13 mai 2009

Biografii de dictatori: Tanarul Sosso



O fotografie circula pe internet din 2007 si socheaza. Tanarul “Sosso”- pe care la prima vedere il poti confunda cu orice intelectual sexy, romantic, cu parul usor ravasit, care tradeaza o natura boema, inclinata spre lectura, spre poezie - se dovedeste a fi de fapt cel care a ingrozit o lume intreaga: Iosif Visarionovici Stalin . Paranoicul dictator, asasinul in masa, monstrul! Imaginea a aparut in 2007 pe coperta cartii “Young Stalin”, dupa mai mult de 50 de ani de la moartea lui. La cererea lui Simon Sebag Montefiore, al carui volum "Tanarul Stalin" a aparut pe piata britanica, presedintele georgian Mihail Saakasvili a scos din arhivele secrete memoriile mamei lui Stalin, Keke Djugashvili. Pe baza acestora si a altor date culese de Montefiore e structurata intreaga biografie politica.
Singura recenzie in limba romana a cartii am gasit-o in Dilema Veche, semnata de Theodor Baconsky. Acesta a lecturat biografia tradusa in limba franceza:
“Crimele de anvergura genocidului, la care avea să recurgă în calitate de stăpîn al URSS, îşi au deci originea în tinereţea mereu încordată a acestui personaj dement, cinic, reptilian. Pentru el, pînă şi sacrificarea "tovarăşilor" de luptă e la fel de firească precum căderea frunzelor, toamna. Ajuns la Kremlin, Stalin primeşte petiţii care îi solicită clemenţa: le respinge, cu argumentul că numeroşi membri ai propriei familii înfundă Gulagul... Avea să-i apere, paradoxal, doar pe unii poeţi, cerînd de pildă NKVD-ului să-l lase în pace pe Pasternak, deasupra "plafonului de nori" unde trăieşte. Oroarea ştie uneori să fie delicată.”
Mai mult cititi AICI.

26 de comentarii:

[D][S][N] spunea...

Diabolic !
Din ce mi s'a povestit si mie, inteleg ca a comandat eliminarea tuturor potentialilor contracandidati din Partidul Comunist si a generalilor incomozi din Armata Rosie !
Restul cunoastem cu totii !

Riddick spunea...

Personajul a fost la un seminar teologic, apoi jefuia pentru a finanta subversiunea bolsevica. Se spune ca atunci cand a aflat de moartea in gulag a unei foste sotii, ar fi spus ,,paguba in ciuperci''.

Anonim spunea...

Seamănă cu Sever Voinescu.

Pro DOC spunea...

Totdeauna ne fascineaza povestile cu dictatori, (ca si cele cu regi, regine, printi, printese). Cred totusi ca un fizionomist de formatie lombrosiana :) ar fi "citit" nebunia si cruzimea din spatele privirii sticloase a tanarului cu aspect inselator, de frondeur romantic. Ma rog, nu asta-i point-ul. Problema e ca pe rusi, ca si pe cubanezi, i-au sodomizat niste comunisti cu charisma si-o oarecare cultura (fie la ei, acolo, nebunia diabolica a acestor lideri), dar noi am zacut "malc" sub un cheferist, inlocuit cu un cizmar logoplegic! Si tot nu ne-am desteptat inca...

hendrix spunea...

Am citit cu placere si cu surprindere articolul din Dilema Veche, semnat de baconsky. Cu placere pentru ca este bine scris, reliefeaza corect portretul acestui satrap in tinerete. Cu surprindere intrucat baconsky imi displace profund, fiind unul din 'telectualii basescieni care scriu regulat la Coti. Una peste alta, un articol bun scris de el.
Ar fi multe de spus despre cauzele sociale sau chiar medicale care au facut posibile nasterea celui mai dement dictator comunist. Toti dictatorii comunisti sunt nebuni, mai mult sau mai putin, toti au fost niste criminali, tortionari, dar stalin a fost de departe un geniu al raului!
Fara legatura cu tema, astept cu interes cartea lui Marius Oprea despre ascensiunea lui ba-secu, dintr0un biet securist pripasit pe la Anvers in ditamai presedintele. O carte care va explica cum un roman a ajuns sa faca atata rau propriului sau popor, sa distruga tot in jurul lui, in slujba sistemului securist-comunist. Oare va putea pricepe vreodata ce mutatii genetice duc la aparitia unor astfel de mutanti ca stalin sau ba-secu? Am convingerea ca ba-secu daca devenea ipotetic sef in defuncta urss ar fi fost la fel de sangeros ca dementul stalin.

Chat Noir spunea...

O fi fost rudă cu Keke Rosberg ... acelaşi destin ... niciodată învingători totuşi câştigători ... mă trec (monte)fiori ...

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Da, Mai putin partea asta de biografie care se pare ca e foarte interesanta.

@Riddick

Hmm. Interesant.

