28 aug. 2010

PDL si UDMR taxate dur la alegeri prin tara


Duminica trecuta au avut loc alegeri pentru Consiliul Local in cateva comune din Satu Mare. In Agris de exemplu, partidele au prezentat liste cu candidati pentru posturile de consilieri precum urmeaza: UDMR 12 candidati, PDL – 14, PNL – 8, PCM – 13, PSD – 14, Partidul verde – 1. In plus, a mai candidat un independent.

PDL nu a reusit sa obtina decat 7 voturi (!!!) in aceasta comuna, si astfel niciun pedelist din 14 nu a intrat in Consiliul Local. Si UDMR a fost taxat dur, populatia optand de data aceasta pentru celalalt partid maghiar, PCM, care a intrunit majoritatea voturilor.

Prin urmare, rezultatele au fost urmatoarele: PCM – 5 consilieri, UDMR – 3 consilieri, PNL -2 consilieri, PSD – 1 consilier. Un avertisment pe care UDMR ar trebui sa inceapa sa il ia in seama.

Nici in cealalta comuna in care au avut loc alegeri, Sanislau, PDL si UDMR nu au fost iertate, rezultatele alegerilor fiind urmatoarele: FDG 38,46% - 5 mandate, PNL 15,39% - 2 mandate, PSD 15,39% - 2 mandate, UNPR 7,69% - 1 mandat, UDMR 7,69% - 1 mandat, PDL 7,69% - 1 mandat. PDL la egalitate cu UDMR si, culmea, chiar si cu UNPR.

In continuare le doresc aceleasi succesuri! :))

24 de comentarii:

Bogdan spunea...

Lilick, nu peste tot ii asa:

In ultimul tur al alegerilor locale pentru functia de primar al localitatii Rosia de Secas se vor infrunta, duminica viitoare, reprezentantul PSD si cel al PDL. In urma votului de ieri, la care au luat parte peste 75 la suta dintre electori, clasamentul se prezinta in felul urmator: Emilia Oltean (PSD) - 317 voturi, Iosif Vili Nagy (PDL) - 212 voturi, Maria Lacrămioara Drăghiţă (PNL) - 195 voturi, Bogdan Vasile Nicolae (UNPR) - 122 voturi. Alegerile de la Rosia de Secas au fost organizate in urma demisiei inaintate de fostul primar democrat liberal Gheorghe Wagner.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan, probabil acolo o sa iasa pesedistul. Dar, wow, UNPR atatea voturi?

Lilick Auftakt spunea...

Electrician auto de meserie, Wagner a mai demisionat o dată din funcţia de primar, în toamna lui 2008, când era membru al PNL. Atunci, acesta a candidat ca independent la Camera Deputaţilor, obţinând doar câteva sute de voturi în colegiul 2 Blaj-Sebeş.

Înscris de această dată în PDL, a candidat din nou la primărie la alegerile parţiale anticipate din februarie 2009, pe care le-a câştigat, cu un scor de 51,62%.

Trei luni mai târziu, el a iniţiat un referendum local, în care a chemat locuitorii din cele trei sate componente Roşiei de Secaş să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu dizolvarea Consiliului Local şi încetarea astfel înainte de termen a mandatului celor 11 consilieri. Wagner s-a arătat nemulţumit de faptul că majoritatea consilierilor, care erau liberali, nu ar colabora cu el.

Referendumul nu a fost validat, din cauza prezenţei reduse, doar 270 de persoane dintr-un total de 1.277 prezentându-se la urne, adică 20,9% dintre persoanele cu drept de vot.

În iunie acest an, Wagner şi-a dat din nou demisia, motivând că este dezamăgit de viaţa politică din România şi că vrea să-şi elibereze astfel "conştiinţa de apăsarea şi presiunea acceptării lucrurilor aşa cum au fost ele". AGERPRES


Hahahahahahahahahahah!

Adrian Stoica spunea...

