20 mai 2009

Presa si Popestii ei sangerosi.


Selectia naturala a politicienilor facuta de carnasierii de presa duce la aparitia animalului politic perfect. Vezi Traian Basescu.
Pe urma tot ei, carnasierii, se lamenteaza atunci cand acesti indivizi, animale politice perfecte, au reflexe de invidiat, mint cu zambetul pe buze, manipuleaza, calca pe cadavre, cand chiar ei au contribuit la selectarea si dezvoltarea acestor calitati.

Sa ne aducem aminte de Cristian Tudor Popescu in 2004, chiar in finala. Stilul agresiv si bataios al jurnalistului a condus pana la urma la alegerea lui Traian Basescu. Acesta nu i-a permis sa-l interogheze in stil “Liublianka” si s-a aparat ferm. I-a spus chiar in fata: “Nu va permit”

Antonescu i-a permis zilele trecute. Si a fost criticat mai de toata lumea, pentru ca si noi insine ne-am invatat sa apreciem sfasieri in direct si la o ora de maxima audienta. Ceea ce publicul doreste, si indivizi din presa fac (pentru ca CTP nu e singurul) nu poate duce decat la rezultatul politic de astazi.
Cristian Tudor Popescu nu pare sa regrete agresivitatea personala, insa pare sa aprecieze ca Antonescu i-a raspuns calm si uman. Cel putin asta reiese din editorialul pe care l-a scris in urma cu cateva zile. E si asta un mic semnal pozitiv, desi duce cu gandul mai mult la versurile lui Zaharia Stancu: “Degeaba mai plângi/ Ce-ai omorât omorât rămâne”

Daca si un prieten, asa cum se autocaracterizeaza Dorin Tudoran ajunge sa admita in direct la Realitatea TV ca privirea lui CTP parea privirea unui nebun cand il ataca pe Antonescu, atunci inseamna ca marele jurnalist chiar are o problema.

Spuneam insa ca CTP nu e singurul… Si nu e. Imi aduc aminte de executia in direct a lui Orban de catre “prietenul sau” Robert Turcescu. Acea flagelare in direct, ramasa nereparata cu totul nici azi… Imi aduc aminte si de flagelarea lui Cioroianu pentru celebrele “yes, of course” si “good point”, derulata pe circa noua zile consecutiv, atat pe trustul lui Vantu cat si pe cel al lui Voiculescu.

Culmea e ca acestor tigrii feroce de presa, care sar la beregata interlocutorului, nu le merge pana la urma cu adevaratele animale politice. Ele fandeaza si se eschiveaza foarte usor. Aseara, la Realitatea TV, CTP-ului nu i-a mai mers tactica abordata cu Antonescu. Intrebarile incomode se scurgeau pe Geoana cum se scurge apa de ploaie pe un jgheab uns cu ulei. Geoana raspundea aparent la intrebare, ii devia sensul, o saracea de continut, iar concluzia raspunsului ii era intotdeauna favorabila. Popescu obosea, trecea la urmatoarea, iar la final am constatat ca a muscat toata emisiunea in gol.

Despre o eventuala intalnirea Basescu - CTP nu are rost sa scriu acum. Probabil o vom vedea in finala. Dar daca ar fi totusi sa ne reamintim de ultima, cea in care Basescu a spus “Domnule Popescu, sa stiti ca inot mai bine decit scrieti”, tare ma tem ca lui CTP n-o sa-i iasa.

Sa zicem ca dupa cum arata sondajele in momentul asta o sa avem o finala Basescu - Geoana. Ziaristii o sa muste in gol, cei doi contracandidati vor sti sa pareze, sa fandeze, sa evite atacurile… Apoi, tot ei, ziaristii, o sa se vaite de castigator, oricare ar fi. Si de toata clasa politica. In fapt ei au contribuit din plin la acest rezultat.

41 de comentarii:

Anonim spunea...

http://www.inpolitics.ro/articole/40119/i-totu-i-c-te-propriet-i-are-Mircea-Geoan-n-SUA.html


poate il executa CTP si pe Geoana...

