6 mai 2009

"Soseaua Cotroceni" m-a dus la teatru


“Soseaua Cotroceni”, titlul pe care l-am dat unei fotografii in care aparea in prim plan valea dintre sanii Duduii (click aici), m-a dus la teatru. Mai mult: la o lansare de carte si la o piesa de teatru. “De vina” e Lucia Verona :)) in ale carei provocari literare m-am lasat din ce in ce mai mult implicata in ultima vreme. Dar ce spun eu… “m-am lasat”? Blogul Luciei e deja un drog. Tot datorita ei l-am cunoscut si pe Matei Vişniec azi, autorul proaspat lansatului roman “Sindromul de panică în Oraşul Luminilor” si al piesei de teatru “Mansardă la Paris”. Despre carte... inca nimic. Astept sa o citesc. Insa piesa, in regia lui Radu Afrim, mi-a facut cunostinta cu Cioran, asa cum nu credeam ca il voi intalni vreodata. Cantand, dansand, aberand, injurand, un Cioran apatrid, un Cioran fascist, un Cioran pe patul de moarte. Nu vreau sa va spun prea mult. Trebuie sa il vedeti pe Cioran – Personajul - in intalnirea cu propria lui memorie, lovit de Alzheimer, in intalnirea cu originile romanesti, cu elementele cele mai ciudate din biografia lui, sau incercand ratacit sa se inscrie la Sorbona la un curs despre… Cioran la care, culmea, este respins. Intr-un cuvant: superb.

10 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Lilick, mă flatezi :) Un drog? :)))))
Mă bucur tare mult că ţi-a plăcut spectacolul. Am să-i trimit un link spre articolul tău Corinei, secretara literară a teatrului, să-l pună pe site.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Iti multumesc! :)

mihai4 spunea...

Eu raman la Tutea fetelor.Sorry.A fost mai bun ca Cioran.Asta e ,risc comparatia si nu e bine, dar asa e.Poate sa-l citeasca intrega Europa, dar la sufletelu meu Petre Tutea este rege.Hai dati-mi cu tifla,incercati doar si am sa va mananc.

Lucia Verona spunea...

@mihai4
Nu pot fi de acord. Pe Cioran l-am citit, pe Ţuţea l-am cunoscut, am stat nu o dată cu el la masă. Foarte inteligent, dar teoriile lui nu mă atrag deloc. În schimb, avea uneori un umor deosebit.

mihai4 spunea...

Uite o pastila de umor ,,a la Tutea'': http://www.youtube.com/watch?v=7H0diouKVeo

mihai4 spunea...

Lucia,Tutea si daca vroia sa scrie nu putea, sti bine.Asta nu inseamna ca daca el ,,n-a scris'' nu e maret ca nu-l cunoaste coana europa.Si alea nu sunt teorii ci e credinta.De altfel ca-m asta-i buba intregului domeniu[al filozofiei ma refer].Filozofezi,filozofezi dar pana cand.Nu poti sa-ti pui atatea intrebari si sa crezi ca TU poti gasi toate raspunsurile la ceea ce inseamna viata pe pamant.Eu nu ma duc la biserica de peste 10 ani,deci nu poti spune ca sunt un ,,fanatic'',dar Tutea te ghideaza ca si spirit daca il iubesti. Tutea e ala care a impletit filozofia cu credinta adevarata si ia iesit ceva formidabil.Nu stiu de ce ,dar asa fac si eu un amarat ce sunt.Amandoi,si Cioran si Tutea sau nascut din familie de preoti,Tutea fiind un pic mai in varsta.Iata ce spunea Tutea despre prietenul sau Cioran cand a murit:http://www.youtube.com/watch?v=KbOevl3BSGg Ascultale cu atentie replicile.Gasesti tot aici in acest mic interviu.

atreides spunea...

Eliade rulz! :)))

Lucia Verona spunea...

@mihai4
Eu mă gîndeam la o poveste pe care o spunea, de pe vremea cînd era în puşcărie.

Shadow spunea...

Lucia
Sa inteleg ca "nihilismul" te atrage :-). Prea fatalist pt mine asta nu schimba nimic din maretia lui Cioran. De asta si eu marsez pe Tutea. Exuberant, plin de viata la orice varsta, implacabil, oricate greutati i-a impus viata. Un suflet de "copil".

mihai4 spunea...

Asadar 2-1 pentru Tutea,draga Lucia.Eu & Shadow suntem pe aceeasi lungime de unda.Sac.