia si, nu stiu cum, au vizitat Ermitajul. Unul dintre ei a fost foarte impresionat si i-a spus celuilalt:
- Ba, sa stii ca stilul asta rusesc, si tablourile astea nici nu-s chiar asa de nasoale. Pe bune, cred ca niste tablouri din astea nici n-ar da asa rau in living.
- Da, ma, zice celalalt, sa stii ca m-am gandit si eu. Da', fiind asa prins cu afacerile, cand sa mai pictez?
...
Idiotul ales de romani in fruntea tarii isi imagineaza, fara indoiala, ca oricine poate sa fie profesor. Ce drac de competente iti trebuie pentru asta? Iei cartea si le spui copiilor: "scriti, copii, scriti", si gata. Si pentru asta, indivizii astia mai vor si bani?
In alta ordine de idei, trebuie ca a fost torturat groaznic, in copilarie, de ceva profesori, si a jurat sa se razbune. Parerea mea este ca si-a pus in gand sa desfiinteze scoala, iar pe profesori sa ii preschimbe in gunoierii societatii. Altfel nu imi explic.
Problema e alta. Ca in orice domeniu, si in educatie exista "rebuturi", copii greu educabili sau complet needucabili, iar Basescu trebuie ca a fost un astfel de copil. Ceea ce nu au reusit sa faca profesorii sai, acum vreo jumatate de veac, nu mai poate sa faca nimeni in prezent. Asta e Basescu si nici dracul nu-l mai schimba. Dar, ce fac, in aceasta situatie, profesorii, elevii, parintii, intreaga societate?
Raspunsul e: mai nimic. Ce va spune si ce va face, in aceasta situatie, "inteligentul" Funeriu, cel care si-a asumat rolul de cel mai mare aparator al profesorilor? Ce vor face "generalii" din judete, oameni cu o oarecare vizibilitate la nivel local? Ce vor face directorii celor mai prestigioase unitati scolare din tara? Raspunsul e: nimic, deoarece, chiar daca, din punct de vedere stiintific sau metodic, astfel de oameni ar putea reprezenta ceva - desi e indoielnic - din punct de vedere uman, acesti oameni nu sunt altceva decat niste zdrente. Nu poti sa fii profesor, sa ai o anumita autoritate in educatie, si sa lasi un primitiv sa batjocoreasca in acest fel corpul profesoral din Romania. Asta daca nu esti o zdreanta, evident.
Mai zilele trecute, presedintele ii trimitea pe profesori carora nu le sunt suficienti cei 600-1000 de lei, "la munca". Le sugera sa-si mai ia un job. Ce fel de job? Nu stiu, dar ma gandesc ca, de exemplu, avand program numai dimineata, invatatoarele si-ar putea gasi o slujba de seara. Ceva animatoare sau dansatoare la bara, nu-i bine?
As vrea sa fiu optimist, dar e foarte greu. Cine sa sara in apararea profesorilor, daca nu o fac ei insisi?
Cata batjocura mai poate inghiti acest popor?
Imi e teama ca atunci cand se va termina cu tot acest circ, fiindca, odata si odata se va termina si cu Basescu, si cu regimul sau, si cu tot, nu va mai fi mare lucru de facut. Economia e oricum distrusa, tara e indatorata pana peste cap, si, in curand, va duce o lipsa groaznica de profesori si medici de calitate. De unde ii vom aduce? Si cu ce costuri?

Ana Birchall spunea...

Lilick poate ii aduceti aminte si scrisoarea trimisa fiecarui profesor in 2004!!
http://www.anabirchall.ro/6-ani-de-acasa-nu-sunt-7-domnule-presedinte/

Deceneu spunea...

A Cornea a afirmat la Realitatea ca presedintele cunoaste situatia muncii prestate de profesori de cand au discutat refora invatamantului si nu-si explica afirmatia acestuia.

Eu zic ca nu-i neinformat este ticalos si nu-i prima data cand face afirmatii false in cunostinta de cauza.
Stolojan cand a fost intrebat de ce la un moment dat a afirmat ca el nu discuta cu Basescu, a spus ca Basecu a facut o afirmatie dezonoranta la adresa lui desi stia ca e falsa. I-a reprosat ca de ce a afirmat public o chestie care stia ca nu-i adevarata si Basescu conform obiceiului a ras. Pentru el important era sa-si puna adversarul intr-o lumina defavorabila.

Acum prin afirmatile lui vrea sa provoace dezbinare intre diversi bugetari si intre bugetari si ceilalti salariati.

Lilick Auftakt spunea...

@Vania, te punem presedinte. :))

@Adrian Stoica, s-ar putea ca dupa basescianism sa ne revenim chiar mai greus decat dupa comunism.

@Ana, uitasem. :) Merci mult.

@Deceneu, ai dreptate. Face special. Insa poate fi impiedicat, poate fi pus la punct. Daca profesorii insa nu o fac, isi merit a soarta.

Vania spunea...

Calităţi de preşedinte aş avea, deşi-i ficatul cam slăbit...

Shadow spunea...

@Vania

Inginer esti sau nu? Ca daca nu esti nu te tine ficatul in mod clar pt postul de presedinte. Stii tu treaba cu "masura" :-).

Uite "io" ma pricep si la "cetit"(asa spuneam la facultate la sportul cu spirtoase) si sunt si inginer :-p

Anonim spunea...

Eu mi-as dori ca Basescu sa munceasca 1 ora pe zi!
Si i-as mai plati si o croaziera de 4 ani in jurul lumii numai sa nu il mai vad!

De aici or fi toate aberatiile pe care le scoate, de la surmenaj?

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan

Se intampla cateodata ca unii sa fie atat de ineficienti incat e mai bine sa fie platiti ca sa taca si sa nu faca nimic. Probabil e si cazul lui Basescu.

Vania spunea...

Shadow:

Nu-s inginer, că n-am avut aptitudini, ci doar profesor, da' nici alea 16 ore pe săptămână nu le fac...

Lulutza spunea...

Sucă Priceputu' al II-lea din capu' satului... Vai de noi ce baftă, după 20 de ani de cînd scăpasem de Sucă Priceputu' I-ul! Un singur lucru nu-i iese şi pace nici tovarăşelului ăstuia de activist politic şi nici măcar în al doilea mandat de... vodă: să pară naibii, cît de cît, "domn" şi olecuţă mai trecut prin altă şcoală decît cea "a vieţii" din crîşme şi porturi!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza, nici nu cred ca si-a propus asta. :)

codeus spunea...

16 ore a zis?!!! pai boul asta se vede ca nu a prea stat prin scoala. da orele pe care le stai in scoala, ca ai patru ore si tu stai sase. da corectarea lucrarilor, care de cele mai multe ori se intampla acasa, ca la scoala nu ai timp. da faptul ca si tu ca profesor trebuie sa mai pui mana pe carte sa te pregatesti pentru urmatoarele zile, da profesorii din fiecare scoala care fac programarea tuturor cadrelor, si pierd timp nu gluma cu chestia asta. astea unde le pui d-nule presedinte de hazna? el lucreaza 16 ore pa zi?!!! haha ce gluma buna
probabil pune si orele de Golden Blizt si cele petrecute la Ciresica, sau cele petrecute cand se scobeste in ureche