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Daca nu invata sa eschiveze la astfel de atacuri ca si Basescu. Dar probele sunt ok. :)

Anonim spunea...

nu va inteleg logica. de fapt cred ca ea nici nu exista. pe de o parte va plangeti ca ziaristii (CTP) sunt prea agresivi cu candidatii (nu vad nimic deplasat in ce a facut CTP, nici cu Basescu, nici cu Antonescu, nici cu Geoana), pe de alta parte tot pe ei ii acuzati ca nu sunt destul de eficienti in a dovedi gaunosenia politicienilor. si inca mai mult, ii laudati tocmai pe politicienii care au ajuns atat de buni in arta palavragelii goale si a gaunoseniei, incat scapa intrebarilor puse de ziaristi. stiu ca e la moda sa atacati presa in orice situatie, dar macar puteti sa va abtineti de a lauda tocmai gaunosenia si prefacatoria politicienilor, dand-o drept inalta arta diplomatica.
si sa stiti ca "atacurile" lui CTP la Geoana au meritat, macar pentru faptul ca agramatul a recunoscut ca e agramat. macar atat.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Nu ma mir ca nu ai inteles. Eu scriam despre faptul ca jurnalistii carnasieri ataca... prin asta creaza animale politice, SI TOT EI critica, dupa, calitatile pe care le dezvolta in acestia.
Daca eu te-as ataca pe tine ce ai face in cazul in care ai fi om politic?

Sunt doua posibilitati:
- daca esti un om decent raspunzi sincer, uman, dar poate gresit...
- daca esti la randul tau o fiara imi raspunzi pe masura, fandezi, parezi.. Adica minti, inseli cu sange rece.

In cazul doi publicului s-ar putea sa ii placa si sa te voteze. Doar i-ai venit de hac unui alt carnasier.

Traian Basescu e laudat si azi cu cuvintele "ce bine i-a zis-o! tare piratul!"
Ei, bine...si atunci, daca unii jurnalisti contribuie la astfel de indivizi in politica, cum de tot ei se mira si se stramba de existenta lor?
Nu e vorba de TOTI jurnlistii, ci doar de cativa.
Despre presa in general am o parere buna.

Lucia Verona spunea...

Ei, am mai auzit că şi alţii au proprietăţi... :)
Problema cu ziariştii pe care-i numeşti "carnasieri" este nu că vor să dovedească sau să arate că un politician sau altul e un nemernic, un corupt sau un tont - asta ar fi bine! Nu, ei vor să-i umilească pe politicieni şi să arate cît de mari sunt ei, ziariştii, cît de deştepţi şi de ai dracului.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Pai da. Vor sa isi arate rapacitatea, forta, muscatura sangeroasa... Asta le stimuleaza orgoliile. Insa daca o iau pe cocoasa si sunt transformati in salam, se plang si critica politicianul respectiv, dupa ce i-au creat ringul politic in care sa castige aceste lupte cu armele clasice: minciuna, inselatoria, manipularea... etc
Aceste animale din presa trebuie sa inteleaga ca ei insisi nu sunt in stare decat sa creeze alte animale.
Pentru un alt tip de clasa politica, e nevoie si de un alt tip de ziarist in confruntarile directe la tv. Daca nu... ramanem cu fiarele, cu mitocanii, mitomanii...

[D][S][N] spunea...

Nu stiu daca "sangerosi" este cel mai potrivit adjectiv in asociere cu numele Popescu! :)

Lilick Auftakt spunea...

@DSN

Nu, e de tot rasul. :) Dar daca voiam ii ziceam altfel. Sangerosii din presa, ca ii cheama Popescu, Turcescu... escu.. nu ne aduc nimic bun in politica.

Gheorghe spunea...

Vezi eu am impresie proasta despre presa si mass-media in general, si o parere buna despre C T Popescu.