Probabil a fost un viciu de organizare, de care se va tine cont.
Nu cunosc amanunte, dar cred ca s-au comis multe greseli strategice, cum ar fi:
1. Nu s-a acordat viza de flotant unor membri verificati ai PD-L, in numar cel putin egal cu cel al votantilor existenti.
2. Preotii nu au fost cointeresati si nu au oficiat slujbe pentru alegerea candidatilor PDL. Nici candidatii celorlalte partide nu au fost afurisiti si blestemati.
3. Candidatii opozitiei au putut circula liber, trebuiau retinuti pentru (cel putin) 29 de zile.
...
Si multe altele: nu a fost organizat corespunzator votul cu urna volanta, persoanele aflate in strainatate nu au votat, numarul de buletine anulate a fost prea mic, sau prea mare, si multe-multe altele.
Si, nu in ultimul rand, trebuie ca nu s-a organizat corespunzator numararea voturilor. In mod sigur, asta trebuie sa fi fost!

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, hahaha. Exact! Dar nu vezi ca acum o dau pe "apasare, presiune".. te doare capul. :))

transildania spunea...

"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual."
(http://www.mediafax.ro/politic/basescu-sustine-prag-electoral-de-10-si-existenta-a-doua-mari-partide-5882351)

As fi curios sa vad ceparere au cei din PD despre pragul de 10%.
Cred ca vor fi nevoiti si ei si UDMR-ul sa formeze o alianta electorala pentru a mai intra in parlament peste 5%...

Anonim spunea...

Lasand la o parte mistourile UDMR ar trebui sa isi dea seama ca nu degeaba PNL si PSD refuza asocierea cu PDL.
Eu nu inteleg ce mai cauta inteligentii din PDL langa presedintele si guvernul asta.
Daca PSD si PNL se tin de cuvant si nu or sa mai colaboreze niciodata cu PDL si aliatii lor cred ca oportunistii tocmai si-au luat cea mai marea teapa din ultimii ani.
Daca PSD si PNL isi urmeaza linia actuala, chiar daca PSD nu e simpatia mea, dar le pun cate 10 stampile fiecarui partid.
De ce? Pentru ca tocmai au evitat o noua dictatura, mascata e adevarat dar tot aia,

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, stie Avramescu ce stie cand se stramba prin articolele din Bursa pe seama uninominalului pur si dur (hahaha), si stiu bine si pedelistii de ce nu-l mai sustin (sistemul asta de vot). Pai ar ramane cu 2-3 parlamentari saracii. :))))
Sigur, si eu imi doresc pragul de 10%. :))) Si sper ca PNL sa reuseasca sa-l impuna. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan, sigur. Ei, UDMR intind coarda cat pot. Dar vor sari din barca la timpul potrivit, oportunisti cum ii stim. Despre pedelisti... numai de bine. :)

transildania spunea...

@Lilick
Prag de 10% ar fi chiar distractiv. Am asista poate la formarea (dupa modelul CDR) a Conventiei Populare Romane pentru trecerea pragului: PD-UDMR-UNPR-PPDD-PNG. Si o bataie pe locuri de candidati intre DDiaconescu, Baconski, Miki Spaga si Voinescu...

@Chrysthyan
Te rog sa nu pui 10 stampile ca-ti invalidezi votul.

Lilick Auftakt spunea...

@Transildania, stiu sigur ca la PDL nu a mai ramas decat nucleul dur. Stiu de fapt si ei. Asa ca n-ar fi deloc deplasat sa formeze o coalitie monstruoasa de tipul acesta ca sa treaca pragul.

Anonim spunea...

@transildania

Pai daca le pun la micron una peste alta?

L-am votat pe Iliescu ca sa nu iasa Vadim, cand am pus stampila am zis: "Na, fir-al dracu!"

O singura mandrie am: nu am pus niciodata stampila pe Basescu si PDL.
Stiam eu ceva, defect genetic.

Advearul e ca daca Basescu si PDL ar disparea as revedea ceva in Romania: speranta.

transildania spunea...

Asa una peste alta, inteleg, asa merge.
Eu nu i-am votat niciodata pe niciunul dintre ei...
Intr-adevar atunci s-ar reintoarce speranta.

Anonim spunea...