@Anonim

Hahaha! Sa speram ca doar fizionomic.

@Pro Doc

Fizionomia lui (era sa scriu Basescu) Ceausescu din frageda tinerete trada pornirile dictatoriale de mai tarziu? Ce parere ai?

@Hendrix

Nu-ti ascund ca si eu am citit cu mare placere recenzia lui Baconsky.
Fara legatura cu tema si eu astept cartea lui Oprea si sper sa regasim in ea si fragmente care ne aduc in atentie copilaria lui. Am citit ceva, dar foarte putin, si nu stiu cat de autentic e.
Daca am reusi sa-i patrundem cat mai mult in tainele copilariei am putea sa studiem mai bine lucrurile la care te referi.

@Chat Noir

Hahah! hai ca esti tare! Cauta pe net sa mai gasesti una alta despre Keke mama lui Sosso. Se pare ca a fost o femeie tare modesta, ca orice mama de dictator as putea sa spun. :D

Mos Califar spunea...

Barbat bine al dreaq , cinstit vorbind

Cristian Lisandru spunea...

Excelent material. Ce blog am descoperit, şi o zi ploioasă oferă surprize plăcute...

hendrix spunea...

@Lilick Apropos de cartea lui Marius Oprea, care urmeaza sa apara luna asta, in Coti de azi s-a declansat deja lupta grobiana impotriva lui! Rolul acuzatorului a fost preluat de slugoiul tismaneanu, care acuza cum isi permite Oprea sa il atace pe ba-secu, din moment ce conduce o institutie astatului!?!?!? Am postat cu nick-ul meu de pe Coti, @Al.Pacino, fiind zdravan injurat de propagandistii portocalii. Sa vezi ce injuraturi vor fi la gura lor cand va aparea cartea! Va fi o lovitura dura impotriva lui ba-secu, va fi OGLINA pusa in fata lui. Asta pentru cei care inca nu si-au dat seama ce securist avem la 3coceni.

Lilick Auftakt spunea...

@Mos Califar

Mdaa...

@Cristian

Bine ai venit si ma bucur sa iti descopar si eu blogul.

@Hendrix

Uita-te mai jos cu vreo doua teme ca am comentat. O sa ma mai uit si pe Coti. Merci.

Pro DOC spunea...

Ehei, Lilick, cine mai crede in Lombroso si curentul lui "fiziognomist"? Eu! :))

Portretul satrapului in tinerete, ca sa-l citez pe Hendrix si sa-l parafrazez pe Joyce, ne spune multe despre cum va evolua tanarul. Portretul lui Ceasca mie imi arata un tanar complexat, cam introvertit, needucat, agresiv, cu tupeu surprinzator la nevoie, ros de spirit revansard, rigid, fooaarte determinat si increzator in steaua lui (vezi ochii privind dincolo de obiectivul camerei). Oricum, cred ca ma uit la un portet oficial, indelung retusat.

Portretul lui Basescu (hahaha, aici trebuia sa ajung, dar nu i-l gasesc nicaieri, pe ala cu chipiul de marinel) imi arata un bon viveur (cam flusturatic), tupeist fara masura, gata oricand sa-si incerce si chiar sa-si forteze norocul, smecher pana peste poate si foarte sigur pe smecheria lui.

Din pacate, citirea portretelor de tinerete n-are nicio relevanta pentru marea majoritate a oamenilor. Trecuti de mijlocul vietii, cei mai multi nu mai aduc deloc cu portretele din prima tinerete, fiindca viata reala le spulbera visele si ii indeparteaza de propriul destin.

Asta insa nu se intampla niciodata in cazul dictatorilor! Ei gasesc intotdeauna mijloacele prin care sa-si indeplineasca destinul. :(

hendrix spunea...

@Lilick Scuza-ma, acum am observat si eu ca ai avut in dimineata asta o tema despre pupincuristul tismaneanu. Eu am citit dimineata Coti si m-a lasat perplex articolul, fapt ce m-a determinat a polemizez acolo. Dar n-ai cu cine, niste...portocalii! Dupa ce am plecat scarbit de acolo, am descoperit tema propusa de tine despre stalin in tinerete. N-am putut sa nu fac legatura dintre ei, sunt din acelasi aluat!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Haha! Excelent. Vezi ca m-am dat mare, vorba vine :D , si ti-am imprumutat ideea cu "Volodea- agent publicitar". Am postat-o si eu pe Coti la articolul la care ies azi scantei, despre care am scris si eu mai jos si la care tocmai m-a trimis @Hendrix.

@Hendrix

Vad ca tu si Loda va luptati pe acolo. Si..Virgil parca (?) In rest, prostuta aia de @alexandra si inca niste robotei aplaudaci, care au ajuns impreuna (pai cum altfel?) la ideea ca Oprea trebuia sa-i ceara voie lui Basea sa scrie despre el. Hahahaha!