La tema de la Roxana CRISTIAN TUDOR POPESCU, OM BOLNAV am scris:
"CTP este inteligent, bun psiholog, as in stinta comunicarii si are talent literar si actoricesc.
Ataca fara menajamente, exagereaza si dramatizeaza ca sa puna in evidenta o idee, se indigneaza din lucruri banale ca sa le tranforme in catastrofe, adica manipuleaza cu pofesionalism, cu talent actoricesc desi nu-i actor.
L-a pus in corzi pe Crin Antonescu, pentru ca a avut pe cine pune, si a facut bine ca le-a aratat si lui Crin si stafului ca sunt slabi.
In politica romaneasca adversarii nu se poarta cu cu manusi, se loveste cu "pumnul gol".
Crin a incasat un "upercut" si a fost numarat."
C T Popesu in campaniea electorala, pentru ca-i o campanie de marketing de persoane, incearca sa le puna in valoare slabiciunile.
Daca reuseste candidatul e slab.
In asemenea emisiuni CT Popescu nu face jurnalism, incearca sa puna in dificultate un candidat.

Candidatii slabi nu duc discutia pe terenul pe care se simt ei puternici, se lasa purtati pe unde vor moderatorii.

daurel spunea...

Ziaristii proeminenti au o problema: cine isi va aminti de ei in istorie? Imi vine in minte sceneta cu intrebarea:cine l-a invins pe Napoleon?

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Tie ti se pare ca Antonescu e mai slab pentru ca, desi stie engleza, nu a avut tupeul sa vorbeasca ca sa nu se faca de ras? Ca asta a reiesit din emisiunea respectiva. Pai in cazul asta Iliescu si Basescu sunt tari pentru ca vorbesc engleza de balta fara retineri. A mai reusit CTP sa demonstreze si altceva? A reusit vreodata?
Ce inseamna ca un politician... e tare?

Liviu spunea...

Imi povestea mai demult un ziarist de la unul din 'trusturi', care facea interviuri cu politicieni, ca acestea erau o adevarata mana cereasca pentru cel care le realiza.

Venea dl. ministru la interviu, iar tu, ziarist, profitai de ocazie si (desigur, off the record) ii mai cereai o favoare, o butelie, o maslina. Culmea e ca nici macar nu trebuia sa faci un interviu favorabil - politicianul era fericit ca e vizibil, altceva nu-i trebuia.

N-am motive sa cred ca lucrurile s-au schimbat esential in ultima vreme.

madalina ionescu spunea...

Una dintre probleme, să nu spun cu orgoliu problema, este cea a legitimităţii.

Ce-l legitimează pe politician? Voturile, el e unde e şi cine e pentru că a fost votat.

Ce-l legitimează pe ziarist? Nici măcar audienţa, nici măcar tirajul, pentru că el e unde e şi cine e pentru că aşa şi-a dorit, aşa a decis în faţa oglinzii şi a foii albe. Şi de aici, bătălia orgoliilor: "te fac, te distrug, la pixul meu eşti", spune ziaristul.

Ar mai fi ceva. Lupii tineri, gen Badea, Ciutacu, Gâdea, au câştigat pariul cu online-ul. Foştii - vezi Cristoiu, CTP - nu au reuşit să se apropie, nu şi-au însuşit internetul, iar de aici vine şi dispreţul lor faţă de bloguri şi de ediţiile online ale ziarelor. Încearcă ei s-o întoarcă din condei, ca hârtia adevărată, că presa adevărată nu-s ascunse şi bolnave ca online-ul, dar cauza supărării cred că vine din ejectul pe care şi l-au luat în lumea asta.

Care lume modelează şi vedetele politice - vezi Obama, vezi chiar fenomenul Băsescu în 2004, şi la locale, şi la prezidenţiale.

Apoi, în fond, miile de oameni pe care îi va aduna Badea, duminică, la chestia aia sportivă din parc este victoria personalităţii vii, autentice, indiferent de medium-ul de manifestare, în faţa condeielor întoarse doar spre ele însele şi tot mai puţin vii, deci tot mai puţin viabile.