Eu sper doar ca PNL si PSD sa se tina de cuvant, adica sa nu le ofere astora un colac de salvare.
Si Lilick, eu cred ca UDMR s-au cam facut de ras, in ce barca sa mai sara?
Sper sa vad un parlament fara PDL, UDMR si UNPR.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan, asta credem noi, dar ei nu considera ca s-au facut de ras, ci ca asta e normal: sa fie mereu la guvernare. Insa e tare posibil sa nu mai intre, iar PNL trebuie neaparat sa se gandeasca la oferta electorala si pt maghiari.

Anonim spunea...

Crezi ca maghiarii se mai regasesc in UDMR? Tocmai ai demonstrat mai sus ca nu.
Ss nu uitam opozitia lor fata de legea ANI.
20 de ani la putere nu puteau sa nu lase urme si maghiarii vad asta.
PNL si PSD ar face bine sa ignore UDMR! Mai degraba sa ii bage in seama pe aia, cum le zice, PCM.

Lilick Auftakt spunea...

Eu nu zic de partid, zic de electoratul maghiar. El trebuie sa fie ofertat de PNL.

Adrian Stoica spunea...

In orice discutie despre UDMR nu trebuie uitat un lucru: UDMR nu este un partid politic. Ei zic ca sunt o uniune culturala ... bla, bla, oricum nu are asta importanta. Ei nu sunt un partid politic nu doar din punct de vedere formal, ci chiar efectiv. Nici electoratul lor nu seamana cu electoratul vreunui partid. UDMR isi permite, practic, orice alianta, orice combinatie, fiindca reprezentantii ei nu au un mandat politic! UDMR ar iesi basma-curata chiar dintr-o alianta cu PRM, de fapt o astfel de alianta a si existat, la diferite nivele locale, si este posibil sa mai existe.

transildania spunea...

@Adrian Soica
"UDMR-ul isi permite practic orice alianta orice combinatie"
Isi permite orice alianata atata timp cat mai este reprezentata in parlament. Prezenta in parlament insa nu este nicidecum garantata pe veci, si mai ales dupa ultima alianta si ultimele performante guvernamentale. Nici dupa ultimele performante electorale prezentate de Lilick. Maghiarii din Satu Mare au intors practic spatele UDMR-ului, exista un alt partid maghiar, cel care a castigat.

In Slovacia ponderea maghiarilor e chiar mai mare, de circa 15% din populatie. La ultimele alegeri fostul UDMR slovac a cazut de la 12% sub pragul electoral. Un alt partid maghiar noufondat a trecut in schimb pragul. Nimic nu e batut in cuie.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, a avut grija Basescu sa dea o mana de ajutor si la scindarea lor si la formarea PCM. E adevarat ca nu visa situatia de acum, de care ar trebui sa profite mai mult liberalii.

Brad spunea...

Electoratul maghiar va fi ofertat de PNL, nu zic nu ... presupun/sper ca udmr -ul va parasi guvernarea pentru o "giornare" scurta ...in noua alianta isi va consolida realizarile obtinute via basescu ...so, ce ar putea oferi PNL-ul electoratului maghiar ?!
Si lor le plac galetile, se pare ...

Lilick Auftakt spunea...

@Brad, nu stiu, nu-mi aduc aminte sa fi vazut in campanie galeti verzi cu UDMR. Poate au primit altceva, dar nu am vazut. Cred ca votau UDMR din inertie. Nu era posibil ca UDMR sa nu fie si el taxat acum. Antonescu a facut acum un apel la maghiari. Nu au mult timp sa se gandeasca daca vor sa fie salvati. Daca nu, au mari sanse sa nu mai intre in Parlament. Si in afara Parlamentului ei nu exista.

transildania spunea...

Cel mai bine ar fi daca liberalii ar face nu doar un apel la maghiari ci un apel direct la adresa electoratului maghiar, sau multietnic, dar suparat pe UDMR. Un apel direct in acest sens inseamna un apel bilingv, adica si in limba maghiara. Sunt sigur ca exista destui fosti votanti UDMR nemultumiti de acestia, care nu au nici in clin nici in maneca legatura cu demersuri aiurea si care ar putea vota propunerea liberala.

Lilick Auftakt spunea...

Trebuie apelat la liberalii de etnie maghiara. Sunt destui. :)