Pro DOC spunea...

oops, am uitat sa zic la Basescu: bon viveur, la extrema vulgara a termenului!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Pai si eu am ramas masca inca de aseara cand am vazut.
Tema asta cu "Sosso" a intervenit cat se poate intamplator. (Sau nu?) Vorbeam cu @Mos Califar care scria ceva despre Monica Macovei, pe care o compara cu Visinski. Am cautat o poza cu Stalin si am dat peste tot ce am scris mai sus si mi-a placut mult subiectul. Acum daca se si leaga cu ce a scris Tismaneanu, e complet intamplator, pentru ce eu deja scrisesem de el.
Asta e. Asa a picat. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Hahah! Mama ce portret! :))) Cum sa nu ne placa asa un personaj? Cuceritor de sotii la chermeze, dansator cu tiganci, fara discurs dar totusi cu verb. Am putea sa ii facem un portret complet daca ne gandim mai bine...

Pro DOC spunea...

Excelent, Lilick, foarte bine ai facut ca ai folosit sintagma "Volodea, agent pubicitar"! Trebuie chiar sa ne facem un intreg repertoriu de sintagme cu care sa-i ciupim pe pupini in mod constant, ca prea au etichetat in fel si chip tot ceea ce s-a opus improvizatiilor basesciene.
Trebuie sa repetam si noi aceste etichete pana le facem loc in mentalul colectiv! :))

hendrix spunea...

@Lilick Am trecut relativ usor peste ,,argumentul'' portocaliilor ca ar fi o dovada de nesimtire sa scrii despre viata cuiva fara acordul acelei persoane!?!?!? De parca ar fi o carte despre viata intima a unei vedete, scrisa fara acordul prealabil al celui care se destainuie! Socanta mi s-a parut teza lui tismaneanu cum ca Oprea, ca director al IICCR, institutie publica fiind, n-ar avea dreptul MORAL sa-l atace pe ba-secu!!! Acest tismaneanu traieste inca in plin comunism, ca si propagandistii portocalii! Sa sustii o asemenea aberatie este stupefiant, nu? Sunt ingrozit de mentalitatea unui telectual ca tsmaneanu si ale unor semeni de-ai nostri. Ceasca n-a murit, inca mai traieste printre noi!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Da, exact asta m-a socat si pe mine in prima instanta. Apoi m-am gandit: Tismaneanu nu are cum sa fie prost si sa nu realizeze ca ceea ce ii impune lui Oprea e comunist de-a dreptul. Nu avea cum sa nu perceapa ca Oprea nu semneaza sub antetul Institutului, si ca acea carte nu reprezinta un punct de vedere al Institutului pe care il conduce. A mai dat si un exemplu cat se poate de ambiguu: America. De ca si cand de acolo libertatea de expresie ar putea fi luata ca model.
Insa ei stiu cu ce robotei au de-a face si pentru cine scriu, asa ca diversiunea a fost usor de facut.
Totusi, cand presedintele ICR il ataca pe primul ministru una-doua prin ziare era moral, nu? Cand critica liberalii (si ei alesi ai poporului, ca si Basescu) era moral nu? Pai cum, ca avea aceeasi functie...

Lilick Auftakt spunea...

Stiu exact cand Patapievici se batea cu pumnul in piept la Antena 3 (anul trecut)ca ba vorbeste din punctul de vedere al omului de cultura Patapievici, ba din punctul de vedere al functionarului Patapievici. In fine... erau vreo 3 Patapievici pana la urma in direct, la tv. Ei, bine: Oprea nu e decat "functionarul Oprea"? Sa-i fie rusine lui Tismaneanu ca manipuleaza infect. Daca ma strofoc putin caut si video cu Patapievici in care spunea cele scrise de mine mai sus.

tony spunea...

Mdaa,adica ti se pare sexy?:)

mihai4 spunea...

Tony-al dracului de tare.

mihai4 spunea...

N-am eu rabdare si timp sa stau sa va enumar tot cea facut Stalin.Cert e ca ne-a si mi-a influentat viata.Mai sunt si nascut in ziua in care el murea,iar daca va zic ca maicamea e din Scornicesti unde o gramada de babe au mustata,cred c-o sa ma ,,respectati'' si mai mult deacum inainte.Ce frapeaza aici,e ca n-am crezut niciodata ca dracu poate sa fie asa de sarmant,sau cine stie,poate nu intrase inca!

razvan pop spunea...

fotografia asta este din colectia Hitler iubitor de Mozart sau Wganer, Mussolini iubitor de Renastere etc....

Lilick Auftakt spunea...

@Tony

Pai fata de imaginea pe care o aveam cu el, imagine pe care o cunoastem toti, in poza asta arata cel putin.... altfel.

@Mihai4

Haha. Exact!

@Razvan Pop

E posibil. Nu stiu. Am vazut-o doar pe coperta cartii pana acum.