Nu trebuie să se pună la mintea lor orgolioasă - aşa cum bine n-a făcut Geoană, cum scrii tu aici.

Nu ajunge doar scris, mai trebuie şi cinste, maestre!

Lulutza spunea...

Cred ca CTP pune la cale de pe acum ca-l va arunca pe Base in vreo piscina, cada, lighean, sa vada daca intr-adevar se descurca sa ajunga la mal. Eu, totusi, imi aduc aminte de o marturisire televizata a lui Base ca nu stie sa inoate, desi... Probabil era in transa dezamagirii de sine si-l luase valul sinceritatii... Intre timp, o fi invatat, cine stie?! Totusi, spre deosebire de Dragastolo, pe Base nu l-am prea vazut in preajma apei, ca... pieton! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Nici eu.

@Mada

Foarte frumos ai scris. Am citit de doua ori. Pentru ca in cateva cuvinte ai facut o analiza excelenta a presei.

@Lulutza

L-am vazut cu Bush. Dar parea ca se fereste de apa. Poate ar trebui intr-o zi sa dea si aceasta proba, daca il provoaca CTP, da. Haha! :))

Gheorghe spunea...

@Lilick - Antonescu s-a fastacit, s-a inrosit, si a incercat sa demonstreze ca stie franceza.
Nu asta trebuia sa faca.
Trebuia sa spuna, ca nu stapaneste atat de bine limbile straine incat sa discute in engleza sau franceza cu un interlocutor, si prefera sa apelez la un translator, decat sa riste sa faca o gafa.
El trebuia sa spuna ca nu-i filolog.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Poate trebuia sa spuna asa. Dar in franceza s-a descurcat bine, iar despre engleza a spus ca nu o stapaneste bine si a preferat sa nu o foloseasca.

Lulutza spunea...

La nesimtitii aia de la Intelius, am vazut acum ca figurez si eu cu citeva "proprietati" in SUA, unde nu am fost si acum nici nu vreau sa pun piciorul... Decit poate sa depun niste cereri de retrocedare, daca tot m-au improprietarit! Ba chiar si in Bucuresti, dar pe astea le recunosc. Si nu pare o coincidenta, ca am un nume si mai putin comun decit Geoana... Iar din "proprietatile" mele din SUA vreo doua sint foste adrese (cu chirie) ale unor cunostinte, cu care mai vorbeam la telefon.

In fine, Geoana sa se descurce! Iar eu, pazea, ca ma duc sa-mi cer averile de la americani! Macar aia din Sunny California, de care abia acum am aflat! Sper sa nu vina vreun cutremur sau tsunami peste conac pina obtin eu viza de la ambasada SUA! :)

Lulutza spunea...

Pacat ca nu se gaseste filmarea aia in care recunostea ca nu stie sa inoate nici macar cum scrie... Videanu! Si mai imi amintesc de un interviu foarte vechi, in care "recunostea" mieros ca astia ca el sint expirati din cauza de... colaborationism servil cu vechiul regim, caruia nu i s-au opus si de care au profitat din plin. Cred ca era putin cam... mesmerizat, ca parca tot spunea ipocrit: "Fratilor, nu ma votati!"

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

1.Nu stiu ce sa zic. Poate citesc cei de la Inpolitics si verifica.
2. Poate gasim ceva pe net.

Pro DOC spunea...

Nu sunt un fan al lui CTP, cireasa de pe tortul presi noastre, o presa mult prea plina de umori, metafore fortate, violente verbale, accente isterice si ton justitiar. El este unul dintre promotorii exemplari ai acestui gen de jurnalism. Imi displace felul in care si-a pus in scena propriul personaj, mi-a displacut eterna lui geaca proletara, scrasnetele din 'carnasiere', ticurile de monstru sacru, postura de 'bad cop'.

