20 mai 2009

O taxa dedicata austriecilor?


O mica observatie in legatura cu contestatia depusa de austriecii de la Strabag:
- acestia ar putea plati circa 30 mil. euro, 2% din valoarea de 1,5 mld. euro a contractului, daca vor contesta in instanta rezultatul licitatiei castigate de Vinci-Aktor pentru construirea tronsonului Comarnic-Brasov. Taxa de timbru de 2% a fost introdusa la inceputul anului de Ministerul Economiei.
Si cateva intrebari:
O taxa de timbru... cu premeditare? Cu destinatar clar, Strabag?
E o explicatie pentru scurgerile de date de la ambasada din zilele trecute?
Ne mai putem astepta si la alte "atacuri"?

23 de comentarii:

Pro DOC spunea...

Lilick,

Si eu incep sa cred ca "pierderea" documentelor din mapa Ambasadei Austriei are mai degraba un substrat economic, decat unul politic. Austriecii au fost favorizati economic de vechile "regimuri", asa se face ca au preluat atat de avantajos Petromul si ca au ajuns sa controleaze 24 la suta din piata bancara romaneasca.

Citeam deunazi pe un blog ca austriecii tocmai au retras din bancile detinute in Romania peste 650 de milioane de euro, ceea ce a atras nemultumirea Comisiei Europene si a FMI. Probabil ca ei erau la curent cu negocierele cu Vinci si, prin retragerea banilor si pierderea scrisorelelor, au aratat ca-s gata sa treaca de la lobby la santaj.

Surprinzator, (sau NU?), in timp ce austriecii isi retrageau banii, francezii i-au acordat BRD-ului niste finantari suplimentare. Deh, banii, sangele economiei care sustine politichia si vice-versa...:)

hendrix spunea...

Taxa de timbru de 2% a fost introdusa odata cu modificarea OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Cele mai importante modificari vizeaza termenele de solutionare a proceselor in materie, precum si limitele in care se pot incadra autoritatile pentru achizitiile directe de produse, servicii sau lucrari. In ce priveste durata procedurilor, o prima modificare s-a adus in termenul de organizare a licitatiilor, redus la maxim 30 de zile, in conditiile in care in prezent unele licitatii au termen de organizare si de 380 de zile.
Pe fond sunt absolut de acord cu modificarile aduse, intrucat birocratia si reaua credinta a dus la situatii aberante. Am mari indoieli privind bunacredinta a pedeleprelor, sunt convins ca firmele controlate de ei vor beneficia RAPID de banii publici, controlati tot de ei.
Ideea introducerii unei taxe de timbru de 2% nu este rea, in conditiile in care existau pana acum persoane de reacredinta care blocau intentionat unele licitatii. Personal cred ca pedeleprele vor avea de castigat pe termen scurt si din treaba asta, firmele care vor contesta licitatiile trucate de pedelepre trebuind sa bage serios mana in buzunar. Pedeleprele spera astfel ca licitatiile lor nu vor fi contestate.
CONCLUZIE: aparent sunt modificari corecte, care fluidizeaza achizitiile publice, licitatiile publice. In practica, pedeleprele vor folosi OUG pentru a primi RAPID contracte grase, care cu greu vor putea fi contestate!
Nu cred ca este nicio legatura intre eventuala contestatie a firmei Strabag si recenta ,,scurgere'' de informatii de la ambasada austriaca, speculatiile pe tema asta fiind hazardate.

Lucia Verona spunea...

Interesant! Taxa respectivă a fost introdusă, nu mă îndoiesc, pentru asigurarea transparenţei tranzacţiilor...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Trebuie sa fim putin cu ochii pe PD-L si pe contractele lor cu francezii. Oricum, e clar ca Basescu s-a dus sa se inchine la noua Poarta.

@Hendrix

Pai la avantajele pedeleilor pe termen scurt ma gandeam si eu. Si, normal, nu doar la Strabag.

@Lucia

Daaa. Ce transparenta... ca Ministerul Transporturilor vad ca tine totul la secret. Sa vedem cum se va solutiona contestatia.

hendrix spunea...

