18 mai 2009

Base, Sarko si autostrada Comarnic - Brasov


"Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a anuntat, miercuri, ca, in urma licitatiei, consortiului Vinci-Aktor i-a fost atribuita construirea sectorului Comarnic - Brasov pentru 1,5 miliarde euro, iar in contract este stipulata suma de 21,18 milioane euro/km de autostrada." - NewsIn - 13 mai 2009

Credeti ca si-a negociat bine Basescu sprijinul lui Sarkozy (avand in vedere ca Vinci SA este un consortiu francez) si implicit aceasta vizita la Paris de mana cu Duduia? Sau acele 21,18 milioane euro/km de autostrada reprezinta un pret putin cam piperat... (?) :D

Remember 1997: "Traian Băsescu - ministrul transporturilor: În 1997, consorţiul italian Federici Astaldi Todini Italia (FAT) a câştigat licitaţia pentru reabilitatea integrală a autostrăzii. Italienii promiteau, la momentul respectiv, că termină lucrarea în 22 de luni pentru circa 27 de milioane de euro. La finalul lucrărilor, CNADNR a plătit de cinci ori mai mult, ajungându-se la circa 1.547,4 miliarde de lei. Reabilitarea a durat doi ani, iar autostrada a fost inaugurată în octombrie 2000, cu mare pompă, de urmaşa lui Băsescu la minister, Anca Boagiu." - Evenimentul Zilei

Ce s-a intamplat cu Autostrada Bucuresti - Pitesti, despre care e vorba mai sus, nu mai comentez. Poate doar sa mai aduc aminte ca doamna Luisa Todini, sefa consortiului, era parlamentar european din partea partidului lui Berlusconi la vremea cand a castigat licitatia.

Dar ce legatura e intre Vinci SA si Sarcozy aici? Pai nu stiu exact. Insa imi aduc aminte ca in septembrie 2008 Sarcozy a fost in Siria, in vizita la presedintele Bashar al-Assad, unde a facut si ceva lobby in favoarea Lafarge SA si Vinci SA.

11 comentarii:

Ionut spunea...

Nuţi i s-a laudat lu madamme Sarko` cu poşetuţa ei de mii de euto?

Ba nuuu i-a zis ca romania is land of ...

Lucia Verona spunea...

Lilick, pune şi cifrele din 2004, cînd cu "tainul" lui Raffarin! Tot Vinci era, parcă, pe o sumă mai mică...

Lilick Auftakt spunea...

@Ionut

Da, Duduia si Carla s-au intrecut in posetele, Base si Sarko s-au felicitat pentru afacere, iar Videanu si Berceanu, prezenti si ei, si-au asigurat locurile in viitorul guvern... "remaniat".

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Acum ma uit si vad cat s-au "scumpit" Vinci de atunci, din 2004:
"Un alt contract important a fost cel semnat de catre Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania cu gigantul francez Vinci pentru executia tronsonului de autostrada Predeal - Comarnic, in valoare de 397 mil. euro."

Pai de la 397 milioane la 1,5 miliarde e diferenta, nu gluma. Insa acuzatia ca Raffarin ar fi venit aici sa isi ia tainul, in 2004 a venit, culmea, chiar de la Basescu.

"Traian Basescu a trimis ieri o scrisoare ambasadorului Frantei la Bucuresti in care isi exprima regretul ca nu a fost informat despre semnarea unui contract fara licitatie publica pentru construirea unui tronson de autostrada, intre Comarnic si Brasov. La Bucuresti, Raffarin s-a intalnit luni si cu liderii opozitiei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Ieri, Basescu a afirmat ca nu a fost informat despre semnarea contractului pentru autostrada, cu grupul francez Vinci. El spune ca, daca ar fi fost informat, s-ar fi opus acestui contract pentru ca este atribuit fara licitatie, iar el, Basescu, nu sustine "incheierea unor contracte care incala legile interne cat si legislatia internationala". Inainte a oferi aceste explicatii, presa consenase o declaratie a liderului PD in care afirma ca Raffarin a venit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul" - aluzie la respectivul contract, in valoare de 480 de milioane de euro."

Lilick Auftakt spunea...

Stirile din care am citat mai sus sunt din 2004.

tony spunea...

Pentru contractul de acum,Vinci va incasa in 30 de ani peste 4,7 miliarde de euro !

Pro DOC spunea...

GA-GA DADA BLA-BLA

Daca in cazul lui Nastase contractul cu Vinci era tainul lui Raffarin, in cazul lui Basescu este una dintre solutiile iesirii din criza.

Vorba lui Tristan Tzara: Depinde numai din ce parte privesti.

Asa e el, Basescu: daca in cazul liberalilor colaborarea cu PSD era o oroare, in cazul PDLicilor este o binecuvantare, o salvarea in timpuri de criza. Exemplele pot continua: 322, (cand demoni, cand ingeri), oligarhul rau, oligarhul bun...

Totul e din ce parte privesti. Trebuie doar sa gasesti unghiul avantajos.

[D][S][N] spunea...

Dumnezeule!
Ce fotografie ! :)
Daca o mai ia al nostru pe Blonda dupa el pe la Paris, casnicia lu Sarko e in pericol... :)

Lucia Verona spunea...

Lilick
Da, ştiu :)

agaX spunea...

sarko totusi are o nevasta misto

mihai4 spunea...

Asa ar vrea sa faca si cu achizitia avioanelor, si sa ia F16 second hand ca sa-i pupe-n cur si pe americani.La britanici o sa le dea modernizarea fregatelor.