Pentru multi jurnalisti, el a fost insa modelul suprem, pentru care au nutrit si exprimat sentimente ambivalente, de la admiratie fara egal la invidie, ura si tendinte paricidare. Ursu si Turcescu ii sunt discipolii cel mai bine “pusi in valoare”, unul - discipol legitim, ca sa spun asa, celalalt, “pe furate”.

Dintre toti, CTP are totusi cel mai bun aparat logic, cel mai expresiv verb, cel mai larg background cultural, dar si cel mai sinuos parcurs jurnalistic, cu cele mai indoctrinate si transante luari de pozitie pe care timpul l-a obligat sa si le revizuiasca si sa faca mea culpa: chestiunea propietatii, a partidelor istorice, a dreptei politice.

Acum, in mare parte presa nu arata mai bine decat clasa politica. Ambele sunt in aceeasi fundatura si-n aceeasi piedere accelerata de rating si voturi. Vorbind despre cele doua entitati, imi vin in minte niste versuri de Marin Sorescu: “Oaia ce-a mancat-o lupul, a format cu el un cuplu. Lupule, de ce ai luat-o? Mi-a placut si am mancat-o”. Cam asta e relatia dintre presa de top si politicieni de top, in Romania. Acelasi limbaj, aceleasi naravuri, aceleasi maniere, aceasi laxitate de principii - cu cat mai des si mai vocal invocate, cu atat mai lipsa, acceasi ambitie de a manipula, aceeasi dependenta de betia puterii. Jurnalistul si Politicianul isi disputa rolul simbolic de alfa male pe acelasi areal mediatic.

In conlcuzie, sunt intru totul de acord cu Lilick. O noua generatie de politicieni nu-si poate face loc decat odata cu o noua generatie de jurnalisti. Ele nu pot creste decat impreuna, in ritm egal, pe principul vaselor comunicante.

Tot respectul meu in schimb pentru reporterii care infrunta orice risc pentru o relatare de la locul unui incendiu, al unei inundatii catastrofale, a unei alunecari de teren, de la intrarile si iesirile de la Parchet sau DNA, unde pot sta intepeniti si o zi si-o noapte, doar pentru bucuria de-a ne aduce la cunostinta o mica bucata din marele adevar crud si nud.

Roxana Iordache spunea...

Politicienii şi jurnaliştii sunt reflectarea fidelă a societăţii româneşti. Nu sunt nici mai răi, nici mai buni.

Am reţinut eu greşit sau tu l-ai votat pe Băsescu? Aşa cum îi faci acum campanie lui Antonescu, deşi ai spus că nu prea crezi în el? Cu ce greşesc mai mult jurnaliştii şi politicienii, decât alegătorii? :)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Da, Ai scris exact ce gandeam si eu. Iar poezia lui Sorescu se potriveste la fix. Nici nu mai stii cine e lupul si cine e oaia... desi am unele banuieli. :)


@Roxana

Pai in 2004 doar nu era sa il votez pe Nastase? Asta e. Am sustinut pe cine au sustinut si liberalii. In plus, pe Basescu il votasem si inainte la primarie.
Dar nu contrazice cu nimic ceea ce zic acum, si anume ca presa ni-i scoate in final in ring pe cei mai duri, cei mai mincinosi, cei mai rai.

octavpelin spunea...

De vina este echipa de campanie "electorala"a lui Crin Antonescu care nu l-au sfatuit si nu-l sfatuiesc cum trebuie si trauma psihica prin care trece Crin Antonescu datorita mortii fratelui sau acum doua sau trei saptamani,nu trebuia sa intre in jocul murdar al lui CTP,trebuia sa-l contracareze prin raspunsuri scurte,asa ar fi facut Basescu ,in campania prezidentiala nu porneste cu pieptul gol fara sa ai armura si nu trebuie niciodata sa renegi guvernarea din care ai facut parte,o seara placuta ,cu stima Tavi :(

Lilick Auftakt spunea...

@Tavi

Multumesc mult. O seara placuta si tie. :)

Anonim spunea...