@@Lilick Este evident ca pedeleprele vor actiona in stilul lor binecunoscut si vor jumuli la sange banii publici, care abia asteapta sa fie papati! Cu banii europeni este un pic mai greu, chiar daca si acolo s-au facut unele modificari legislative privind fluidizarea accesarii fondurilor europene. Este rolul presei sa stea la panda si sa aiba curajul sa scrie!
Tu ai spus ca taxa asta de timbru ar fi fost data ,,cu premeditare'', destinatar Strabag. Nu pot fi de acord cu afirmatia ta, din motivele aratate mai sus, Strabag n-are nicio legatura. Nu exista nicio legatura intre recentul scandal cu ambasada austriaca si taxa asta. Eu nu o vad, tu o vezi? Daca da, lumineaza-ma!

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Ma gandeam ca se stia ca Vinci ar fi castigatorul, si, ca sa nu existe contestatii in justitie, s-a pus aceasta taxa exact inaintea acestei licitatii.
De ce crezi ca Austria nu ar reactiona acum prin "atacurile" ambasadei fata de masurile astfel impuse?

Anonim spunea...

@ Pro DOC

"Citeam deunazi pe un blog ca austriecii tocmai au retras din bancile detinute in Romania peste 650 de milioane de euro, ceea ce a atras nemultumirea Comisiei Europene si a FMI."

Nu te supara dar organizatiile astea doua au tot atata influenta cat are ONU asupra pacii mondiale.
Pana la urma tot statele puternice si corporatiile sunt adevaratii jucatori in mediul economic.
Si ONU se "supara" cand incepe un razboi dar sunt prea slabi desi au o titulatura pretentioasa.
Organizatiile astea au influenta doar in state slabe, economic sau militar.
Nu am auzit FMI sa traga de urechi SUA pentru ca a tiparit 3 trilioane de dolari si nici Iranul cand a tras de pretul petrolului.

Vedeti voi, noi i-am considerat pe occidentali naivi ca le vindeam ghiuluri false si le furam din supermarketuri dar... nu sunt ei degeaba unde sunt. La nivel mondial nu merge cu smecherie de doi bani. Trebuie sa fii mai destept dincolo de coltul strazii sau autostrazii.
Pana si Guvernul nostru se bazeaza pe "lasa ba' ca ii rezolvam noi".
Ei uite ca nu merge asa!

[D][S][N] spunea...

Zic sa citesti ultimul post, fara sa citesti comentariile, si sa'mi spui unde crezi ca bate ? :)
Hai sa te vad!

hendrix spunea...

@Lilick Taxa in sine n-ar fi o problema, dupa cum am mai si scris. Nu cred ca au avut in vedere neaparat afacerea cu Vinci, cred ca se fac acum SPECULATII fara niciun temei.
Chestiunea cu ,,scurgerea'' respectiva are doar conotatii politice. As spune ca este o noua diversiune portocalie, daca n-as sti ca este vorba de un document intern al ambasadei. Este interesant de vazut cum agentia newsin, un fel de agerpres al pedeleprelor, a ajuns in posesia documentului. Un lucru este sigur, ca nu exprima pozitia oficiala a ambasadei, fiind doar un document intren. Diversiunea portocalie apare doar in momentul in care ,,cineva''a aruncat stirea pe piata, in scopul starnirii unor valuri mediatice de 2 lei. Spun de 2 lei, intrucat doar un oligofren ar putea pune botul la ideea ca sarmanul boc va juca si rolul de prezidentiabil, fiind noul stolojan de serviciu. A fost el primar al Clujului, cica sef al Partidului Derahat, cica premier, dar nici chiar asa...Ma mira doar imensa prostie din agentia portocalie newsin care isi imagineaza ca pot manipula in halul asta o populatie de bizoni!

Pro DOC spunea...

