12 mai 2009

Preda despre cum "ii ies traducerile" lui Avramescu

Cristian Preda posteaza pe blog: “Vreau să salut, în primul rând, apariția cărții prietenului meu Cătălin Avramescu, An Intellectual History of Cannibalism, traducerea volumului de la Humanitas intitulat Filozoful crud. Traducerea englezească - aparținând lui Alistair Ian Blyth - a ieșit la una dintre cele mai prestigioase edituri universitare, Princeton University Press.”

Traducerea… a iesit? Hahaha! Cum … “a iesit” aceasta traducere? Statea acolo ascunsa si a iesit la lumina cand l-a vazut pe Avramescu? Nu, domnule, n-a iesit ea singurica de capul ei de nicaieri. A fost scoasa pe bani publici. Comandata de ICR. Ca altfel nu se uita editura Princeton University Press nici cu fundul la Avramescu. Pentru traducerea si publicarea in limba engleza a cartii ” Filozoful crud: O istorie a canibalismului ” s-a platit suma de 7000 euro (scump, domnule, scump!) prin programul “Translation and Publication Support”.

PS - ati vazut ce se mai bat cu pumnul in piept anumiti intelectuali din zona portocalie ca sunt de… dreapta? Sa tot fii de dreapta pe banii statului, nu? :))

19 comentarii:

atreides spunea...

Hai ca asta-i tare de tot. Uite, tocmai trebuie sa ma apuc sa scriu o monografie de cateva sute de pagini, pe care as vrea s-o public nu chiar la Princeton University Press, dar macar la Cambridge University Press. Oare o sa ma sponsorizeze ICR-ul si pe mine macar cu vreo 5000 de euro asa?

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Trebuie sa incepi mai intai sa il pupi pe Basescu zilnic si sa injuri PNL. Sa scrii neaparat ca PNL sunt de stanga, comunisti, pesedisti, fesenisti, kgb-isti, asa cum face Avramescu pe blog la el. Chiar si azi. Dupa ce reusesti sa faci toate astea fara sa-ti crape obrazul... s-ar putea sa ai sanse sa te sponsorizeze si pe tine ICR. :)

mihai4 spunea...

Atreides - daca ai "calitate"-n tine, iti pot da si 10 mii. Cu doua conditiuni:
1 - in Romania sa te lasi publicat de Humanitas si
2 - sa te intreci cu ei in pupincurisme.

GS spunea...

Ce au crescut preturile pe piata pupincuristilor!? Nici n-ai zice ca e criza ... La astia e cererea mai mare decat oferta. Asa am invatat eu la scoala :)

Lilick Auftakt spunea...

@mihai4

Domnule, dar au devenit chiar indecenti. Se ling unii pe altii in public ziua-n amiaza mare. :) Pornografie intelectuala.

Lilick Auftakt spunea...

@GS

Pupincurismul e o meserie banoasa. :)

GS spunea...

Dar si riscanta ... li se schimba fundul si ei nu-si dau seama. Asa s-au trezit din fundul lui Emil in cel al lui Traian. Abia cand au ridicat capul si-au dat seama ca se schimbase fundul. S-au gandit ... acum ce mai conteaza?!

Riddick spunea...

Discutabil ar fi pretul, nu oportunitatea publicarii. Nu stiu ce cauta pe-acolo Ernu, asta este agent de influenta, numai prostii spunea cand cu criza de la Chisinau. Nu apare tirajul nicaieri.

Pro DOC spunea...

Este penibil modul in care acesti intelectuali "din zona portocalie" calaresc cultura si toaca resursele bugetare. Au format un fel de club exclusivist, o mini-societate inchisa, cu o ierarhie osificata si cu trompa bine intepenita in buget.

Elitele alternative n-au decat sa ia calea bejaniei, fiindca exclusivistii nu se confirma decat intre ei, avand grija ca eventualii ultimi veniti sa fie de o calitate mult mai slaba decat intaistatatorii, astfel incat ierarhia sa nu se cutremure in veci.

Lucia Verona spunea...

Nu mă miră. De cînd am văzut prima listă de cărţi propuse de ICR pentru traducere, în 2005 sau 2006, mi-am dat seama că nu voi reuşi niciodată să beneficiez de programul cu pricina.

Mos Califar spunea...