@ Lilick: gresiti, nu stiu de ce, cand incercati sa aruncati in carca ziaristilor abilitatile de fiara dezvoltate in politicieni. doar nu vreti sa spuneti ca Antonescu are un exercitiu mai mic al frecusului cu presa decat Geoana si ca de aceea a ramas asa, "mai uman", mai neajutorat. politicianul se dezvolta ca fiara si ca flecar in primul rand in relatia lui cu alti politicieni si cu electoratul; abia pe urma vine presa si incearca sa ajunga din urma fiara, imitand-o si sfortandu-se sa o incolteasca cu propriile ei arme. nu presa l-a creat pe Basescu asa cum il stim noi, grobian si agresiv, iar cine da vina pe presa in cazul lui ori n-are informatii, ori are memorie scurta.
ps: se spune "creeaza", nu "creaza"

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Dar esti naiv daca crezi ca politicienii intre ei se musca de beregati la modul asta. Pe fata se inteleg foarte bine. Se sapa pe la spate daca e, si mai ales daca sunt din acelasi partid.
Da, sorry, am mancat un e. Merci.

agaX spunea...

pe de o parte, nu sint convins ca jurnalistii - ma refer aici strict la asa numitii "experti"/"analisti" politici - ii creeaza pe politicieni (sau invers), cred ca presa si politicul pur si simplu se hranesc unul din altul. cred ca presa si politicul functioneaza intr-o simbioza atit de perfecta, incit si supararile, tachinarile, reprosurile pe care si le mai paseaza se inscriu mai degraba in ritualul de imperechere decit in categoria obstacolelor, sincopelor in colaborare.

pe de alta parte, si eu cred ca lilick are dreptate cind observa ca ziaristii fac un joc dublu si (aparent) paradoxal. Ei sustin un anumit model de om politic care, dupa ce reuseste niste "succesuri" (scriu intre ghilimele nu numai pentru a nu fi acuzat de plagiat, ci si pentru ca am convingerea ca aceste realizari sint de fapt esecuri ale societatii romanesti mascate in succese - si astea fiind strict personale), ii surprinde/oripileaza, chipurile, tocmai prin manifestarile pe care (si) jurnalistii i le-au cultivat.

am o precizare, totusi: cred ca jurnalistii se ghideaza strict pe ceea ce cred ca le aduce cititori, cistigindu-si si ei dreptul sa "traiasca bine". se vor schimba (si multi pot) atunci cind publicul nu o sa mai guste can-canismele astea penibile care parcurg cu o frecventa uluitoare, ca-ntr-o cursa de stafeta nebuna, traseul ghencea-cotroceni-ferentari (sau cum o fi traseul, ca habar nu am despre geografia bucurestiului)

fara sa ma consider original, solutiile cred ca se gasesc in ridicarea culturii politice a romanului, in consolidarea spiritului civic. cred ca numai atunci cind se va reusi (cumva) instilarea in cetatean a unui sentiment de apartenenta la o societate serioasa, cu institutii transparente in care treaba nu se face nici la bascalie si nici dupa ureche, jurnalistul roman va schimba la rindul lui placa.

dar astea suna toate a utopii. "hai-hai-hai", "m*** ti-am spus!" ... ce smecheri sintem.

Stefan spunea...

CTP s-a pornit - sum s-ar spune - sa arate ce-o fi mai rau la fiecare candidat. Insa cred ca pana la urma, cu toate incercarile lui, nu va reusi. Fiecare dintre candidati ii cunoaste stilul si se poate pregati sa raspunda unor intrebari atacatoare. Cred ca cel mai mare castig al romanilor ar fi sa interpreteze singuri raspunsurile si declaratiile politicienilor, si sa se detaseze de subiectivismul agresiv al presei.

marius spunea...