@Hendrix

Si eu cred ca taxa, data pe vremea cand PD era bine merci la guvernare, a avut in vederea nu doar reducerea termenelor de contestare si solutionare a contestatiilor in cazul achizitiilor publice, ci si descurajarea constestatarilor, (printre care, intr-adevar, si multi incurca-ma sa te-ncurc). Ca taxa a fost impusa atunci si in avantajul pedelicilor, e fara indoiala. Sa ne amintim si de criza gazelor, cand Videanu a decretat stare de urgenta, suntand complet licitatiile in achizitiile de energie.

Sunt sigur ca atunci cand nu vor mai fi la putere, pedelicii vor fi primii care vor critica OUG 34/2006. Nu m-as mira sa ceara, daca nu chiar abrogarea, cel putin modificarea ei!

Pro DOC spunea...

@Chrysthyan

Corect. Dea asta am spus si eu ca austriecii au atras "nemultumirea" Comisiei si a FMI, nu sactiunile lor!

Anyway, pe 26 martie, s-a incheiat la Viena o intelegere cu marile consortii bancare, inlcusiv cu cele austriece, ca parte a acordului incheiat de Romania cu FMI. Potrivit intelegerii, bancile mama au garantat, in scris, ca-si vor mentine liniile de finantare catre subsidiarele din Romania.

Nu se stie inca daca austriecii au mai retras bani din bancile romanesti si dupa data incheierii intelegerii.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Da. Uite ca si asta ar fi interesant de aflat.

hendrix spunea...

@Pro DOC N-ai inteles, sarmanul boc a MODIFICAT OUG 34/2006 anul asta! Mai exact pe data de 7 martie. Astfel, pica afirmatia ta ca taxa a fost data ,,pe vremea cand PD era bine merci la guvernare''.
Am o intrebare pentru tine: ce zici, taxa asta de 2% a avut in vedere afacerea Strabag, asa cum crede si gazda, sau doar se fac speculatii ieftine, luandu-se in calcul si ,,scurgerea'' de la ambasada austriaca?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Asta si nu numai... Cred ca sunt vizate si niste licitatii in domeniul energetic, dar despre asta tocmai m-am apucat de citit/cautat..etc. Daca gasesc vreo alta dovada clara scriu.

Pro DOC spunea...

Hendrix

Aha, acuma am inteles, taxa a fost introdusa pe 7 martie, anul curent, deci cu atat mai mult cand pedelicii sunt la guvernare, vioara intai. Iar contractul cu Vinci a fost parafat in mai anul curent. De ce n-as vedea legatura intre taxa si dorinta PDL de-a bloca eventualele contestatii ale austriecilor?De ce n-as vedea si o implicare a Ambasadei Austriei in acest joc economic?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix si Pro Doc

Pai, da. Scrisesem sus ca e vorba de taxa introdusa anul asta. Martie? Mai? Pai e o distanta mult prea mica intre introducerea ei si aceasta licitatie pentru autostrada.

Pro DOC spunea...

@Lilick si Hendrix

Da, da. Pai cum? Hop cu taxa in ajun!!

Pro DOC spunea...

Si inca una buna legata de masurile anticriza. Tocmai am auzit-o:

In perioada crizei economice, guvernul roman ofera slujbe pentru someri. Slujbele vor fi oficiate de preoti, episcopi si mitropoliti.

bagatare si punct ro spunea...

vere, ce tupeu au unii, pe bune. nici nu stiu ce sa mai zic, serios, pentru ca astia sunt capabili de orice.

Roxana Iordache spunea...

Lasă-mă şi cu austriecii! :mrgreen:

Draghi spunea...

Interesant! Suntem in plin razboi rece cu austriecii. Sau de fapt cu rusii? Ca de la ei au de fapt austriecii banii...

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

Hahaha!


@bagatare

:)) Sunt mai ales incapabili... de orice.

@Rox

:) Dar si cu francezii...

@Draghi

Pai deocamdata vad ca ne dam in barcute doar cu francezii... si cu popoarele din orientul indepartat, mijlociu, apropiat...cine mai stie?
In rest... avem numai dusmani, domne':))

bagatare si punct ro spunea...

@lilick - asa este, la asta chiar nu m-am gandit, dar e tare. :)