Astia doi : preda+avramescu sunt un fel de sacul+petecul Se mwerita cu prisosinta

Lilick Auftakt spunea...

@All

Nu intamplator a scris chiar ieri Preda: luni, 11 mai 2009, ora 11.00, a avut loc la ICR conferinţă de presă dedicată programelor de promovare a traducerilor din autori români derulate de ICR

http://www.icr.ro/bucuresti/resurse-media/comunicate/conferinta-de-presa-100-de-volume-publicate-in-strainatate-cu-sprijinul-institutului-cultural-roman.html

Consultati mai sus lista cu autori.

Claudia Muresan spunea...

Orice autor de non-fiction care se respecta, azi, n-ar fi avut nevoie de traducator in engleza. Asta daca nu e Foucault sau Habermas.

codeus spunea...

Da unde mi-e comentul Lilick? S-a pierdut pe drum? Ori am greşit eu ceva când am dat trimitere

Pro DOC spunea...

Tot timpul viata noastra literara a fost dominata de gasti si de atacurile dintre ele : Post-dezghetul comunist i-a gasit pe optezecistii Desantului (lui Crohmalniceanu) versus a ceea ce numeau ei « scriitorii sustinuti de Securitate » prin « Saptamana » si « Luceafarul ». « Romania literara », cu Manolescu, Blandiana, Dinescu formau si ei o tabara a « bunilor », sustinuta de Gogu Radulescu.

Mai tarziu, dupa ’90, citeam in paralel “Romania literara” si “Observatorul cultural”: "gruparea Noica" versus post-modernistii din jurul lui Ioan Bogdan Lefter. Culmea e ca pe Cartarescu, care il facuse pe Noica « un tataie cu basca » si pe Tutea tot un taie, « care-si plimba maieutica prin carciuni », si l-au revendicat ambele grupari. Ba chiar Lefter i-l opunea pe "Orbitor" lui Patapievici, la modul: asa DA, asa NU, dar asta doar pana cand a plecat el insusi de la « Observatorul cultural » dupa scandalul starnit de recenzia « Omului recent » al lui HRP.

Post-modernistul Cartarescu si-a ales insa « politic » afilierea, intrand, subsecvent, in marea pupincuriada lucrativa si, implicit, in favorurile Humanitasului si ale ICR-ului.

Sunt multe de spus, decenii de batalii intre gasti... care ne duc inapoi, in interbelic si chiar mult mai in urma, in secolul al XIX-lea, asa ca ne putem lauda cu o traditie seculara.

Ceea ce nu-mi explic este de ce dupa ’90, si nici pana astazi n-a aparut si la noi institutia, absolut necesara, a AGENTULUI LITERAR. Practic, ea nu exista, desi avem chipurile o agentie care promoveaza scriitori romani in spatiul de limba germana. Conditia e insa ca ei sa fi fost mai intai publicati in tara de origine, or aici... Nu mi se pare catusi de putin normal ca dupa ce ai lucrat ani buni la o carte sa umbli cu ea in brate pe la edituri. Si apoi, daca printr-un concurs miraculos de imprejurari ti-o vzi pubicata, cum o promovezi si o difuzezi pe o piata inca sub patronajul politicului? Ce te faci daca iti repugna pupincuriada, iar piata literara nu prea functioneaza altfel?

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Pai era clar...


@Codeus

Nu am gasit niciun alt comm al tau.

@Claudia

:)

@Mos

Stai ca de-abia ii astept sa se mai pupe pe bloguri.

@Pro Doc

Da, niste intrebari foarte bune. Si sa te mai uiti te rog in lista de la link-ul pe care l-am pus mai sus sa vezi de cati bani a beneficiat Cartarescu, cartile lui fiind traduse in mai multe tari.

Pro DOC spunea...

Lilick,

stiu, intru frecvent pe site-ul ICR-elelor! (Asta cu ICR-elele a fost lansata pe forumul EVZ de Garfield, motanu.)

tony spunea...

Ar fi mai interesanta cartea:"History of Intellectual Pupinbashism " ! cu studii de caz:Liiceanu,TRU,Preda,ITMorar,
Mihaies,Patapievici,etc.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Nu o stiam pe asta cu ICR-elele. :))

@Tony

O sa adunam destule date despre pupinbasism. Daca vrea vreun scriitor sa se apuce de treaba...