Nu cred ca e nimeni vinovat de faptul ca si ziaristii ca si bloggerii aflati in slujba partidelor politice "musca tare"! E meseria lor si pentru bani trebuie sa si-o faca bine!! Din punctul meu de vedere se poate musca si mai tare dar pentru asta iti trebuie si neuroni pentru a face unele conexiuni intre fapte si evenimente! Impresia mea este ca uneori chiar si muscaturile sunt blatuite deoarece nu se pune corect punctul pe i!! Pana la urma ce l-ar impiedica pe un "muscat" sa-l ia la intrebari pe CTP si sa-i dea pe la nas cu celebrele lui articole din 13-15.06.90???

INCERTITUDINI spunea...

Lilick!
Dupa cum suna numele tau, cred ca astazi eshti sarbatorita. Daca - da, itzi trimit un buchet mare de margarete , maci si albastrele, din gradina mea.
Daca nu- tot asta itzi trmit !
Si un alt buchet de ganduri bune!

Lilick Auftakt spunea...

@Incertitudini

Nu e ziua mea, dar iti multumesc mult ca te-ai gandit si la mine. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

"nu presa l-a creat pe Basescu asa cum il stim noi, grobian si agresiv, iar cine da vina pe presa in cazul lui ori n-are informatii, ori are memorie scurta."

Nu presa l-a creat grobian dar... l-a creat. Si pentru asta consulta chiar articolele lui Cristian Tudor Popescu care scrie despre asta.

@Agax

Pana la urma... haha, cam aia din final e solutia, da! :)


@Stefan

Da, dar e foarte greu.

@Marius

Ok, ok... dar sa lase morala dupa.

Riddick spunea...

Cei care intra in politica mare trebuie sa fie ceva mai tabaciti, n-au venit la corul de duminica...

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Asa.. si? Pai eu aici scriam de anumite persoane din presa si de ... nemultumirile lor.

Riddick spunea...

Presa, pe plan mondial, dar si la noi, se dovedeste a fi de fapt un instrument folosit de diverse grupuri de interese. Nimic nu este intamplator, emisiunile tip talk-show au scenariul lor fiecare, de multe ori devine clar ca unii participanti sunt pusi de acord in prealabil. Pe timpul CDR, Tuca si Dan Diaconescu au avut un rol important in readucerea PDSR si a lui Iliescu la putere. Acum lumea s-a mai destupat, nu mai tin trucurile grosiere.

Lulutza spunea...

Ridiche insinueaza ca nu ar avea in continuare priza la votanti decit aia deja "tabaciti" in sedintele PCR sau de infierare a dusmanilor tarisoarei. O avea dreptate si el, in felul lui, ca "nu este momentul" ca oameni cu adevarat inteligenti si sinceri sa ajunga in "politica mare"... ci doar cabotini oportunisti si lipsiti de scrupule.

Si dupa cum conduce coalitia rosie FSN "trend"-ul din "politica mare" si chiar "mica", nu va fi niciodata momentul decit pentru o politica extrem de "lucrativa" pentru "noua" nomenklatura de partid, de stat si... de afaceri si "eminamente" paguboasa pentru tot restul populatiei. Redusa din ce in ce mai mult la o masa de... iobagi, ale caror unice drepturi au ajuns sa-i subventioneze la greu pe vechii profitori ai regimului ceausist, "reformati" deja in noua nomenklatura (nutzionala, aka "sinje proaspat in sistem"), sa mearga (sau nu) la vot si sa bombane, dar cu masura, pe bloguri si prin presa. Asta cu bombanitul - spoiala de "drept la opinie" - se va taia fara mila, cit de curind, daca "tonomatele" mari si mici isi iau nasul la purtare, indraznesc sa critice "puterea" si incurajeaza "puterea celor fara putere".

"Popestii singerosi din presa" sint cei care au grija mare sa impuna in ochii votantilor doar politicieni... singerosi, nemilosi si cit mai... "animale politice" cu orice bruma de opozitie... Si indeamna la nesfirsit la... rabdare, sa vedem ce "vor putea sa faca" - vreodata, cindva, undeva - si pentru cei ce i-au votat (sau nu)...

Ei bine, eu m-am plictisit de "animale politice" din astea, care sint iertate etern de electorat pentru abuzuri, "impotenta" si ipocrite "dezamagiri de sine"...

Ce mama dracului, a ajuns slogan electoral de succes "Sa (va) dezamagiti bine!" ??? Sau fariseicul "Ei dau mita, noi dam pita!" ??? Chiar sintem o tara de electorat timpit/aburit etern???

agaX spunea...

lulutza,
ridiche nu crede in termenul de "coalitie rosie", el agreeaza ideea unui compromis care nu compromite.

un exemplu in acest sens:

ridiche este un fan al politicilor forfetare de dreapta.

dar, daca prin nu stiu ce exercitiu logic "deficitar" ajungi la concluzia ca forfetarul e de stinga, e ok si asta cu ridiche. Fii insa sigura sa ai in vedere ca in acest caz masura a fost luata exclusiv de pdsr ...

si tot asa ... toate au o explicatie, ca oameni sintem

Lulutza spunea...

@AgaX - pai, sigur, Ridiche este atit de intransigent, incoruptibil si mai ales... incolor, incit este in stare sa mearga pina la moarte (a dusmanilor tarisoarei) cu teoreticienii si pragmaticii acelei unice si benefice "drepte sanatoase" care ia voturi sub lozinca inaltatoare "Ei cu mita, noi cu pita"... Pentru astia ca el nici nu conteaza ca da pita si cutitul in miinile unor cameleoni politici, pentru ca-i si el tot unul de-al lor, care tinde sa ia orice culoare i se pare conjunctural mai... lucrativa.

Tot o cameleoanca si EBa lor cu singe portocaliu! Asta si-a insusit deja, in mod de-a dreptul vizionar, culoarea electorala de... guerilla: verde, cacaniu, culoare de... partizan prin munti. EBa a devenit deja un fel de... Fidela Castro sau Cheea Guevara a natiunii, invesmintata in culori de razboi... Cred ca asta-i promisiunea lui tac-su - total war, daca nu i se alege odorul in PE - scoala actuala de tinere sperante politice si "tehnocrati" de moda noua. Uite, Roberta Alma, de exemplu, l-a ascultat pe tatuc si ce departe a ajuns atit de rapid! Si ce frumos articuleaza ea acum, cu un delicios accent strain si multa aroganta atoatestiutoare, tot felul de stupizenii si platitudini!

Traian Breazu spunea...

Ai dreptate Lilick.

Sunt si alte perspective ale chestiunii.

In primul rind cred ca se face prea mare tam-tam. Nu e nici o rusine ca nu stie engleza cat sa vorbeasca fluent. Nici alti candidati nu stiau inainte sa fie alesi, si nici dupa ce au fost alesi. L-as da ca exemplu pe Helmut Kohl, care n-a vorbit o vorba in engleza, n-a vorbit-o nici inainte de a fi ales, nici n-a invatat-o sau folosit-o in cei 16 ani cat a fost cancelar.

In al doilea rind eu cred ca CTP-ul chiar i-a facut un favor lui Crin. Pentru ca asemenea chichite minore din biografia unui candidat e bine sa fie cunoscute cat mai devreme, la inceputul campaniei electorale. Nici eu nu stiam ca nu stie engleza, nici altii, acuma stim e okay. Mai tarziu in campanie poate ca ar fi fost taxat mai dur acest detaliu daca ramanea ascuns. In acest context exemplul lui Obama, foarte devreme in campania sa a aflat lumea ca il cheama si Hussein, ca a copilarit in Indonesia, tara musulmana, ca preotul sau e rasist. A fost bine si pt el ca aceste lucruri sa fie stiute din timp, pt ca sa nu mai poata fi folosite in campanie ca diversiune. Exact la fel vad lucrurile si in cazul lui Crin.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian

Din ce stiu, din ce aud, lui Crin i se pregatesc si atacuri mult mai dure. Mai exact i se confectioneaza. Am salvat amenintarile voalate ale unor ziaristi, in sensul asta.